Starship

Autor Arkturus, 08.12.2020. u 11:56:33 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Arkturus

Treba tu mrcinu od 50 m spustit. To je masa. Ma odlično je uspjelo. *hopla*

Ne znam kakav je plan s putnicima. Neće se spuštati u cijeloj raketi (bar ne na Zemlju :-) ).

Acheron

To nije cijela raketa, tek njen 2. stupanj :)

Pazi, 1. stupanj će se vraćati na Zemlju, a i 2. stupanj, imat ćemo uskoro prvu u potpunosti višestruko upotrebljivu raketu.

Arkturus

Da, znam da je to drugi stupanj, al mi nije jasno što i kako s astronautima.

Danijel

Baš gledam, uključila su se samo dva motora. Treći nije. Možda da se i on uključio slijetanje bi bilo kako treba. *šok*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Acheron

Nije problem u količini motora, već što gorivo nije došlo do njih pa ova dva nisu razvila adekvatan potisak. Starship nisu natankali do vrha pa vjerujem da bi ga i jedan motor (200 tona potisak) bez problema digao i spustio.

DavorVZ

Citat: Acheron  u 10.12.2020. u 07:53:32 sati
Ma kaj nije sve uspjelo, fantastičan let. Obavio je 90% posla bez greške.
Ja sam pomislio da su Raptori pokrepali pa kad su se opet dva upalila za spuštanje bio sma baš iznenađen.

BTW, onaj flip pred kraj, putnici će imat pune gaće.

Optimistično ću reći da će kroz 3-4 leta ovladati svime.

Naravno da je bio fantastičan. Grdosija od 50m se okrenula i izvela ludilo od manevra, ali nije uspjela odraditi svih 100% jer ipak nije se sigurno spustila. Ali kad je sam Elon Musk rekao da niti on nije očekivao ovako nešto, onda naravno da se izvelo i više od očekivanja.
Naravno, idealno bi bilo da se letjelica uspješno spustila, šteta je što se raspala, ali problem sa tlakom u dovodu goriva je utjecalo da motori nisu mogli smanjiti brzinu.
Kako god, ovo je ogromni uspjeh SpaceX-ovih inženjera.
Ali svima nam je jasno da kod spuštanja Starshipa ne smije biti nikakve greške, kao što ih može biti kod boostera na raketama Falcon 9.

Zeleni_Zub

Mislim da su u pitanju bila vrlo mala odstupanja u brzini, meta je ipak pogodjena vrlo precizno, kao sto se vidi iz priloga
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Acheron

Čak nema ni kratera, objekti su okolo ostali čitavi, to je čisti fireball.
Brijem da je sletio taman dovoljno brzo da razbije spremnike i curenje goriva je onda uzrokovalo eksploziju. Da je sletio 10% sporije prošao bi OK

DavorVZ

Koji bi mogao biti pričuvni mehanizam ako se na nekoj visini skuži da Starship ipak neće uspjeti uspješno sletiti?
Vidjeli smo da Soyuz ima backup mehanizam da prilikom uzlijetanja lansira gornji dio rakete sa astronautima.
Dragon ima istu varijantu jer ima potisnike da prije polijetanja može se odvojiti od najgornjeg stupnja rakete i tako spasiti astronaute.
Kakvo rješenje kod polijetanja i slijetanja ima Starship? Možda bi se mogao odvojiti od rakete još sa lansirne rampe ako prilikom
polijetanja bude problema?
Ima li kakav backup kod slijetanja?
Prije nekoliko godina sam vidio prijedlog rješenja kako bi npr. kod putničkih aviona dio trupa u kojem su putnici da se bi se mogao
odvojiti od cijelog aviona i spustiti padobranima.
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3401939/The-plane-detach-entire-CABIN-event-emergency-Concept-drop-passengers-land-using-built-parachutes.html

Možda uopće ne žele razmišljati o tome nego napraviti sustav koji bude 99,999% siguran. Pa ako se sruši, onda sorry, niste imali sreće.  :-)

Acheron

Uvijek može iskoristiti ove batrljke od krila da što mekše sleti na negdje na vodu u nadi da će preživjeti.
Inače, ako skuže da neće uspjeti sletiti, ima šanse ko i Space Shuttle, nema. Grešku treba otkriti u orbiti.

Arkturus

Iako ima značajnih tehničkih inovacija termičke zaštite, mislim da će Musk imati možda 5 ili 6 pokušaja povratka iz orbite prije nego uspješno sleti. A to oduzima lovu. Ako Tesline dionice krenu dolje mogli bi se načekati da starship proradi.
Musk si je to zacrtao kao u filmu i to je moguće, ali će krvavo odraditi.
Čini se da srećom on ne zna koliko je komplicirano pa može uspjeti.

Acheron

Možda je ponekad najbolje biti bedasto naivan.

Pogledaj NASA-u i SLS, dok testiraju svaki šaraf prođe 10 godina i još nisu raketu sastavili u komadu. SpaceX je istovremeno u dvije godine sastavio 9 Starshipa, letio s 3, pritom 8 od 9 uništio i vjerujem naučio više nego NASA testirajući šaraf po šaraf. Bit će neuspjeha, ali nakon ovog leta počeo sam vjerovat da će ta nakarada od Starshipa uistinu letjeti kroz 3 godine u orbitu (bez posade).

Inače, svima nama najdraža raketa Saturn V je testirana na isti način. Razvijena je u 5-6 godina i raketa je testirana "u komadu" letovima Apolla 4 i Apolla 6. Starship će imati sličan period razvoja tako da to nije ništa dosad neviđeno.

Zeleni_Zub

Ova slika malo bolje stavi stvari u perspektivu  *šešir*
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

lonewolf21

Mala nezgoda za novi Starship, SN9, izgleda da su popustili nosači i SN9 se naslonio na zid hangara.   *:-P :-D

There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.

45°13'01" N 17°44'28" E
SmogyBoy dobson 250mm ( rastavljen do daljnjeg ), Telrad finder
Hyperion 13mm, TSSP 20mm, TS Planetary HR 4mm, TS Barlow 1,5x-2x

2001

Citat: DavorVZ  u 10.12.2020. u 18:22:12 sati
Prije nekoliko godina sam vidio prijedlog rješenja kako bi npr. kod putničkih aviona dio trupa u kojem su putnici da se bi se mogao
odvojiti od cijelog aviona i spustiti padobranima.

nista od toga, to su bila lijepa teorijska rijesenja ali u praksi nije zazivjelo...imali su svojevremeno na B1 i odvajanje cijele kabine s pilotima pa su u eksperimentu dva smrtno stradala a dva bila tesko povrijedjena..odustalo se od toga
Ici ce po onoj imas/nemas srece
"Nitko nije učinio veću grešku od osobe koja nije učinila ništa jer je mogla učiniti malo"
Edmund Burke

🡱 🡳