PavleR - Posmatranja DSO i binarnih sistema

Autor PavleR, 23.12.2023. u 23:08:49 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

NGC 7479 je baš ono, osjetljiva galaksija. Ne pamtim da sam u 300mm ikad vidio "S" formu, osim možda naznake da ova središnja regija je zavinuta s jedna (donje?) strane.

PavleR

Da, nema teorije da se vide spiralne ruke u 300mm. Prepoznao bih ja da je do seeinga, ili neceg drugog. Naprosto - ne moze. I precka se prikazuje beldo i nekako dufuzno. Bas teska galaksija.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

PavleR

DSO u sazvezdju Pisces:

- NGC 488 - Whirling Galaxy (Ring spiralna galaksija)
- NGC 520 (Arp 157) - Flying Ghost Galaxy (par spiralnih galaksija u koliziji)
- NGC 524 (lentikularna galaksija)

Sazvezdje Pisces predstavlja dve ribe koje vise na krajevima dve ribarske strune koje su vezane u jednu tacku. Ta tacka u kojoj se strune spajaju predstavljena je svetlom zvezdom Alrescha (𝞪 Piscium). Alrescha se nalazi na krajnjem jugu sazvezdja i pokazuje ka sazvezdju Cetus. Od nje se na sever pruzaju dve dugacke strune, ugrubo paralelne sa stranicama Velikog Kvadrata Pegaza. Na krajevim struna nalaze se dve ribe. Zapadna riba je mnogo prominentiija i predstavlja najuocljiviji deo savezdja - asterizam ''Circlet'' (Ogrlica). Asterizam je lako locirati jer se nalazi neposredno ispod stranice Velikog Kvadrata Pegaza koja spaja ''zadnjicu'' i ''vrat'' krilatog konja.

Tema danasnjeg posta bice tri galaksije koje se nalaze blizu jedna drugoj. Sve tri su smestene u juznom delu sazvezda, i za sve tri polazna tacka ce biti svetla zvezda Torcular (Omicron Piscium). Sve galaksije staju u samo jedan pomeraj trazioca. Medju njima su i dva istinska bisera, mada istina vise astrofotografski nego vizuelno: NGC 488 je najprominentnija ''prstenasta'' galaksija na nocnom nebu, dok je NGC 520 unikatan pogled na dve galaksije u zavrsnom stadijumu kolizije.

NGC 488 - Whirlinig Galaxy

Ring spiralna galaksija u sazvezdju Pisces. Galaksija sija magnitudom 10.8 i prividne je velicine 5.4'x3.9'. Nama galaksija deluje malo jer se nalazi na ogromsnoj udaljenosti od 90 miliona ly od Solarnog sistema. U stvarnosti, galaksija je istinski dzin, mereci 171.000 jy u precniku.

Oznaku ''Ring'' nosi jer priparada klasi galaksija cije su spiralne ruke gusto uvijene tako da se preklapaju jedna preko druge, obrazuju tako neprekidni prsten oko galaktickog jezgra. NGC 488 je najprominentiji clan ''ring'' galaksija i smatra se prototipom ovog galaktickog tipa. Dovoljno je pogledati astrofotografije galaksije i ostati bez teksta usled lepote ovog objekta.

Lociranje: Iako je objekat blizu zvezde Mu (𝞵) Piscium ja sam krenuo sam od sveztije zvezde Torcular (𝞸 Piscium) magnitude 4.3. Torcular je meni dobro poznata zvezda i lako je razanajem na nocnom nebu.

- krenuo sam od zvezde Torcular (𝞸 Piscium) magnitude 4.3 u glavnom asterizmu sazvezdja. Zvezdu vidim golim okom i direktno sam je naciljao.
- od nje sam na zapad vukao pravolinijski pravac Torcular - 𝞵 Piscium - 89 Piscium.
- tacno izmedju 𝞵 Piscium i 89 Piscium, i tek malo severno uocio sam zvezdu HD 8302. Galaksija se nalazi neposredno pored te zvezde i u okularu ce se pokazati kao svetla okrugla mrlja.

Opservacija: galaksija se u okularu pojavljuje iznenzdjujuce svetlo. Kazem iznenadjujuce, jer se u istom vidnom polju sa galaksijom nalazi jos 5 svetlih zvezda. Zvezda HD 8302 magnitude 8 nalazi se tik uz galaksiju, na nekih 10' severozapadno. Ta zvezda pravi troclani horizontalni lanac sa jos dve zvezde magnitude 8 i 9. Svetija se nalazi istocno, a bledja zapadno od NGC 488. Severno od galaksije nalaze se jos dve zvezde, magnitude 7 i 8. I to sve u istom vidnom polju malog uvecanja sa galaksijom. I pored toga, NGC 488 se nepogresivo istice iz pozadine a njen sjaj se jasno probija kroz polje zasiceno svetlim zvezdama. Potrudio sam se da pri osmatranju izbacim sto vise zvezda van vidnom polja - neke mogu da se uklone  a neke ne.

Na uvecanju 176x vidi se relativno sjajna galksija je kruznog oblika, sa blago sjajnijim centrom. Pogled deluje dosta ''tupo'': sjaj se iz centra preliva na spoljasnjost bez ostrine, a spoljasnjost se u okruzujuci mrak takodje stapa bez ostrine. Cela galaksija je mekana, gotovo pufnasta. Jedna bleda zvezdica usadjena je u severni deo hala, a zvezda magnitude oko 10 nalazi se bukvalno na 1' istocno od njega. To daje lepu sliku. Sjaj zvezda smeta ali upotpunje estetiku pogleda.

Centar galaksije je mali ali nije stelaran; jezgro ima ispunu i javlja se u kruznom obliku, tek pomalo ovalno. Halo je bled i jednobrazan. U njemu su usadjene preklapajuce spiralne ruke koje cine prstenastu strukturu galaksije. Naravno, one se kod Ring galaksija ne mogu osmotriti jer su isuvise gusto spakovane.

NGC 520 (Arp 157) - Flying Ghost Galaxy

Arp 157 je par intereagujucih galaksija koje se nalaze u poodmaklom stadijumu galakticke kolizije, toliko poodmaklom da ih mi vidimo i oznacavamo kao jednu galaksiju - NGC 520. Galaksija svetli magnitudom 11.42 i meri 3.4'x1.7'.

