Reaktivacija teleskopa

Autor Mr.Mekulic, 14.08.2024. u 14:29:32 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zac

NO eto, sad sastavi i uživaj!
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Mr.Mekulic

Od maslina do zvijezda.

Dozrele masline su bile povod, pa sam prošlu subotu, 12.10. uhvatio priliku i otišao do teleskopa.
Nakon cjelodnevnog branja, nakon ručka sam izvukao teleskop na poziciju. Prva meta je trebao biti komet C/2023 A3, ali u vrijeme zalaska sunca na zapadu je bilo dosta oblaka, što je zatvorilo tu mogućnost.
Koristim priliku i montiram novi držač za finder. Trebalo bi to sve poravnat, ali teleskop je potpuno de-kolimiran (zrcala oprana). Ubacujem kolimacijski okular, pratim upute i uspijevam koliko toliko sekundar namjestiti. Kad procedura prelazi na primar, traži izvor svijetla za ono malo zrcalo na okularu. Svjetla više nema, sunce je zapalo u međuvremenu.
Što je tu je, amo malo gledat mjesec, da bar nečim zabavim sina koji je razočaran radi kometa.
Prolazim kroz okulare, pokušavajući usput dodatno poravnati finder. Usput hvatam pomalo ruku sa upravljanjem teleskopa preko kontrola, na većim povećanjima uspijevam koliko toliko održat metu u okularu. Saturn je visoku na nebu, pa pokušavam s njim. Ponovno idem kroz okulare i na kraju ga uspijevam uhvatiti i sa 5mm. Super se vidi, jasno vidim 2 mjeseca, sjenu prstena na planetu i prostor između prstena i planeta. I ono najbitnije, sin je prvi put vidio Saturn i potpuno je oduševljen. On ide spavat, a ja zaključujem da je vrijeme da pokušam konačno odradit 2-star alignment kako bi scope počeo kompenzirat rotaciju.
Nekako uspijevam odradit proceduru, ne najpreciznije, ali eureka, teleskop konačno kompenzira rotaciju a go-to radi dovoljno dobro da sa 32mm okularom nešto i završi u kadru.  *ritmika*
Oboružan novim alatom, konačno kroz svoj teleskop ugledam nešto što je izvan sunčevog sustava, Andromedu. Ovo mi je novi doseg u mom skromnom promatračkom iskustvu. Vrijeme je za pakiranje, uz teleskop sam proveo od 17:30-23:00, a cijeli dan brao masline, pa sam premoren.

🡱 🡳