Teleskop za početnika

Autor workingonadream, 19.11.2020. u 19:02:59 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

NGC1989

Nisam još imao prilike nabaviti Telrad, al jedno promatranje mi se zarosio finderscop i laser bracket me spasio! *pljesk* Plovio sam nebom! Nema saginjanja, ustajanja, previjanja!  *hopla*

workingonadream

Citat: NGC1989  u 24.11.2020. u 15:46:05 sati
Imam desetak filtera za planete i pomažu uveliko na teleskopu velikog otvora, no malo su skupi pa ih nemoj uzimati još! A što se tiče UHC ili O3 ni s time nemoj brzati jer ovise o kvaliteti i brandu! Trebao bi prvo skupit sate i sate promatranja bez filtera da naučiš vidjeti što treba vidjeti i kako!  *da*
Preporučam dobar 32mm okular za traženje DSO-a, 2x barlow! Možda i green laserski tražioc koji je nabolja stvar na dobsonu!  *hopla*

Nema brzanja, imam barlow 3x i par okulara koje sam dobio s teleskopom i zasad ću s njima skupljati iskustvo, a sa strane pišem dobivene preporuke na popis želja. Pa bude i to s vremenom nadam se  :-)

Adri

Citat: Acheron  u 23.11.2020. u 20:14:07 sati
Već se na M8 ne slažem s tom tablicom.
Laguna je kod nas nisko na horizontu, tamo uvijek ima nekog svjetlosnog onečišćenja, atmosferskog smeća itd... I tu jaki narrowband filter poput OIII rastura. Možda je u ekipi južnije UHC bolji, ali njima je Laguna na 35-40° ili više, gdje svjetlosne kupole više ne smetaju toliko.

Doduše, moja iskustva s UHC-om su na temelju Baaderovog UHC-s filtera, koji je nježniji od običnih UHC filtera, tj. propušta više svjetla. Pamtim da je od Lumicona UHC bio okarakteriziran kao skoro pa narrowband filter, skoro pa nijansu blaži OIII filter.

U kratko, ako imaš svjetlosnog onečišćenja s lokacije s koje ćeš najviše promatrati, ja bih išao na OIII jer će kontrast biti bolji, posebice sada kada rasvjeta više nije narančasta natrijeva, već stavljaju ove proklete LEDice koje sjaje u punom spektru. Ako živiš u sred mrakače, UHC.
Iskreno, ne znam kako ostali, ali pod vrhunskim nebom (bortle 1-2 tranzicija, 21.96-98mag./arcsec2), uopce se ne osjeca potreba za filterom, imho naravno. Nekako nefiltrirani pogled je naravno uvijek prirodniji, a sa dovoljno crnom pozadinom neba meni osobno ne smeta bljestavilo zvijezda.

A sto se tice uhc vs O3, meni su jos back in the day ljudi preporucali da za 8" svakako uhc uzimam, jer je "generalniji". O3 kao za 10" i dalje ok, iako ne znam zasto bi 8/10" bila ta neka famozna granica da se odjednom vidi bas toliko vise, milsim da, vidi se vise, ali ne bih rekao da je razlika astronomska, po ovome sto vidim da je tek na 12 vs 8 incha razlika velika.

32mm SP okular takodjer potpisujem, odlicna stvar. Predobri siroki pogledi zvjezdanih polja sa mnostvom boja (u zvijezdama).

Acheron

Drago mi je da si bio na mjestu gdje je nebo 21.96-21.98 mpas.
Jel mi možeš pokazati gdje ima takvog neba u Međimurju ili Hrvatskoj generalno pa da mogu bacit filtere. Možda u onoj spilji kraj Bunića nađem takav mrak.

Adri

Citat: Acheron  u 25.11.2020. u 10:17:15 sati
Jel mi možeš pokazati gdje ima takvog neba u Međimurju ili Hrvatskoj generalno pa da mogu bacit filtere. Možda u onoj spilji kraj Bunića nađem takav mrak.
*zubko*  da, nije bilo u HR, ali...

Gdje sam bio na Lastovu je prilično slično što se tiče kvalitete neba.

Nemoj još bacati te filtere trebat će ti... uzevši u obzir koliko se LP povećava generalno u ZG zupaniji na skoro dvo-trogodišnjoj bazi. U spilji ne budeš baš maglina vidio, osim ove u zraku.

Acheron

Filter je uvijek koristan i pod kristalno čistim nebom.
Recimo, H-beta filter može ubiti sjaj okolnih zvijezda i istaknuti maglicu.
OIII će lakše pokazati NGC6888, NGC7000 u bogatstvu MW i slično.