Otkrice da je u pitanju par galaksija u koliziji je skorijeg datuma. Ranije se smatralo da je u pitanju pekuliarna galaksija sa dva repa i jednom centralnom trakom prasine. Medjutim, najnovija istrazivanja, koja su bila veoma intenzivna, dosla su do zakljucka da gledajuci u NGC 520 mi u stvari prisustvijemo zavrsnim stadijumima spajanja dve prasinaste spiralne galaksije. Otuda na astrofotografijama ovaj objekat izgleda velelepno. Kolizija je izbacila delove galaksija duboko u svemir u vidu jednog dugackog ''repa'', dimenzija skoro kao pa celo telo objekta.

Lociranje: najlakse je krenuti od zvezde Mi (𝞵) Piscium u glavnom asterizmu sazvezdja. Medjutim, kako zvezda sija magnitudom 4.8 i moze biti teska za videti golim okom, dacu alternativni star-hopp preko zvezde Torcular, uvek lako vidljive na nocnom nebu.

- krenuo sam od zvezde Torcular (𝞸 Piscium) koju vidim golim okom.
- oko 5º zapadno od nje nalazi se zvezda Mi (𝞵) Piscium. Do nje od Torculara vode dva para bliskih zvezda lako vidljivih u traziocu.
- 1º zapadno od 𝞵 Piscium uocimo veliki pravougli trougao tri zvezde.
- 1.5º jugozapadno od njega uocimo novi pravougli trougao, samo ovog puta manji i bledji.
- ako produzimo desnu katetu trougla za jednu njenu duzinu na sever doci cemo do regije u kojoj se nalazi NGC 520.

Opservacija: Na uvecanju 62.5 galaksija se pojavljuje u veoma bledom, ali jasno izduzenom sjaju. Vec na ovom uvecanju vidi se da galaksija nije dvosimetricna, vec da je na jednom kraju spicasta dok je na drugom tupa.

Problem sa ovom galaksijom je menazdment uvecanja. Posto je objekat bled ne trpi veca uvecanja. Sa druge strane, objekat je mali i ima zanimljivu strukturu sa skrivenim detaljima - a za to je potrebno povecati kontrast. To znaci da sa galaksijom treba polako i da ju je potrebno posmatrati na svim uvecanjima. Sa svakim novim uvecanjem nesto se gubi ali se nesto i dobija. Problem sa vecim uvecanjima predstavlja i fokusiranje galaksije. Ovako bled objekat je tesko fokusirati jer nema ostre granice. U tome uvek treba potraziti pomoc od obliznjih bledih zvezdica i na svu srecu ova galaksija ih ima nekoliko odmah uz sebe. Tako sam fokusirajuci zvezdice u stvari fokusirao samu galaksiju.

Neki opsti utisak posle posmatranja na svim ubevcanjima 107-320x bio bi da se galaksija javlja u iregularnom (nesimetricnom)  i izduzenom obliku, usmerenja od 7h ka 1h. Ne vidi se nista sto bi moglo da se okarakterise kao jezgro, jer u stvarnosti jezgra ni nema. Objekat stoga ne sija iz svog centra vec kao blago zasijanje okruzujuceg neba.

Galaksija se pojavljuje u spicastom obliku, sa spicem na jugu. Taj spic tacno gadja jednu bledu zvezdu, samo 1' juzno od vrha galaksije. Gornji deo galaksije nije obao vec nekako ''hrskav''. Iz njega u strvarnosti izvire dugacak mlaz materijala koji je teleksopski neosmotriv. Ono sto moze da se vidi je neregularnost severne ivice, gde ona izgleda kao srce. Moze se cak reci da objekat pomalo izgleda kao kometa.

Sto se tice osvetljenosti preko tela galaksije i ona je veoma cudna. Ne samo da galaksiji nedostaje centralno zasijnje, vec je moj utisak da je desna polovina za nijansu svetlija i sa ostrijom ivicom od leve. Ne mogu da stanem iz ove opservacije.

Ovaj izvestaj nije dugacak ali iza njega stoji dugacka opservacija. Galaksija je brutalno teska za osmatranje i najlakse je jednostavno bataliti je. Medjutim, u pitanju je nebeska pojava kojih nema bas puno na nocnom nebu i osecao sam potrebu da joj se posvetim i iz nje izvucem sve sto mogu. To nije puno ali kostalo je puno vremena i napora.

Takodje, ne mogu da se otmem utisku da je ovo meta koja bi se pod tamnijim nebom i sa vecom aparaturom pokazala mnogo detaljnije. Osmatraci cak prijavljuju da su uspeli da uoce tamnu traku prasine koja deli dve galaksije. Daleko da sam nezadovoljan ovim osmatranjem ali ipak ostaje utisak da objekat ima jos toga da pokaze.

NGC 524

Lentikularna galaksija magnitude 10.5 i prividne velicine 2.8'.

Lociranje: galaksija se nalazi tacno u ''mracnoj rupi'' izmezdju dve strune o koje vise ribe. Ako se bas ne snalazimo u sazvezdju Pisces bice malo problematicno brzo je locirati. Ja sam imao srece sto sam prosle sezone posmatrao zvezde sazvezdja same za sebe, i jos tada mi je za oko upala lepa zvezda Torcular (𝞸 Piscium). Zvezda se nalazi na kraju leve strune i sija magnitudom 4.27. Rec je o evolviranom crveno-narandzastom dzinu kopji sija zaista lepo u okularu. Ta zvezda bice i pocetna stanica  lociranju  galaksije.

- krenuo sam od zvezde Torcular (𝞸 Piscium) koju vidim golim okom.
- odmah zapadno od nje u traziocu ce se istaci lanac od 4 zvezde. Lanac se zavrsava zvezdom SAO 109907.
- 2º severno od te zvezde primetice se pravpugli trougao koji grade zvezde magnituda 7. Smestimo koncanicu negde oko polovine hipotenuze i visok povrsinski sjaj galaksije odace je u vidnom polju.

Opservacija: galaksija je jasno uocljiva na uvecanju 62.5x. Smestila se nepposredno pored jedne blede zvezde koja se nalazi unutar trapeza cetiri svetle zvezde. Galaksija sija sjajno, okruglog je oblika, sa sjajnim centrom i bledim halom.

Galaksija je poprilicno  svetla i dobro podnosi uvecanja. Na uvecanju 176x vidi se da se galaksija nalazi izmedju dve blede zvezde. Okruzujuce polje je puno svetlih zvezda sto poprilicno smeta opservaciji. Galaksija pokazuje sjajan centar od koga sjaj bledi ka spolja u dve faze. Prelaz sjaja od jezgra ka halu desava se naglo, a potom halo uniformno bledi ka spoju sa okruzujucim poljem. Jezgro galaksije je okruglo i veoma malo. Halo je nesrazmerno siri u odnosu na jezgro. Galaksija je potpuno kruznog oblika, bez elemenata ovalnosti.

