PusTo GoTo pracenje

Autor Strumf, 26.05.2023. u 00:56:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strumf

Citat: Strumf  u 27.05.2023. u 11:55:32 satiSuper. To mi je izgledalo kao jedna od boljih opcija za donji mount, ali više me brine gornji mount(altitude) od donjeg,
Da li i gornji s tim napravit?
Idem skinut na teleskopu ona dva vijka šta drže crni plastični krug, da vidim jel bi se tu moglo to zamijenit isprintano, osim ako mi nešto ne upadne unutra na zrcalo :)
Iz nutra su dvije matice na svakoj strani koje drze tu vanjsku plastiku, a moja ruka je prekratka da dodem do tih matica.
Ukoliko bi ih odvrnuo, vise ih nikad nebi zavrnuo.
I bas mora bit komplicirano.*hmm*
Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson
Okulari: Super Plöss 25mm/52°, 10mm/52°, Celestron Omni 40mm, 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s7, Logitech C270
Dalekozor: 10x50

bojan

Ja bi to pokusao rijesiti kao na ovoj stranici..... rolanje te okrugle ploce na osovini koju pogoni stepper.
BTW, taj s/w sam koristio godinama.. dok mi se nije pokvario komp (fujitsu Stylistic st1000), pa sam presao na OnStep, uz istu mehaniku.
amater

Strumf

Ovo je bila moja prva idea za vertikalno pomicanje.

Iskoristio sam neke motorice kije imam i malo koda.

Dosta neprecizno, ali odlicna prilika da Astrobobo uz kokice pukne od smijeha :)

Strumf

Bojan, tnx za stranicu, pola toga ne kuzim. Najradijr bih radio napajanje bez kompa, s nekom baterijom.

Evo slike donjeg djela, frikcijski prijenos, mislim da to mogu napravit najlakse, jer sve mogu lako isprintat i zasarafit.

GORNJI MOUNT:
Sto se tice gornjeg (alt) motora. Mogucnosti su postavljanje s vanjske strane ili unutarnje strane kolut zupcastog remena (ili frikcijski).

Vanjska strana. Kolut s vanjske. Remen bi mogo biti kraci, sto pretpostavljam da je vise precizno i manje mogucnosti odstupanja. No ne znam kako bi ovu crnu ruckicu usarafio da s njom pomicem teleskom. Ako ju jako stegnem brijem da ce puknut..

Unutarnja strana. Ako bih zupcanik stavljo umjesto te okrugle plastike, moram micat ova dva bijela kotacica, i onda ce teleskop s ljeve strane visjet samo na rucici (osovini), to je ok? Pitanje da li ce se spigat. Druga stvar trebat ce dugacak remen do dolje ako bi motor bio pricvrcen za pod, a mogucnost da cu kupit tocnu duzinu remena je 1:1000, znaci nikakva. No opet mogu isprintat visi/nizi mount da to sredim.

Ili, mozda busit onda dasku s lijeve strane (imat ce vidljive rupe :( ), ali ce razmak onda moci biti podesiv moci ce se stavit slide za motor) i remen nece morat bit tako dugacak. Ali motor ce morat bit s vanjske strane :( Jer brijem izmedu teleskopa i daske nema mjesta.

Takoder ako cu radit frikcijski prijenos za gore, slicno po tvojem Bojan, morat cu busit dasku, a motor ce morat bit blizu koluta. Ali ne ko s te stranice da odrezem cijeli gornji dio :)

To su samo mnoge opcije.

Za to su najbolje Nema 17 motori? Kupio bih iz Kine (kao i sve ostalo), pa ako potvrdite, mogu ih imat vec u srpnju! :) https://a.aliexpress.com/_mrbYyBm

Primjeri sa neta: (moja je samo zadnja).

bojan

One bijele (teflonske? ili Acetal/delrin)) kotacice (pretpostavljam da ih ima 4)..
- 3 ih treba zamijeniti sa kuglagerima odgovarajuce velicine, jedan ce bit za pogon
ili
- sva 4 zamijenit sa kuglagerima..

