Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zac

Citat: Acheron  u 29.09.2024. u 08:03:57 satiZapravo je taj 102/500 baš zanimljiv format teleskopa, do te mjere da bih volio imati Esprit 100/550. A onda si mislim ako bi već dao 2500€ za teleskop, zašto ne uzeti nešto veće pa eto na 125/975 pa si mislim jel to dovoljno veliki skok u promjeru, zašto ne 140/980 ED itd...

Imam uskoro selidbu u novi stan, ona će odlučiti koliko i kad će nešto biti  *zubo*

PS: U novom stanu ću imati zgodan balkon s pogledom na jug pa bih volio imati nešto od opreme stalno pri ruci.

Za početak, imaš uvijek dvije prirodne kamere uvijek na usluzi! Zbavi si dobar dvogled za početak, kad vidiš koliko balkon ima LPa ond aodlući da li neki planetarac ili pak mali skupljač fotona za veće maglice...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

U sred Velike Gorice je tako da sakupljanje fotona će biti otežano. Još je raskrižje s 4 lampe 20m ispred zgrade.
Plan je imati nešto za planete, dvojne i guštanje.

Citat: PavleR  u 29.09.2024. u 00:16:18 satiI pitanje za Tac. Ako se recimo odlucis da pazaris takav teleskop, da li imas ideju koliko bi ga procentualno koristio u odnosu na Taurus?

U novom stanu, kao i starom, nema mjesta za Taurusa. On će biti za situacije kada idem negdje solo. Za odlaske na godišnje odmore, brza promatranja s balkona ili kad nemam vremena za otići u neki ozbiljan mrak, za takve slučajeve bi bio taj "srednji teleskop".
Razmišljao sam o Makovima, puno su jeftiniji, ali prevelik im je fokus. Zaželio sam se širokog vidnog polja.

zac

Imaš MAK-Newton, super veliko vidno polje, a sa dobrim barlowom još uvijek jako impresivan planetarni teleskop....
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

Želim refraktor, teleskop bez centralne opstrukcije.
U Lici me nije impresionirao MAK-Newton  ;-)

Lucius

A i mak-new sigurno nije teleskop za balkon i brza promatranja. *:-P

Acheron

Kako sam bio željan neba, to nisu istine. Bio sam na kratko u petak za teleskopom, ali to je bilo više onako, da ne zahrđam. A i taj petak se puno toga izdogađalo. Prvo me ukliještilo u ramenima pa sam završio na injekcijama. Još sam dobio neke tablete za opuštanje mišića od kojih me bolio želudac cijeli vikend. Nekako sam se do nedjelje zbrojio i nanovo sastavio, izuzev mučnine. Boris je bio zainteresiran otići negdje u mrak pa smo se dogovorili za Čavlovicu.

Više na...
Prohladna Čavlovica

PavleR

Lepo krstarenje po Pegazu. NGC 7332 i NGC 7339 su zaista lepo posmatranje, planiram da ih opisem tokom jeseni. Sto se tice M 2-92, ona se meni na 320x pojavila elipsasta ali nerazdvojena, nju treba posmatrati kada su uslovi bas dobri.

Skica M33 je bomba: kolicina detalja, HII regije, grand-design spirala - odlicno posmatranje i skica.

Iskreno ti zavidim na Abell 3744, to su tako unikatni pogledi. Kada bi neko iz tih galaksija uspeo da vidi povrsinu Zemlje - video bi zivot u doba Kamrbijanske eksplozije.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Acheron

Ma ta skica M33, to je skica skice. U Ljubovu, kad sam bio u posjeti Radanu, svi su skakali "daj da vidim kroz 18" i nikako se koncentrirati da napravim dobru skicu.

Acheron

S Borisom i Sanjim proveo sam jednu hladnu, oblačnu večer na Čavlovici. Kad smo mislili odsutati, nebo se razvedrilo i osudilo nas na smrzavanje do jutra.

Više na...
Čavlovica, vol II

Acheron

Nedjelja prijepodne, moj Whatsapp:

-Šetnja popodne/navečer?
-ići ću gledati komet pa ako želiš se pridružiti, naleti oko 17:30. povratak u vg do 20h
-Kamo?
-kozjača (lakovica)
-Može. Uzmem fotić i teleskop

Više na...
C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS

Acheron

Bacio pogled na komet iz svjetlosno zagađenog središta Velike Gorice.
Koristio sam dvogled 8x45.
Vidio se kratki repić, oko 3°, što je znatno skromnije od 6° u nedjelju navečer s tamnije lokacije. Sjaj jezgre kometa procjenio sam na m=5.2, a cijeli komet je možda m=4.8

Acheron

Jučer bio na Žumberku, na Budinjaku, magla baš fino udavila Zagreb i ostale gradove u nizini. SQM mjerio 21.15, vlage ništa, samo nešto vjetra.

TonY206

Bome si bio aktivan ovih dana. Konačno sam uhvatio vremena riješiti zaostatke tj. pročitati zadnja 3 tvoja izvještaja..

