Gradient Correction

Autor Neven, 28.06.2024. u 11:05:46 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Neven

Alat koji se pojavio nedavno u PI-u služit će u sklopu MARS projekta za najefikasnije prirodno uklanjanje gradijenata sa astro fotki.

Još se čeka MARS baza da upotpuni ovaj alat ali on već sam po sebi radi nevjerojatne stvari. Zbog navike 'one click solution' alata ovaj je prošao dosta nezapaženo. Malo su zakomplicirali shvaćanje opcija pa se treba naviknuti na što svaki slider radi i naravno nanovo kreirati workflow oko uklanjanja gradijenta.

Napokon sam si uzeo vremena da shvatim kako zaista funkcionira i moram priznat da sam oduševljen rezultatima za sada. Uzimam u obzir da je nepotpun zbog nedostatka MARS baze pa može biti samo bolji od ovoga što je sada.

------

Proces od 7 koraka do ajmo reći 90% dobro uklonjenog gradijenta. Zašto 7 koraka? zato što se još učim procesu kako analizirati gradijent i koje točno opcije primjeniti. Ovo je dobar primjer gdje je prašina izuzetno tamna no GC uspjeva solidno analizirati gradijent i uklonit ga. Jednom kad se skuže ove opcije ovaj alat počinje bit izuzetno učinkovit. Kontrast je pretjeran da se bolje vide razlike. Finalno je nemoguće vidjeti razlike između 6 i 7. modela.

Razlika između GC-a i GraxAI-a. Ova fotka mi je uvijek imala problem jer nisam mogao ukloniti određeni gradijent koji se pojavio iznad ove lijeve velike prašine i ide lagano u slovo L, bilo je nemoguće obraditi fotku da se ta maglica lijepo istakne.

Rubno je AI obavio nešto bolji posao (razlog je možda još u mom ne poznavanju GC-a) dok sredinu je GC bolje kontrolirao. Imajući na umu da GC-u fali MARS baza ovo je i više nego zadovoljavajući rezultat jer sa ovim kutevima se mogu nositi.

Dodatno GC je nekako bolje stabilizirao kanale. Na fotki je naravno pretjerana saturacija da se bolje vide razlike. Prosudite sami ali meni je ovo znatno bolji alat od GraxAi-a, samo što je malo teži za pohvatat.

Usputno testiram i AutomaticDBE od SetiAstro-a ali tamo gotovo da nemam nikad dobar rezultat. Alat je dobar za jednostavnije gradijente i to je to

Leviner

Neven mi je dao malo materijala za razmišljanje sa svojim postom, a pošto se još nisam pozabavio GC kako spada(volim 1 klik rješenja  *he* ), odlučio sam mu dati priliku. Nakon navlačenja slidera gore dolje do ekstrema, polako sam skužio kak to funckionira. Testirao sam na IC10 gdje galaksija ima glow oko sebe i to nikako nisam mogao riješiti s grax ili DBE. U prilogu na slici na desnom primjeru se vidi da sam pretjerao s postavkama High treshold i High tolerance pa je GC pojeo taj glow oko galaksije. Uglavnom, može se svašta s ovim alatom izvući što smatram da se s grax i dbe ne može. Bar ja nisam mogao.
Druga slike je kak je to izgledalo na početku.

Veselim se priključenju MARS u PI da radi u paru s GC.
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Leviner

I zaboravio sam napomenuti, vjerojatno se ne mogu kopirati postavke na drugu sliku jer stvarno si treba dati truda da se podese slajderi specifično na situaciju i gradijent, tak da GC radi kad se naucis raditi u njemu. Nije jednostavno ali se isplati zbog rezultata.

Leviner

Danas sam opet imao jednu situaciju gdje se niti jedan drugi alat za skidanje gradijenta nije mogao mjeriti s GradientCorrection u PI-u.

Lijevo je GC, desno GraxAI.

🡱 🡳