Za remen, taj moze ici preko te okrugle ploce (s gornje strane, tu plocu sad mozemo proglasiti remenicom) ili s donje strane, gdje tezina cijevi teleskopa napinje remen i osigurava dovoljnjo trenja da nema proklizavanja.
Na alibabi ili ebay se moze naci remenje raznih duljina, i za elevaciju ne treba zatvoreni remen (jer se teleskop, pa i remenica) zakrecu maksimalno 90°).
Takodjer, te velike remenice u principu ne trebaju imati zube po cijelom opsegu... samo nekoliko sektora je dosta, bitno je da je razmak izmedju njih takav da se remen dovoljno pravilno uzubljuje. Remenice na motorima su dakako druga prica, nabolje ih je kupiti sa ebay ili Alibaba, 12~16 zuba, MT2 (korak 2 mm je najcesci standard).
Za elevaciju, ja bih isao na remen s donje strane, jer se tada cijev (OTA) moze lakse skidati i stavljati u leziste (na kuglagere. Kuplanje u tom slucaju je na trenje.
Nikako ne treba zaboraviti da trenje treba moci podesiti tako da tubus mozes gurati rukom...

NEMA17 motori su OK, probaj naci 400s/rev, ali nije uvjet. I ne zaboravi elektroniku!
OnStep se moze konfigurirati i za h/w koji se koristi za 3D printere Arduino MEGA + RAMPS14 shield, na primjer.
Za vise konfiguracija vidi tu:
https://onstep.groups.io/g/main/wiki/28534

Tu dolje imas jos ideja kako dobro skuplati motor sa elevacijskom osi a da se OTA lako rastavlja..
https://www.instructables.com/Control-Your-Telescope-Using-Stellarium-Arduino/
https://www.pinterest.com.au/pin/504332858267599560/

I jos jednom - nije potrebno imati zatvoreni remen (jer skop se po elevaciji vozi najvise 90°, u praksi ~70° max).
BTW, tako ja imam skuplane enkodere (ne sa remenom nego sa isprintanim sektorom)

amater

Strumf

Citat: bojan  u 28.05.2023. u 22:08:06 satiOne bijele (teflonske? ili Acetal/delrin)) kotacice (pretpostavljam da ih ima 4)..
- 3 ih treba zamijeniti sa kuglagerima odgovarajuce velicine, jedan ce bit za pogon
ili
- sva 4 zamijenit sa kuglagerima..

Zapravo imam ih samo 2, ako govorimo za jednu stranu.

Hvala za objasnjenje i ovaj odlican tutorial. Iznenadilo me kojom lakocom je napravljeno to u tutorijalu. Uopce nije koristen kolut sa zubima nego samo omotan remen u krug oko koluta.

Malo cu to proucit pa se javim.

bojan

Citat: Strumf  u 29.05.2023. u 09:05:51 satiZapravo imam ih samo 2, ako govorimo za jednu stranu.

Znaci, imas ih ukupno 4 (kako sam pretpostavljao i kako treba biti).
Jos jednom:
- 3 bijela kotaceka treba zamijeniti sa kuglagerima (da se smanji trenje), cetvrti ce bit pogonjen sa motorom (preko male getribe..).
- Ili, zamijenis sva 4 ako pogon ide preko remena na remenicu (tu crnu okruglu plocu), bez obzira da li je remem prebacen preko ili remenica "sjedi"na remenu.. kao na slici dolje.

Treba rijesiti i lako manuelno pomicanje OTA.. mozda na onu crnu plocu dodati prstenove (debele 5mm ?) u kojima se ta crna ploca krece (sa trenjem), a prstenovi su onda drajvani remenovima.. 

Guglaj.. ljdi su sve to vec napravili, na bezbroj nacina.
amater

Strumf

Sad sam shvatio na sto mislis. Da u jednoj od te cetiri rupe bude motor i zubcasti koloturnik, a u ostale tri rupe kuglageri (tj. lezajevi).

Ok, ajmo se primit jednog odredenog  primjera. Recimo da zelim omotat remenicu skroz okolo te crne plastike (ako ne printatam veci kolut).

Ukolko bi motor isao kroz vec nastalu rupu bijelog kotacica
Naremenica ce imat odredenu debljinu koja ce podic teleskop u  zrak za cca mm. No rucka u sredini, tj osovina, ce to ogranicavati, da se ne moze puno podici. Vidi koliko rukom kad podignem ima samo lufta. Hoce stat?
Mogu manje te lezajeve, ili se maknu rucke/osovina, ili busit nove rupe.

Koje lezajeve tu uzeti, moraju biti iste velicine kao koloturnik?

