Kako je svemir mogao nastati iz ničega?

Autor Beorn, 30.10.2018. u 13:02:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Beorn

Vrlo interesantan članak Ivice Puljka objavljen na portalu Index:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-je-svemir-mogao-nastati-iz-nicega/2034910.aspx?fbclid=IwAR1kticwBiNj8TetsJVTWzhqmVxEyTNdV4vQa6u13BoNW2nyK7Al_5RS3bc

Odlično štivo i za one koji nisu pročitali "A Universe from Nothing: Why There Is Something Rather than Nothing" Lawrencea Kraussa, a i za one koji su ga pročitali, a žele svjež pogled na temu od strane vrhunskog hrvatskog fizičara i popularizatora znanosti.
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

ediglavas

Human

Citat: Beorn  u 30.10.2018. u 13:02:24 sati
Vrlo interesantan članak Ivice Puljka objavljen na portalu Index:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-je-svemir-mogao-nastati-iz-nicega/2034910.aspx?fbclid=IwAR1kticwBiNj8TetsJVTWzhqmVxEyTNdV4vQa6u13BoNW2nyK7Al_5RS3bc

Odlično štivo i za one koji nisu pročitali "A Universe from Nothing: Why There Is Something Rather than Nothing" Lawrencea Kraussa, a i za one koji su ga pročitali, a žele svjež pogled na temu od strane vrhunskog hrvatskog fizičara i popularizatora znanosti.

Puljak je jedna od rijetkih svijetlih točaka u ovoj našoj kaljuži.
Nepopravljivi optimist. :)
Dobro je da je tako. Treba nam više takvih ljudi. Puno takvih ljudi.

Ima on i dobrih predavanja na tu temu. Svemir i njegov nastanak. Nažalost nisam bio na ni jednom. Volio bih ga pitati za neka pojašnjenja.

Npr, spominje kvantne fluktuacije u praznom prostoru. I da je od sličnih kvantnih fluktuacija vjerojatno nastao svemir. Ali prilikom nastanka svemira nastao je i prostor (i vrijeme). Postoje li kvantne fluktuacije i kad nema prostora? Kako smo došli do toga? Mislim, još nismo imali prilike znanstveno istraživati mjesto "bez prostora".
Kaže da su stavili ploče jednu do druge i na taj način dokazali kvantne fluktuacije. Ali te ploče su stavili u neko prostor-vrijeme, a ne izvan prostora i vremena.
Također, kako su isključili samu gravitaciju tih ploča? Tj, kako razlikuju gravitacijsko privlačenje od guranja ploča kvantnim fluktuacijama?
Kaže, u praznom prostoru, vakuumu, postoji energija. No prije postojanja prostor-vremena nije bilo čak ni vakuuma.

I LHC isto svoja mjerenja radi u prostoru, pa nismo baš mogli stvoriti uvjete kakvi su bili prije (prije prostor-vremena). Dobro, Puljak i govori da o samom trenutku nula ne znamo ništa, ali pretpostavljamo.

Zanima me jel isto tako pretpostavljamo da ima kvantnih fluktuacija izvan prostor-vremena ili smo do toga nekako već došli?

Pitanje nije samo za Puljka nego i za sve koji nešto znaju o tome. :)

c2

Postoje teorije o cikličkom svemiru u kojima nema nultog vremena ni nastanka svega.
Neke od njih čak bolje objašnjavaju neke fenomene od big bang teorije.

*šešir*
I go unseen.
All shall be revealed.

Danijel

Ja bih samo rekao da se ne piše "iz ničega" nego "ni iz čega". *he*

Znam, znam, to je Puljak tako pisao, a ne vi. *:-P

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Human

Citat: c2  u 01.11.2018. u 11:22:39 sati
Postoje teorije o cikličkom svemiru u kojima nema nultog vremena ni nastanka svega.
Neke od njih čak bolje objašnjavaju neke fenomene od big bang teorije.

*šešir*
Ne znam, ali većina znanstvenog svijeta se priklonila big bang-u. Meni to nije profesija i samo me amaterski zanima. No ako se tome priklonila većina kojima je to profesija, tko sam ja da izmišljam toplu vodu. :)

c2

Citat: Human  u 01.11.2018. u 12:21:47 sati
No ako se tome priklonila većina kojima je to profesija...

Nije da zastupam neku teoriju ali nekad je većina znanstvenika mislila da je teorija evolucije glupost pa vidi sad.

