3D printer?

Autor wannabe, 30.09.2018. u 14:25:33 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

wannabe

Svako tolko bi jako volio imati neki 3D printer jer bi baš trebao napraviti neki dio za nešto. Svaki put se sjetim 3D printera, ali me cijena odvrati.
Opet je došao taj trenutak, a pošto vidim da tu ima ekipe koja fino koristi te naprave, zamolio bi nekoliko savjeta.
Koliko novaca se minimalno treba dati za nešto upotrebljivo, na šta treba paziti, isplati li se uzeti nešto rablljeno, koji materijali su optimalni glede svojstava i cijene, jel problem ako se ne koristi redovito???
Bilo bi sasvim ok ako bi me uputili na neku web adresu koja ima ove odgovore. Google svašta nalazi, ali teško mi je probrati kvalitetan sadržaj.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Aldi je imao dobre printere, cca AU$400.
Sve to uglavnom dolazi iz Kine...

A ispati se i napraviti svoj vlastiti...
https://www.zvjezdarnica.com/forum/index.php?topic=10487.0
amater

hrast

Trenutni best buy printer je Ender 3 (najbolje ga uzeti ovdje, https://tinyurl.com/y6vvdo4e)....
Imaš brdo review na youtube. Makers muse je nekako najrelevantniji,
https://www.youtube.com/watch?v=odDZMYr1di8

Znaj da sve jeftine printere treba malo twekati te da ove zamjerke od Makers muse nisu ništa deal breaking.

@bojan
Najbliži Aldi je u Sloveniji, ali tam nisam nikada vidio 3d printer.  Da, Makers muse je recenzirao Cacoon create iz Aldia.
A glede isplativosti izrade vlastitog.... kad sumiram svog, onda je to prešlo 1000€  *zubo*. Al je pila.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Citat: hrast  u 04.10.2018. u 14:51:28 sati
... A glede isplativosti izrade vlastitog.... kad sumiram svog, onda je to prešlo 1000€  *zubo*. Al je pila.

Moja kalkulacija (za materijal samo) je oko AU$350...  dakle financijski gledano cijela stvar je sada pomalo diskutabilna ali kad sam ja to radio, kit je bio oko $400, a za gotovi printer je trebalo iskrcati preko AU$800, pa.. tu smo negdje.
Medjutim, bas je gust nekaj napravit i vidit da to stvarno radi  :-)
amater

c2

Citat: bojan  u 05.10.2018. u 05:19:04 sati
bas je gust nekaj napravit i vidit da to stvarno radi

Ah ti ATM-ovci,  da mogu i ženu bi napravili samo da skuže kak to stvarno radi   *zubo*
I go unseen.
All shall be revealed.

Acheron

Sabina

Citat: c2  u 05.10.2018. u 08:37:41 sati
Ah ti ATM-ovci,  da mogu i ženu bi napravili samo da skuže kak to stvarno radi   *zubo*

:-D *gore* 

lonewolf21

Citat: c2  u 05.10.2018. u 08:37:41 sati

Nažalost, ovo ti je i teorijski neizvedivo. Sami hardware je dosta dobro dokumentiran no software je potpuno unikatan za svaki model a do dana današnjeg još nitko nije skužio princip na kojem on radi.  *kava*
There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.

45°13'01" N 17°44'28" E
SmogyBoy dobson 250mm ( rastavljen do daljnjeg ), Telrad finder
Hyperion 13mm, TSSP 20mm, TS Planetary HR 4mm, TS Barlow 1,5x-2x

F4ilure

Ja sam prije par tjedana kupio Anycubic i3 Mega Ultrabase, našao na njuškalu za 1900kn.
Ima dobre recenzije.
Za sad sam jako zadovoljan.
Trebalo mi je 15min da ga sastavim i sat vremena da počnem printati - najviše se namučio sa poravnavanjem postolja za printanje, promakao mi ključni dio podešavanja, zaboravio podesiti granične prekidače na Z osi, bili mrvicu prenisko.
Radi sve po defaultu, ali za izvući maksimum treba se malo igrati s postavkama.
Zamjerka je da je malo bučan, ventilatori se fakat čuju i mnogi ih mjenjaju s kvalitetnijima.
Za sad printao samo PLA i to ispada super.

Olympus 10x50
SW Heritage 130/650
SW 200/1000 (dobson montaža)
Bresser Skylux 70/700, Astro 3 GEM
SW 102/1300 Maksutov

DamirZg

Da ne otvaram temu pitam ovdje, od danas sam vlasnik Endera 3, pitanje je, gdje je najpovoljniji filament? Uz printer sam dobio kilu PET-G ali nebu to dugo trajalo  *ironija*
SW 200/1000
SW Evo 80/600
AZ-EQ5 GT
ASi 290 MC Color
ASI533 Pro
Canon EOS 4000D
ZWO ASIAir Plus

wannabe

I ja sam kupio isti printer ubrzo nakon prvog posta. Za sada sam jako zadovoljan kvalitetom printanja.
Najpovoljnije filamente sam za sada našao ovdje:
https://e-radionica.com/hr/3d-printing/3d-filament-e-radionica-com.html

Koristio sam njihov PLA i ne vidim razlike napram drugih. Imam i jedan PETG, ali ga još nisam koristio.

hrast

U mikrotronu pla i abs spule od 2kg netto = 270kn. Brand Devil Design.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

F4ilure

I ja tamo kupio, uzeo crni PLA 850g refil, za to treba isprintati špulu, nataknuti filament i printati.
Ispadne mrvicu jeftinije, 850g je 125kn, a 1000g sa šuplom je 160kn.

Olympus 10x50
SW Heritage 130/650
SW 200/1000 (dobson montaža)
Bresser Skylux 70/700, Astro 3 GEM
SW 102/1300 Maksutov

DamirZg

Baš, mrvicu jeftinije  i poslije gomila živaca da tog vraga namotaš na "špulu" a 850g kolko je to , nekih 300m?

Hrast, forum 3dprinteri je umro?
SW 200/1000
SW Evo 80/600
AZ-EQ5 GT
ASi 290 MC Color
ASI533 Pro
Canon EOS 4000D
ZWO ASIAir Plus

hrast

Umro

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

🡱 🡳