Uvecanmje 320x ne naskodi mnogo galaksiji. Strada halo ali centar postaje izrazeniji, a nagli prelaz sjaja od centra ka halu je ocigledan.

Mape lociranja:

NGC 488:  https://www.flickr.com/photos/199809755@N05/53986426063/in/dateposted-public/
NGC 520:  https://www.flickr.com/photos/199809755@N05/54102720427/in/dateposted-public/
NGC 524:  https://www.flickr.com/photos/199809755@N05/53969661380/in/dateposted-public/
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

TonY206

Baš si pogodio kada staviti ovaj izvještaj  :-), NGC 488 i NGC 524 sam promatrao u nedjelju, a NGC 520 sinoć. Naravno nisam detaljan kao ti, ali baš je dobro što mogu usporediti promatranje dok mi je još friško  :-). Bude valjda i moj izvještaj nekad  *zubo*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

PavleR

Citat: TonY206  u 30.10.2024. u 07:30:12 satiBaš si pogodio kada staviti ovaj izvještaj  :-), NGC 488 i NGC 524 sam promatrao u nedjelju, a NGC 520 sinoć. Naravno nisam detaljan kao ti, ali baš je dobro što mogu usporediti promatranje dok mi je još friško  :-). Bude valjda i moj izvještaj nekad  *zubo*

I ja volim kada mogu a uporedim posmatranje, pogotovo kroz isti teleskop. Kako si video NGC 520, jel si se namucio? Uzasno je bleda, ja sam se bas mnogo namucio, ali ne mi se da se maknem od teleskopa kad znam sta posmatram.
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

TonY206

Ma mučim se sa svim tim slabim galaksijama, i nisam pripremljen prije promatranja, tako da ni ne znam što očekivati. Promatram neko vrijeme, ali na kraju nemam baš puno za napisat u bilješke 😃.
SkyWatcher 130p heritage

PavleR

Binarni sistemi u sazvezdju Pisces:

Struve 3009
Struve 3019
Struve 3033
35 Piscium
38 Piscium

U ovom postu bavicu su binarnim sistemima u sazvezdju Pisces (Ribe), ne bas omiljenom sazvezdju amaterskih astronoma. Ja volim ovo sazvezdje jer u nocima zagadjenim mesecinom nema bolje regije jesenjeg neba u kojoj bi se radije nasao. Sazvezdje je prepuno binarnih sistema i ako znamo sta trazimo i gde treba da trazimo provescemo mnoge zabavne noci i usput razumeti i oblik sazvezdja kao i lepote koje ovo sazvezdje skriva.

U toku prosle i ove sezone izvrsio sam osmatranje nekih dvadesetak binarnih sistema u ovom sazvezdju. Svi sistemi su atraktivni, neki zbog svog lepog izgleda u okularu a neki jer su izazovni za razlucivanje. Vecina sistema koje sam posmatrao su na bliskoj ili srednjoj separacij, a dosta njih su koloricni i uzbudljivi parovi. U ovom postu predstavicu njih pet koji se nalaze unutar ili blizu asterizma ''Circlet'', dok cu u nekim narednim postovima opisati i ostale.

Struve 3009

Binarni sistem u sazvedju Pisces, komponenti magnituda 6.8 i 8.8. Par se nalazi na bliskoj ali ne premaloj separaciji od 7''. Separacija i magnitudna razlika para je idealna za mala i srednaja uvecanja.

Lociranje: Nalazi se unutar asterizma Circlet. U trazilac naciljamo najzapadniju zvezdu u asterizmu Circlet - Gamma (𝞬) Piscium magnitude 3.7. Na krajnjem istoku vidnog polja trazioca videcemo dve svetle zvezde jedna do druge. Bliza Gammi je HD 220319 i odmah do nje je nasa meta - Struve 3009.

Opservacija: Ovo je predivan par i sjajan pogled. Sjajni tamno-narandasti primar i mali, bledi sekundar jedva vidljiv na malom uvecanju. Na uvecanju 62.5x sekundar izgleda tackasto i nemoguce mu je odrediti boju. Primar ne dominira vidnim poljem jer u ce u okularskom pogledu biti jos dve zvezde priblizno iste magnitude. Medjutim, ako ne dominira vidnim poljem definitivno dominira nad tackastim sekundarom, koji se ipak izborio za svoje mesto pod Suncem zahvaljujuci separaciji koja je taman dovoljna da ga primar ne ''ugusi''. Zvezde su sitne i ostre.

Na uvecanju 107x primar je zadrzao svoju tamno-narandzastu boju dok je sekundar bojazljivo zasijao bojom koja ide na narandzasto ili crveno. Pokusao sam jasnije da mu odredim boju defokusiranjem zvezda ali na ovom uvecanju to nije uspelo jer su zvezde blizu pa im se difrakcioni prstenovi pri defokusiranju preklapaju.

Iako je uvecanje 107x vise nego dovoljno za lep pogled, posmatrao sam ga i na vecim uvecanjima ne bi li uspeo da odredim boju sekundara. Moj utisak je da boja sekundara ide ka crvenoj.

Zbog velicine, magnitudne razlike i separacije najzanimljiviji pogled bio je na malom uvecanju, gde zvezde izgledaju blisko ali se opet svaka jasno razlikuje. Par je dinamican, nije dosadan i zanimljivo ga je posmatrati.

Struve 3019

Binarni sistem cije komponente sijaju magnitudama 7.7 i 8.4. Separacija sistema je 10.7''. Primar je stelarne klase F, dok je sekundar zvezda A-tipa.

Lociranje: i ovaj sistem nalazi se unutar asterizma ''Circlet'' pa je stoga lociranje veoma lako. Krenuo sam oz zvezde 𝞱 Piscium u ''Ogrlici'', koju vidim golim okom. Oko 1.5º juzno od nje naicicemo na par iskosenih zvezda, od kojih je gornja Struve 3019.

Opservacija: Par je razdvojiv vec na uvecanju 62.5x. Na malom uvecanju zvezde deluju skoro identicno. Usmerenje sistema je od 7h ka 1h, gde donja zvezda deluje za nijansu ''deblje'' i sjajnije. Sistem se nalazi u siromasnom zvezdanom polju, gde se samo jedna zvezda na severu takmici u dominaciji poljem sa Stuve 3019.

