Multidimenzionalnost

Autor Petar 65, 26.05.2019. u 17:23:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Petar 65

Mene zanima živimo li mi u 3 dimenziji, ili 3+1 tj. 4. dimenziji, i bi li tad 5. dimenzija bila 3+2, ili 4+1 dimenzija ili nešto deseto? I je li vrijeme uopće dimenzija?
SkyWatcher 70/900 EQ1 refractor


Đeno

Citat: Petar 65  u 26.05.2019. u 17:23:19 sati
Mene zanima živimo li mi u 3 dimenziji, ili 3+1 tj. 4. dimenziji, i bi li tad 5. dimenzija bila 3+2, ili 4+1 dimenzija ili nešto deseto? I je li vrijeme uopće dimenzija?

Da se malo  pridružim nakon dugo vremena. Možda malo i pomognem razbistriti ovo pitanje. Pitanje je dobro i za svaku pohvalu.
Da, vrijeme je dimenzija. Zašto? Prvo, kada se samo malo bolje razmisli,  bez njega nije moguće izračunat bilo koje gibanje  ili kretanje tijela.  U prirodi ne postoji ništa što nije u kretanju, sve je u kretanju. E kakve to ima veze s vremenom?   Za isti prevaljeni put i za isti predmet  moguće je imati različite brzine u kretanju. Slijedi dalje zaključak da dimenzija prostora ili duljina puta nije se  promijenila ali se promijenila brzina tijela a zašto? Zato jer se  promijenilo vrijeme za isti prevaljeni put ili ne bi bilo  promjene brzine. To je najjednostavnija verzija koja ima svoju logiku u  klasičnoj fizici o gibanju tijela. Međutim  ima tu i drugi dio fizike, relativna istodobnost događaja. Nju  tumači specijalna teorija relativnosti. Zbog  konstantne brzine svjetlosti nastaju različita  dospijeća vremenskih informacija o nekom događaju. Primjerice, neki događaj se desio prije milijun godina a neki prije milijardu godina, a mi ih primamo u istom trenutku   kao da su se desili istodobno ili u istom trenutku. A to nije istina. Njihovu  vremensku razliku ili dilataciju vremena čini prostorna udaljenost između ta dva događaja. Jer kako je svjetlost limitirana svojom brzinom, pa je  prirodno da za različite udaljenosti svjetlosti potrebno je i različito vrijeme za prevaljivanje različitih udaljenosti. Međutim tu je posebno  važan  onaj dio da su, masa i, prostor i vrijeme ovisni brzini, u tom kontekstu kako se mijenja brzina tako se mijenja prostor i  vrijeme.
Kako se smanjuje duljina, tako se produžava trajanje događaja ili usporava vrijeme. I tu je  bit svega, da kako se  mijenja jedno tako se ujedno mijenja i ono drugo. I zbog toga se to matematički naziva  3+1 ili označava fizikalno kao jedinstvo prostor vremena ili  prostor-vrijeme. Zašto je to   tako postoje logički krasna i jednostavna objašnjenja  ali ovdje nema vremena ni prostora za sve to. Nastoji malo prelistati neku dobru knjigu o Einsteinu  i  izbjegavati internet.  Ukoliko  tražiš  definiciju vremena ?- nje nema , ona je za sada samo  matematizirana forma i svodi se  kao niz događaja jedan za drugim, odnosno kao pravac. Drugim riječima geometrijska jednodimenzionalnost  zbrojena s tri dimenzije prostora daje zajedno četvrtu dimenziju prostor-vrijeme.
A što se tiče pitanja  multidimenzonalnosti vremena, to je tzv.  matematički formalizam koji dozvoljava sebi da u svojim apstrakcijama radi što ga je volja ali doduše nema nikakve veze s ponašanjem prirode i njenim vremenskim i prostornim dimenzijama.   *mah*   
Nek samo rotira...