Još uvijek se ne mogu načuditi kako s lakoćom skidaš galaksije 15. magnitude..

Zanimljivo mi je i kako si uhvatio anti rep aktualnog kometa.. Ja sam pokušavao ali nije išlo, vjerojatno sam pretjerivao sa povećanjem 😃
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Acheron

Kao što sam se pohvalio u ovom postu, imam novi teleskop u ergeli. APM 140/980 refraktor. Motivacija za refraktorom je došla od želje da imam sitne zvijezde. Na Lika Star Partyu 2024. pogled kroz Takahašije od 100 i 130mm me oduševio.
Postavio sam teleskop na montažu, balansirao je s 7kg protuutega. Montaža se pokazala kao stabilnom i samo kod fokusiranja imam fine vibracije koje su prisutne manje od sekunde. Promatrao sam iz dvorišta po kojem tuče javna rasvjeta, sve je puno magle, dima i tanka naoblaka se šetala po nebu.
Za početak sam okrenuo teleskop na Vegu, kako bih vidio ima li kromatske aberacije. Na 150x (6,5 Morpheus) nisam uočio ni traga bojama, iako je slika bila bljak, puna astigmatizma. Teleskop se nije ohladio jer sam ga iznio iz stana (22°C) na friški zrak (5°C) i kako se polako hladio taj astigmatizam je nestajao te su zvijezde do kraja promatranja bile fine točkice s jednim ili dva difrakcijska prstena.

Slično je bilo s Epsilon Lirom, vidio sam dvojne od dvojnih zvijezda, ali na momente. Opet, malo je slika bila prljava. Pogledao sam Saturn, meh, tako tako slika i potom Jupiter, opet, meh, slabo se vide pojasevi (iako je bio iznad kuće koja se grije).

Već nakon 15 minuta promatranja slika se popravila pa sam krenuo s ,,ozbiljnijim" promatranjem. STF 681, neka dvojna zvijezda u Kočijašu, bila je prva meta.

STF 681; D*; d=23,0"; m=6,0; Aur
150x: Dvije zvijezde, jasno razdvojene, velike razlike u sjaju. Pratilja je toliko tamna da se jedva vidi i smjestila se na 7h. Bez boja.

BU 1055; D*; d=2,3"; m=6,3; Aur
150x: Ne vidim pratilju, s m=11,2 je previše tamna.

Kako se slika popravljala, vratio sam se Vegi, ali ovaj put s 3,2 mm okularom.

Na 306x Vega je pokazivala crvenkasti difrakcijski prsten, a sama zvijezda je bila bijela. Ipak je teleskop doublet, a ne pravi apokromat pa se u ekstremnim uvjetima javlja malo kromatske. Moram se naviknuti i na fokusiranje. Navikao sam na krupnije zvijezde u reflektorima pa sam shvatio da na ovom teleskopu ne izoštravam sliku do kraja jer su zvijezde ,,dovoljno male", a mogu biti manje.

Epsilon Lira; D*; d=2,3"; m=5,2; Lyr
306x: Jasno vidim obje zvijezde kao dvojne objekte.

STT 545; D*; d=3,8"; m=2,7; Aur
306x: Ne vidim pratilju, previše je tamna.

Gama Andromede; D*; d=9,6"; m=2,3; And
306x: Kako lijepe boje u zvijezdi! Primarna je zlatno-crvena, pratilja nježna nijansa plave, kao bobica grožđa. Zvijezde su jasno razdvojene, umjerene razlike u sjaju. Pratilja je na 5h.

STF 645; D*; d=12"; m=6,0; Tau
150x: Dvije zvijezde, jasno razdvojene i velike razlike u sjaju. Pratilja je veoma tamna i nalazi se na 2,5h. Primarna je blago žuta.

Okrenuo sam na Saturn i ubacio binoviewer kako bih oponašao pogled kroz Takahašija 130 na Lika Star Partyu. Iako je seeing bio lošiji te uz silnu vlagu, na 157x kroz binoviewer Saturn je izgledao fantastično. Kugla planeta je htjela iskočiti iz okulara, a prsten je bio oštar kao britva. Vanjski rub prstena je bio jasna crna linija ispred planeta.

Jupiter se također popravio, iako je i dalje iznad grijane kuće i dimnjaka. Vidio sam 8 ili 9 pojaseva, lijepih boja, lijepih nijansi sa komešanjem u teksturi. U ekvatorijalnom pojasu, koji je iznimno svijetao, mogao sam vidjeti plavičaste i sivo plave šare kako se javljaju pa nestaju. S druge strane, sateliti su bili malene točkice te sam vidio tri od četiri. Ta tri vidljiva satelita činili su pravokutni trokut desno od planeta.
I tako je first light teleskopa prošao uspješno. Sada se veselim korištenju teleskop kada nebo bude bistrije da vidim kako izvlači deepsky objekte.

TonY206

Kakvi objekti su ti primarna ideja za ovaj instrument?
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

🡱 🡳