SW EQ6 Onstep + belt mod

Autor Leviner, 05.02.2022. u 01:10:14 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

OuttaControl

Vidim imamo i OnStep experata ovdje :) Ja imam OnStep STM Bluepill i jako sam impresioniran sa tim programom. Nevjerojatna stabilnost koja se rijetko nalazi u OpenSource projektima, jako fino napisan kod. I more i more featurea. Howard i ekipa su to briljantno napravili. Mogli bi otvorit jednu zasebnu OnStep temu, ja imam jednu zelju sa svojim ali mi ne funkcionira. Htjeo sam napajati RaspberryPi, kojem. su potrebna 2A a imam adapter od 6A. Spojio sam USB Kabel crnu na minus crvenu na plus od onog TI elementa sto spusta voltazu na 5V, i kad sam uključio mobitel izgorio mi je osigurac na OnStepu dakle očito mi fali jos neke elektronike :D
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Citat: vzr  u 15.02.2022. u 12:11:06 sati
.. Interesantno. I meni je na Mega pracenje malko sporije...

Citat: bojan  u 15.02.2022. u 19:50:42 sati
Treba izmjeriti frekvenciju kristala.. to meni nije tesko (RF mi je struka *:-P)  jer imam vrlo tocan standard (0.5ppm).

Evo rezultata: Devijacija od nominalne frekvencije (16MHz) clock-a je -94Hz, to je ~6ppm.. jedva da moze biti bolje.
Znaci, nesto drugo je problem kod mene (alignment? ili f/w... malo vjerojatno.. radim sa najnovijom stabilnom verzijom).

EDIT:
OOOPS... nije -94 Hz nego 958 Hz, ~60 ppm. to nije OK, ali - ajmo sad malo aritmetike:
60 ppm je greska od ~5 sekundi na dan.. ili 0.22 sekunde na sat.
To takodjer znaci da je kumulativna greska u pracenju nakon 1 h oko 3.25 lucnih sekundi...
To nije niti izdaleka dosta da za sat vremena zvijezda na nebeskom ekvatoru izadje iz vidnog polja promjera 20'...
amater

vzr

Citat: OuttaControlCRO  u 15.02.2022. u 22:17:07 satiMogli bi otvorit jednu zasebnu OnStep temu
Bolje citav podforum u ATM sekciji. Neko je jednom rekao da je OnStep hobi unutar hobija :) Listajuci stranice na ovom forumu primetio sam da ovde ima relativno mnogo ljudi koji koriste ili su koristili OnStep a mislim da bi toj temi trebalo dati vise publiciteta u kontekstu promocije DIY u astronomiji, to nikad nije bilo lakse i jeftinije nego sada. A i mogu zamisliti kako bi sve to izgledalo da se nalazi u jednoj temi, dovoljno da svako ima po jedno pitanje za svoj kontroler, bilo bi jako zamrseno isto kao i ovo sto smo bezobrazno preuzeli coveku temu :)

Citat: OuttaControlCRO  u 15.02.2022. u 22:17:07 satija imam jednu zelju sa svojim ali mi ne funkcionira. Htjeo sam napajati RaspberryPi, kojem. su potrebna 2A a imam adapter od 6A. Spojio sam USB Kabel crnu na minus crvenu na plus od onog TI elementa sto spusta voltazu na 5V, i kad sam uključio mobitel izgorio mi je osigurac na OnStepu dakle očito mi fali jos neke elektronike :D
Najbolje stavi jos jedan stepdown konverter (XL4015 ili slican) paralelno sa onstep-om odma na napajanje kojim napajas OnStep PCB pa odatle izvedi za RaspberryPi. Ne znam koji konverter imas, a ako si tako prosao sa osiguracem nesto tu nije kako treba. Ako imas linearni regulator napona (78XX i sl) onda svakako nemoj nista da izvodis sa njega, ako imas LM2596S, sa raspberry-em bi se opasno priblizio gornjoj margini. Njegovih 3A su peak max, a kontinuirano nebi trebalo ici preko 2A (odnosno 10W) a ako na ploci imas i WiFi modul, verovatno si prekoracio to. Ni osigurac nebi trebalo da je veci od 2A mozda 3A...

