Kupnja prvog teleskopa

Autor Strumf, 02.03.2023. u 11:49:42 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Citat: Astrobobo  u 20.03.2023. u 07:31:41 satiSamo, ako ti je cilj astrofotografija, onda imaš krivi teleskop...
Baš to.
Teleskop: SW Mak 127/1500
Montaža: SW AZ4

Strumf

Ajde, drago mi je da vam se ova vise svidja, znaci napredujem 💪🏻

A gle, nije mi cilj astrofotografija, al iskreno, tko od vas ne zeli slikati i zabiljeziti ono lijepo sto je vidio? kladio bih se da svi to zele.. Nista profesionalno za sebe, dovoljno je i mobitelom.
Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson
Okulari: Super Plöss 25mm, 10mm,Celestron Omni 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s7

Acheron

Imaš skice, dnevnike... vjeruj mi da to pamtiš više nego još jednu od 10.000+ fotografija koje ljude nose po mobitelima.

Lucius

Citat: Strumf  u 20.03.2023. u 20:20:01 satiA gle, nije mi cilj astrofotografija, al iskreno, tko od vas ne zeli slikati i zabiljeziti ono lijepo sto je vidio?
Svak je od nas stavio mobitel na okular bar za Mjesec i Sunce, ali nije svakome astrofoto primar. Lijepo je na slici zabilježiti one in a lifetime događaje (kao ovaj komet što je bio), ali kao što Acheron kaže dnevnik je puno bolja opcija za prisjećati se jednog dana što si vidio. AP je ionako nerelan prikaz...to oko ne može vidjeti.

yellowdwarf

Citat: Lucius  u 20.03.2023. u 21:40:25 sati...to oko ne može vidjeti.
Naravno da može, uslikaš pa pogledaš.

Acheron

Citat: Lucius  u 20.03.2023. u 21:40:25 satiSvak je od nas stavio mobitel na okular bar za Mjesec i Sunce, ali nije svakome astrofoto primar. Lijepo je na slici zabilježiti one in a lifetime događaje (kao ovaj komet što je bio), ali kao što Acheron kaže dnevnik je puno bolja opcija za prisjećati se jednog dana što si vidio. AP je ionako nerelan prikaz...to oko ne može vidjeti.

Nisam na to aludirao, nego banalnost takvog "pamćenja". Vjerujem da svi mi na mobitelima imamo stotine, ako ne i tisuće fotki svakodnevnih događaja koji nam se u tom trenu čine "WOW!", ali su tjedan dana kasnije skroz zaboravljeni jer ih nismo doživjeli, već "opalili fotku". Želim samo reći da "opaliti fotku" nije jedini način "pamćenja".
Astrofotografija je skroz drugi par rukava, iza astrofotki stoji puno truda i znanja i sve je, samo ne banalna.

Lucius

Citat: yellowdwarf  u 20.03.2023. u 22:39:39 satiNaravno da može, uslikaš pa pogledaš.
Znaš na što sam mislio. Nemoj pametovat bez veze. ;-)
Citat: Acheron  u 20.03.2023. u 22:46:59 satiAstrofotografija je skroz drugi par rukava, iza astrofotki stoji puno truda i znanja i sve je, samo ne banalna.
Nitko nije ni rekao da je banalna. Svaka čast svima koji imaju strpljenja i živaca, a nadasve i znanja za to! *šešir*

Strumf

Vec par puta gledam sjajnu zvijezdu prema zapadu i nikak da skuzim kaj je, nisam je ni gledo jer bi vjerojatno bljestala u teleskopu. Reku idem je pogledati, kad ono, planet, boja plava ! Ja reku, ovo je sigurno  Uran ! :) Otkrio sam planet, haha ! poslje isao aplikacijom provjerit, i istina. Niste mi rekli da se Uran dobro vidi! :-p
Ali aplikacije mi imaju odstupanje za nekih 20-30 stupnjeva, tak da ponekad nemogu tocno znat sto je.

Jucer mi je stigao okular 6mm i podesavajuci filter za mjesec.

E sad, taj filter je jedno duplo veci od originala SVBONY. Ima navoj da se prisarafi sa donje strane okulara. I problem je kad stavim okular s tim unutra, ne moze uci u BARLOW do kraja, jer barlow ima rub. Znaci oko 5 mm je vani, i to tezultira drugacijom slikom(valjda se slika smanji) pa treba fokusirat. Imate kakav prijedlog?
Moze uci fo kraja samo nez barlowa.

HRK 128.77  30%OFF | Angeleyes 1.25'' 2" Filter Variable Polarizing Astronomy Monocular Telescope Eyepiece Filter Telescope Polarizer
https://a.aliexpress.com/_msM1f8A

Astrobobo

Uran nikad ne bliješti i ne vidi se golim okom osim ako nisi u nekom mrkloj mrakači, znaš točno gdje treba gledati, a i tada je na rubu vidljivosti. Nisi vidio Uran.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm, iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C, Nikon D5500 mod.

TonY206

Ja bih prije rekao da si vidio Veneru, ona bliješti, a od Urana je razmaknuta svega cca 9°..
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

...a plavkasta bude ak je blizu horizonta.
Uran nikad nije prejasan i blještav.

Strumf

Citat: Astrobobo  u 22.03.2023. u 14:33:39 satiUran nikad ne bliješti i ne vidi se golim okom osim ako nisi u nekom mrkloj mrakači, znaš točno gdje treba gledati, a i tada je na rubu vidljivosti. Nisi vidio Uran.
A zato mi je bilo i cudno, jer nisam cuo da se jako vidi golim okom... *šok*
Sa desne strane, skoro pola bilo plavkasto.

Joj pardon, vidite sa trebam jos puno prakse. *hopla*

Nisam nista uspio snimit okularom 6 mm jucer, kao prvo objekt brzo proleti, a kao drugo finder mi nije tocno namjesten pa bodem okolo. Tek kad kupis manji okular vidis koliko ti finder znaci.

Nema neke razlike na Marsu, mozda je mrvicu veci..

Zeleni_Zub

Finder mozes i trebas namjestiti. Centriras tako neku sjajnu zvijezdu koju mozes lako prepoznati u okular, onda centriras finder, zatim prebacis na okular koji ti daje najvece povecanje i onda opet ponovis i imas precizan finder.
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Lucius

Ili još jednostavnije (i bolje) naciljaš na neki terestrijalni nepomični objekat u daljini i tako namjestiš finder. *da*

Astrobobo

Citat: Strumf  u 22.03.2023. u 16:22:35 satiSa desne strane, skoro pola bilo plavkasto.

...a s lijeve crvenkasto. To je atmosferska refrakcija, različite valne duljine se različito lome kroz atmosferu. Efekt je izraženiji kad je planet bliže horizontu.

Citat:Nisam nista uspio snimit okularom 6 mm jucer, kao prvo objekt brzo proleti, a kao drugo finder mi nije tocno namjesten pa bodem okolo. Tek kad kupis manji okular vidis koliko ti finder znaci.

Dosta znači i pogledati upute jer tamo piše kako se namješta finder  *zubo*
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm, iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