Spectrophotometric Color Calibration (SPCC)

Autor Neven, 23.11.2022. u 13:48:39 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Neven

Opis: Pixinsight Modul za kalibraciju boje na linearnoj astro fotografiji.
Autor: Vicent Peris (Roberto Sartori, Edoardo Luca Radice, Alicia Lozano, Juan Conejero)
Najavni Thread: https://pixinsight.com/forum/index.php?threads/new-tool-released-spectrophotometriccolorcalibration-spcc.19599/
Dokumentacija: https://pixinsight.com/doc/docs/SPCC/SPCC.html

13.06.2022. izašao je najveći i najprecizniji spektrofotometrijski katalog u povijesti astronomije. Naš vrijedni satelit Gaia nam je poslao katalog sa gotovo 219 milijuna zvijezda. Razlika u mjerenju naspram APASS kataloga jest ta da je Gaia satelit u svemiru te promjene u atmosferi ne utječu na preciznost mjerenja iz tog razloga fotometrijska kalibracija boja (PhotometricColorCalibration aka. PCC) odlazi u mirovinu. Novi alat SPCC ima 400% veću preciznost kalibracije od PCC-a. Toplo preporučam čitanje dokumentcije ako želite baš detaljno pojašnjenje rada.

Instalacija baza:
Da biste omogućili rad modula treba se postaviti nova Gaia DR3/SP baza u XPSD formatu. Baze skidate na ovome linku. https://pixinsight.com/dist/ te morate biti ulogirani na svoj acc da bi dobili pristup.
Postoje dvije baze; DR3/SP Complete set i DR3/SP Small set;
SMALL SET sadrži 4 baze od 34 milijuna zvijezda te zauzima 11.1 GB (dovoljan da zadovolji potrebe kalibracije)
COMLETE SET sadrži 20 baza od svih 219 milijuna zvijezda te zauzima 63.2 GB. (potreban za uskopojasne fotke te je preporuka za sve ako imaju mjesta na disku.

Nakon skidanje baza bilo small ili complete potrebno je otvoriti GAIA modul u PI-u te stisnuti na ključ dolje zatim odabrati Gaia DR3/SP u padajućem izborniku te selektirati bazu (bilo 4 za small set ili 20 za complete set). I nakon toga još niste gotovi. Potrebno je Plate Solvat fotku prije uporabe SPCC-a (Scripts/Image Analysis/ImageSolver)

Da ne ulazim u detalje kako točno kalibrirati fotku autori su najavili seriju Youtube tutorijala kao i učestali update filtera koje ću pripojiti ovom postu kada izađe. Do tada imate dokumentaciju u kojoj se nalazi sve što je potrebno za eksperimentiranje.

Adam Block:
Part1 https://youtu.be/VUnH7ng0HyY
Part2 https://youtu.be/w8tf-_gULTQ

Neven

#1
Adam Block:

Part1

Part2

Neven

Zahvale Maki-ju s foruma za podatke spektroskopije Astronomik L2 filtera.

Ubacio podatke u tablice i kreirao filter za SPCC te spojio za Canon Full Spectrum po kanalima. Filter se poklapa sa grafom sa njihovog weba što je veliki plus. Svi oni koji koriste Astronomikov L2 filter si mogu sada izraditi svoj profil za korekciju.

Za ubacivanje samo upalite SPCC pa na 'file management' zatim 'Import CSV fiter definitions' i odaberite raspakirani folder s ovog Linka

Za oni koji nisu sigurni kako kreirati svoj profil bacite oko na video.

🡱 🡳