Citat: bojan  u 15.02.2022. u 19:50:42 sati
Treba izmjeriti frekvenciju kristala.. to meni nije tesko (RF mi je struka *:-P)  jer imam vrlo tocan standard (0.5ppm).
Ne verujem da se merenjem ista postize jer rezonator je temperaturno kompenzovan a zavisan o temperaturi. Po datasheet-u moji rezonatori (kristalni) su ±2.5ppm (0-40 C) odnosno ±3.5ppm (-45-85 C) osim toga imam 3 komada od dva razlicita dobavljaca a svi se ponasaju isto. Onaj neprecizni (keramicki) iz Mega nije bitan jer se sinhronizuje na svakih 10s sa kristalnim iz RTC-a i opste nije bitan za pracenje kad se koristi PPS. Nesto drugo tu nije kako treba, veorvatno nesto do korekcija. Korektor atmosferskih refrakcija za svoj proracun koristi podatke o temperaturi, pritisku i vlaznosti sa meteostanice BME280 a ona se u mom bildu nalazi u kucistu kontrolera, relativno blizu drajvera za stepere (koji se greju) mozda zbog toga dobija iskrivljenu sliku o atmosferskim prilikama i salje pogresne korekcije pracenju, ali to je tek teorija koju treba jos testirati. Neku noc sam probao snimiti M13 ali svje je bilo kako treba. Koriscenjem ditheringa se ovaj problem izbegao jer posle svakog dithera meta je nanovo recentrirana pa greska pracenja nije stigla do izrazaja. Problem sa ovim je sto zahteva mnogo testiranja u kontrolisanim uslovima, mnogo punjenja baterija i mnogo vedrih noci dok ne dodjem do odgovora, srecom pa se ovo moze raditi i po mesecini.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

OuttaControl

Dada dobro ti kažeš, a svaki chip i kombinacija ima svoje. ako sef zaluta ovdje mozda vidi pa otvori. Ja se apsolutno slažem za 35 dolara imas GoTo sustav, za jos 30 lupis steppere i jos 30 sitnica, za manje od 100 dolara kompletan sustav koji je (po meni) puno bolji od celestron/skywatcher rjesenja.

Da imam LM2596S ali sam testirao sa mobitelom koji povlači 0.5A. RPi mi radi na 2A, ali da nije mi uopće palo napametnije dodati jos jedan konverter. Thanks tako cu i napravit.

Mislio sam da onstep trosi puno manje od 3A, naravno bez steppera, jer mi mjerac kaze da rpi+onstep+stepperi trosi 18w, a znam da su tu steperi barem 10(s109 na 0.5v ili 0.75v to je mislim 1-1.5A)
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Citat: vzr  u 17.02.2022. u 13:17:34 sati
..Ne verujem da se merenjem ista postize..
Postize se, kako ne, jer kao sto izgleda (ako nisam fulao aritmetiku) za toliku gresku u pracenju koju imamo (prijatelj kojem sam instalirao OnStep na Nexstar takodjer), kriva clock frekvencija ne moze biti krivac.
Najvjerojatniji uzrok losem pracenju kod mene je los alignment.. ili losa inicijalizacija (krivo vrijeme ili kriva lokacija, oba parametra su kriticna za ALTAZ, mozda sam nesto tu zabrljao jer to treba napraviti manuelno sa mobilnim) - iako (moram to opet naglasiti), nista slicno nisam primijetio u zadnih ~20 godinica koristenja Bartel's sistema na toj istoj montazi (PC+DOS6.22+SCOPE.EXE.. vrijeme, lokacija se postavlja automatski).
I naravno, EQ6 montaza u MtPleasant ima OnStep (2.22 na STM32 Blue pill).
Sredit cemo mi to, kad-tad  *da* 

Citat: vzr  u 17.02.2022. u 13:17:34 sati
..Bolje citav podforum u ATM sekciji..

Citat: OuttaControlCRO  u 17.02.2022. u 19:05:33 sati
... ako sef zaluta ovdje mozda vidi pa otvori.
I da, svakako.. to ce Sef srediti.. 

Citat: OuttaControlCRO  u 17.02.2022. u 19:05:33 sati
Mislio sam da onstep trosi puno manje od 3A, naravno bez steppera, jer mi mjerac kaze da rpi+onstep+stepperi trosi 18w, a znam da su tu steperi barem 10(s109 na 0.5v ili 0.75v to je mislim 1-1.5A)

Moj Onstep trosi <1A iz 12 V adaptera/baterije (vise kod nizeg napona) skupa sa motorima.
1 A u motor ne znaci da 1 A ide iz 12 V napajanja.
amater

Danijel

Kako da se zove novi podforum?

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

OuttaControl

Da se limitiramo ali i specificiramo i bude samo OnStep? Ne znam da ima ikakvu prostojnu DiY konkurenciju osim OnStepX?

EDIT, mislim da se lako renamea ako dodje ikad do ikakve konkurencije?

