Gdje je kraj svemira?

Autor dodop-ri, 19.04.2020. u 20:03:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dodop-ri

Vidim da nije bas neka velika rasprava u  ovom podforumu, pa hajdemo pokusati malo rasplamsati raspravu jednim pitanjem na koje znanost jos nema konkretan odgovor, a upitno je da li ce ga ikad i biti... ovo je pitanje vise da iznesemo nasa razmisljanja i poglede, ta da malo "filozofiramo"

Dakle, ima li naš svemir kraj? Koliko je svemir velik? (Ne mislim na vidljivi svemir nego cijeli svemir)? Je li on beskonacan ili nije, da li je ravan,  zatvara li se sam u sebe? Nesto trece?

Koje je vase misljenje, kojoj teoriji naginjete, zasto?

lonewolf21

Ravan i beskonačan. Točka.  *kava*
There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.

45°13'01" N 17°44'28" E
SmogyBoy dobson 250mm ( rastavljen do daljnjeg ), Telrad finder
Hyperion 13mm, TSSP 20mm, TS Planetary HR 4mm, TS Barlow 1,5x-2x

dodop-ri

*pivo* Moguce.... ali eto ako je zaista ravan i beskonacan, onda bi to impliciralo i da ne postoji multiverse... vec samo taj jedan nas svemir.... a isto tako ako je beskonacan onda negdje tamo daleko daleko postoje nase identicne kopije....

Nekako si mislim da svemir nije beskonacan i nije ravan.

Evo jos jedno.pitanje koje me bas kopka.... kako svemir moze biti beskonacan ako je imao pocetak kojeg mozemo vremenski datirati... tesko mi je prihvatiti da je nesto sto je imalo pocetak - beskonacno... ali kazu da svemir ne mora biti logican...

Acheron

"Elementi" Svemira (prostor, vrijeme, sile, čestice) počeli su se razdvajati iz primordijalne mase kada je Svemir premašio dimenzije 1 planckove duljine. Na skala manjim od nje naša fizika ne vrijedi i ne znamo što je bilo. Gledajući iz naše perspektive, možda je taj period dok je Svemir bio manji od plankcove duljine trajao beskonačno dugo, 0.000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 sekundu, 798465735368376483 trilijuna godina itd... svaki od datih odgovora može biti točan.

dodop-ri

Hm, zanimljivo glediste. Ako sam dobro shvatio pokusao si mi dati odgovor na pitanje kako nesto sto ima definiran pocetak (vremenski) moze biti beskonacno.

Objasnjenje bi znaci bilo da veliki prasak nije pocetak? Vec je to, ajamo reci matematickim rijecnikom nula (trenutak kad je svemir velicine planckove duljine) a svemir je i prije te nule mozda postojao -beskonacno, a nakon nule postoji +beskonacno.... ok znam da je mozda malo gruba analogija jer mijesam i vrijeme i prostor, ali u konacnici i to je ista stvar (space-time)

🡱 🡳