Vizuelni papir/kamen/makaze (škare :))

Autor Maki, 24.04.2024. u 21:02:30 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Maki

Potaknut razgovorom sa DraženomD, kakav vam je ranking po važnosti u vizuali ako se po strani ostave da je vedro i da je dobar seeing i da je teleskop kolimiran i ogledalo ohlađeno (ne da je sve to lako spojiti, ali se nekako podrazumeva). Evo mog:
1. Stolica (podesiva po visini, inače jedno veliko ništa od krivljenja ka okularu)
2) Montaža (nije dealbreaker kao astrofoto) ali ne može baš da trese 4 sekunde svaki put kada pipneš fokuser
3) Fokuser (da ne proklizava i ne drnda)
4) Optika teleskopa
5) Okulari (na koje svi troše najviše vremena u diskusiji).
Alkaid 12, C8, Tak FC-100 DF, Borg 71, Lunt 80MT DS
Rowan AZ 100, Evolution, Az-Gti
Canon 12x36 ISIII

https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/
https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Acheron

Od svih stvari koja mi nedostaje na 500tki, to je stolac.
Sve ostalo mi je sporedno. Kad sjedneš za okular, ne moraš misliti o ravnoteži, grbavim leđima, svašta nešto, vidiš pola magnitude više!

Lucius

Nisam nikad o ovome razmišljao. Bitno mi je sve. *:-P Sve čini neku cjelinu.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

PavleR

Slazem se da je stolica najbitnija. Moze se mnogo toga videti i kroz ''fabricke'' okulare ali bez stabilnog i udobnog polozaja sve ostalo gubi na bitnosti. Dok nisam nabavio stolicu podesivu na visini umeo sam da na poziciju iznesem po 2-3 stolice razlicite visine, samo da bi sebi obezbedio sto stabilniji polozaj.

Sto se tice okulara, to je sad malo i pitanje da li se koristi pracenje ili ne. Ako se ne koristi onda su okulari sireg vidnog polja bas velika pomoc i dobijaju na bitnosti. Medjutim, stabilan polozaj jeste najbitniji i slazem se da je stolica na prvom mestu.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

ediglavas

Stolica.
Čiji je ono citat bio:
bez teleskopa možeš izaći, bez stolice nikako...

Acheron

Da obranim malo 500tku, stolac je potreban kada gledam objekte na ~35° i niže. Tada mi je okular na ~150cm visine i ja se moram počet grbit (visok sam 188) da bi vidio nešto. Najčešće tada sjednem na ljestve, koliko mogu. Sve iznad toga sam solidno ispružen, oslanjam se na ljestve i imam 80% efekta stolice. Ono gdje mi fali stolica je kod skiciranja, ali i tu se snalazim, svako promatranje sve bolje.
Inače, okular mi je u zenitu na cca 200cm visine (190cm teleskop + 10cm ekvatorijalna platforma)

Lucius

Stolica uz dob mi je obavezna, ali uz EQ5 i ne. Čak mi je i draže biti na nogama sa EQ i makom (samo sam jednom ili dva puta sjedio). Iako sam skoro 2 metra visine ne treba se lomit ako odabereš dobar dio neba, a ako je nešto previsoko na nebu onda ti isti vrag sjedio ili bio na nogama...svakako ćeš se slomit. *zubko*

Maki

Citat: Acheron  u 24.04.2024. u 23:08:09 satiDa obranim malo 500tku, stolac je potreban kada gledam objekte na ~35° i niže. Tada mi je okular na ~150cm visine i ja se moram počet grbit (visok sam 188) da bi vidio nešto. Najčešće tada sjednem na ljestve, koliko mogu. Sve iznad toga sam solidno ispružen, oslanjam se na ljestve i imam 80% efekta stolice. Ono gdje mi fali stolica je kod skiciranja, ali i tu se snalazim, svako promatranje sve bolje.
Inače, okular mi je u zenitu na cca 200cm visine (190cm teleskop + 10cm ekvatorijalna platforma)

Dobro, mi miševi smo mislili na instrumente uobičajenih promera. :)
Ja sam visok 190, meni je na 12 gledanje nečega na 30 stepeni stolica plus maksimalno grbavljenje.
Alkaid 12, C8, Tak FC-100 DF, Borg 71, Lunt 80MT DS
Rowan AZ 100, Evolution, Az-Gti
Canon 12x36 ISIII

https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/
https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Lucius

Ja se za dobom zgrbim kad gledam niže mete, ali mi ne smeta jer sjedim.

DrazenD

Citat: Maki  u 24.04.2024. u 21:02:30 satiPotaknut razgovorom sa DraženomD, kakav vam je ranking po važnosti u vizuali ako se po strani ostave da je vedro i da je dobar seeing i da je teleskop kolimiran i ogledalo ohlađeno (ne da je sve to lako spojiti, ali se nekako podrazumeva). Evo mog:
1. Stolica (podesiva po visini, inače jedno veliko ništa od krivljenja ka okularu)
2) Montaža (nije dealbreaker kao astrofoto) ali ne može baš da trese 4 sekunde svaki put kada pipneš fokuser
3) Fokuser (da ne proklizava i ne drnda)
4) Optika teleskopa
5) Okulari (na koje svi troše najviše vremena u diskusiji).