A i pod najtamnijim nebo imaš airglow i "reddening" kako ideš prema horizontu pa će na tim niskim visinama nad horizontom opet filter pomoći.

Jed2i

Citat: Acheron  u 25.11.2020. u 10:17:15 sati

Prije 2-3 godine sam na Škorića brdu izmjerio 21.96 sa Unihedronom
Nisam tamo od tad bio pa ne znam kak je sada

Adri

Citat: Acheron  u 25.11.2020. u 10:45:54 sati
Filter je uvijek koristan i pod kristalno čistim nebom.
Recimo, H-beta filter može ubiti sjaj okolnih zvijezda i istaknuti maglicu.
OIII će lakše pokazati NGC6888, NGC7000 u bogatstvu MW i slično.

A i pod najtamnijim nebo imaš airglow i "reddening" kako ideš prema horizontu pa će na tim niskim visinama nad horizontom opet filter pomoći.

Eh kada mene osobno smeta balans boja kod uhc, a nekako kod ovih sjajnijih objekata (m8 m20 etc) mi Nije nesto pomagao na Toj odlicno lokaciji (pomaze gdje je Lp prisutan nara no)

Osobno me ineteresira neki filter koji bi propustao I crveno, tipa dgm npb, cisto da vidim bi li maglice bile Jos sjajnije I vece kroz njega (u teoriji bi trebale biti)

Acheron

Citat: Jed2i  u 25.11.2020. u 16:24:06 sati
Prije 2-3 godine sam na Škorića brdu izmjerio 21.96 sa Unihedronom
Nisam tamo od tad bio pa ne znam kak je sada

SQM je jako podložan varijacijama i greškama, treba paziti da uređaj bude dobro kalibriran. Na kvalitetu mjerenja utječe čak koliko se često koristi, temperatura okoliša (iako kao kompenzira), je li to prvo mjerenje koje radiš taj dan ili 50. i slične sitnice.
Ja sam mjerio na Škorića brdu 21.92 pa se pokazalo da je Bobin SQM, koji sam tad koristio, bio van kalibracije i da je pokazivao 0.2mpas pretamno nebo. Kasnije su Bobo i neki Nijemci mjerili nebo od 21.77 do 21.85
Slovenci su u rujnu 2016. sa all sky kamerom mjerili tamo 21.75 i to je referentan rezultat.

Acheron

Citat: Adri  u 25.11.2020. u 17:16:10 sati
Eh kada mene osobno smeta balans boja kod uhc, a nekako kod ovih sjajnijih objekata (m8 m20 etc) mi Nije nesto pomagao na Toj odlicno lokaciji (pomaze gdje je Lp prisutan nara no)
Osobno me ineteresira neki filter koji bi propustao I crveno, tipa dgm npb, cisto da vidim bi li maglice bile Jos sjajnije I vece kroz njega (u teoriji bi trebale biti)

Možeš eventualno vidjeti zelenkastu boju na maglicama, možda, ali veliko MOŽDA naznake crvene u velikim teleskopima (ljudsko oko u mraku reagira na 5% upadnog crvenog svjetla), a sve su to valne duljine koje UHC propušta jer u njima svjetle maglice tako da ne znam o kojem balansu boja ti pričaš? Emisijske maglice ne zrače kontinuirani spektar, već u određenim spektralnim linijama, H-alfa, H-beta, OIII, S-II i slično. Iz tog razloga i koristimo filtere spomenute uskopojasne filtere, a ne širokopojasne.

Na primjeru spektra M8 možeđ vidjeti kako je količina svjetla mimo tipičnih spektralnih linija maglice zanemariva, tako da priča o "balansu" boja zbog ne drži vodu.

Možda sam to već jednom napisao, ali ja sam jako skeptičan prema tvojim opisima boja u maglicama. Zelenkasta u nekim svjetlijim maglicama da, ali sve ostale boje, teško. Barem ne u teleskopima od 30 cm.

Zeleni_Zub

32mm plossl je svakako must have  *tu*
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Adri

Citat: Acheron  u 25.11.2020. u 20:53:32 sati
Možeš eventualno vidjeti zelenkastu boju na maglicama, možda, ali veliko MOŽDA naznake crvene u velikim teleskopima (ljudsko oko u mraku reagira na 5% upadnog crvenog svjetla), a sve su to valne duljine koje UHC propušta jer u njima svjetle maglice tako da ne znam o kojem balansu boja ti pričaš? Emisijske maglice ne zrače kontinuirani spektar, već u određenim spektralnim linijama, H-alfa, H-beta, OIII, S-II i slično. Iz tog razloga i koristimo filtere spomenute uskopojasne filtere, a ne širokopojasne.