Neke konkurencije OnStep nema vise.. bio je AstroEQ, pa PICGoTo.. ali je OnStep prevagnuo, po mojem misljenju jer se bazira na Arduino hardware-u a taj je jeftin i pristupacan svakome.
Mozda "Elektonika za teleskope" ili slicno da bude future-proof?
amater

vzr

OnStepX nije konkurencija, to samo sledeca verzija OnStep-a. On je nastao tako sto je Havard odlucio da u verziji 5 prepise ceo kod izpocetka (i lepo ga refaktorizuje ovaj put) pa je odustao od verzije 5.x i umesto toga preimenovao projekt u OnStepX (X simbolizira 10 i verzije se nastavljaju od 10.x). Potpuno je kompatibilan sa postojecim OnStep ekosistemom (SWS, SHC, wSHC, Android App, ASCOM driver). I sav hardver na kojem radi OnStep moze da pokrece i OnStepX (za sada), neki ga vec uveliko koriste na svojim rigovima. Cak i manje memorije trosi od OnStep-a. A regularni OnStep ostaje na verziji 4.24 i to ce biti poslednja stabilna verzija, nikakav feature vise nece biti dodavan samo neki znacajniji bugovi koji budu uoceni. Takodje najznacajnija izmena u OnStepX je podrska za servo i closed loop motore. Sad vec postoje i neki servo motori koji su pin-kompatibilni sa onim standardnim hederom u koji se ubadaju drajveri za stepere, ne znam zasto je to toliko interesantno, stekao sam utisak da su u poslednje vreme svi poludeli za servo motorima i harmonic drive reduktorima.

Sto se konkurencije tice, koristio sam AstroEQ, ali on i nije neka konkurencija. To je klon Synta kontrolera koji se nalazi na SkyWatcher-ima. On nije samostalan GoTo kontroler, njemu treba ili racunar ili mobitel da bi ga koristio. On takodje ne builda alignment model u sebi vec se sve to odvija u racunaru ili mobitelu. On samo izvrsava komande koje dobija od racunara i radi na synta protokolu pa je kompatibilan sa SkyWatcher aplikacijama (EQMOD, SynScan Pro i sl) sto je divno kod njega. Radi samo na ekvatorijalnoj montazi i nema podrsku ni za sta drugo (onstep radi i na EQ/Fork/yoke i AltAz). On nije opensource, tj. u jednom momentu je Thomas publikovao kod na git, ali to je neka stara verzija. Ima ogroman nedostatak sto je pisan samo za one prastare drajvere tipa A4988 ili DRV8825 koji su bucni i neprecizni odnosno hoce da prezupce i vise se ni ne proizvode. Da bi se dodala podrska za Trinamic drajvere treba nekako doci do izvornog koda jer ne vredi forkovati onu sto je na git-u. To sam krenuo da radim i tada sam se odlucio da predjem na OnStep, sada imam jedan RAMPS build, jedan kompletan MaxESP3 i jos jedan u protoboard-u koji sluzi samo za R&D.

Sto se tice potrosnje, tesko je tacno reci koliko trosi. Neki koncenzus je da NEMA17 steperi po komadu ne treba da prelaze 5W (zavisi od postavki Imax). A SWS za vreme transmisije povuce i do 640mA u mirovanju mnogo manje. A merenjem trenutne potrosnje se opet nista ne dobija, obicno imamo negde stepdown/stepup na oko 150kHz, a ono sto treba izmeriti je prosek. Ako bi uzeli deep-discharge bateriju od 10Ah i merili koliko dugo moze da istraje, opet nebi mnogo znali jer sve zavisi od nacina upotrebe. Dok radi GoTo sa oba motora trosi maksimalno (opet zavisno od podesavanja brzine) a dok radi pracenje samo sa jednim motorom u proseku trosio bi najmanje, tako da bi se zavisilo koliko bi pratio a koliko vozao po nebu i na koliko bi cega bio povezan istovremeno. Isto kao auto. Koliko ga stisnes toliko ce da trosi :D
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

Sto se tice greske u pracenju....
Vidio sam Vladimirovo pitanje na OnStep forumu, taman sam se htio pridruziti.. i odustao jer mi je palo na pamet da ja mozda imam gresku u ozicenju M0, M1, M2 na MEGA -RAMPS1.4 configuraciji (za dobson)
GoTo je dosta tocan (jer koristi full step), ali tracking moze biti krivi ako su zice pomijesane.
Moje ostale EQ montaze su tocne, nema problema.
Ovog weekenda namjeravam probati sa ESP32 na ALTAZ (tu ne treba dodatnih zica za uStepove) pa cu javiti.
amater