Samo te singularnosti (Zero time, crne rupe,...) meni osobno zdravorazumski baš i ne leže tako da sam skloniji teorijama u kojima ih nema.

I go unseen.
All shall be revealed.

Human

Citat: c2  u 01.11.2018. u 15:40:27 sati
Nije da zastupam neku teoriju ali nekad je većina znanstvenika mislila da je teorija evolucije glupost pa vidi sad.

Samo te singularnosti (Zero time, crne rupe,...) meni osobno zdravorazumski baš i ne leže tako da sam skloniji teorijama u kojima ih nema.
Da, ali kad su se pojavili novi dokazi onda je većina promijenila mišljenje. I to je dobro. To u stvari i je prednost znanosti. Mogućnost promjene mišljenja.

Teško nam je neke stvari zdravorazumski prihvatiti, ali one su tu i treba ih nekako objasniti. Zdravorazumski ni teorija relativnosti nije baš nešto prihvatljiva. Evo u zadnjoj emisiji Andromeda javio se čovjek kojemu nije jasno kako se to ne zbrajaju brzine kad se izvor svjetlosti kreće.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Problem sa zdravim razumom je taj, sto je primjenjiv SAMO na nase iskustvo, dakle makro-svijet.
Na skalama manjim od 1e-3 mm  i/ili vecim od 1e30 mm pocinju prevladavati prirodni zakoni koji su izvan naseg iskustva, pa i izvan "zdravog razuma".
I to je sasvim OK, za nase prezivljavanje kao vrste ti (drugi) zakoni nisu bitni, pa mi niti nismo evoluirali tako da te zakone moramo uzimati u obzir....
E sad.. svidjalo se to nekom ili ne, matematika (Teorija relativnosti) predvidja crne rupe, predvidja BB.. sve se fino matematicki slaze na velikim skalama.
Na malim isto tako... jedino sto jos ima nekih matematickih problema sa ujedinjavanjem tih dviju skala...
amater

c2

Bio sam nedavno na zagrebačkoj zvjezdarnici na predavanju  dr.sc. Nevena Soića, s IRB-a  ("Gorenje ugljika u zvijezdama") gdje je autor objašnjavao nuklearnu fiziku te nastajanje pojedinih elemenata (nešto poput slike u privitku).
(Ako netko može doći do prezentacije nek je stavi na forum jer je zanimljiva.)

Koliko sam pohvatao - postoji problem (ima i ime  *he*) gdje trenutne teorije ne mogu dobro objasniti kako se spajanjem 3 alfe (jezgre He) nastaje C tj. kako se alfe vežu dovoljno stablino (dovoljno dugo) da se ima vremena stvoriti stablna jezgra.

Astronom (ima i ime  *he*) je na osnovi fizičkih mjerenja izračunao da mora postojati točno određeni energetski nivo (za C) da bi se stvaranje težih elementata moglo nastaviti tj. da bi elementi mogli postojati u ovom omjeru kakav je u svamiru. Poslije su eksperimentalni fizičari (imaju i ime  *he*) dokazali postojanje tog nivoa. A teorijski fizičari pokušavaju izraditi model u kojem će postojati takav energetski nivo.

Ono što me iznenadilo da takve naizgled jednostavne stvari još uvijek nisu potpuno opisane točnim teorijama.

BTW Ovo je jedan od povoda za teorije o Antropičkom svemiru https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=693.msg6260#msg6260

Zaključak:
Teorije pokušavaju opisati stvarnost i to uspijevaju u većoj ili manjoj mjeri.

P.S.
Naše poimanje svijeta (zdravo razumsko) je ograničeno našim iskustvom tj. osjećajem za prostor i vrijeme.

Ali ako teorija predviđa izvanredne situacije čak i ako se dosta dobro poklapa sa stvarnošću ne mora značiti da je točna i u svim ekstremima.
(Za dokazivanje odstupanja od Njutnove teorije gravitacije su se morali svojski potruditi).
Nove teorije mogu biti bolje od današnjih (razvikanih u medijima i filmovima i serijama).

*šešir*

I go unseen.
All shall be revealed.

Sabina

c2, aj javi kad sljedeći put ideš tak na predavanja. Meni je lakše odlučiti se kad znam da ću sresti nekog poznatog, a pogotovo kad se dogovorim da dolazim. Ovak puno takvih stvari propustim zbog lijenosti.  :-(

🡱 🡳