Predloženi SF filmovi

Autor DamirZg, 01.08.2018. u 00:59:43 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Sabina

Citat: Arkturus  u 30.09.2019. u 11:36:14 sati
Jao i baš ovaj tjedan kad sam rascjepkan.
...
Ak se sastaviš, javi se.
Ja bih svakako išla na Rat svjetova i Invaziju tjelokradica.

...
Ja bi ti preporučio sve! *zubko*
Šta, da kupim pokaz za taj ciklus?  *zubo*

Nata Zd

Citat: Acheron  u 20.09.2019. u 23:53:44 sati
Pogledao Ad Astru, 2/5 i to samo zato jer sam mrkno 2 piva pa sam dobre volje.

Film je Svemir iskoristio kao kulisu i ništa više. Naravno, taj Svemir nije dobro prezentiran.
Tu SF elementi prestaju, ako ih je bilo. Radnja filma se mogla bilo gdje događati osim u Svemiru i opet bi bila, a šuplja. Ima previše scena koje su samo scene, tj. nemaju nikakve radnje osim što postoji. Imam osjećaj da je film mogao bolje funkcionirati kada bi se sa 2 h skratio na 1.5, možda čak i sat.
Dobro da kino u V. Gorici košta 23 kn i možeš doći sa svojim grickalicama, inače bih bio razočaran. Ovako je to film kojeg se u ponedjeljak neću sjećati. Arrival i dalje ostaje najbolji SF koji se pojavio u zadnjih par godina.

Apsolutno se slažem za Ad Astra. Po meni je više psihološka drama nego SF. Da sam ga gledala kući najvjerojatnije bi zaspala na prvoj polovici filma.
Askar fra400 f5. 6
Askar fma135mm
Samyang 135mm
Maksutov 127/1500
SW 80/400 Startravel AZ3
Dobson 200/1200
SW HEQ5 PRO
SW EQM 35 PRO
ZWO ASI 1600MM PRO
ZWO  ASI 290MM mini
Nikon 7500, Nikon 7200
ASIAIR PLUS, EFW,  EAF,  ZWO LRGB filters, ZWO narrowband filters 7nm

Vger

Jao i baš ovaj tjedan kad sam rascjepkan.

Stari originalni Rat svjetova je klasik!
Čovjek koji se smanjuje je već zaboravljen iako mi je malo predepresivan.
Tarantula je jedan od filmova kojih se sjećam valjda kao uvod u nekakve takve genetske mutacije. Fora.
Došlo iz svemira je prilično zanimljivo napravljen.
Tjelokradice ne znam jel ima više verzija.
Zabranjeni planet je isto klasik.
Muha i Stvar su poznati.

Ja bi ti preporučio sve! *zubko*

Stari Jack Arnold je bio car. Njegovi filmovi su bili za tri koplja bolji i pametniji od vecina trasha iz 5oih. Sve koji si naveo jesu odlicni. Doslo je iz svemira mislim radjena po Ray Bradbarijevoj prici i spada u njegove najbolje filmove uz nejvjerovatnog covjeka koji se smanjuje. Sto nisu pustili Cudoviste iz Crne Lagune??? To mu je najpoznatiji film. Inace mislim da je Clint Eastwood imao glumacki debi u Tarantuli. Glumio je pilota, al mu je lice bilo prekriveno maskom.

Vger

Inace nedavno slucajno naletih na Zvezdani Ekran...emisiju koju sam gutao kao balavac u jutarnjih satima. Imam doma knjigu i mastao sam o danu kad cu moci pogledati sve filmove navedene u popisu na kraju. Sad je lako naci sve i nekako je nestala magija pronalazenja filmskog blaga. Kako znam knjigu na pamet bilo mi nadrealno opet gledati Zorana Zivkovica u ulozi voditelja koji bukvalno cita svoj tekst iz knjige...krajnje suhoparno. Groznoo.:) Odlican legenda urednik...al los voditelj. Svejedno lijepo je za pogledat i prisjetiti se nekih minulih vremena. Ima na jubito.

Ovdje je legendarna spica. Dizalo se rano ujutro prije skole samo radi ovoga.
https://www.youtube.com/watch?v=0d9FxKd7eXo

Arkturus

Citat: Vger  u 05.10.2019. u 19:53:28 sati
...Inace mislim da je Clint Eastwood imao glumacki debi u Tarantuli. Glumio je pilota, al mu je lice bilo prekriveno maskom.
A! zato su sredili tarantulu! Mogli su odmah pozvati Chucka. *zubo*
Citat: Vger  u 05.10.2019. u 19:53:28 sati
Stari Jack Arnold je bio car. Njegovi filmovi su bili za tri koplja bolji i pametniji od vecina trasha iz 5oih.
A imam i dojam da je općenito stari SF neusporedivo kvalitetniji od današnjeg. To su bile kvalitetne priče, a ne napucavanja i jeftini scenariji.
Ovaj zadnji serijal od Star treka sam pogledao pet epizoda i ko da sam stavio dva prsta u usta. *zbljuv*
Sama komercijala, da se izvuče lova na ime. Čini se da su Ferengiji pobijedili i Federaciju i Borgove i Dominij i Q-a i svemir je pod Velikim naguzom.

