Tranzit zrakoplova ispred Supermjeseca 15. svibnja 2022.

Autor Teofil, 16.05.2022. u 16:23:33 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Teofil

Sinoć, nekoliko sati prije pomrčine Mjeseca, iz Virovitice sam snimao prvog od četiri ovogodišnja Supermjeseca s tri različita setupa.

Zemlji je Mjesec u fazi uštapa bio bliže i stoga sjajniji i prividno promjerom veći (tzv. "Supermjesec").
Prvo sam ga, nedugo poslije izlaza, snimao s terena južno od Virovitice teleobjektivom 70-210mm @ 210mm.
Kad sam računalom pregledavao snimke uočio sam trag zrakoplova preko Mjeseca (20:13 UTC+2). Potražio sam podatke putem sitea Flightradar24 i pronašao da se zrakoplov Airbus 320 (London - Larnaca) tada nalazio istočnije između Đakova i Vinkovaca, nekih 105km daleko (približno toliko zapadnije je Zagreb).

Za one koje zanima definicija tzv. Supermjeseca:
http://astropixels.com/ephemeris/moon/fullperigee2001.html

Supermoon and aircraft  15 May 2022 by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Danijel

Eto što znači biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i gledati u pravom pravcu. :-) *tu* *pljesk*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

OuttaControl

Jel ti to imas neki nos za pogodit te tranzite ili ima neka tehnika :D

Ja živim pokraj aerodroma pa neuspijem uvatit  *zubo*
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Teofil

Danijelu i OuttaControlCRO,
hvala za komentare.  :-)

Citat: OuttaControlCRO  u 17.05.2022. u 10:39:52 sati
Jel ti to imas neki nos za pogodit te tranzite ili ima neka tehnika :D
Ja živim pokraj aerodroma pa neuspijem uvatit  *zubo*

Prilikom snimanja nebeskih objekata u kadru se posve slučajno (nenamjerno) mogu naći zrakoplovi ili ptice.
Vjerovatno nekontrolirani spoj nebeskog i zemaljskog takve fotografije neki doživljavaju posebnima i neponovljivima.
Po meni, ovakve fotografije ima smisla pokazati no prednost ipak treba dati fotografijama koje su uspješna ostvarenja prethodno zamišljenog/planiranog.

Danijel

Baš tako. Meni se puno puta dogodilo da mi je prilikom promatranja Sunca, kroz vidno polje proletio avion, ptice i ISS. ISS sam planski snimao jer sam znao da će proletjeti, no avioni su nepredvidljivi. Njih sam slučajno snimio.

Kao recimo ovaj. :-)

Jednom mi je ISS proletjela pored Mjeseca, i to sam uspio snimiti jer sam znao da će se to dogoditi.

Imam još puno toga na mojem YouTube kanalu. ;-)

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

Teofil

Kad je u pitanju tranzit zrakoplova ispred Sunca ili Mjeseca dobro je što prije pogledati site Flightradar24 - stanje zračnog prometa u vremenu snimke. Samo nekoliko idućih dana moguće je besplatno doći do podataka o relaciji na kojoj je zrakoplov letio i ostalome.

Iz tvoje snimke tranzita zrakoplova pokraj Sunčevih pojega vidi se da je bio dvomotorac s motorom na krilu i da ima "winglet" na kraju krila. Statistički gledano nešto više je nad našim glavama dvomotornih zrakoplova Airbus 320, a zatim Boeing 737.

Acheron

U pratećem članku piše da se radilo o letu TOM8232 i zrakoplovu Boeing 767-300

Teofil

Citat: Acheron  u 18.05.2022. u 10:09:46 sati
U pratećem članku piše da se radilo o letu TOM8232 i zrakoplovu Boeing 767-300 
Pogledao sam samo video zapis.
Hvala na informaciji.  :-)

Danijel

Haha, kad već šiljimo, idemo do kraja. Ja sam u filmiću napisao da je TUI Airways turska zrakoplovna tvrtka, a nije. To smo konstatirali ovdje. *zubo* Kakogod, to ionako nije važno, važno je ono što se vidi na snimcima. Uvijek volim pogledati takve stvari, pa letjelo to ispred Mjeseca ili Sunca, svjejedno. Jednom me jedan lik masirao na Facebooku da je ispravno pisati ispred Sunca, a ne preko Sunca. Znam da je bio u pravu ali za inat sam mu napisao da to neću ispraviti. Bolje sam se osjećao. :-D :-D

🡱 🡳