Messierov maraton 2020.

Autor Acheron, 18.01.2020. u 20:48:40 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Šegi

Ako ne zbog sebe onda zbog drugih, da ipak malo pogledaš šta se oko tebe zbiva?

Arkturus

Kako misliš zbog drugih?
Mislim, imponira mi što smatraš da bih mogao napraviti više nego liječnici. Na žalost ne mogu (premda kod nas to i ne bi trebalo biti teško).

Đenoveška lađa je ušla u luku i misliš da će što promijeniti spoznaja da je određen broj lučkih radnika dobio čudnovate otekline?
Ja sam samo pitao jel odgoda maratona organizatorova odluka ili politička ili neka druga odluka. Pretpostavljam da će onda o maratonu odlučivati i onaj tko je odlučio da se odgodi. To me zanima.

Šegi

Nisam misilo konkretno na maraton,
https://www.astronomskisavez.hr/index.php/15-natjecanja/367-otkazan-messier-maraton-2020
nego na "neinformiranost o fazi prehlade", takav stav mi je stran kad dolazi od tebe. U Istri su mjere predostrožnosti veće nego u drugim županijama:
https://www.istra-istria.hr/index.php?id=1 pa na (jer mi ne da ovdje lijepo prikazat hyperlink) "11.03.20. - Važna obavijest vezano za sprječavanje širenja koronavirusa u Istarskoj županiji"
... izvadak:
"Odgađaju se do 14. travnja sve javne manifestacije, kulturna događanja i sportska natjecanja."

Arkturus

Moja neinformiranost poslijedica je nekih osobnih razloga o kojima ne bih ovdje. No znam da je Istra izloženija od drugih županija pa sam se pitao jel to već pitanje političke odluke ili procjene organizatora.

A vidiš, bolje da sam neinformiran nego da mi dignu tlak s ovakvim idiotarijama.
Citat: Šegi  u 12.03.2020. u 20:57:49 sati
"Odgađaju se do 14. travnja sve javne manifestacije, kulturna događanja i sportska natjecanja."
Umjesto "do daljnjega" što je u takvoj situaciji jedino ispravno, oni odlučuju do 14. travnja. Nek prođe Uskrs, pa koga više briga.

Sori, frustrira me Hr. Budemo jednom sjeli, popili jednu Coronu (ja častim  *zubo*) i popričali.

Šegi

Citat: Arkturus  u 12.03.2020. u 22:22:58 sati
Umjesto "do daljnjega" što je u takvoj situaciji jedino ispravno, oni odlučuju do 14. travnja.
Naaah, ne.  Budemo jednom sjeli, popili jednu Coronu (ja častim   *zubko*) i popričali.

Citat: Arkturus  u 12.03.2020. u 22:22:58 sati
Sori, frustrira me Hr. Budemo jednom sjeli, popili jednu Coronu (ja častim  *zubo*) i popričali.
Obavezno. Ja bezalkoholnu...  *zubo* *zubko*

Astrobobo

Citat:Radi sve strožih mjera zaštite od širenja virusa COVID-19 otkazuje se Messier maraton koji se trebao održati u Višnjanu odnosno na Zvjezdarnici Tičan od 28. do 29. ožujka 2020. godine.

Mnogo vedrih noći,
--
Glavni tajnik / Secretary general:

Dorian Božičević, mag. theol.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Arkturus

Evo da ne iznevjerim tradiciju izvještaja i da se obračunam s frustracijama:

Svi likovi (uključujući autora) u ovom izvješću su izmišljeni. Iznimka je samo glavni sudac Acheron.

IZVJEŠĆE SUCA S OVOGODIŠNJEG JUBILARNOG 26. MESSIEROVOG MARATONA NAZVANOG I CRNI MARATON (zbog mraka u kojemu se odvijao/ili humora nije pouzdano utvrđeno)

Kako se ne bi narušila tradicija Višnjanskog maratona, specijalna vojna komisija donijela je, prije nekoliko dana, idući zaključak:

,,Zbog uvoza iz Kine novog sredstva za zaprašivanje Vid 19, koje nepovoljno utječe na dišne puteve biološke vrste homo sapiens, a rasprostranjeno je na širem području Europe, Azije, Amerike, Afrike i Australije s oceanijom i zbog protesta udruge za zaštitu hominida, odlučeno je da se ovogodišnji Višnjanski Messierov maraton neće održati u Višnjanu, već će se prebaciti u susjednu i sigurnu županiju Lombardiju. Kako bi se izbjegla dekontaminacija ugroženog područja svi sudionici maratona moraju navući na glavu najlonke te u najbližoj poslovnici banke podići kotizaciju za sudjelovanje.
Tijekom natjecanja se mora voditi računa o neophodnoj distanci natjecatelja i sudaca od okulara. Preporuča se najmanje 74 metra. Prije samog natjecanja svaki sudionik će se morati testirati kako bi se ustanovilo nema li povišenu razinu štapića i čunjića u oku. Gledatelji u publici, koji se ne natječu, moraju se strogo držati samoizolacije".
Ministarstvo ratne zaštite i samoizolacije
v.d. puk. S. Lijepi Brener, alias Spiridion