Mislim da znam sta sam zabrljao - jos imamo Daylight Saving Time, a telefon kojim inicijaliziram montazu bi trebao bit na Srednjem Lokalnom vremenu (raslika od 1 sat moze napraviti gresku koju sam primijetio ranije ali nisam bio previse zabrinut s tim jer najprije moram rijesiti neke mehanicke probleme na montazi) 
Probam preko weekenda pa javim slijedeci tjedan (jer mi je dob na Mt Pleasant a ja sam preko tjedna u Melb.)
amater

Citat: bojan  u 25.03.2022. u 00:53:07 satiMislim da znam sta sam zabrljao - jos imamo Daylight Saving Time, a telefon kojim inicijaliziram montazu bi trebao bit na Srednjem Lokalnom vremenu (raslika od 1 sat moze napraviti gresku koju sam primijetio ranije ali nisam bio previse zabrinut s tim jer najprije moram rijesiti neke mehanicke probleme na montazi) 
Probam preko weekenda pa javim slijedeci tjedan (jer mi je dob na Mt Pleasant a ja sam preko tjedna u Melb.)

Nakon vise od godine dana uglavnom uzasnog vremena, ponovo sam se posvetio mojem dobsonu..
I nasao sam rjesenje problema sa pracenjem..
Uglavnom, u sustavu je falio RTC.
Kad sam ga uglavio,  moj dob prati OK.

Izgleda da u instrukcijama/zahtjevima za h/w treba biti nesto ovako:
"ALTAZM modus operandi MORA imati RTC (sa PPS ?) da bi pracenje bilo tocno".
amater

vzr

Sam RTC (clock) kao takav nije neophodan, ni PPS nije neophodan, taj board ima dosta precizan oscilator. Ono kaj je verojatno problem kod vas je sto STM nema onboard EEPROM (niti emuliran kroz flash) pa radi toga svi bildovi bazirani na STM-u zahtevaju eksterni RTC modul jer koriste njegov EEPROM (i2c 0x57) pa radi toga svi bildovi bazinrani na STM razvojnim plocama zahtevaju obavezno prisustvo RTC modula.

Takodjer ni DST nije problem. OnStep je agnostican na DST jer za izracunavanje modela koristi LST. Uopce mu nije bitno da li ste na letnjem ili zimskom racunanju vremena.
Telescopius
AstroBin

Citat: vzr  u 28.10.2023. u 10:46:10 satiSam RTC (clock) kao takav nije neophodan, ni PPS nije neophodan
Vladimire,
Ne bih se mogao sloziti sa ovim gore, moje iskustvo nakon puna dva dana testiranja je drukcije..
Za obje ALTAZM montaze (moj dob i prijateljev konvertirani NEXStar) sam koristio u pocetku MEGA+RAMPS14, i kasnije ESP32 (ovaj sa 4.2.4 i OnStepX) , bez uspjeha.
Oba processora su imali problem sa trackingom (u EQ modu oba rade vrlo precizno, cak sa MEGA nisam primijetio nikakvu nepreciznost (koju Howard svaki put spomene), izmjereno odstupanje kristalnog oscilatora od nominalnih 16MHz je ~6 ppm) - sve dok nisam uvalio RTC u sustav (i to model bez EEPROM-a, btw - vidi prilozenu sliku).
Nisam pobao pracenje bez PPS - kad je sve to proradilo kako spada, prestao sam sa eksperimentima. Probat cu i to kad bude prilike.

Inace, znam da STM32 (Blue Pill) treba dodatni EEPROM da bi uopce radio (i to explicite pise u dokumentaciji)... dok tih zahtjeva za MEGA i/ili ESP32 nema (ili barem ja ne znam za njih).
MEGA i ESP reportiraju upload pozicije i lokalnog vremena kao "success", bez obzira da li je RTC (sa ili bez EEPROM-a!) prikljucen.

U svakom slucaju - moj problem je sa RTC (kao na slici dolje) rijesen. Jos cekam potvrdu od prijatelja za NexStar (bio je ozbiljno bolestan u zadnjih par mjeseci, pa to kod njega zasad ide dosta sporo, dok se oporavlja).

amater

vzr

A nisam razumio, to je radilo ali nije radilo kako valja.

U svakom slučaju interesantno. Meni je Mega2560 čak i sa PPS-om u EQ režimu driftovao da sam morao ubrzati clock za 0.14% (preko onih opcija iz SWS-a ili iz SkyPlanetariuma). Poslije je sve bilo kako treba. A MaxESP3 mi jednako precizno prati sa i bez PPS-a.
Telescopius
AstroBin

🡱 🡳