Na veca uvecanja isao sam samo zbog opservacije boja. Naime, iako na malom uvecanju obe zvezde deluju zuckasto, na vecim se vidi da sekundar ide vise ka beloj boji.

Sistem predstavlja lepu uparenost ali nista spektakularno u odnosu na ostale sisteme koje sam posmatrao.

Struve 3033

Par jednakih bledih zvezda, obe magnituda 9, na separaciji 3''.

Iz nekog razloga ova zvezda u Stellariumu nije zavedena pod oznakom 𝞢3033 kako bi trebalo, vec samo sa HD 222825. Da nisam imao detaljne mape sazvezdja Piscium, preko Stellariuma je nikada ne bih locirao. Stellarium inace nema taj problem, uglavnom sve duple zvezde iz Struve kataolga dolaze najpre sa oznakom 𝞢 ili 𝞞𝞢, u zavistnosti da li je zvezdu katalogirao Friedrich von Struve ili njegov sin Otto von Srtuve.

Lociranje: Ovo lociranje je nesto teze, ne zbog nedostatka svetlih markera, vec zbog lakoce sa kojom se zvezda pomesa sa nekom drugom.

Naciljamo u trazilac zvezdu Omega (𝟂) Piscium u glavnom asterizmu sazvezda i posmatramo prostor izmedju nje i Iota (𝞲) Piscium, zvezde koja predstavlja spojnicu izmedju zapadne ribe i strune o koju je riba zakacena. Izmedju te dve zvezde primeticemo jasan pravolinijski lanacn zvezda. Cetiri najasjajnije zvezde u lancu su 26 Piscium, HD 223292, HD 222919 i HD 222602. Izmedju poslednje dve navedene zvezde kroz trazilac ce biti vidljiva bleda zvezda - nasa meta Struve 3033 (HD 222825).

Opservacija: Bas tesko osmatranje. Nisam ocekivao da cu se sa parom separacije 3'' toliko namuciti. Par se moze osmotriti samo u nocima dobrog seeinga i ja sam ga posmatrao dve noci: prve nisam uspeo da ga razdvojim i zakljucio sam da treba da sacekam noc boljih uslova posmatranja. Druge noci sam uspeo ali uz mnogo truda i utrosenog vremena.

Prve noci posmatranja bio sam toliko zbunjen da sam nekoliko puta proveravao da li sam naciljao dobru zvezdu. Ono sto se vidi je mala zuta zvezda ali nerazdvojiva na bilo kom uvecanju. Pri losem seeingu, na vecim uvecanjima oko zvezde se stvori oreol zute maglovitosti koji pojede eventualni prikaz sekundara, a separacija se izgubi u zutoj magli koja proguta par.

Sacekao sam noc dobrog seeinga i pokusao ponovo. Ovaj put sam sistem razdovio, ali tek na uvecanju 320x. Medjutim, sve se isplatilo: prikzao se prelep prizor dva potpuno podjenaka mala zuta bisera jedan do drugog. Zvezde su se jasno radvojile a  procep izmedju njih opet je bio ispunjem ranije pomenutom zutom imaglicom, ali je to samo doprinelo lepoti pogleda. Prizor je prelep, kao dve zlatne kuglice u izmaglici zlatnih isparenja.

Ovo je jedan od najtezih parova koje sam ikada posmatrao. Ne znam zasto mi je ovaj par tako tesko pao, razdvajao sam do sada i parove na skoro duplo manjoj separaciji. Naravno, informisao sam se o ovoj zvezdi i nazalost shvatio da ju je posmatralo jako malo posmatraca koji pisu izvestaje. U clanku koji je Bob King napisao za casopis Sky&Telescope on takodje navodi da je zvezda teska za razdvajanje. On je zvezdu posmatrao teleskopom od 16'', te prijavljuje da je par razdvojio jako tesko i tek na uvecanju 214x.

—------------------------

Sledece dve mete, 35 Piscium i 38 Piscium razmaknute su samo 35' i mogu obe stati u jedna okularski pogled.

35 Piscium

Komponente sistema su magnituda 6.0 i 7.6, a zvezde se nalaze na separaciji 11.6''. Obe zvezde su stelarne klase F.

Lociranje: U trazilac naciljamo zvezdu 41 Piscium u glavnom asterizmu sazvezdja. Ova zvezda sija bledom magnitudom 5.35 i ja je nisam video golim okom pa sam je nasao traziocem. U trazilac nacrentriramo svetlu zvezdu Omega (𝟂) Piscium, prvu zvezdu istocno od asterizma Circlet. Produzimo liniju koja spaja zvezdu Iota Piscioum sa Omega Piscium za jednu njenu duzinu i stici cemo do 41 Piscium.

Kada je naciljamo u trazilac, 1º severozapadno od nje primeticemo dve zvezde jedna do druge - bliza i bledja je 38 Piscium a dalje i svetlija je 35 Piscium.

Opservacija: Jedan od lepsih parova sazvezdja. Par deluje mnogo neujednacenije nego sto to magnitude sugerisu. Zbog separacije od 11.6'', sistem se najbolje posmtratra na malim uvecanjima. Opet jedan lep pogled na zuti primar i narandzasti sekundar. Par deluje veoma atraktivno u okularu. Primar je mnogo svetliji od pratioca ali daleko od toga da je sekundar tackica. Pratilac se pojavljuje kao mala zvezda ispunjena sjajem. Separacija sistema je dovoljno velika da primar ne oduzima sekundaru mnogo od sjaja.

Par je najbolje izgledao na uvecanju od 107x.

38 Piscium

Blizak par sastavljen od dve potpuno jednake zvezde po sjaju. Komponente sistema su magnituda 7.9 i 7.8 i nalaze se na bliskoj separaciji od 4.3''.

Lociranje: Opisano kod lokacije za 35 Piscium.

Opservacija: Vec kroz trazilac se vidi da je 38 Psc dosta bledji od 35 Psc. Pogled na ovaj podjenak par je veoma lep. I pored male separacije par sam uspeo da razvojim na uvecanju 62.5x. Obe zvezde sijaju zutom bojom i cak i na ovom uvecanju vidi se mala praznina izmedju dve komponente.

Naime, par se sastoji od dve zvezde jednakih malih magnituda. To drasticno spusta uvecanje potrebno da se primeti zazor izmenju njiih. Da su magnitude bile vece, pufnasti sjaj bi ispunio taj prostor i moralo bi da se ide na veca uvecanja. Kod malih magnitude, zvezde izgledaju tackasto a ne pufnasto i njihov sjaj ne rasipa se untar procepa izmedju dve komponente.

