[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > MONTAŽE

HEQ5 v.s. VX AVX v.s. GEM28

(1/2) > >>

Zumbul:
Ima li netko iskustvo ili savjet u dilemi izmedju montaza koje imaju deklariranu nosivost 13-14 kg (maksimalno opterecenje koje bih postavio za astrofoto je 10 kg) ? U konkurenciji su SW HEQ5, Celestron VX AVX, te iOptron GEM28. Tehnicke karakteristike znam iz kataloga. Zanima me misljenje iz prakse, ili nagadjanje nekoga sa sirim iskustvom. Hvala unaprijed.

Astrobobo:
S obzirom da ti svu opremu tegliš stepenicama na krov, mislim da prednost ima GEM28 zbog ukupne kilaže  ;-)

Stefek:
Mislim da se o Heq5 više/manje sve zna. Ja sam ju imao neko vrijeme (sad je kod Ive) i sve je bilo OK.
Dosta je bučna , tako da sam ja ugradio Rowan belt modifikaciju, pa je postala tiša i backlash se smanjio.
Dvije stvari nisam baš volio kod nje: Optički polarscope i da je teško označiti "home" poziciju(ja sam rabio flomaster) . U odnosu na GEM28 je dosta teža . Teško mi je usporediti kvalitetu praćenja s GEM28 (moja GEM28 ima encoder na RA, tak da i ne treba dodatni guiding ako se dobro usjeveri.
Ne znam niš o AVX montaži.
E sad , moje je osobno mišljenje da je GEM28 solidnije i modernije napravljena montaža , pogon je na remen, ima WiFi i kameru za polarscope . Sama montaža je lagana, dodje s lijepim koferom i LiteRoc tripod mi izgleda solidnije od SW koji dodje s HEQ5. Kaj se tiče samih performansi , mislim da su abadvije tu negdje ..Tak da ak ti težina, remen, polarscope kamera i WiFi nisu od značaja , HEQ5 je provjereni izbor.
Kad bih sad birao , ja bih opet uzeo GEM28 ...

Zumbul:
Hvala dečki na brzom odgovoru.

Bobo, nije namijenjena za terasu nego prvenstveno za vikendicu u Šiljakovini ili druge terene kamo se ide autom, tako da nekoliko kg gore-dolje nije problem. Osim toga imam na terasi blindirani ormar s težom opremom (napredovao sam), pa mi je sad izlet obično samo ruksak s laptopom i kamerom.  *da*  Ciljani teleskopi su (kad ih nabavim - nadam se u proljeće) RC8 i/ili MAK180.

Štefek, GEM 28 mi je odmah izgledala privlačno. Ali nisam razmišljao o ipolar sustavu - volim namještati rektifikaciju klasično, putem polarscopa. Da li su teže noge (LiteRoc) stvarna prednost ? Kako se nosila s tvojim C8 ?

Ako još netko ima koje zapažanje na tu temu, bit ću zahvalan.

Stefek:
Kak ja imam CEM70 stalno montiranu na stup, ideja s GEM28 je bila da bude brza putna montaža.
S tripodom su došle i one antivibracijske pločice , ali ne dodje onaj , kak da nazovem , "stolić" s kojim učvrstiš montažu , tak da to treba kupiti ili izrezati komad dobre šperploče .
Nisam baš tak puno koristio, isprobavao , ali ono kaj mogu reći da je sve skupa puno stabilnije nego izgleda
Guiding je teško suditi zbog encodera na RA, ali sam pri vjetru od 1.5 do 2m/s imao RMS od 0.25-0.3"  (C8, OAG na 2m fokalne) .  Pri istim uvjetima , 3min bez guidinga se na C8 ne vide nikakvi problemi s izduženjem zvijezda , 5min jedva vidljivo ako baš inzistiraš i računaš, 10min se već jako vidi. Tak da mogu reći da se dobro nosi s C8 , niš slabije ili bolje nego HEQ5.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju