Idiotarija u Zapresicu

Autor Vger, 28.10.2019. u 21:51:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Vger

Dodao bih jos ovu "bogohulnu" misao. Jucer sam bio vanka u gradu i zabavljao ekipu s ovim svjetlosnim avanturama kroz koje prolazimo ovdje. Shvatio sam da sam imao svjetlosnu terapiju Ugodnu. je*ote...normalno svjetlo. Da...ugodno, disprezno. Pri povratku kuci opet me docekalo plavo sjebano svjetlo. David Lynch atmosfera. Cak I da nema ovih problema sa sjenilima i sl. Cijela stvar je losa jer je depresivna. LED svjetlo je lose i po meni jest nova vrst svjetlosnog zagadjenja. Bez obzira koliko svjetlo bilo jako ili slabo. Postavlja se fundamentlano pitanje. Sto je svjetlosno zagadjenje? Dal je to nesto sto se mjeri luxmetrom ili kolicinom depresije koju moze uzrokovati lose svjetlo? U gradu ledice i njihov sablasan utjecaj...ne mogu doci do izrazaja jer su trenutno u manjini. Bas sam promatrao par razlicitih modela. Nijedan ne zelim u svojoj ulici.

Svjetlo je vazno i moze jako utjecati na psihu i raspolozenje ljudi. Ova LED politika gdje se sad sve vrti oko love, a manje oko ekologije...me podsjeca na ove vjetrenjace koje su skupe i cija proizvodnja zagadjuje poprilicno. U Njemackoj ih navodno pocinju malo reducirati. Mozda sam krivo obavijesten. I ona svedska ludaca koja kmeci da joj vrate zdravu planetu, a vozi se na jahti cija proizvodnja zagadi jedno malo more. Ljudi pricaju o ekologiji, a okruzeni smo sa hrpom nisko frekventnih zracenja ciji cemo lijepi utjecaj mozda shvatiti za 20 godina. Mozda uskoro krene kampanja gdje ce nicati hrpe firmica koje se raditi faradayev kaveze po zidovima stanova i kuca. Npr u formi tapeta. Dovoljno je par reklama i par talk emisija i eto nove revolucije u zastiti zdravlja nasih gradjana. I salonit je bio jako popularan. U dalmaciji se jos uvijek debelo pije voda iz salonitnih cijevi. Bojim se da ovaj LED gorka pilula koju cemo progutati i nece nam se svidjeti. Jer pitanje je sto je vaznije? Imati bolje nebo...vidjeti par zvijezda vise u gradu ili imati zdravije svjetlo? Ja biram ovo drugo. Moglo se ici sa drukcijom politikom. Ostavljati postojece svjetlo, ali maskirati koliko se moze i radikalno smanjivati broj lampi po ulicama. Npr u mojoj je 8. Dovoljno je 3 jer zuto mlijecno svjetlo daleko baca. Da se islo ovakvom logikom...ustedilo bi se isto tako puno struje, ali bi rodjaci i razni internacionalni svjetlosni konglomerati ostali kratkih rukava. Ovako cemo sad pusiti foru, a moglo se drugacije. Jer je ovaj LED u kombinaciji sa ovim novim zakonom jako, jako losa stvar. Ma da i nema ovog zakona...stvar je losa. Da sad imam polugu koja bi mi mi omogucila da vratim stvari na staro...povukao bih ju...jer je ova nova svjetlosna depresija zagadjenje puno podmuklije od onog starog. Vise nije zagadjeno nebo...zagadjene su ulice i mi sami.

Tako nekako.

Astrobobo

Opet pokazuješ potpuno nerazumijevanje tematike.

Zakon koji je sad na snazi ne propisuje obavezne načine rasvjetljavanja. Problem postavljanja LED rasvjete, intenziteta, ukupne količine svjetiljki i sve ono što opisuješ je problem lošeg projektiranja. To nema veze sa zakonom. Za zakon smo tražili da ograničenje boje temperature svjetlosti bude 2700K - to je srušila rasvjetna industrija na izvanrednom sastanku gdje sam bio ja solo sa 4 rasvjetara, među kojima i Skira. Sad je ograničenej 3000K, kao što vidiš na svom primjeru, niti to nije dovoljno, i dalje izgleda kao stadionska rasvjeta. Tražili smo i ograničenje u potrošnji električne energije za javnu rasvjetu, odbili su nas. To bude vjerojatno išlo u pravilnik. Pravilnik će se uskoro početi raditi, pa su svaki ovakvi komentari i razmišljanja i više nego dobrodošli.

Dakle, ovo kaj su tebi metnuli nije posljedica novog zakona, već rasvjetara koji uvaljuju rasvjetu da čim prije dignu lovu dok još nema pravilnika. U Zakonu piše da se prozori stambenih objekata ne smiju direktno osvjetljavati iznad nekih graničnih vrijednosti - kojih trenutno nema jer nema pravilnika. Dizanje nagiba svjetiljki je najgore moguće rješenje jer tako samo rješavaš vlastito dupe, a uništavaš okoliš desecima kilometara uokolo. Tko želi imati osvijetljeno dvorište, neka si u to dvorište metne lampu.

Kaj se tiče Zaprešića, u natječaju za javnu nabavu, koji sam poslao negdje na početku rasprave, pišu tipovi svjetiljki koje se postavljaju. Pretpostavljam da je kod tebe u ulici (prema fotki) Schreder Teceo: https://www.schreder.com/en/products/teceo-led-street-lighting Minimum koji u projekti piše da je postavljen su verzije za 16 LEDica u jednoj lampi, a komptno su mogli staviti verziju sa 8. Dakle rasvjetarska stoka ne brine za ništa osim za vlastitu dobit. Ako pogledaš str. 3, na lampu se može staviti "back light control", znači verzija sjenila koja smanjuje rasipanje svjetla unazad. To je ono što se mora instalirati na takve svjetiljke - ali prvo i osnovno treba u pravilnik ugraditi ograničenja tako da uopće ne dolazi do ovih situacija. I tu nije sad uopće problem zakon, već bahatost rasvjetara.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Vger

Da...da...da. Kao sto mi je i bilo receno, a sad mi je i potvrdjeno moja lampica uskoro ide medju prvima u reviziju...odnosno micu je i staviti ce slabiju varijantu + sto ce mi izgleda staviti i onu horizontalnu ruku na vertikalu i odmaknu to led sr*nje za nekih metar, metar i po prema ulici...pa ce sad osvjetjavati ulicu....a ne dvoriste. Dodju s luxometrima uskoro. Dakle forumski drukeru zaista nije bilo potrebe za drukanjem jer sve ovo bilo ionako kratkog vijeka. Izgleda da se konacno nazire kraj i vidi svjetlo na kraju tunela.

🡱 🡳