Zvjezdarnica Apollo

Autor Danijel, 31.05.2018. u 18:38:35 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Danijel

OK, odem u zvjezdarnicu Apollo to sada isprobati pa javim. :-)

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Danijel

Dečki, ništa od toga. Tako je SADA spojeno. Samo što mi nismo spojili komp na montažu tim originalnim kablom jer je prekratak, nego smo napravili svoj, duži kabl.

Meni treba kabel s adapterom, koji uključim u računalo, a drugi dio ide direktno u montažu, na RS232 na montaži umjesto kontrolera, koji je sada spojen na njoj na tom priključu. Znači, kontroler se izbacuje iz upotrebe, a na njegovo mjesto u montaži se ušteka taj kabel s adapterom.

Jer kontroler mi sada služi samo kako bih ušao u te izbornike i tamo uključio direktno povezivanje s računalom (PC Direct Mode). Na kontroleru ne podešavam ni datum, ni sat, ni koordinate... ništa osim povezivanja s kompom, a preko softvera (AstroPlanner ili CdC) upravljam montažom. S tim kablom bih si olakšao upravljanje montažom jer bi ona bila odmah povezana s računalom i tada ne bih više trebao svaki puta kopati po izbornicima u kontroleru da bih počeo raditi. Uključiš i voziš. Jer da bih sada došao do opcije PC Direct Mode, moram, baš sam brojao, 20 puta pritisnuti razne tipke po kontroleru, i to ako sam otpve pogodio kamo trebam ići.

Tu sam naišao na razne žice i priključke, ali nemam pojma je li to ono što mi treba? Ustvari, nemam pojma kako se to zove i koje od toga paše na moju montažu. *bu*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

Danijel

Evo, našao sam nešto što bi moglo biti to što mi treba. Pitanje je samo radi li to. Sve si razmišljam da kupim novije računalo na koje mogu ići Win10 i koje ne treba više RS232 jer je to priključak koji izgleda izumire.

Jedan je Ertl Elektronics Adapter EQDir-USB for Skywatcher EQ6 ali taj nema RS232 priključak, ima samo USB.

Drugi je Pierro Astro USB-EQ6 Direct Interface for Skywatcher EQ6 Mount i ima RS232. Tu je i stranica proizvođača.

lonewolf21

There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.

45°13'01" N 17°44'28" E
SmogyBoy dobson 250mm ( rastavljen do daljnjeg ), Telrad finder
Hyperion 13mm, TSSP 20mm, TS Planetary HR 4mm, TS Barlow 1,5x-2x

Zocky

Citat: Danijel  u 23.06.2019. u 23:05:10 sati
...Samo što mi nismo spojili komp na montažu tim originalnim kablom jer je prekratak, nego smo napravili svoj, duži kabl.
A da kupiš 2, 3 metra produžnog USB kabla i riješio si stvar? Možda ti homemade kabel nije dobar?
HEQ5 pro; SW ED 80/600, FF/FR x0.85, 9x50 finder/guider, ALccd5
SBIG ST-8300M, FW5, Baader filteri: LRGB, Ha7nm
Canon EOS 50D
Bresser 10x50
https://www.flickr.com/photos/zoran-novak/

Danijel

Dobar je, sve ovo vrijeme radi s tim kablom. Ne vidim što bih dobio s produžnim USB osim toga što sada imam? *jok*

Danijel

Ništa, kupio sam onaj Pierro pa ćemo vidjeti kako će raditi. :-)