Na uvecanju 107x pogled se drasticno poboljsao. Onaj mali jedva vidljivi procep se povecao taman toliko da se pojave dve jasno razdvojene male zute zvezde.

Sistem najbolje izgleda na uvecanju 176x. Posto su zvezde male i bledje, nema puno difrakcionih prstenova koje ovo uvecanje inace proizvodi. Zvezde izgledaju kao dva blizanca identicnih boja, velicina i sjaja. Medjitim, ako je seeing los, ovo uvecanje ce od tackastih zvezda napraviti dve male uzarene loptice i to ce poprilicno pojesti razmak izmezdji njih. Stoga ovolika uvecanja treba koristiti samo u nocima dobrog seeinga.

Iako su zvezde relativno malih magnitude oko 8, i dalje su najsjajnije zvezde u vidnom polju okulara. U ovom delu neba u vidnom polju nema nicega ni priblizno istog sjaja kao ovaj par. To ovom pogledu daje na sjaju i izdvaja ga od pozadinskog nema. Takodje, par pravi jak kontrast sa vidnim poljem: sve bledje zvezde u okolini su plave i bele boje pa se ovaj zuto-zuti par jos vise izdvaja.

Mapa lociranja: https://www.flickr.com/photos/199809755@N05/54124418494/in/dateposted-public/

Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

PavleR

Sazvezdje Pisces: osam galaksija u jednom vidnom polju srednjeg uvecanja:

Arp 331 - Pisces Cloud (galakticko jato):

- NGC 379
- NGC 380
- NGC 383
- NGC 382
- NGC 385
- NGC 384

Galaksije u istom vidnom polju koje nisu deo Arp 331:

- NGC 375
- NGC 373

Arp 331 je galakticko jato u sazvezdju Pisces. Jato se sastoji od 8 galaksijija raspona magnituda 12.2-15. Galaksije stoje poredjane u pravoj liniji, koja je uglavnom usmerena vertikalno (u zavisnosti od trenutka posmatranja). Rastojanje od pocetne do krajnje galaksije lanca je samo 13' !!!!!! To znaci da imamo osam galaksija koje sve mogu stati u vidno polje uvecanja 176x !!!!

Jato je daleka grupacija, udaljena od Zemlje tesko zamislivih 195 miliona svetlosnih godina. Kao takvog, objekti ovog jata predstavljaju jedan od najdaljih pogleda u proslost koji amaterski astronom moze imati. Iz mojih izvestaja je jasno da je mom stilu osmatranja teleksposki pogled samo deo iskustva. Svest o tome sta gledam je onaj sustinskiji deo i ovakvi pogledi su ostavili trajan trag ne mene kao coveka i amaterskog astronoma.

I ako je osam galaksija u jednom vidnom polju sasvim dovoljno, u ovom pogledu ih ima jos. U istom pogledu sa Arp 331 nalaze se i dve galaksije koje ne pripadaju oblaku vec se nalaze na istoj linijii pogleda sa Zemlje, a koje sam takodje uspeo da osmotrim.

Ovo je bio ''formalni'' deo upoznavanja sa metom, a neformalni je moj licni osecaj da mi je ovo jedno od najtezih posmatranja koje sam imao. Jatu sam prisao studiozno i krajnje analiticki, trudeci se identifikujem svaku pojedinacnu galaksiju unutar pogleda. Moj teleskop nije mogao da ih prikaze sve jer jato sadrzi 2 preblede galaksije. Ni galaksije magnitude oko 13 nisu ''na izvolte'' vec zahtevaju ozbiljan rad za okulartom. Buduci da je najsvetlija galaksija jata magnitude od samo 12.2, jasno je da je osmatranje jata bio jedan naporan i dugotrajan posao. Reci cu da sam posle preslusavanja audio snimka koji sam napravio video da se nisam ustao od okulara jednog uvecanja 58 minuta.

Lociranje: lociranje oblaka je veoma jednostavno:

- krenuo sam od asterizma leve ribe, neposredno ispod tela Andromede. Asterizam vidim golim okom i direktno sam ga naciljao. U njemu sam izdvojio zvezdu Sigma (𝞼) Piscium magnitude 5.5, najseverniju zvezdu leve ribe.
- odmah jugoistocno od nje nalaze se svetle zvezde 78 i 76 Piscium. Jato se nalazi neposredno pored njih. Naciljamo trazilac negde izmedju te dve zvezde, pogledamo u okular i lanac galaksija nalazi se tik desno od njih. Iz prve cemo mozda videti jednu do tri galaksije, a za ostale je potrebno duze posmatranje i veca uvecanja.

Opservacija: Galaksije su poredjane u vertikalni lanac, gde su tri najsvetlije na jugu okularskog pogleda. Navescu samo one galaksije koje sam uspeo da osmotrim. To je 6 od 8 galaksija jata Arp 331 i jos dve galaksije okruzujuceg polja.

Arp 331 se sastoji od sledecih galaksije (od juga ka severu okularskog pogleda):

- NGC 379 - lentikularna galaksija magnitude 12.9 i velicine 1.4'x0.7'
- NGC 380 - elipticna galaksija magnitude 12.5 i velicine 1.3'
- NGC 383 - lentikularna galaksija magnitude 12.2 i velicine 2.3'x2'
- NGC 382 - elipticna galaksija magnitude 14.2 i nepoznate sicusne velicine
- NGC 385 - elipticna galaksija magnitude 13 i velicine 1'
- NGC 384 - elipticna galaksija magnitude 13.1 i velicine 1'.

Tu su i dve galaksije okruzujuceg polja koje ne pripadaju oblaku:

- NGC 375 - elipticna galaksija magnitude 13.1 i velicine 1.4'
- NGC 373 - elipticna galaksija magnitude 13.1 i nepoznate velicine

Po sred lanca koji formira ovih 6 galaksija nalazi se bleda zvezda. Najsvetlija galaksija jata nalazi se tik uz nju, na rastojanju od mozda 1'. Na krajnjem severu jata nalazi se jednakostranicni trougao od tri blede zvezde. Te zvezde ce biti orijentiri u opisu.

Pogled na jato kao celinu

Prve galaksije koje ce uci u pogled su tri najsvetije i najjuznije. Za ostale ce biti potrebno dobrano se naraditi.

