Solar Explorer

Autor bojan, 20.06.2022. u 23:54:21 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

bojan

Citat: Stefek  u 02.08.2022. u 11:07:42 sati
... No nešto mi se mota po glavi, ako su ti rubovi proreza cilindri i budu aluminizirani (ogledala) nećeš li onda imati raspršenje u svim smjerovima. Tako razmišljam, bez dublje analize, samo zbog toga jer u mom X-ray svijetu i mi radimo uske slitove ali su uvijek od materijala koji je jaki absorber , tako da sam rub slita ni na koji način ne "sudjeluje" u onom što ide dalje od njega.
Jesi vidio link koji sam dao ranije?
http://www.eyes-on-the-skies.org/shs/needle1.htm
Pazi, tu je u igri samo jedan cilindar.. ono sto se vidi na slici je refleksija sa povrsine (desna linija) i unutrasnja refleksija u fiberu (lijeva linija, i na slici nije prikazano sve sto se dogadja na unutrasnjim stijenama fibera).
https://scijinks.gov/review/rainbow/water-drop-prism-lrg.png

Tu ima malo vise o geometriji reflektivnog slit-a.. nije to nista novoga.
Ja mislim da i F/broj objektiva kamere sudjeluje kao jedan faktor od kojih zavisi efektivna sirina slita..
Kalkulacija sa slike fiber-a (0.12 mm) veli da je u mojem slicaju efektivna sirina manja od 6 pixel-a, znaci manja od 18 um.
I to bez optike.. znaci kad to stavim na f/8 ili f/10 teleskop, sirina bi mogla bit i manje od um.
Rasprsenje doprinosi atenuaciji.. sto je drugi razlog zasto treba aluminizacija (treba ukloniti unutrasnje refleksije u fiber-u), momentalno se spektar jedva vidi pored okolisne rasvjete.
Da, X-ray je druga prica.. ili je absorpcija ili nista drugo, refleksija je minimalna (vjerojatno samo difrakcija u kristalnoj strukturi, kao na optickoj resetki)

amater

Štefek

Shvatio Bojane. Pročitao pa mi je jasnije. Mi tanke proreze (10 mikrona) radimo od dva cilindrična komada metala (obično Rh ili Mo ili Ta) , pa pomislih (krivo) da bi od optičkih vlakana ti radio prorez ..... *he*
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800;SW Esprit 120; SW Esprit 8O (PRODAJEM ); Askar FMA230 ; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G,iOptron GEM28EC
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

bojan

Opticka vlakna su aluminizirana (Stefan's workshop) sa samo jedne strane, nastavak ove price slijedi valjda ovaj weekend.
Otprilike ovako ce to izgledati na montazi..
amater

bojan

A ovo su slike optickog vlakna (bez resetke) prije i poslije aluminizacije.
Ostalo je malo smeca na vlaknu, Stefan se je bojao to ocistitii jer je jedno drugo vlakno slomio.Slijedeci put ce biti bolje...
amater

bojan

Vrijeme kod nas je uzasno... kisa, oblaci, poplave, oblaci, kisa.. svaki dan.

Malo sam se igrao i sa Hartridge spectrometrom i Logitech kamerom (mogu kontrolirati vrijeme ekspozicije, za razliku od Kyocera).
Medjutim, izgleda imam previse suma (to se mozda zgliha kod obrade sa SHG software-om (?), jos nisam dosao do toga).
Morao sam i malo modificirati elektroniku za EQ3-2 (10x podesavanje, moj originalni f/w za Motorolin procesor je imao samo pracenje), nasao sam brzo rjesenje tu.
A za olaksanje usmjeravanja cijele te skalamerije, modificirao sam i mehaniku - dodao tarnu spojku (ostatak od modifikacije ExosII).
I sad cekam da oblaci udu...
amater

bojan

Momentalnbo printam kuciste za difrakcionu resetku.
To se sastoji is 3 dijela, valna duljina se podesava rotacijom vanjskog dijela (koji ujedno nosi kameru).
Dodao sam i okular za projekciju slike Sunca i fibera na bijeli ekran, radi lakseg usmjeravanja skopa i fokusiranja.
Takodjer, probao sam kameru (IMX291 chip) koja ima puno bolju rezoluciju (HD), jos nisam rijesio konverziju u *.ser format... nadajmo se najboljem :-)
amater

bojan

Katastrofa nakon 6 sati printanja...
To je problem sa relativno velikim komadima - dizna je 0.4mm, visina slojeva 0.2mm, temperatura (ABS) 230°.. dakle, sve otprilike kak spada ali je ipak doslo do listanja.
Mozda trebam procekat da otopli (u sobi je bilo 20°C :-)
amater

bojan

Izgleda uzasno, ali tih dobrih 11 mm na dnu se moze spasiti.. treba isprintati ostatak i zalijepiti..
amater

bojan

Evo, to je rezultat.. opet se malko sapuklo ali se moze popraviti. Treba sad sve to skupa zalijepiti (sa acetonom) i onda idemo dalje..
Drugi komad cu probat printat bez hladjenja.
amater

bojan

Unutrasnji cilindar je gotov..
Opet je bilo malo razdvajanja slojeva (unatoc povisenoj temperaturi dizne i +1% ispune), ali sam to pokusao preduhitriti sa Super-glue kad sam promijetioo procjep.
Slijedeci step je dno, pa ljepljenje i onda na finu obradu na drejbanku...
amater

🡱 🡳