Kako zvijezde dobiju ubrzanje

Autor Acheron, 03.01.2020. u 21:51:12 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Beorn

Ima već nekoliko slučajeva ogromnih crvenih divova koji su samo učininili puff. AKo nije bilo eksplozije... gdje su drugo mogli nestati...

Pronalazak mehanizam nam to može detaljno objasniti, ali to ne znači da ne trebamo akceptirati promatranu činjenicu.
A da ne pričam da me u odnosu na postojeći pogled o supernovama žulja cijela priča sa dvojnim sustavima u kojima je jedna ili obje komponente crna rupa.
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Arkturus

O da moglo bi se raspravljati, jer su ovo neistražene stvari.

Citat: Beorn  u 05.01.2020. u 15:39:24 sati
Ima već nekoliko slučajeva ogromnih crvenih divova koji su samo učininili puff. AKo nije bilo eksplozije... gdje su drugo mogli nestati...
Ovaj primjer je iz galaxy far, far away. Što ako je bilo nešto poput helijevog bljeska, pa je zvijezda nastavila život kao obična zvijezda? Tako daleko ne možemo uočiti manje zvijezde.
A možda je zaista kolabirala u CR.

Citat: Beorn  u 05.01.2020. u 15:39:24 sati
Pronalazak mehanizam nam to može detaljno objasniti, ali to ne znači da ne trebamo akceptirati promatranu činjenicu.
Akceptirano *zubko* *tu*

Dag

Ne znam uzima li simulacija u obzir i smjer vektora. Ako je zvijezda prošla  apocentar, u slučaju velikog ekscentriciteta to može igrati dosta drugačiju ulogu nego ako je npr tek prošla pericentar. A gustoća udarnog vala se isto s udaljenošću od zvijezde koja je eksplodirala, također smanuje i manje djeluje na udaljeniju komponentu.

Kolika je uopće gustoća tog udarnog vala? (ne znam je li to uopće korektno tako zvati ...) I koliku on ima energiju?

Koliko sam shvatio odgurnuta komponenta biva samo udaljena a ne i izbačena iz sustava?

Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

🡱 🡳