Petar 65

SkyWatcher 70/900 EQ1 refractor

Đeno


Nema na čemu. I drugi put, samo ako budem znao. *mah*
Nek samo rotira...

yellowdwarf

Citat: Đeno  u 27.05.2019. u 21:32:26 sati
Nema na čemu. I drugi put, samo ako budem znao. *mah*

Ako se foton kreće brzinom svjetlosti koliko mu vremena treba za put s jedne strane svemira na drugu (s točke gledišta fotona)? 
APM 140mm f/7

Beorn

Trebalo bi biti nula.
S gledišta fotona on nastane i nestane u istom trenutku.
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

yellowdwarf

Citat: Beorn  u 28.05.2019. u 11:59:50 sati
Trebalo bi biti nula.
S gledišta fotona on nastane i nestane u istom trenutku.

A to znači da je u isto vrijeme i na jednoj i na drugoj strani svemira?
APM 140mm f/7

Arkturus

Ne, jer postoji nešto što se zove apsolutno vrijeme, a fizika ga odbacuje jer ga ne može direktno mjeriti. I onda upada u sve više paradoksa jer sama sebe ograničava.

Đeno

#9
Citat: yellowdwarf  u 28.05.2019. u 12:49:02 sati
A to znači da je u isto vrijeme i na jednoj i na drugoj strani svemira?


Ali, pitanje je glasilo , šta bi bilo  s pozicije, fotona, dok se odgovor daje s  pozicije promatrača tog događaja,tj. tvoje strane kao promatrača čije vrijeme uvjetuje ili određuje tvoja brzina kretanja. U tome je sva poanta. To je sitan  previd koji svi činimo  svaki danom, ništa zabrinjavajuće.  Mene,  osobno  veseli kad mladi  ljudi kao ti bave se ovakvim znanstvenim  pitanjima i odgovorima  jer treba otvoreno priznati da su to danas rijetkosti. Zato treba da se dopuni ponešto  o tome.

Vrijeme  ovisi o specifičnim okolnostima i ono mijenja se u skladu s čimbenicima poput brzine i veličine gravitacije. I to je bitno znati.  Međutim da se istakne dio  vezan za brzinu. Relativnost istodobnosti je prirodna činjenica, znači da ono što je istodobno u jednom sustavu nije istodobno u drugom sustavu koji se u odnosu na njega giba. VLASTITI VREMENSKI INTERVAL je vrijeme zabilježeno satom vezanim za gibanje promatranog tijela.  Na raspon vremena utječe promjena brzine kojom tijelo se kreće . Einsteinova teorija relativnost ukazuje na ključnu činjenicu, da svaki sistem ima svoje posebno vrijeme, zato što određenje vremena ima svrhu samo onda kada je dana brzina sistema na koji se to odnosi. A to nadalje znači ako nema  mirovanja ne može biti ni apsolutnog vremena. Uporišne točke apsolutnog mirovanja u prirodi nema jer u prirodi  sve je u kretanju pa sve ima i različita vremena. Stoga pitanje postojanja apsolutnog vremena u tim okolnostima otkriva da je ono jedino moguće u subjektivnom razmišljanju ali ne i objektivnoj stvarnosti.

Što se tiče graničnog slučaja tj. u slučaju dostignute brzine svjetlosti, spomenuti vremenski interval bi postao beskonačno dug , što u stvari znači da, ako bi nešto moglo da se kreće takvom brzinom kakvom se širi  svjetlost, ono bi vječno trajalo kao i svjetlost. Masa pri takvoj brzini, prestala bi biti tijelo i postala bi energijom. tj. fotonima i tu nema iznimke što se tiče vremena.Na dalje što se tiče zaključka ili mogućnosti da je nešto  istovremeno ili istodobno  na jednoj i drugoj strani svemira,  to je svemiru ne poznato. Beskonačnost nikad nije bila  zahvalan prostorni termin u fizici ali ipak je u toliko dobar jer nema početka. U takvoj poziciji nešto što nema početka nema govora o stranama svijeta. Ali ukoliko se ipak  utvrdi određena pozicija ili mjesto  u toj beskonačnosti prostora tada se mora odmah govoriti o njegovoj relativnosti  u odnosu na što je određeno to mjesto. Volio bi se  družiti više  s vama, ali okolnosti su takve da ukoliko se odmah ne javim, javit ću se s vremenom. Ali to ne znači da ovu rubriku o znanosti zapustite. Rasplamsajte je što više pitanjima o znanosti. *mah* 
     
Nek samo rotira...

🡱 🡳