Na primjeru spektra M8 možeđ vidjeti kako je količina svjetla mimo tipičnih spektralnih linija maglice zanemariva, tako da priča o "balansu" boja zbog ne drži vodu.

Možda sam to već jednom napisao, ali ja sam jako skeptičan prema tvojim opisima boja u maglicama. Zelenkasta u nekim svjetlijim maglicama da, ali sve ostale boje, teško. Barem ne u teleskopima od 30 cm.
E znam da si skeptican, jasno mi je, to je vrlo individualna stvar. Boje u teoriji nogu biti i iluzije svjetla i sjene u nekim slicajevima.

Ali npr ja sam uvijek imao "oko" za boje, sjecam se pogleda na trapez od m42 jos od prije 10 god dok jos ni tinejdzer nisam bio, iz ZG, kroz 20cm skop. Samo se trapez vidio, nista od ostatka maglice, ali je trapez bio zive zelene boje.

Ne znam, mozda ima veze to sto se moje zjenice sire na preko 7mm i danas. Takodjer, postoje teorije da oci sa plavim i zelenim sarenicama su osjetljivije na svjetlost, dok smedje mogu primiti veci intenzitet svjetla bez ostecenja.

Sto se tice uhc i spektra kojeg propusta, ovaj moj ts-ov nema sanse da propusta ista iz crvenog, tj propusta jako slabo. Ocito je svakome tko bi pogledao kroz njega, evo dovoljno je da po danu pogledas.

evo ovdje su navedene transmisije za velik broj filtera
http://www.astrosurf.com/buil/filters/curves.htm#Baader UHC-S

Npr baci pogled na lumicon uhc (msm da je ts-ov slican njemu, vise nego astronomikovom npr), jako slabo propusta od 650-700 nm, dok npr astronomikov je tu puno transmisivniji...nisu ni svi uhc filteri isti.

i sam ovaj tvoj graf za m8 govori da ce biti puno impresivnija u npr astronomikovom nego lumiconovom uhc, po mom misljenju. Spektar koji ovaj moj jako slabo propusta je upravo dominantan u toj maglici.

Strasno idemo ot, kako i je obicaj kad se ja ukljucim...

Acheron

Opet, tu crvenu ti oko ne vidi i ne utječe ti na "balans boja"
Ne postoji vizualni h-alfa filter za promatranje DS objekata iz tog razloga, jer oko na tim ekstremima spektra ragira na manje od 5% svjetla.

Osjetljivost štapića je takva da ne reagiraju na svjetlo s većom valnom duljinom od 640 nm, dakle ne vide crveno. Zato i koristimo crvene lampice u mraku koje ne remete kemiju štapića, već samo čunjića.
Čunjići su pak ~100x slabije osjetljivosti na svjetlo od štapića.

Adri

Hoces reci da stapici ne vide crvenu te je stoga ta "crvena" tj svjetlost u podrucju 650 nm koja je najintenzivnija u M8 u ovom slucaju nama nevidljiva, jer je vide samo cunjici koji nisu aktivni u mraku?

Drugim rijecima...650 nm po danu vidimo, po mraku generalno ne (tj potreban je izvjestan intenzitet svjetla da aktivira cunjice da bi onda moglimvidjeti tu crvenu). Ali opet postoje reporti vidjenja crvene boje u difuznim objektima, kako si ti rekao, u vecim teleskopima. Znaxi da ako je dovoljno velika slika objekta na zjenici zajedno sa dovoljnom povrsinskom svjetlinom, onda postoji mogucnost aktivacije cunjica (teleskop ne moze povecari povrsinsku svjetlinu difuznog objekta, samo ga moze uvecati, pri izlaznoj pupili na okularu jednakoj promjeru nase zjenice se postize maksimalna povrsinska svjetlina difuznog objekta, ne?)

Veci teleskop  na vecem povecanju samo odrzava jednaku povrsinsku svjetlinu kao manji na malom.

Jer tu svjetlost od 650nm mi definitivno mozemo vidjeti inace.

Acheron

99% svjetla koji vizualno vidis na emisijskim maglicama u teleskopu je od OIII spektralne linije.
I velik teleskop nije onaj 30cm, bez obzira na nebo.

🡱 🡳