Mjesec pod veliikim povećanjem - 2023.

Autor dsvilko, 18.05.2023. u 21:31:26 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astrobobo

Citat: Lucius  u 23.05.2023. u 11:57:38 satiČovjek koji skuplja ti iz iskustva govori da je skupo, ali ti i dalje po svome. :-D
Problem je što je tvoja definicija i percepcija hobija kriva. Kupio si par meteorita i sad je to jeftin hobi. Ak ja sad uzmem desetak meteorita jesu li meteoriti odjednom moj hobi? Nisu. Hobi je kad si iz godine u godinu nadograđuješ kolekciju, nadograđuješ znanje iz tog hobija itd. Kad godinama budeš u nekom sakupljačkom hobiju baci sve na papir pa se javi.

Problem je što ti drugima namećeš način na koji se netko mora baviti s određenim hobijem, da bi tebi to bilo klasificirano kao hobi. Jesi ti tu neki autoritet u određivanju na koji način će se netko baviti nekakvim hobijem i koliko se para mora potrošiti, e da bi tvoja guzica bila zadovoljna nekome dati etiketu hobista? Ako netko tijekom 10 godina skupi 20 meteorita, je li to uopće dostojno gospodinu Luciusu da takvu osobu nazove hobistom?
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron


TonY206

SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

Citat: Astrobobo  u 23.05.2023. u 14:40:18 satiProblem je što ti drugima namećeš način na koji se netko mora baviti s određenim hobijem, da bi tebi to bilo klasificirano kao hobi. Jesi ti tu neki autoritet u određivanju na koji način će se netko baviti nekakvim hobijem i koliko se para mora potrošiti, e da bi tvoja guzica bila zadovoljna nekome dati etiketu hobista?
Izražavanje vlastitog mišljenja na neku temu nije nikakvo nametanje jer ako jest onda ti radiš identičnu stvar.
Zna se što je hobi, nema tu moja ili tvoja klasifikacija.
Nisam nikakav autoritet u tom pogledu niti se predstavljam kao autoritet.
Citat: Astrobobo  u 23.05.2023. u 14:40:18 satiAko netko tijekom 10 godina skupi 20 meteorita, je li to uopće dostojno gospodinu Luciusu da takvu osobu nazove hobistom?
Hoćeš jednostavan odgovor na kompleksno pitanje. Može i ne mora biti hobist. Isto kao što osoba sa teleskopom može i ne mora imati astronomiju kao hobi. Ili je po tebi dovoljno samo uzet teleskop, pogledat 2x i reći: "ja sam astronom amater i astronomija mi je hobi", a teleskop mu mjesecima ili godinama kupi prašinu u ormaru.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Šegi


Lucius

T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Astrobobo

Citat: Lucius  u 23.05.2023. u 16:26:52 satiIzražavanje vlastitog mišljenja na neku temu nije nikakvo nametanje jer ako jest onda ti radiš identičnu stvar.

Nisi izrazio mišljenje nego kategorički tvrdiš da je skupljanje meteorita skup hobi, što jednostavno nije točno. Znači valjaš ga potpuno bezveze.

Citat:Hoćeš jednostavan odgovor na kompleksno pitanje. Može i ne mora biti hobist. Isto kao što osoba sa teleskopom može i ne mora imati astronomiju kao hobi. Ili je po tebi dovoljno samo uzet teleskop, pogledat 2x i reći: "ja sam astronom amater i astronomija mi je hobi", a teleskop mu mjesecima ili godinama kupi prašinu u ormaru.

