[- ASTRONOMSKI INSTRUMENTI -] > IZRADA I MODIFIKACIJA ASTRONOMSKIH INSTRUMENATA

Izrada Newtona 100/2000mm

(1/2) > >>

Teofil:
Ranije planiranu izradu Newton reflektora 100/2000mm konačno namjeravam ostvariti u iduća dva-tri mjeseca. U MMZ to će biti 6. modul - "Herschel".

1/ Zrcalo 100/2000mm
Zrcalo je izradio, alumunizirao (?) ili dao aluminizirati ZAC prije x-godina. Na malom dijelu zrcala aluminizacija je oštećena, ali držim da se ovo zrcalo uspješno nadmeće sa nešto većim promjerom metalnog zrcala dugofokalnog Newton reflektora kojim je Frederick William Herschel 1781. godine otkrio planet Uran.

2/ Cijev
Prije dvije godine i mojeg odlaska u mirovinu, u vrijeme završnih radova na novoj sporstkoj dvorani škole u kojoj sam radio, u kontejnerima otpadnog materijala završilo je desetak velikih kartonskih cijevi oko kojih su bile namotane gumene obloge. Odmah mi je bilo jasno da ih mogu iskoristiti za ATM Newtona promjera objektiva do 150mm. Uzeo sam 3 komada.
Duljina cijevi je 195cm, vanjski promjer 16,5cm, unutarnji promjer 15,4cm, debljina stjenke 0,55cm, a težina približno 4 kg.

3/ Prstenovi
Imam dva prstena za prihvat optičke cijevi promjera do 17cm te Vixen-šinu kojom će optička cijev biti spojena na motoriziranu CG-5 montažu. Zbog duljine cijevi, alternativno montaža CG-5 AS-GT doći će u obzir samo nakon prethodnog usjeveravanja nekom drugom cijevi manjeg fokusa.

4/ Fokusar
Imam novi fokuser za Newtoniane TS 1,25" s ozubljenom letvom (hod 65mm).

5/ Okular(i)
Dok ne nabavim Kellner okular(e) s barelom 1,25", u početku ću koristiti raspoložive Plössl okulare 1,25"  i stare Kellner okulare s barelom 0,965" (uz "adaptaciju" namotanim papirom).

6/ Ćelija primarnog zrcala i 
7/ Držač (spider) sekundarnog zrcala.
Imam nekoliko sekundaranih zrcala prikladnih veličina.

Morat ću brzo odlučiti, a dvije su opcije:
- izraditi ćeliju (drvo) i spider (metal) ili
- kupiti komplet ćelija/spider 114mm iz Kine za 30$ (plastika)
U proteklih 40 godina u tri navrata izradio sam u samogradnji ćeliju primara i spider sekundara Newtoniana, a prema uputama Mladena i Gorana Hudeca u "Kosmoplovu".

U dilemi sam zbog 2000mm žarišne sa f/20 - potrebe preciznije kolimacije i očekivanog održanja kolimacije - izraditi ili kupiti tvornički izrađenu ćeliju i spider ???
To je ujedno pitanje ponajviše za ZAC-a i Stipu...

stipe:
Odlicno da si se odlucio da izradis teleskop sa tim unikatnim zrcalom!  *hopla* *pljesk*

Nemoj nista omotavati papirom ili izolir trakom, nema garancije da nece ispasti ukrivo i sl. Ja ti mogu iz aluminija ili plastike istokariti 1.25" na 0.965" adapter.

Samo naprijed i ako ti sto zapne, samo pucaj!  *tu*

Teofil:

--- Citat: stipe - 05.04.2022. u 12:03:41 sati ---Samo naprijed i ako ti sto zapne, samo pucaj!  *tu*
--- Kraj citata ---
Stipe,
dilema je zbog žarišne 2000mm održanje kolimacije - kvaliteta izrade komponenti:
1/ izraditi držeče primara i sekundara (samogradnja) ili
2/ kupiti komplet iz Kine od tvrde plastike za Newtona 114mm /pa adaptirati u cijev/?

stipe:
Svejedno je, ali bilo bi najzgodnije da uzmes gotovo. Fokuser, kuciste primara i nosac sekundara. Buduci da nemas pristup tokarskom stroju najbolje kupiti sve gotovo. Kolimacija nije kriticna toliko na f20. Nije to f4 ili 5.

Danijel:
Izvrsno Teofile. Stavi povremeno ovdje koju fotku da možemo vidjeti kako ti projekt napreduje.  *da* *tu*

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju