Durbini - kupiti ili ne?

Autor Mate, 01.08.2023. u 21:10:16 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mate

Pozdrav svima,

Novi sam na forumu a i u svijetu astronomije i optičkih instrumenata.

Planiram se početi baviti promatranjem neba, malo sam istraživao i vidim da iskusni ljudi savjetuju da se krene sa dvogledom (Lacerta explorer 8x45 ili 10x50 čine se kao najbolji izbor).

Kad sam dalje istraživao primijetio sam da postoje i durbini koji imaju dosta veće povećanje od dvogleda, a neki od njih nisu puno skuplji. Međutim za durbine svugdje piše da su dobri za promatranje prirode, ptica itd., nigdje nisam vidio da piše da su dobri za promatranje neba.

Mene zanima jesu li dobri za promatranje neba, je li ih početniku pametno nabaviti odmah, ili možda da se nabave neko vrijeme nakon dvogleda? Koje su generalno prednosti i mane durbina, i kakva su vaša iskustva (ako je netko koristio durbine)?

Acheron

Promatranja s dva oka je toliko ugodnije da se to ne da opisati.
Usput, povećanje iznad 12x je veoma teško držati mirno u ruci.
Jedina je prednost durbina donekle manje dimenzije i težina.

Mate


Astrobobo

Durbini su optimizirani za gledanje prirode. To ne znači da se ne može gledati nebo, ali nema smisla kupovati durbin jer su teleskopi puno fleksibilniji. Na durbinu ne možeš mijenjati okulare, pa si osuđen na ono što dobiješ. Durbini također imaju ugrađenu prizmu. Kod teleskopa možeš promijeniti dijagonalno zrcalo, prizmu, staviti okular koji god želiš i povećanje koje ti paše. Durbini su najčešće akromati relativno male žarišne koje će nekakav refraktor većeg fokusa nadmašiti u korekciji kromatske, i sve to za manje love.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Mate

Da, kužim, ako kupiš durbin imaš to što imaš, ako kupiš teleskop od njega možeš napraviti stotinu varijacija. Uglavnom, za početak uzimam dvogled, a nakon nekog vremena i teleskop.

Hvala na odgovoru. *tu*

🡱 🡳