Mount Pleasant

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 04.04.2019. u 22:23:25 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Nova grizma je sastavljena, sad samo cekam priliku za test i fino podesavanje.
Prizma je montirana u 3D-printani adapter (slika 4), a taj je onda umetnut u M48x0.75-T2 adapter (Ebay).
To cu onda nakon finog podesavanja (sad je sve jos pomicno, ali nije labavo) zalijepiti sa kapljicom shelaka.
amater

zac

Uuh, dobro došao u spektroskopiju! ja sam je gulio 30tak godina profesionalno, pa mi sad ne pada na pamet to delat i amaterski :). (zanemarimo na tren kolekciju objektiv prizmi i rešetaka koja zauzima dvije ladice u zvjezdarnici, kaj češ, očito nisam baš dosljedan...)
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

U medjuvremenu sam dodao "tilter", tako da je sad fokus bolji duz cijelog spektra.
Prvi rezultat: Nova Sco (V1725 Sco, crvena zvijezda na drugoj slici).

Spektar pokazuje vrlo jaku Halpha emisiju, i nesto sitno  u zelenom dijelu, mozda Hbeta..
Na AAVSO website-u spominu He..
Moram probat opet za koji dan.
amater

zac

Citat: Bojan (Mount Pleasant Observatory)  u 30.09.2024. u 06:46:08 satiU medjuvremenu sam dodao "tilter", tako da je sad fokus bolji duz cijelog spektra.
Prvi rezultat: Nova Sco (V1725 Sco, crvena zvijezda na drugoj slici).

Spektar pokazuje vrlo jaku Halpha emisiju, i nesto sitno  u zelenom dijelu, mozda Hbeta..
Na AAVSO website-u spominu He..
Moram probat opet za koji dan.

U principu, ako imaš H-alfa, trebao bi vidjeti i H-beta. Helij je moguć, ali za njega treba viša temperatura, nema druge nego odradit kalibraciju valnih duljina (precizno) i vidjet koja je točno valna duljna te linije...

Yep..
Naravno, nista od astronomije ovaj weekend, oblacno je i pada kisa.. Bit ce na kratko OK za par dana.
amater

zac

Citat: Bojan (Mount Pleasant Observatory)  u 04.10.2024. u 09:10:57 satiYep..
Naravno, nista od astronomije ovaj weekend, oblacno je i pada kisa.. Bit ce na kratko OK za par dana.

Ma, ak si krenul u spektroskopiju, itekak imaš kaj delat na računalu :) Ak te kaj zanima, slobodno piši i na pm... Ja već neko vrijeme ne delam spektroskopiju, ali baš sam neki dan naletil na arhivu pokusa, pa ima tu svega. Doduše, nisam nikad delal grizmice, nego ili prizme ili rešetke. Razlika je samo u tome da grizmica ne traži ciljanje pod kutem prema osi objektiva :)

Jesam, krenuo sam u to.. uvijek me to zanimalo ali nisam imao vremena.. oprema se bas ne moze iznositi i pakirati svaku noc, treba za to imati observatorij, jer treba vremena da se to jednom postavi, pa treba tako i ostavit dulje vrijeme. Osim toga, ja volim napravit stvari sam, jer nemam bas previse love pa da kupujem komercijalnu oprem, koja je skupa i kad je second-hand.
Bit ce jos pisanja o tome, planiram spektrometar sa optickim vlaknom na ulazu (vec je sastavljen na stolu, sad je u kutiji i prvom prilikom ide na Mount Pleasant na test).
Osim toga, radio sam i na spekrtoheligrafu (i to sad ceka da se isproba i dotjera da rado kako spada).
Sve polako, jos smo tu i imamo vrenena :-)
amater

zac

Fuck, zapalil si i mene. Morat ću doduše modificirati jer imam samo transmisione rešetke, i to replike nažalost, ali i ja volim sam slagat :)

🡱 🡳