Stolica definitivno, u biti "stolica" je simbol za "ergonomski ugodan položaj". Naravno da se može i bez nje ili nasloniti se na nešto. Često promatramo i stoječki, pogotovo kada  :-) smo grupno na promatranju, ali stolica je onaj ultimativno dobar položaj kada se upadne u "flow" i zaboravi da postoji sve osim neba. Ja sam se u zadnje vrijeme počeo čak "podvlačit" pod teleskop, pogotovo pod refraktor. Imam podesivu vertikalu na tripodu, sjednem uspravno na običnu stolicu ruke na rukohvat a Tripod i teleskop sve navučem na sebe, ako je još na teleskopu bino imaš fantaziju. Jedina mana tog koncepta je da se ne možeš maknuti ako ćeš vise od 10tak stupnjeva lijevo desno  :-).
Ta mi je ergonomija tako bitna da sve gledam za neku nadogradnju dobsona na veći promjer (450mm-550mm) uzeti nesto u rangu F3.5 ili čak F3.3 da mi je okular u zenitu do 175cm.

Uz stolicu bi dodao i dobro usmjeren tražioc. Dušu je dao i laser, ali ga koristim samo kad sam sam ili nas je par i daleko od aerodroma
Taurus 300mm F5 Pro Dob, SkyWatcher ED80, C8 EdgeHD, Takahashi FC100df, mak Skymax 127, StarTravel 102/500mm
ASI224, ASI294MC PRO, Hyperstar, Celestron Reducer Lens .7x, SkyWatcher 0.85x ReducerFlattener, Explore Scientific tele extender x2
SkyWatcher AZ-EQ5, SkyWatcher AZGti, Berlebach Report 312k, AYOII
Panoptic 35mm, TeleVue Plossl 32mm, ES 24mm 68, Morpheus 17mm, Delite 13mm, ES 11mm 82,  Pentax  XW 10mm, Delite 7mm, Delos6mm, Nagler Zoom 3-6mm, Meade Zoom 8-24mm, OVNI-M NightVision

Lucius

Citat: DrazenD  u 25.04.2024. u 22:42:48 satiTa mi je ergonomija tako bitna da sve gledam za neku nadogradnju dobsona na veći promjer (450mm-550mm) uzeti nesto u rangu F3.5 ili čak F3.3 da mi je okular u zenitu do 175cm.
Imaš u susjednoj Italiji brutalno dobre dobsone malog f broja. Reginato 50 cm f 3.4, okular u zenitu 173 cm. :-) Naravno, cijena je kao što možeš i mislit brutalna. *zubo*

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

amater

Acheron

Citat: DrazenD  u 25.04.2024. u 22:42:48 satiDušu je dao i laser, ali ga koristim samo kad sam sam ili nas je par i daleko od aerodroma

Zeleni laser je no-no za prilagodbu na mrak.

PS: Ima neki ES 20" f3.6 u ponudi, za slične pare kao i Taurus
https://www.bresser.de/en/Astronomy/Telescopes/EXPLORE-SCIENTIFIC-Ultra-Light-20-Dobson-500mm-f-3-6-GENERATION-II.html

zac

Mhmm, ja bih ipak dobru optiku stavio kao prvu jer ništa ne može popravit nezadovoljstvo ako u okularu vidiš krumpiroide 18tog reda... Stolica je br. 2 definitivno, uz moju "zamjenu" a to su male ljestve sa naslonom za ruke. Dakle, ak je okular previsoko za stolicu a prenisko za gledanje a da se ne moram grbit, imam te ljestve koje na vrju imaju tapeciranu šipku na koju se lijepo naslonim i onda je opžanje puno ugodnije. Same "ljestve" su srare ljestve od dječjeg kreveta ("klinci" su mi već odavno odrasli) kojima sam dodao šarke i zadnju stranu da se mogu na njih nalaktit. i, ko što rekoh, naslon za papke :)

Iza toga definitivno stavljam dobar okular (definicija dobrog ovisi o tipu objektiva, za klasični refraktor je skoro sve, za F/7 apo barem ortoskpski, za F/4 skoro ništa), a onda fokuser i montaža...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

DrazenD

Citat: Lucius  u 25.04.2024. u 23:41:14 satiImaš u susjednoj Italiji brutalno dobre dobsone malog f broja. Reginato 50 cm f 3.4, okular u zenitu 173 cm. :-) Naravno, cijena je kao što možeš i mislit brutalna. *zubo*

Da, to su oni modro zlatni :-), skupi su, a i čine mi se malo masivni u odnosu na promjere.

Malo smo odmakli od teme, al kad se vec spominju dobsoni, ja pratim jos dva evropska proizvođača:
DocTelescope - Talijan, one-man show, izgledaju dobri, zrcalo nabavljaš odvojeno, ali on sve projektira i spaja, cnc metal.

SpaceWalk Telescopes , Nijemac, isto one-man show, jeftiniji su od DocTelescope, probao sam jednog od 400mm, rentao sam ga na LaPalmi, kvaliteta mehanike je onako, ispod Taurusa, iako ako cemo iskreno taj je bio rentan 100 puta pa i to igra, drveni su.
Taurus 300mm F5 Pro Dob, SkyWatcher ED80, C8 EdgeHD, Takahashi FC100df, mak Skymax 127, StarTravel 102/500mm
ASI224, ASI294MC PRO, Hyperstar, Celestron Reducer Lens .7x, SkyWatcher 0.85x ReducerFlattener, Explore Scientific tele extender x2
SkyWatcher AZ-EQ5, SkyWatcher AZGti, Berlebach Report 312k, AYOII
Panoptic 35mm, TeleVue Plossl 32mm, ES 24mm 68, Morpheus 17mm, Delite 13mm, ES 11mm 82,  Pentax  XW 10mm, Delite 7mm, Delos6mm, Nagler Zoom 3-6mm, Meade Zoom 8-24mm, OVNI-M NightVision

🡱 🡳