Teleskop za početnika

Autor workingonadream, 19.11.2020. u 19:02:59 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

workingonadream

Pozdrav svima!
Planiram kupiti Sky-Watcher classic dobson model 200/1200 u Teleskop centru pa imam par pitanja. Koliko vidim, u kompletu se dobiju Super Plössl 25 mm i 10 mm 1.25″ okulari te tražioc 9×50.
A dodatno bi još kupio i
- Barlow leću (2x akromatski)
- Neutralni filter za Mjesec (ND96-0.9)
- Castell UHC filter za maglice
Dodatne okulare, filtere za planete i ostalo bi ostavio za kasnije. Bi li to bilo ok za početak?

Da li će nakon prijevoza dostavnom službom do (okolice) Čakovca i sastavljanja trebati kolimirati teleskop? Odnosno da li mi odmah treba i kolimator?
Inače ne planiram nigdje voziti teleskop, gledao bi doma s terase/balkona.

Svi savjeti i preporuke dobrodošli.
*tnx*

MarkoO

Možda bi umjesto UHC bio bolji OIII, ali Acheron ti može bolje reći o tome.
Taj filter za Mjesec sam imao i ne služi ničemu.
Kad sam imao 200/1200 imao sam Plossl 6mm (pogled kao kroz ključanicu  *zubo* ), 8mm ED okular, Hyperion 13mm (možeš ga koristiti i kao 2" okular, u tom slučaju žarišna je 10mm), Plossl 32mm i 26mm 2" Kellner. I 2x akromatski barlow.

Da, trebat ćeš ga kolimirati jer je vjerojatno već iz tvornice došao raskolimiran. Kolimator nebi bilo loše imati po mogućnosti s križem, ne s laserom jer laserski napravi još gore ako on sam nije kolimiran. Ali kao kolimator ti može poslužiti i "čep" fokusera kroz koji ćeš probušiti rupicu točno u sredini, a možeš kolimirati i na zvijezdi - najbolje
SkyWatcher 150/750
SkyWatcher ED 80/600
AZ EQ5

Acheron

OIII je bolji od UHC na 95% maglica
Onih 5% (Horsehead, California) ionako nisu dostupne za 200mm teleskop, barem ne pod nebom koje imamo na raspolaganju (svjetlosno onečišćenje)

Tomislav

Sve što si naveo je OK za početak, osim ovog ND filtera za koji i ja mislim da ti ne treba.

Kolimaciju ćeš prije ili kasnije morati usvojiti, pa kad već nabavljaš, nabavi se kolimator odmah.
Inače na počletku nećeš skužiti manje greške u kolimaciji, ali sa vremenom i pogotovo na većim povećenjima ćeš početi primijećivati ako je kolimacija out.
Savjet: nemoj kolimirati laserom, pogotovo sekundarca. Sekundarca rađe vizualno namijestiti. Za primarno je laser barlov je majka. Naravno tu je uvijek i sjevernjača, ali laser kroz barlov je najjednostavnija i super precizna metoda.

Inače ja imam super iskustvo sa SkyWatcher 8" dobsonom. Držao je kolimaciju kao konj.

Što se tiče fitera za maglice, ja bih rekao drugačije : 60% UHC i 40% OIII.
Ali vjerojatno je i stvar ukusa (?), a sigurno je stvar branda i modela koji se uspoređuju.

Uzmi oba  *zubko* (Castell ili TelekopService nisu skupi), pa nam reci sam  *mah*
SW 300/1500 flex tube dob;  SW 120ED Pro na SkyTee2 alt-az
TV Nagler T5 20, TV Ethos 13, BCO 10, Baader Morpheus 9 i 6,5 , Pentax XW 5, TS UWAN 4
ES Coma Corrector; TeleVue 2x barlow; Astronomik UHC, Castell OIII

workingonadream

Ok, onda filter za Mjesec križam s popisa  *zubko*
A što je s filterima za planete? Isplati ih se koristiti?

