Rasvjeta autoceste na Jarunu

Autor Astrobobo, 08.02.2024. u 12:28:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astrobobo

...iliti kako su Zagrepčani posisali vesla na veslačkoj stazi.

Prije par godina zaustavljen je projekt obnove javne rasvjete na Jarunu u Zagrebu. Nedavno je, potiho, projekt ponovno išao na javni natječaj. Treba naglasiti da je natječaj išao dva mjeseca prije zakonskog roka za donošenje plana rasvjete i određivanje zona rasvjete, te par mjeseci prije najavljenog zatvaranja Jaruna za promet automobilima (Tomašević njavio u travnju 2023.)

U projektu se traži rasvjeta na prometnici Jaruna snage 69 W i 9.000 lumena:Za usporedbu, na autocesti kod odmorišta Gračenica postavljene su svjetiljke 71 W i 10.680 lumena, na parkiralištu tog odmorišta je i manja snaga:Dakle oko Jaruna, gdje bi se uskoro trebao zabraniti promet automobilima se planira postaviti rasvjeta kao na autocesti.

Projekt je procijenjen na 730.000 €, dobitni ponuđač je ponudio vrijednost 554.100 €:Netko je iskoristio zadnju priliku za uvaljivanje što jače rasvjete jer važan je samo profit. Kad se ovo realizira, Zagrepčani će s takvom rasvjetom morati živjeti minimalno idućih 30 godina. Samo zbog brze zarade. Krijesnice koje ste viđali na Jarunu, viđali ste, više ih neće biti.

Ovako snažnu rasvjetu nećete naći u Central parku u New Yorku. Do sada su na Jarunu vježbali veslači, a od sada su ovom odlukom svi građani preveslani.

Kapa dolje majstorima rasvjetarima, šaljite ih da Eskimima prodaju frižidere.

Usput informacija svim astronomima amaterima koji se prave da ih se to ne tiče: kad vam rasvjeta dođe do grla, biti će kasno za promjene. Nek se Stipe pohvali s reflektorima oko svoje kuće.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