Kada su mi se posle skoro sat vremena neprekidanog posmatranja u pogledu pojavile svih osam galaksija, njihov raspored je izgledao ovako:

- galaksije jata Arp 331 formiraju pravolinijski lanac u skoro vertikalnom pravcu. Na krajnjem jugu nalazice se dve galaksije veoma blizu jedna drugoj: NGC 379 i NGC 380. Rastojanje izmedju njih je nekih 2'.

- posle njih dolazi prazan prostor da bi 5' severno dosli do najsvetlije galaksije jata NGC 383. Sicusna galaksija NGC 382 nalazi se prikacena na nju na toliko malom rastojanju da ce biti potrebno uvecanje 320x da bi se galaksije razdvojile.

- odmah severno od te dve galaksije nalazi se pomenuta bleda centralna zvezda.

- posle te zvezde ide ponovo prazan prostor od oko 6', da bi naisli na poslednje dve galaksije jata: NGC 385 i NGC 384. I one su bliske i nalaze se na rastojanju od nekih 2'.

- neposredno levo od njih nalazi se jednakostranicni trougao koji cine tri blede zvezde. Levo od tog trougla nalaze se dve galaksije okruzujuceg polja: NGC 375 i iznad nje NGC 373.

Pogled je jako bled, galaksije su male. Dovoljno je reci da je lanac koji sadrzi svih 6 galaksija dugacak samo 13'. Posmatranje je izuzetno naporno i apsolutni imperavtiv je mracna pozicija i oci 100% adaptirane na mrak.

Pogled na pojedinacne galaksije jata

Sve galaksije posmatrane su na uvecanju 176x i 320x za one koje su to uvecanje mogle da ''izdrze''.

NGC 379

Ova galaksija jedna je od prvih koja ce se primetiti. Nalazi se odmah ispod susedne NGC 380, i sa njom pravi ne toliki kontrast u sjaju koliko u obliku. Naime, NGC 379 je ovalna, dok se NGC 380 pokazuje kruzno. Centar galaksije je pomalo sjajniji od periferije, ali dovoljno da galaksija svetli iz centra a ne samo kao zasijanje okruzujuceg neba.

NGC 380

Manja je od susedne galaksije i okrugla je. I ona ima malo sjajniji centar ali je on opet manji od centra susedne NGC 379. Medjutim, galaksija deluje zgusnutije od suseda pa im je sjaj otprilike isti. Iako bleda i ona je jedna od tri galaksije koja ce se primetiti medju prvima. NGC 379 i NGC 380 jasno se isticu u polju i sjaj im se pojacava sa duzinom posmatranja, a samim tim i sa vecom adaptacijom na mrak.

NGC 383

Najveca i najsjajnija galaksija jata. Njena smesno mala magnituda od 12.2 deluje kao fenjer u moru jos bledjih galaksija.

Najprimetnija je galaksija jata i nesto veca od ostalih. Kod nje je od svih galaksija  najvidljivije srediste, koje je malo ali relativno sjajno. Oko jezgra se nalazi bledi halo ciji se sjaj uniformno gubi od sredista ka spolja. Okruglog je oblika i nalazi se tik uz bledu zvezdu. Galaksija iznezdjujuce dobro podnosi uvecanja i kada se pogleda uvecanjem 320x vidi se ima ''komsiju''.

NGC 382

Ova sicusna i prebleda galaksija vidi se vec na uvecanju 176x, i to tek kada perifernim vidom pogledamo NGC 383. Tek tada videce se da na svom severu veca galaksija ima ''privezak'' u vidu malecke preblede mrljice - NGC 382. Galaksija se pojavljuje sicusno i duguljasto, u vidu plocice. NGC 382 pojavljuje se jos bolje na uvecanju 320x gde se vidi jasno odvojena od glavne galaksije. Prelepo!

NGC 385

Sa ovom galaksijom stvari vec postaju isuvise naporne. Galaksija se pokazuje tek posle intenzivnog koriscenja perifernog vida. Ono sto je dobro je da galaksija uspeva da se stabilizuje u perifernom pogledu i kada je jednom lociramo i primetimo onda je mozemo bledo primetiti i u direktnom pogledu. Pokazuje se kao bleda mrlja bez detalja, malo manjih dimenzija od ranije opisanih galaksija.

NGC 384

Nalazi se odmah severno od NGC 385 i pojavljuje se u pogledu perifernog vida pre susedne galaksije. Galaksija izuzetno reaguje na perifeni vid i pokazuje se pristojno svetlo. Unutar galaksije vidljivo je malecko srediste. Kada se jednom primeti galaksija se lako stabilizuje u pogledu. Elipsastog je oblika i izduzenija je od NGC 385.

Pogled na galaksije okuzujuceg polja koje nisu deo Arp 331

NGC 375

Galaksija je smesno mala i pokazuje se kao kao bleda, jedva primetna mrljica bez ikakvih detalja. Javlja se u nestabilnom pogledu perifenog vida i nasumicno uskace i iskace iz pogleda. Siguran sam da galaksija moze da se stabilizuje u pogledu ali nisam imao vise snage za to jer sam u tom trenutku vec bio potpuno iscrpljen.

NGC 373

Sve sto vazi za prethodnu galaksiju vazi i za ovu, sem sto se galaksija pokaze pre susedne i pomalo stabilnije.

Bilo je ovo jedno naporno posmatrnje u daleku proslost. Medjutim, ono sto me je oraspolozilo posle dugog sedenja za okularom je bio pogled na zvezdano nebo. Naime, posle neprekidnih 58 minuta sedenja za jednim okularom oci se toliko adaptiraju na mrak da kada posle toga pogledamo u nebo golim okom vidimo zvezde koje do tada nismo videli. Prepuno nebo zvezdica do praga vidljivosti golim okom - prelepo.

Ovaj izvestaj sam spremio pre nekih mesec dana, ali mi je drago sto mogu i da ga dopunim jednom sjajnom skicom. Naime, pogodilo se da je kolega Vedran Vrhovac pre samo koji dan u svom najnovijem clanku objavio skicu Pisces Cloud-a, i njome zapoceo svoj najnoviji tekst. Iako se tekst ne bavi ovom metom, skica je sjajan dodatak ovom izvestaju. Galaksije su posmatrane istim teleskopom koji i ja koristim, pa je skica verodostojna i zaista odlicna:

https://zvjezdopisi.com/2024/11/01/iznad-magle-u-budinjaku-2/

Mapa lociranja:  https://www.flickr.com/photos/199809755@N05/53972107793/in/dateposted-public/
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

TonY206

SkyWatcher 130p heritage

ediglavas

PavleR

1 Arietis i NGC 691 Grupa (binarni sistem i cetiri galaksije u jednom vidnom polju):

- 1 Arietis (binarni sistem)

- NGC 691 Grupa (galakticka grupa):
   - NGC 691 (spiralna galaksija)
   - NGC 678 (spiralna galaksija)
   - NGC 680 (elipticna galaksija)
   - NGC 694 (spiralna galaksija)

Tema danasnjeg posta je jedna izuzetna slika: divan binarni sistem i galakticka grupa od 4 vidljive galaksije u jednom vidnom polju. Rastojanje dva najudaljenija objekta u ovom opisu je samo 30' pa svih 5 objekata staju u vidno polje uvecanja od 107x.