MarkoO

SkyWatcher 150/750
SkyWatcher ED 80/600
AZ EQ5

Astrobobo

Meni se filter za Mjesec činio dosta koristan, fino je smanjio sjaj da se može ugodno gledati. Što se tiče UHC vs. OIII, UHC se obično smatra univerzalnijim, no rekao bi da tu i kvaliteta samog filtera igra ulogu, nisu svi UHC filteri isti. https://www.prairieastronomyclub.org/filter-performance-comparisons-for-some-common-nebulae/
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

workingonadream

Hvala na savjetima, evo kupio sam na kraju Skywatcher dobson 254/1200 (rabljeni)  *zubko* .
Proučit ću i filtere malo detaljnije pa vidjeti naknadno što kupiti.

Acheron

E to je pila, odmah na OIII filter *zubo*

Tomislav

Što se DSO filtera tiče, ovako preko palca bih čak možda potpisao ovu tabelu. Nije "black on white", ker kao što je spomenuto, razlike su u brandovima, koliko specifičan spektar propuštaju, itd itd.
SW 300/1500 flex tube dob;  SW 120ED Pro na SkyTee2 alt-az
TV Nagler T5 20, TV Ethos 13, BCO 10, Baader Morpheus 9 i 6,5 , Pentax XW 5, TS UWAN 4
ES Coma Corrector; TeleVue 2x barlow; Astronomik UHC, Castell OIII

Acheron

Već se na M8 ne slažem s tom tablicom.
Laguna je kod nas nisko na horizontu, tamo uvijek ima nekog svjetlosnog onečišćenja, atmosferskog smeća itd... I tu jaki narrowband filter poput OIII rastura. Možda je u ekipi južnije UHC bolji, ali njima je Laguna na 35-40° ili više, gdje svjetlosne kupole više ne smetaju toliko.

Doduše, moja iskustva s UHC-om su na temelju Baaderovog UHC-s filtera, koji je nježniji od običnih UHC filtera, tj. propušta više svjetla. Pamtim da je od Lumicona UHC bio okarakteriziran kao skoro pa narrowband filter, skoro pa nijansu blaži OIII filter.

U kratko, ako imaš svjetlosnog onečišćenja s lokacije s koje ćeš najviše promatrati, ja bih išao na OIII jer će kontrast biti bolji, posebice sada kada rasvjeta više nije narančasta natrijeva, već stavljaju ove proklete LEDice koje sjaje u punom spektru. Ako živiš u sred mrakače, UHC.

Acheron

Naškrabao sam graf zašto će u budućnosti narrowband filteri poput OIII biti u prednosti

Žuta lajna je spektralni odaziv LEDa od cca 3000K
Tirkizno je propusnost OIII filtera

Ja koristim Baaderov OIII koji je nemilosrdan prema svemu što nema 500nm valne duljine

workingonadream

Citat: Acheron  u 23.11.2020. u 20:14:07 sati
U kratko, ako imaš svjetlosnog onečišćenja s lokacije s koje ćeš najviše promatrati, ja bih išao na OIII jer će kontrast biti bolji, posebice sada kada rasvjeta više nije narančasta natrijeva, već stavljaju ove proklete LEDice koje sjaje u punom spektru. Ako živiš u sred mrakače, UHC.

Živim na selu gdje se javna rasvjeta gasi u 23h, a drugog svjetlosnog onečišćenja nema ako susjedi ne odluče noć provesti na terasi. :-)

NGC1989

Imam desetak filtera za planete i pomažu uveliko na teleskopu velikog otvora, no malo su skupi pa ih nemoj uzimati još! A što se tiče UHC ili O3 ni s time nemoj brzati jer ovise o kvaliteti i brandu! Trebao bi prvo skupit sate i sate promatranja bez filtera da naučiš vidjeti što treba vidjeti i kako!  *da*
Preporučam dobar 32mm okular za traženje DSO-a, 2x barlow! Možda i green laserski tražioc koji je nabolja stvar na dobsonu!  *hopla*

lonewolf21

Citat: NGC1989  u 24.11.2020. u 15:46:05 sati
   .    .    .     .    Možda i green laserski tražioc koji je nabolja stvar na dobsonu!  *hopla*

Jesi probao Telrad finder? Meni je puno bolji neg laser  *jok*
There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.

45°13'01" N 17°44'28" E
SmogyBoy dobson 250mm ( rastavljen do daljnjeg ), Telrad finder
Hyperion 13mm, TSSP 20mm, TS Planetary HR 4mm, TS Barlow 1,5x-2x

🡱 🡳