Trazim na netu ali ne mogu bas naci primjer da ima tako tri lezaja ispod.

(Na mojoj skici crna kutijica je motor a crvena koloturnik. Plava, plastika za remen).

----------

bojan

Da, tako nekako...

Zanemari postojece rupe za osovinu, imat ces novi centar odredjen promjerima kuglagera i te crne ploce.. koja ce se rolati na tim kuglagerima (zato treba modificirati obadvije strane jednako)

Uostalom, postojeci mehanizam napravljen je tako da se OTA moze "pricvrstiti za okvir (nosac), da se ne bi pomicala...
Kod motorizirane montaze to nije pozeljno, OTA mora biti cvrsto skuplana na pogonske osovine da bi motori mogli pomicati OTA kad teleskop prati.. i taj kuplung treba bit moguce rastavi, da bi se cijev mogla pomicati rukom.
Mozda trebas dodati jos jedan kolotur na poluzi kojom ces moci kontrolirati nategnutost remena, za manuelno pomicanje teleskopa.
Slicno se moze napraviti i za vertikalnu osovinu.
BTW, vrlo dugacke remenove mozes naci u starim fotokopirkama, skanerima i/ili printerima, ako bas nema na alibabi.
amater

Strumf

Do sada smo govorili da cemo omotat remen skroz tijesno uz plastiku, kao na onoj stranici, a sad si nacrtao skroz drugacije, da kotacici ne budu u dodiru sa remenom, tj da remen sve obilazi. *šok*

No ovo s te slike nije moguce ako radim na tom malom kolutu(crnoj plastici),  jer kad se remen povuce prema dolje, dodiruje i lezajeve. Jedino da je kotac siri.

Ja kupujem sve na Aliexpressu, ako bas moram onda na ebayu.

bojan

amater

Strumf

Da, pregledao sam vec prije te tvoje radove, vrlo profesionalni mount, od zeljeza. S jedne strane je bilo puno teze, a s druge lakse, jer si imao puno slobodnog izbora, za pomicat to sve.

E sad, meni je da cim manje unistim dasku sa busenjem, ako se moze.

A sto ze tice onog otvoreni i zatvoreni remen, to znaci ako i kupis predugi, moze se izrezat i spojiisa necime ili?

Znaci osovina i drske se uopce ne trebaju koristit? Teleskop stoji na nosacima i zategnut remenom?

bojan

Citat: Strumf  u 29.05.2023. u 23:39:57 satiE sad, meni je da cim manje unistim dasku sa busenjem, ako se moze.
Da, to je dobra ideja...

Citat: Strumf  u 29.05.2023. u 23:39:57 satiZnaci osovina i drske se uopce ne trebaju koristit? Teleskop stoji na nosacima i zategnut remenom?
Ja mislim tako... (Teleskop stoji na kuglagerima)

Citat: Strumf  u 29.05.2023. u 23:39:57 satiA sto ze tice onog otvoreni i zatvoreni remen, to znaci ako i kupis predugi, moze se izrezat i spojiisa necime ili?
Moze se spojiti, ali treba paziti kako se taj spoj uzubljuje na koloturu, osobito ako je mala (na pogonskoj osovini/motoru).

Zato mozda da probas sa idejom kao tu dolje.. Opseg remena nije kritican, ali je zato malo kompliciranije napraviti te rolere.. Remen ocito ne smije biti pritisnut tezinom cijevi da se zupci ne bi deformirali. 

amater

bojan

Ili ovako.... u tom slucaju treba malko tokariti....

Citat: Strumf  u 29.05.2023. u 23:39:57 satiE sad, meni je da cim manje unistim dasku sa busenjem, ako se moze.

Daska je samo daska..
A a napravis cijelu donju stranu iznova?
amater

Strumf

Citat: bojan  u 30.05.2023. u 00:54:18 satiu tom slucaju treba malko tokariti
Tokarenje *hmm* 0 bodova kod mene..  :-(
Citat: bojan  u 30.05.2023. u 00:54:18 satiDaska je samo daska..
Pa je, ali daska od 4000 kuna  :-D *hmm*

A da stavim kolut iz vana, jel se moze kako lagano ucvrstit osovina da se okrece sa cijevi teleskopa? jer kad stegnem ruckicu ona se samo steze, jer je navoj.

Edit: mozda sa Loctite 243 za vijke ?

🡱 🡳