Citat: Sabina  u 30.09.2019. u 14:20:49 sati
Ak se sastaviš, javi se.
...
Šta, da kupim pokaz za taj ciklus?  *zubo*
Sastavio sam se al sam krivo spojio ruku i uho, pa moram ponovo. Sori, ne stižem.
No pričaj, jesi kupila pokaz i što si sve gledala.

Sabina

Citat: Arkturus  u 05.10.2019. u 22:00:51 sati
...
No pričaj, jesi kupila pokaz i što si sve gledala.
Prema planu sam pogledala Rat svjetova i Invaziju tjelokradica. I meni je tjedan ispao malo knap.

Na Rat svjetova ne mogu reći da sam odlijepila, ali bilo mi je gušt gledati ga. Najklasičnija moguća "mi dobri, a oni loši" priča, nažalost mrvicu odrezanog završetka za moj ukus. Naravno, malo sam ekstra pažnje dala specijalnim efektima, s obzirom na to da je za to dobio Oscara pa je bilo fora vidjeti "nevidljive" sajle na kojima vise brodovi, prskalice iz topova i tak... Ali super mi je to sve. Uživala sam.  *kokice*

Invazija tjelokradica mi je od-li-čan. Ja sam prije dosta godina gledala onu verziju iz 70-tih i tada sam se isto oduševila. A sad, iako sam znala cijelu priču (koliko se sjećam ona verzija dosta vjerno pričom prati ovu originalnu), film mi je bio ludo napet iz scene u scenu. Dakle priča, gluma, režija... ma sve. Baš me se dojmio.  *trep*

U utorak sam uspjela otići do Kinoteke na Soylent green, potaknuta Vger-ovom preporukom. Film je odličan, iako u određenoj mjeri jeziv i potresan. Tu je pak bilo fora vidjeti kako je pisac zamislio budućnost (film iz 70-tih predviđa 2022.) I lakne ti što stvari (još) ne stoje baš tako, slično kao u Orwell-ovoj u 1984. Ali za zamisliti se. Jako.  :-(

Mislim da mi je ovo bio prvi tjedan u životu sa tri kino predstave (i jednom kazališnom).   *jej* Lajk!

Vger

Citat: Arkturus  u 05.10.2019. u 22:00:51 sati
A imam i dojam da je općenito stari SF neusporedivo kvalitetniji od današnjeg. To su bile kvalitetne priče, a ne napucavanja i jeftini scenariji.
Ovaj zadnji serijal od Star treka sam pogledao pet epizoda i ko da sam stavio dva prsta u usta. *zbljuv*
Sama komercijala, da se izvuče lova na ime. Čini se da su Ferengiji pobijedili i Federaciju i Borgove i Dominij i Q-a i svemir je pod Velikim naguzom.

Ti s i jos blagonaklon.:)
Ne podnosim vizualnu, a bogami ni montazersku estetiku danasnjih fiilmova. Ne samo Sfa. Da ne pricamo o scenarijima kojih danas ni nema. Kom to treba. Da, omatorio sam i cim vidim logo Star Wars ili Star Trek odmah saltam program...a volem i odrstao uz upravo te serijale. Sve sto je nekad valjalo autori...pocesto i originalni...kao sto je poludjeli sir Ridli Skot rastacu i unistavaju sto je primjer i sa ovom novom Ridlijevom Alien fransizom. Vjerujem da je masu gekova pocesto razmisljalo sta se sve nalazi u olupini misterioznog broda na LV426. Tko je space jockey, sta se nalazi iza onog ugla... itd. Pisale se price, radile ilustracije, stripovi....a onda dodje Ridli i isporuci govnariju samo takvu ko i Lucas...ako nista Carpenter je ispo posten. Snimio je pod zadnje 3 ili 4 teska djubreta i odlucio ici u penziju i malo poduvati uz koncerte koje radi po svijetu.
Danas se snimaju stvari o kojima je nekad geek iz 70ih ili 80ih cesto mastao. Sve je sad na lageru i sve se snima....pokazalo se da je isparvna ona...pazi sto zelis mozda ti se i ostvari....a uskoro nam dolazi i Dune od onog novog "Kubricka" Villeneuve-a. Dize mi se kosa na glavi od takvih. Ja vec godinama cekam da se konacno pojavi E.T - 2 i to 3D!:) Nekako mora...cekam..cekam...al za sad nista.
Uvijek su bile pare u igri, al se postovao zanat pisanja i vizualnog pricanja price. Danas je sve turbo folk reciklaza, pa to kaci i film. Previse se raspisah.:)
https://www.youtube.com/watch?v=vjB8XXw9y70

Vger

Citat: Sabina  u 06.10.2019. u 00:06:54 sati

Film je odličan, iako u određenoj mjeri jeziv i potresan.

Zbog toga i jest odlican.:)+ sto istovremeno ima puno lijepih/humanih situacija/detalja.

