Problem sa diznom..

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 16.06.2024. u 02:00:54 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Sad imam jedan problem kojeg nije bilo 10+ godinica od kad sam napravio ovaj moj 3D printer..
Mehanizam i glava za printanje je MK-8, sa diznom 0.4 mm.
Uglavnom, izgleda da se filament zaglavi u teflonskoj cjevcici, i mehanizam ga ne moze izgurati do vruce dizne.. pa nema printanja.
Interesantno je da se to ne desava uvijek (barem nisam to primijetio do sad pa nije trebalo istrazivati toliko duboko), ali prije par dana je pocelo, jucer je onda sve radilo OK, a danas opet nece. Filament je isti brand...
Ne kuzim, zakaj se to dogadja..
Moze li to biti jer je filament navukao vlagu, i to ne svda jednako? Bio je u originalnom pakovanju, sa desikatorom.. pa ne bi trebalo da je to slucaj.
Kad povucem filament (rukom) iz vruce dizne pa ga onda probam gurnuti natrag, osjeca se otpor koji varira, kao da je filament otvrdnuo u teflonskoj cjevcici i onda onaj zupcanik na osovini motora pocne raditi kao freza i samo struze po filamentu.. i nista ne izlazi kroz diznu.

Ovako izgleda taj komad filamenta kojeg sam izvadio iz teflonske cjevcice nakon sto sam izvukao filament rukom i odsarafio diznu (dok je bila vruca.)

amater

Sad sam nasao  clanak, diskusiju o "heat creep"..
Izgleda da je to moj problem.. toplina prelazi u dio glave gdje se filament smeksa pa se onda stvrdne i zacepi prolaz ..
Sjecam se sada da sam imao taj problem sa metalnom cjevcicom bez teflona... 
amater

OuttaControlCRO

Meni se to dogadjalo kad mi pfte tuba nije isla do kraja heatbreaka nego je ostalo mjesta malo. prvo sam svrdlom koje sam ugrijao brenerom 1.5,2 pa 2.5 progurao sve ostatke i ocistio, pa sam zamjenio pfte tubu i ugurao je do kraja
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

To nije moj problem.. 
BTW, ja sam je ugurao tako da sam je ohladio sa cold-spray.. PTFE ima veliki termicki koefijent rastezanja (ili skupljanja).
A izvadio sam je nakon ciscenja sa odgovarajucim sarafom za drvo ili plastiku (ø 2mm), tako da sam usarafio par navoja u i onda povukao sve skupa van.
amater

🡱 🡳