Teleskop za početnika

Autor workingonadream, 19.11.2020. u 19:02:59 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ediglavas

Na starpartiju u Austrii prije desetak godina vidjeli su boju u maglicama, ali s dobsonom od 30" (inča).

workingonadream

Postoji li način da se spriječi kondenzacija vlage na primarnom zrcalu kad nakon promatranja teleskop donesem s terase (gdje je ovih dana hladno) u dnevnu sobu?
Ili je u redu ostaviti ga kroz noć bez poklopca na cijevi da se osuši sam?

Acheron

Najbolje je teleskop čuvati u ne grijanim prostorijama, a u slučaju kondenzacija dovoljno je skinuti poklopce da se osuši

Jed2i

Citat: workingonadream  u 30.11.2020. u 07:58:42 sati
Postoji li način da se spriječi kondenzacija vlage na primarnom zrcalu kad nakon promatranja teleskop donesem s terase (gdje je ovih dana hladno) u dnevnu sobu?
Ili je u redu ostaviti ga kroz noć bez poklopca na cijevi da se osuši sam?

Ak imaš torbu za teleskop onda torbu ostavi van skupa s teleskopom dok promatraš/snimaš
Kad završiš, spremiš teleskop u torbu, dok si vani, i spremiš sve unutra. Nema kondenzacije onda.
Ak spremiš teleskop u toplu torbu - ima kondenzacije.

workingonadream

Tnx momci, torbu nemam tak da ću zasad pronaći novi negrijani parking  *zubko*

Acheron

Meni je teleskop u negrijanoj šupi

Ne kondenzira toliko i ne moram ga dugo hladiti prije promatranja

workingonadream

Šupu na žalost nemam, ali držat ću ga onda u sobi koju ne grijem. Nije idealno, ali barem je hladnije nego dnevna.

A da li je (odnosno kada je) potrebno očistiti primarno zrcalo? Dok ne vidim odraz u njemu ili ranije?  :-)
Jasno mi je da je bolje paziti da se ne uprlja, ali pretpostavljam da se s vremenom ipak nakupi prašine i ostale prljavštine...

OuttaControl

racunaj čišćenje za par godina, i jako prljavo ogledalo jako dobro funkcionira. Ja sam svoje nedavno cistio i vidi se pomak mali al nista drastično, ogledalo je bilo katastrofa
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

workingonadream

Pozdrav,
imam jedno početničko pitanje o kolimaciji – ovako mi izgleda pogled kroz collimation cap (nadam se da sam sve ispravno imenovao).
Da li je to ispravno kolimiran teleskop?
Znači:
- na rubu vidim svih 6 držača primarnog zrcala.
- centar ("donut") primarnog zrcala se nalazi u sredini fokusera
- centar fokusera (rupica od collimation capa) nalazi se u centru primarnog zrcala

Jedino što nije centrirano je što se "kružnica" fokusera ne nalazi u sredini sekundarnog zrcala. Je li i to potrebno centrirati ili to mogu zanemariti? Pretpostavljam da se sva svjetlost s primara odbija prema fokuseru dokle god u sekundaru vidim cijeli focuser, ali molim da me ispravite ako sam u krivu  *he*.

Zeleni_Zub

Kod brzih newtona (~F5) mislim da sekundar ne mora biti centriran
Ukoliko ti sekundarno ogledalo nije ekstremno tiltovano da bi sve doveo u centar, to bi trebalo biti ok
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

workingonadream

🡱 🡳