Sabina

Citat: Vger  u 06.10.2019. u 02:36:31 sati
Zbog toga i jest odlican.:)+ sto istovremeno ima puno lijepih/humanih situacija/detalja.
Slažem se.
Ovo gore je komentar iz konformista u meni koji je skloniji feelgood filmovima sa sretnim završetkom. (Da, da, takva sam.  *he*)

Sabina

Jel netko gleda seriju Mandalorian? Meni je baš gud.  *da*

lonewolf21

Odgledao i onak. Cijelo vrijeme mi je nekak sad će se zalaufat i onda ništ. Uglavnom već kod prvih epizoda mi je nekak došao filing "špageti vestern in spejs" i to mi je ostalo do kraja. Čak sam se iznenadio kad je Mando skinio kacigu da to nije Clint Eastwood  :-D :-D
There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.

45°13'01" N 17°44'28" E
SmogyBoy dobson 250mm ( rastavljen do daljnjeg ), Telrad finder
Hyperion 13mm, TSSP 20mm, TS Planetary HR 4mm, TS Barlow 1,5x-2x

Vger

Outland je sniman 1980 i pusten 1981. Radnja se odvija u rudarskoj koloniji na mjesecu Io. Film se originalno trebao zvati jednostano....Io...al su ga producenti mijenjali u Outland jer su se bojali da ce narod citati 10...a ne io. Premisa jednostavna..reemake westerna "Tocno u podne". Rudari rade i trose neku novu drogu od koje povremeno polude i vrse samoubojstva...a tu se pojavi nepotkupljivi novi serif...Sean Connery da vidi u cemu je stvar.

Outland je imao malu nesrecu sto je bas 1979 Voyager prosao i snimio one famozne fotke gdje se daje naslutiti da je Io sve samo ne mrtav mjesec. Vijest je do rezisera i producenata moguce dosla prekasno...pa su rekli zabole nas za Voyager...vulkane i potrese. Idemo dalje! Iako...na pocetnom totalu panorame IO-a...u zadnjem planu...naziru se neki plavicasti gejziri...sto je moguce naknadno stavljeno u postprodukciji...da budu kolko tolko aktualni.:)

Ako zanemarimo taj detaljcic Outland ima do sad najrealisticniji prikaz rudarske kolonije...atmosferu i dizajn vrlo blizak Alienu...sto nije slucajno. Dobar dio ekipe koji je radio na Alienu...delao jei na ovom filmu, a i snimao se u istom studiju. Kompanija ista kao i za Blade Runnera....tako da se ovaj film cesto povezuje u sveto trojstvo/univerzum Alien, Outland, Blade Runner.
Isto tako malo su zanemarili Jupiter radijaciju, al opet u vecini filma rudari rovare u rupi...duboko ispod. Osim jedne scene gdje se Sean mlati na krovovima stanice. Film ima jos jednu malu "slatku" glupariju. Placenici pucaju okolo sa puskama u ogromnom stakleniku i normalno da tanko stalko puca...dekompresija i ode frtalj stanice...al ako se zanemari tih par sajens pi*darijama...jedan od najbolje docaranih spejs sljakerskih filmova ikad.

Film je rezirao Peter Hyams nekad vrlo aktivan reziser. Par godina prije Outlanda napravio je odlican triler Capricon One o laznom iskrcavanju na Mars...a koju godinu nakon i 2010. Trebalo je imati muda raditi nastavak na 2001 i po meni uspio je napraviti dosta dobar SF film sa puno antologijskih scena koje danasnji filmovi naprosto nemaju. 2010 iako ima nekih mana....svejedno spada u grupu najljepsih SF filmova space tematike.

I jos jedna stvar. Iste godine je pusten i Cronenbergov Scanners...stariji se sjecaju one scene eksplozije glave. To je tad bila velika stvar. Tako da i u Outlandu ima par slicnih pucanja glava zbog dekompresije....moguce je tad to holivudjanima bio trend koji su pratili.
U svakom slucaju Peter Hyams ima tri (Capricorn One, Outland, 2010) odlicna SF filma koja bi svaki SFdzija trebao pogledati...bar jednom.:)

trailer za Outland.

I scena iz 2010.

Miro1

Teleskopi: Mališa - SkyWatcher ED80 APO Black Diamond, SkyWatcher 200p
Dalekozor: TS 10X50
Montaža: Skywatcher EQ6Pro SynScan
Kamere: QHY8c, Canon 6D, QHY5L-IIc, ZWO ASI1600mm pro

ivo555

Odlično. Jedva čekam da vidim ko će glumiti mazgova.  *tu*
TS-Optics 150 mm f/4 ONTC, Skywatcher Esprit 80 - F5, Lacerta 72 - F6, Samyang 135 T2.2
Zwo Asi294mm pro, Zwo Asi183mm pro, Nikon D5300 H-alpha mod
Heq5 - Rowan mod, Astrotrac TT320X-AG

https://www.flickr.com/people/ivicaj/

🡱 🡳