Rec je prelepom binarnom sistemu 1 Arietis, oko koga se rasporedila NGC 691 grupa malih i bledih gravitaciono vezanih galaksija. Pogled na ove objekte je izuzetno naporan i tezak, galaksije su male i blede, a najsvetlija medju njima ima bolno mali povrsinski sjaj. Stoga je imperativ posmatrati ovaj kvintet kada je u traznitu. Razlika izmedju tranzitnog i netranzitnog pogleda je osetna, probao sam i uverio se tu cinjenicu.

Lociranje: dovoljno je locirati zvezdu 1 Arietis. Kada je pronadjemo stavimo je u okular, pomerimo je na jug vidnog polja i svih pet objekata ce biti u jednom FOV-u.

Locirati zvezdu je izuzetno lako. U trazilac nacentriramo zvezdu Sheratan (𝞫 Arietis), koja predstavlja glavu Ovna u glavnom asterizmu sazvezdja. U istom vidnom polju trazioca, na krajnjem severoistoku videcemo samo jednu svetlu zvezdu - nasu mestu 1 Arietis.

1 Arietis

Binarni sistem u sazvezdju Aries, koga cine zvezde magnituda 5.9 i 7. Zvezde leze na maloj separaciji od 2.8''.

Svetlija zvezda je dzin stelarne klase K1 III, dok je sekundar zvezda glavne sekvence stelarne klase A6 V. Vec iz stelarnih klasa se vidi da je ovo izuzetno kolorican par za posmatranje. Zvezde K klase sijaju narandzasto-crvenom bojom dok zvezde A-tipa sijaju plavo-belo. Mala separacija ipak obecava veliku ''borbu'' da bi se te koloricnosti i vizuelano doslo.

Opservacija: Izuzetno lep binarni sistem visokog kontrasta koloricnosti. Poprilicno je teska meta koja zahteva odlican seeing - ali je i nagrada velika. Ako se sistem posmatra u noci loseg seeing zvezde ce se samo razmuljati jedna preko druge.

Prvo razdvajanje para sam izvrsio na uvecanju 136x. Neverovatno koliko je seeing bitan - zvezdu nisam uspeo da razlucim na mnogo vecim uvecanjima tokom noci losih uslova posmatranja. Na uvecanju 176x pogled je bio fantastican. Posto su obe zvezde relativno blede, magnituda 6 i 7, prikazuju se ostro sa jasnim procepom izmedju njih. Mala magnituda primara pravi i manje sirenje sjaja oko sebe sto pomaze ostrini pogleda.  To sto je primar relativno male magnitude pomoglo je i da se sekundar ne vidi kao zrno peska vec da bude jasno vidljiva zvezda sa svetlom ispunom. Na uvecanju 320x par izgleda podjednako dobro, ako ne i bolje. Difrakcionih prstenova ima ali ne toliko da bi potpuno ispunili procep izmedju zvezda. To je stoga sto su magnitude zvezda male i prstenovi ne smetaju mnogo jasnom razdvajanju.

Problem sa velikim uvecanjima bio sto ja na njima nisam odmah video koloricnu razliku. Medjutim, budite uporni i ''zabijte'' se ispred okulara i sve ce se pokazati. Primar ispocetka gusi plavu boju pratioca ali vremenom ta boja se probija i ispred sebe cete imati jedan od najkoloricnijih parova na nocnom nebu. Itekako pomaze i defokusiranje zvezda gde ce se jasnije videti boja komponenti. Na kraju, par je sijao narandzasto-zutom i plavom bojom.

Ovaj par  ima sve sto je potrebno za istinsko uzivanje u razlucivanju duplih zvezda: mala separacija, ostrina zvezda, razdvajanje bez difrakcionih prstenova, te velika koloricna razlika.

NGC 691 Grupa

U pitanju je galakticka grupa od 6 galaksija, od kojih sam ja svojim teleskopom uspeo da vidim 4. Grupa je nazvana po svojoj najsvetlijhoj i najvecoj galaksijiji NGC 691 magnitude 11.5. Ovu magnitudu i sam uzimam sa rezervom jer sam u nekoliko kataloga nasao vrednost magnitude od 12.9. Po onome sto se vidi u okularu blizi sam poslednjoj vrednosti.

Ja sam uspeo da osmotrim sledece 4 galaksije Grupe:

1.) NGC 691 - spiralna galaksija magnitude 11.5 i prividne velicine 3.5'x2.6'
2.) NGC 678 - spiralna galaksija magnitude 12.5 i prividne velicine 4.5'x0.8'
3.) NGC 680 - elipticna galaksija magnitude 11.9 i prividne velicine 1.9'x1.6'
4.) NGC 694 - spiralna galaksija magnitude 13.3 i prividne velicine 0.6'x0.4'

Iako se cini da ce glavna galaksija grupe biti i najuocljivija to bas i nece biti tako. Videti NGC 691 ce biti teze od dve bledje galaksije zbog njenog izuzetno malog povrsinskog sjaja i neposredne blizine susedne dvojne zvezde.

- NGC 691

Spiralna galaksija magnitude 11.5 i prividne velicine 3.5'x2.6'. Kao i vecina galaksija u sazvezdju Aries, NGC 691 je daleki objekat. Od Sunca je udaljena ogromnih 119 Mly, i gledajuci u nju nase oko hvata drevne fotone iz daleke proslosti. Ako bi neka civilizacija iz te galaksije u ovom trenutku mogla da osmotri povrsinu Zemlje videla bi dinosauruse u naponu svoje slave.

Galaksija jeste najsvetlija i najveca u grupi ali je ''ubija'' mali povrsinski sjaj od ''bednih'' 14.75 mag/arcmin². Cak i za galaksije to je bolno mala vrednost.

