Nema baš puno primjera gdje bi se spotting scope koristio za astrofotografiju . To nekako dodje kao blasfemija ili hereza u astronomskim krugovima. Naravno, puno je optravdanih razloga za to .
Većina takovih instrumenata ima prizmu koja okreće sliku , često je prizma 45 stupnjeva (nezgodno za vizualno) i najgore je to što je fokus negdje unutar tijela teleskopa pa je to sve više/manje neupotrebljivo za fotografiranje u primarnom fokusu s većinom kamera. Ja sam prije nekoliko godina dobio Celestron Regal M100 na poklon , prije svega za gledanje ptica . No, više je vremena proveo uperen u nebo i to me zapravo povuklo u astronomiju i ponukalo na prvi teleskop. Taj moj Regal je zapravo apokromat 100mm f/5.4 , s jednim fluoritnim elementom , Bak-4 prizmom i XLT coating-om . Ima dvostupanjski fokuser (nije baš nešto ) i prihvaća 1.25" okulare. Kako moja planetarna kamera ima senzor vrlo plitko, gurnuo sam ju umjesto okulara i naprosto probao može li senzor doći do fokusa. Može i ima nekoliko mm unutar kojih se može naći fokus. Na takav scope nije baš jednostavno montirati ništa za guiding , no montaža ima mali ugradjeni guiding scope i kameru , noć sa 17tog na 18 je bila vedra ..... Napravio sam si Hartmann masku za fokusirati i prvi rezultati su u prilogu ....
Kamera : Altair 178C planetarna kamera, gain 100, bez filtera
Intergracija Leo triplet : 17x4' , Dark 15, flat 25
M100 : 32x4' , Dark 15, Flat 25
Guiding PHD2, dither svaki treći frame.
Obrada : PI , Leo triplet: Blagi crop, ABE, Photometric color calibration , masked stretch, curves
M100: Samo ABE i photometric color calibration
Ja sam osobno pozitivno iznenadjen (nemam baš iskustva s refraktorima, možda zato). Kako PI plate solving kaže da je fokalna 537.8 mm, ima još prostora za pomicati kameru i pošteno fokusirati s pravom Bathinov maskom. Možda aberacije ne bi bile toliko izražene . No u svakom slučaju, scope je kompaktan i lagan (2.5kg) i u nedostatku nečeg boljeg, može poslužiti