Držeći se ovih strogih uputa vojne komisije, Maraton je i ove godine održan u ugodnoj atmosferi klinike za zarazne bolesti ,,dr. Influentius Kof". Na livadi kafića bolnice sakupio se velik broj gledatelja u samoizolaciji vlastite izrade, najčešće skinutoj sa žica trafostanice, no primijećen je i određeni broj gledatelja koji se naputka nisu držali i time ugrozili samo natjecanje. Naime, moglo se dogoditi da u ponekim trafostanicama ne bude kratkog spoja i da se masovno upale svjetla na mjestu natjecanja. Policija još prikuplja podatke za pravično krivično gonjenje neodgovornih.
Usprkos velikom broju prisutnih (oko 3.000.004) prijavilo se svega četiri ekipe, od čega je jedna odustala. Ipak, glavni sudac Acherontus jr. i njegov pomoćnik Arkturusović odlučili su da se natjecanje održi. I zaista je bilo uzbudljivo. Nakon prvog dijela, koji je trajao do 01h vodio je s malom prednošću husitski majstor Jan Žiška (vidjeti: Wikipedia). Uz bok mu je bio R. Charles s pomoćnikom S. Wonderom. Na žalost ovaj dvojac je odustao nakon pauze što je publika radosno dočekala pjesmom ,,I just called to say I love you" pokazujući tako naklonost hrabrom dvojcu.
U nastavku natjecanja bilo je još zanimljivije jer se vodeći, izgleda, nije snašao pri pomicanju kazaljki na ljetno vrijeme pa je prijavio neke objekte u 2h i 34 min, u nepostojećem vremenu, što, naravno, nije moglo biti priznato. Tako je na kraju ipak završio na vrijednom trećem mjestu s 3 pronađena objekta, samo jedan manje od Johna Miltona, koji je u zadnji trenutak prijavio jednu crnu rupu kao novootkriveni messierov objekt. Nakon savjetovanja s glavnim sucem Arkturusović je to označio kao M 7,5. Tako je Milton osvojio prestižno drugo mjesto ovog izuzetno popularnog natjecanja. Publika je to popratila čegrtaljkama i bengalkama te općim ljubljenjem i grljenjem na razmaku od propisanih 4m i 26,34 cm, a na jednoj zastavi Miltonovih navijača bilo je ispisano ,,iznad tebe je samo kromosfera".
A pobjednik maratona zaslužuje zaista veliku pohvalu jer je cijele noći marljivo gledao kako doseći zvijezde. I dosegao ih je. Pronašao je svih 39.726,00 messierovih objekata i time za nijansu pretekao konkurenciju. Homer je zaista pokazao da je vrhunski opažač s iznimnim vidom (19) i da mu ove godine bez ikakve dvojbe pripada Corona pobjednika. Homera nije zbunilo ni ljetno vrijeme, ni povremena naoblaka, ni Sunčeva korona.
Kao nagrada uručene su mu specijalne naočale od začađenog stakla (800.000 X 50) za opažanje korone oko Betelgeza.
A evo što su rekli neki od gledatelja. Gospodin U. Miro nije odolio ovako lijepoj sunčanoj noći te je izveo u šetnju svog medvjeda Razmaka: ,,Lijepo je prošetati se pod zvijezdama, ali ja svakako poštujem pravila i držim Razmak između sebe i drugih, a i drugi mi ne prilaze. Drago mi je što sam usput pogledao ovo natjecanje i vidio koliko se tu unosi života".
A gospođica Corina (19) rekla je: ,,Nadam se da će ovo natjecanje probuditi nadu u svima nama da se i mi počnemo odgovorno ponašati prema svjetlosnom zagađenju. Nadam se da ćemo se svi ugledati na Sjevernu Koreju koja je svijetli primjer suzbijanja virusa elektrifikacije".

Nakon ovog, po mnogočemu rekordnog maratona, svi su se, oduševljeno kišući, vratili u svoje trafostanice sa željom da se ovakvo natjecanje ponovi iduće godine pod geslom ,,Ostanimo vani".
I mi se nadamo da se iduće natjecanje neće održavati u specijalnim okolnostima, premda ima naznaka da bi idući domaćin mogao biti Albanski grad Lesh. Svejedno gdje bilo, nadamo se da ćemo vam i iduće godine moći prenijeti vedru atmosferu ovog tako zaraznog natjecanja i da ćemo se ponovo okupiti kao i proteklih godina.

Acheron

Citat: Dag  u 27.12.2019. u 18:34:00 sati
Prestani koristit opijate

:-D

Napomena: U izvještaju je zaboravljena prašina iz središnje azije

Za razmisliti: Dali pojedine zvijezde u Messierovim objektima bi se mogli računati kao zasebni M objekti? To bi donekle objasnilo 39 tisućica objekata.

ivo555

Izvrstan izvještaj, ko da sam bio tamo. *zubko*

"
Tog kobnog jutra u mojoj glavuši
Stari, probudili su se podstanari
Grinte, Lude i Bena su preuzeli inicijativu na sredini terena
"
TS-Optics 150 mm f/4 ONTC, Skywatcher Esprit 80 - F5, Lacerta 72 - F6, Samyang 135 T2.2
Zwo Asi294mm pro, Zwo Asi183mm pro, Nikon D5300 H-alpha mod
Heq5 - Rowan mod, Astrotrac TT320X-AG

https://www.flickr.com/people/ivicaj/

Beorn

Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

🡱 🡳