Opservacija: sve galaksije Grupe u okularu ce se nalaziti severno od 1 Arietis, a NGC 691 je najsevernija. Od 1 Arietis udaljena je oko 30'. Odmah pored galaksije ko za inat se namestila dvojna zvezda, sto ce dodatno napraviti problem oko posmatranja.

Neverovatno, ali NGC 691 je treca po redu galaksija u grupi koju sam uocio u okularu. Prvo su mi se pokazale galaksije bledjih magnituda 11.9 i 12.5, pa tek onda ona. To dovoljno govori koliko opazanju smeta mali povrsinski sjaj i blizina dvojne zvezde. Da bi se galaksija dobro osmotrila neohodna je dobra noc, pustiti sazvezdje da se popne sto vise na nebo i koriscenje perifernog vida. Cak i tada NGC 691 se pokazuje kao bleda okrugla mrlja uniformnog sjaja. Tek ponekad mi se ucini da je mozda malo svetlija pri sredini ali to je toliko mala razlika u osvetljenosti da ne menja opsti utisak o podjenakoj osvetljenosti preko tela galaksije. Granice galaksije nisu ostre vec mekane i amorfne i tesko je uociti kada prestaje galaskija a pocinje okruzujuci svemir. Jedino sto je kod ove galaksije dobro su dimenzije - galaksija je lagano najveca od sve cetiri.

- NGC 678

Spiralna galaksija magnitude 12.5 i prividne velicine 4.5'x0.8', Galaksija je u edge-on usmerenju gledano sa Zemlje.

Juzno od NGC 691 u okularu ce izdominirati ostrouglo-jednakokraki trougao zvezda magnitude oko 10, ciji vrh je uperen ka NGC 691. Juzno od osnovice tog trougla nacickale su se jedna ispod druge dve galaksije Grupe: severnija je NGC 680 i odmah juzno do nje je NGC 678.

Galaksija se javlja u izduzenom obliku razmere oko 3:1. Sija uniformno bledim sjajem bez prikaza svetlijeg centra. Iako je izduzenog oblika ne zavrsava se spicastim zavrsecima vec je pri krajevima zaobljena i mekano se utapa u okruzujuci mrak. Galaksija je stabilna u pogledu cak i direktnog vida i primetio sam je pre NGC 691.

- NGC  680

Elipticna galaksija magnitude 11.9 i prividne velicine 1.9'x1.6'

Ovo je prva galaksija u grupi koji sam primetio. Javlja se kao bledi i malecki okrugao objekat jednolikog sjaja. Nalazi se samo 5' severno od NGC 678. Galaksija stabilno sija u direktnom pogledu ali se u njemu javlja poprilicno manja od susedne NGC 678. Perifeni vid radi dobro na galaksiji i priukazuje bledi oreol oko malog kruzica vidljivim direktnim vidom. Tako galaksija malo dobije na dimenzijama ali i dalje je manje od susedne.

Nijedna od navedenih galaksija ne sija sjajem koji proizvodi njihov centar. Sve sijaju kao bledo zasijanje u odnosu na okruzujuce nebo, bez svetlog jezgra koji bi svojim sjajem ''hranio'' sjaj samih galaksija.

- NGC 694

Spiralna galaksija magnitude 13.3 i prividne velicine 0.6'x0.4'.

Ova galaksija nalazi se desno od vrha ostrouglo-jednakokrakog trougla koga sam ranije pomenuo. Izuzetno je mala i bleda i ne vidi se direktnim pogledom. Javlja se kada se intenzivno koristi periferni vid ali je pogled nestabilan, te galaksija nasumicno uskace i iskace iz pogleda. Javlja je kao bleda mrljica dimenzija neke male planetarne magline od recimo 15'' i magnitude 13.

Iznad nje nalazi se galaksija IC 167 magnitude 13.6. Ovu galaksiju cu ostati duzan.  Naime, pogled na NGC 691 Grupu je bio izuzetno naporan i dug i kada sam dosao do samo kraja osmatranja nisam vise imao snage da se borim sa IC 167. Cak ne iskljucujem mogucnost da sam u stvari video nju, a ne NGC 694, posto su galaksije jaklo bliske i slicnih magnituda.

—------------------------------

Sve galaksije grupe posmatrane su sa svim mogucim uvecanjima. Koristio sam uvecanja 136x za osmatranje galaksija kao grupe i 176x za osmatranje posjedinacnih meta. Medjutim, za ovaj pogled 176x je malo previse zbog malog sjaj objekata i nedostatka prikaza detalja.

https://www.flickr.com/photos/199809755@N05/53967094734/in/dateposted-public/
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

Acheron

Hmm, propustio sam vidjeti NGC 694.
Ali prema opisima galaksija iz svojih promatranja kužim zašto je to, sve su slabe i nikakve.

PavleR

Citat: Acheron  u 19.11.2024. u 17:50:17 satiHmm, propustio sam vidjeti NGC 694.
Ali prema opisima galaksija iz svojih promatranja kužim zašto je to, sve su slabe i nikakve.

Jesu blede i nikakve, ali meni su galakticka grupe i jata najdraze mete. Zadovoljstvo koje osecam posmatrajuci ih ne moze da se poredi cak ni sa identifikovanjem spirala u vecim galaksijama. Ako treba da nabrojim svoja najdraza posmatranj,a mislim da bi sva bila galakticka jata i grupe. Jeste ova grupa bas bleda ako se svaka galaksija posmatra pojedinacno, ali zajedno sa 1 Arietis u okularu - nepocenjivo. Pa se jos dvojna zabila tik uz najsvetliju galaksiju, pa uz mali povrsinski sjaj ona jos ispade medju najbledjima.

Za NGC 694 sam se bas namucio. Odmah uz nju je i IC 167, pa cak nisam ni siguran koji od te dve sam primetio, kapiram da je NGC 694 samo jer je svetlija.
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

anjica

Citat: PavleR  u 30.10.2024. u 00:45:58 satiDSO u sazvezdju Pisces:
liupka
- NGC 488 - Whirling Galaxy (Ring spiralna galaksija)
- NGC 520 (Arp 157) - Flying Ghost Galaxy (par spiralnih galaksija u koliziji)
- NGC 524 (lentikularna galaksija)

Veoma zanimljivo.

Astrobobo

anjica, molim te da ne citiraš nepotrebno cijeli izvještaj samo za dodavanje dvije riječi, tema se zatrpava nepotrebno velikom količinom teksta  ;-)  Vidim da ti je ovo prva objava, ovdje imamo običaj da se novi forumaši kratko predstave u ovom podforumu. Hvala  *tnx*
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