3D printed focuser 4 GuideScope by c2

Autor c2, 13.02.2021. u 18:50:10 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

c2

Izdizajnirao sam u OpenScad-u i isprintao fokuser za guidescope.
1.25"

hod 20mm

PLA 100% infill

Ravne trake (mesing) 10x2mm iz Bauhausa
Osovine promjera 3mm (iz CD/DVD playera)
Ležaji promjera 6mm rupa 3mm (e-bay)

Zadovoljan sam kako je ispao - bolje radi nego moji prijašnji koje sam radio od pertinaksa i/ili alu profila.
I go unseen.
All shall be revealed.

DamirZg

SW 200/1000
SW Evo 80/600
AZ-EQ5 GT
ASi 290 MC Color
ASI533 Pro
Canon EOS 4000D
ZWO ASIAir Plus

c2

Moram dodati komentare/upute u file pa ću ga staviti u post.  *da*
Ako nekome treba neka modifikacija mogu pomoći. *šešir*

Planiram si napraviti i 2" verziju.
I go unseen.
All shall be revealed.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

amater

c2

Evo i OpenScad datoteke:  *hopla*

Promjenom parametara se lako mijenja 1,25" ili 2", visina fokusera, duljina cijevi, dosjed za Newton ili refraktor, dimenzije ležajeva, ...
Jedino što nisam htio mijenjati su vijci - moraju biti M3.
I go unseen.
All shall be revealed.

Beorn

Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Dag

Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

Teofil

Frenki

Teleskopi:C 9.25,Maksutov 90,127,N SW 250 PDS,Tasco 114/500,SW 80/600ED,ref 80/900
Montaže:SW HEQ5 pro,EQ5,SW AZ GOTO, Meade LXD75,,...
Dalekozor:Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo:Sony DSC-HX400,Nikon D3200,modificirani canon 450D,50mm f1.8,Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang 2.2 16mm,500m f 6.3,ASI120MC,omegon tracker lx3,hiberion 17mm,omegon 5mm,....,

MrWorf

Zgodno, Razmišljam o nećem sličnom  *tu*
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

c2

Guidescope je (valjda) gotov  *hopla* čeka first light.
Objektiv  (60mm/F4) je iz strganog kineskog dvogleda.

Najvjerojatnije ću morati staviti aluminijske prstenove umjesto 3D printanih jer mi se ne čine dovoljno čvrstima - a opet s obzirom da je cijevka s kamerom prilično lagana možda će biti dovoljni.

Na slici se vidi i moj friško isprintani 2" focuser. Stavit ću slike kad ga sastavim.

Napomena: U SCAD datoteci sam našao bugić  *he* pa ću uskoro staviti ispravljenu verziju (greška se javlja ako se promijeni visina fokusera)
I go unseen.
All shall be revealed.

c2

Evo gotov je i 2" fokuser.  *hopla*
Montiran je na D172/F5 cijevku.

Zadovoljan sam kako je ispao  *da*.

Prvi dojam je da nema potrebnu čvrstoću za astrofoto.

Nažalost osovina za ručku mi je prekratka pa sam privremeno stavio "Gumb" od vitroplasta dok mi ne dođe nova osovina iz Kine.

U privitku je i ispravljena SCAD datoteka s parametrima za ovaj fokuser.
I go unseen.
All shall be revealed.

c2

Zahvaljujući donaciji MrWorfa  *šešir*  *šešir*  *šešir* guideru sam stavio jači objektiv 70/280.
Isprintao sam nosač objektiva iz dva dijela (da se može korigirati vijcima) te poklopac s integriranom bahtinovom maskom na šarci.

Nešto razmišljam  *he* i o motorizaciji fokusera guidera al ću onda morati dodavati još jednu kutijicu za ardufocuser jer mi je na Onstepu spojen glavni fokuser.
Idemo dalje ...
I go unseen.
All shall be revealed.

OuttaControl

Jesi to uspio osposobiti sve na onstepu ili? OnStep bi trebao moci vozoti i 2 focusera, ali kako smo pricali sa tim stvarno nekad ima problema
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

c2

Napravio sam BluePill verziju Onstepa i ona ima drivere za RA i DEC motore i samo jedan fokuser.
ST4 sam ostavio za direktno upravljanje iz ASI kamere.

Uspješno vozim taj fokuser kroz Astroberry (nisam proširio prozor na EKOSu pa nisam vidio tab za fokuser *he*).
I go unseen.
All shall be revealed.

🡱 🡳