Chat

Autor Zocky, 21.05.2018. u 22:07:13 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Zocky

Pokušavam pronaći gumbić za pretplatu na određene teme, al nikako da ga pronađem. Jel su me godine pregazile ili ga nema?  :-)
HEQ5 pro; SW ED 80/600, FF/FR x0.85, 9x50 finder/guider, ALccd5
SBIG ST-8300M, FW5, Baader filteri: LRGB, Ha7nm
Canon EOS 50D
Bresser 10x50
https://www.flickr.com/photos/zoran-novak/

Zocky

Ahhh, evo da odgovorim sam sebi, a možda i nekome pomogne. Nema gumbića za pretplatu. Taj posao radi gumbić "Obavijest"
Canon EOS 50D
Bresser 10x50

Danijel

Da to je zbrka nastala sa prijevodima. Stari forum ima stare jezične datoteke, a novi ima nove. One sam i ja djelomično prevodio i uređivao, (oko čega se Orlin bunio) no odustao sam jer sa svakom nadogradnjom mi povuče i novije fileove s prijevodom pa bih svaki puta morao sve ispočetka satima provjeravati i ponovo prevađati. Zato se naviknite na ove ovakve kakvi jesu, tu nema pomoći. Svaki prevoditelj to prevede onako kako smatra da je ispravno, a mi se tome moramo onda prilagoditi. :-)

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Zocky

Bitno da sam pronašao ono što sam tražio ;-)
Canon EOS 50D
Bresser 10x50

tsestan

Nema više slikica. Morao sam je iskopirati sa starog foruma.
Dobson na razvlačenje, fensi torbica za okulare i auto s velikim bunkerom.

Danijel

Ima samo sada su astronomsko astronautičko SF-ske. Narasli smo pa više crtići nisu u igri. *zubko*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

Human

Citat: Danijel  u 22.05.2018. u 23:14:33 sati
Ima samo sada su astronomsko astronautičko SF-ske. Narasli smo pa više crtići nisu u igri. *zubko*
Ak crtići više nisu in, onda moram i mamuta mijenjati. :)

Danijel

Ma svakome na volju, tko što voli slobodno neka koristi. :-)

Arkturus

Vidim da smo se vratili na staru formu 15 postova po stranici. To će ostat tako?
Šta nisu bili neki razlozi da smo bili prešli na 10 po stranici?

Danijel

Da, nema više modema, sada su tu brze veze tako da više ne postoji razlog zašto bi skraćivali sadržaje radi lakšeg učitavanja stranica. Sada možete zahtijevati i da povećam prikaz broja postova po stranici. Progres se nastavlja. *da*

tsestan

Za sve Zagrepcane s djecom toplo preporucam Perunfest kraj Velike Gorice. Traje jos sutra. Ja sam klince vodio danas i bili su odusevljeni. Ovo nije reklama jer nemam veze s njima, slucajno sam na netu naletio na njih *šešir*
Dobson na razvlačenje, fensi torbica za okulare i auto s velikim bunkerom.

Anubis

Znam da je astronomima najiritantnije pitanje u vezi astrologije, ali moram da vas pitam. Znam da u astrologiji postoji sideralni i tropski zodijak, da se vode vrlo duge rasprave oko ispravnosti jednog i drugog načina rada, te koji će dati bolje rezultate. Znam i da se astrolozi pozivaju na to da je natalna karta stvarna slika neba u tom trenutku. Ono što me interesuje je to da li u astronomiji postoji sideralno i tropsko praćenje kretanja planeta, te koje je ispravnije ako se uopšte može postaviti takvo pitanje?

Human

Citat: Anubis  u 20.06.2018. u 23:29:48 sati
Znam da je astronomima najiritantnije pitanje u vezi astrologije, ali moram da vas pitam. Znam da u astrologiji postoji sideralni i tropski zodijak, da se vode vrlo duge rasprave oko ispravnosti jednog i drugog načina rada, te koji će dati bolje rezultate. Znam i da se astrolozi pozivaju na to da je natalna karta stvarna slika neba u tom trenutku. Ono što me interesuje je to da li u astronomiji postoji sideralno i tropsko praćenje kretanja planeta, te koje je ispravnije ako se uopšte može postaviti takvo pitanje?
Sto znaci sideralno? Ne znam tu rijec.

Danijel

Citat: Human  u 22.06.2018. u 12:09:34 sati
Sto znaci sideralno? Ne znam tu rijec.

U hrvatskom jeziku koristi se pojam sideričko.

Citat: Anubis  u 20.06.2018. u 23:29:48 sati
...
Ono što me interesuje je to da li u astronomiji postoji sideralno i tropsko praćenje kretanja planeta, te koje je ispravnije ako se uopšte može postaviti takvo pitanje?

Tropska godina, sinodička godina ili Sunčeva godina (365 d 5 h 48 min 46 s = 365,24219 d) je vrijeme između dvaju uzastopnih prolazaka Sunca proljetnom točkom.

Zvjezdana godina ili siderička godna važna je u mehanici gibanja planeta, dok je tropska godina razdoblje u kojem se godišnja doba izmijene i zato je važna za svakodnevni život; njihova razlika uzrokovana je precesijom Zemlje. Zemljina precesija dovodi do razlike između Sunčeve (tropske) i zvjezdane (sideričke) godine.

Zvjezdana godina je vrijeme potrebno da Sunce na nebeskoj sferi prevali puni kut ili, drugim riječima, vrijeme obilaženja Zemlje oko Sunca s obzirom na neki zadani smjer u prostoru (na primjer u odnosu na proljetnu točku).

U Sunčevoj (tropskoj) godini Sunce prevali nebeskom sferom kut koji je od punog kuta manji za iznos Zemljine precesije; kut od 360° - 50,25" Sunce prijeđe za vrijeme Sunčeve godine od 365,2422 dana, a kut od 360° za vrijeme zvjezdane godine.

Zvjezdana godina je oko 20 minuta duža od Sunčeve godine.

Dakle, odgovor na tvoje pitanje je, što se tiče astronomije - siderička.

Anubis

Hvala na odgovoru.

Da li je neko posmatrao nebo sinoć i zadnjih par noći? Članovi porodice, koji nemaju nikakvo astronomsko znanje, su mi prenijeli iskustva neobičnog viđenja, pa me interesuje da li je neko vidio nešto slično, te da li može objasniti o čemu se radi. Druga pojava se desila sinoć, a prva prije otprilike mjesec dana. Obje pojave su se desile kasno u noć, nekad oko 1 sat. I jedna i druga priča su identične. Vidjeli su, hajmo to nazvati objekat, koji je sijao metalik bojom. Opis objekta je sličan NLO-u, ali uži, i kao da je imao noge se strana. Inače, vrlo se lako mogao vidjeti, i možda je veličine prečnika/poluprečnika Mjeseca. Kod ove pojave sinoć, kažu da je čovjek izašao iz vozila da bi pogledao dešavanje. Sve to je viđeno iznad neba Sarajeva. Nije šala, ozbiljan sam.

🡱 🡳