Moj teleskop mjesecima ili godinama "kupi prašinu u ormaru" (btw u ormaru je baš zato da ne skuplja prašinu), jel to sad znači da ja nisam astronom amater? Kad si već toliki autoritet, molim te, objasni. Usput, koliko točno treba skupiti meteorita da bi se to smatralo hobijem?

http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Lucius

Citat: Astrobobo  u 24.05.2023. u 12:23:01 satiNisi izrazio mišljenje nego kategorički tvrdiš da je skupljanje meteorita skup hobi, što jednostavno nije točno. Znači valjaš ga potpuno bezveze.
...kao što ti kategorički tvrdiš da nije, a na osnovu čega? Jer si kupio par jeftinih meteorita i misliš da ti je to hobi? Jedan jedini čovjek koji skuplja meteorite ovdje i kojemu je to hobi ti kaže da je to istina iz njegova iskustva.
Citat: Astrobobo  u 24.05.2023. u 12:23:01 satiMoj teleskop mjesecima ili godinama "kupi prašinu u ormaru" (btw u ormaru je baš zato da ne skuplja prašinu), jel to sad znači da ja nisam astronom amater?
Da, ti si astronom amater. Zašto? Pa aktivno si u tome, zanima te astronomija i dalje, pratiš forum i sudjeluješ u raspravama o astronomiji (itd.). Nisi izašao iz tog hobija. To što ne gledaš teleskopom iz nekih razloga ne znači ništa. Čak ti ne treba teleskop da se baviš astronomijom amaterski isto kao što samo imanje teleskopa ne znači da si odmah ast. amater. Pogriješio sam u svom postu ranije jer sam samo fokusirao (i pitao) jel netko gleda ili ne. Stvari su kompleksnije od toga.
Citat: Astrobobo  u 24.05.2023. u 12:23:01 satiUsput, koliko točno treba skupiti meteorita da bi se to smatralo hobijem?
Zašto je to bitno? *zubo* Tebi se hobi određuje po broju nečega? Hajde molim te odi proguglaj malo što je hobi...izgubio si se.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Astrobobo

Citat: Lucius  u 24.05.2023. u 13:47:11 sati...kao što ti kategorički tvrdiš da nije, a na osnovu čega? Jer si kupio par jeftinih meteorita i misliš da ti je to hobi? Jedan jedini čovjek koji skuplja meteorite ovdje i kojemu je to hobi ti kaže da je to istina iz njegova iskustva.

O čemu ti trkeljaš? Čovjek je nabavio i kupio puno meteorita. Je li ih kupio sve odjednom? Mora li ih se "skupit sve" da bi gospodin Lucius bio zadovoljan? Postavio sam ti pitanje, što ako netko kupi 2-3 meteorita godišnje, u 10-15 godina ih skupi 30 i sad taj čovjek nije dostojan da ga neki Lucius koji piše gluparioje po forumu nazove "hobistom"?

Citat:Da, ti si astronom amater. Zašto? Pa aktivno si u tome, zanima te astronomija i dalje, pratiš forum i sudjeluješ u raspravama o astronomiji (itd.). Nisi izašao iz tog hobija. To što ne gledaš teleskopom iz nekih razloga ne znači ništa.

I ti još uvijek ne kužiš da konstantno proturječiš sam sebi.

Citat:Čak ti ne treba teleskop da se baviš astronomijom amaterski isto kao što samo imanje teleskopa ne znači da si odmah ast. amater. Pogriješio sam u svom postu ranije jer sam samo fokusirao (i pitao) jel netko gleda ili ne. Stvari su kompleksnije od toga.Zašto je to bitno? *zubo* Tebi se hobi određuje po broju nečega? Hajde molim te odi proguglaj malo što je hobi...izgubio si se.

To je ono što ti cijelo vrijeme sereš bezveze. Ja imam 7 meteorita i nisam dostojan Luciusa. Ali kad pitam koliko treba imati meteorita da bi cijenjeni gospodin Lucius nekoga nazvao hobistom, onda krene tvrditi da se hobi ne određuje po broju nečega. Pa nevjerojatno   :-D  *udri*  *konj*
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Lucius

Citat: Astrobobo  u 24.05.2023. u 14:12:52 satiJa imam 7 meteorita i nisam dostojan Luciusa.
I dalje ih skupljaš i baviš se meteoritima u slobodno vrijeme? Ja imam dosta kutijicu sa poštanskim markicama pa nisam filatelist niti mi je to ikad u životu bio hobi.
Citat: Astrobobo  u 24.05.2023. u 14:12:52 satiPostavio sam ti pitanje, što ako netko kupi 2-3 meteorita godišnje, u 10-15 godina ih skupi 30 i sad taj čovjek nije dostojan da ga neki Lucius koji piše gluparioje po forumu nazove "hobistom"?
U tome i leži caka. Ako si ikad imao neki sakupljači/kolekcionarski hobi za koji si se baš zagrijao, budi siguran da ćeš puno više kupiti u tih 10-15 godina. Šta misliš zašto je TonY ranije rekao da odgađa prvu kupnju stalno jer ak krene moglo bi ga baš krenut?
Citat: Astrobobo  u 24.05.2023. u 14:12:52 satiJe li ih kupio sve odjednom?
Kakve ima veze je li ih kupio sve odjednom ili ne? Ako netko ima astrofoto setup od 10 000 eura (što je za naš standard skupo), ali je to kupio u 20 godina (a ne odjednom) je li to onda znači da je njegov setup jeftin?

Citat: Astrobobo  u 24.05.2023. u 14:12:52 satiAli kad pitam koliko treba imati meteorita da bi cijenjeni gospodin Lucius nekoga nazvao hobistom, onda krene tvrditi da se hobi ne određuje po broju nečega. Pa nevjerojatno 
Opet ti velim proguglaj što znači hobi i onda nećeš imati potrebe postavljati ovakva pitanja. Hipotetski pričati koga bi ja zvao hobistom nema apsolutno nikakvog smisla. Poanta je samo bila da si ti po svome iskustvu skupljanja meteorita (kojeg nemaš) zaključio da je to jeftino, a čovjek (dsvilko) koji ih zaista skuplja i bavi se time kao hobijem kaže da nije. Ja se slažem sa njim ti nisi i kraj priče. Nema potrebe dalje raspravljati.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Neven

Gledao sam jednom ovaj video i pitam se kolko to drži vodu? Nekak mi je fora da možeš pronaći mikro meteore na zgradi? Kolko je to rijetko i dal se baviš i time možda ili samo kupuješ?


Šegi

Drži vodu da. Samo je problem razlikovat ih od drugih metalnih kuglica koje danas bauljaju okolo, izbačene iz dimnjaka termolelktrana ili drugih postrojenja koje lože ugljen...

Astrobobo

Citat: Lucius  u 24.05.2023. u 17:12:05 satiAko si ikad imao neki sakupljači/kolekcionarski hobi za koji si se baš zagrijao, budi siguran da ćeš puno više kupiti u tih 10-15 godina. Šta misliš zašto je TonY ranije rekao da odgađa prvu kupnju stalno jer ak krene moglo bi ga baš krenut?

I to baš mora biti tako i nikako drukčije jer si eto ti svima rekao da mora biti skupi hobi. AKo se potroši i 200 USD godišnje, to je skupo?

Citat:Kakve ima veze je li ih kupio sve odjednom ili ne? Ako netko ima astrofoto setup od 10 000 eura (što je za naš standard skupo), ali je to kupio u 20 godina (a ne odjednom) je li to onda znači da je njegov setup jeftin?

Ima veze, upravo je to poanta. Astrofoto setup ne kupuješ 20 po 20 USD za svaki šaraf.

Citat:Opet ti velim proguglaj što znači hobi i onda nećeš imati potrebe postavljati ovakva pitanja. Hipotetski pričati koga bi ja zvao hobistom nema apsolutno nikakvog smisla. Poanta je samo bila da si ti po svome iskustvu skupljanja meteorita (kojeg nemaš) zaključio da je to jeftino, a čovjek (dsvilko) koji ih zaista skuplja i bavi se time kao hobijem kaže da nije. Ja se slažem sa njim ti nisi i kraj priče. Nema potrebe dalje raspravljati.

Ja ne postavljam pitanja. Domjan je rekao da je to njemu skup hobi. Jer ih ima miljon. Ako se kupuje po 3-4 meteorita godišnje, tijekom 10 godina se može skupiti zavidna kolekcija, i ne trebaš prodat bubreg da bi ih skupio puno. I zbilja, rasprava s tobom nema smisla jer je jasno da drugima namećeš isključivo svoje viđenje nekog hobija, što je potpuno pogrešno.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