Danijel

Evo, danas sam se potrudio boriti s Pierrom, upute su mi došle na jednom isprintanom A4 papiru i na francuskom jeziku. Čak su i slikice bile sitne tako da od njih nije bilo nikakve koristi. Malo sam pročeprkao na webu, skinuo drivere, skinuo najnoviju verziju ASCOM-a, borio se s njime jer nisam znao gdje se podešava COM port, no kada sam to našao, dalje je sve išlo kao podmazano. Kontroler mi je na COM1, a Pierro na COM3 tako da sada mogu montažu voziti kako mi odgovara. Samo preštekam željeni RS232 konektor, podesim COM port i sve radi. I radi baš tako kako sam želio. Uključim računalo i montažu, pokrenem program, spojim se odmah i biram što ću gledati. Nema više prčkanja po izbornicima u kontroleru, sve ide direktno iz računala. *da* *tu* Samo trebam nabaviti produžni USB kabel jer Pierro ima duljinu od otprilike metar ili malo duži, a to mi nije dovoljno jer onda moram obilaziti oko stupa ako želim nešto raditi s druge strane. U mraku to može biti s nepoželjnim posljedicama. *:-P

Danijel

Citat: Danijel  u 10.11.2018. u 23:43:38 sati
Aha, znači kameru i Kiklopa seniora pošaljem u mirovinu i zamijenim ih s Kiklopom juniorom i novim okom. Troše manje struje i zauzimaju manje mjesta, a daju bolje rezultate. *da* *tu*

I eto, želja mi se ostvarila. Ali ne zato što sam to htio nego zato što je stari Kiklop - umro. :-(

Oko (kamera) mu je jednostavno prestala raditi, i umjesto slika neba bila je samo siva slika. Popravak je bio neisplativ i donijeta je odluka da ga se rashoduje. Oko će negdje na zid kao izložbeni eksponat, a Kiklop (računalo) će dobiti novi zadatak, da postane glavno računalo za upravljanje teleskopima u zvjezdarnici Apollo jer je moćniji od postojećega. *da*

Dečki iz HMM su se potrudili nabaviti novi sustav za snimanje meteora koji je neusporediv sa starim koji sam imao. Srce sustava je novi Kiklop, moćno malo računalo Raspberry Pi koje vrti Linux ako sam dobro shvatio, a na njega je priključeno novo oko, nemam pojma kakva je to kamera, to ću zamoliti Šegija da nam napiše njezine značajke, ali ono što ona vidi, to ni ja svojim očima nisam uspio vidjeti. To je nešto nestvarno. Gledao sam na monitoru direktni prijenos sinoćnjeg probnog rada i uživao u viđenome. Meteori su pljuštali i jasno se vidjeli na ekranu. Avioni su bauljali nebom, zvijezde su sjale... Uglavnom sve se odlično vidjelo. *:-P

Inače, u planu je bilo da Kiklopa pustim u rad 9.8.2019. kako bi mogao snimati Perzeide i njihov maksimum, no nikako nisam uspijevao zakrimpati nesretni konektor na mrežni kabel. Stjecajem okolnosti niti moji prijatelji nisu bili od koristi tih dana tako da sam bijesan i jadan morao odustati od toga i jučer sam sve morao raditi ispočetka. Naime, u svojim pokušajima da zakrimpam konektor, svaki puta bih skratio kabel i na kraju je bio prekratak pa sam morao kupiti novi. Taj prvi je bio 10 metara dužine, gotovi, kupovni, i morao sam odrezati konektor da bih kabel mogao provući kroz rupicu u zvjezdarnicu Apollo, što je bilo u planu, ali nisam očekivao da ga neću uspjeti osposobiti. Žice u tom kablu su bile nemilosrdne, nikako nisu htjele ostati u položaju u kojemu su trebale nego bi se prilikom guranja u konektor, svaki puta "razbježale" i tako postale neupotrebljive. *psuj* *grrr* *gaah* Ja sam na kraju bio toliko bijesan da me Šegi trebao telefonski smirivati *gr* jer sam mislio odustati od svega i sve mu to vratiti natrag, to je bio najiritantniji posao koji sam do sada radio. *udrikomp* *udrikomp* *udrikomp*

Na kraju sam to jučer sve ponovo postavio, pozvao prijatelja da mi to zakrimpa kako treba i onda nazvao MekyHum-a da mu javim da je sve spremno. Moram pohvaliti i MekyHum-a na čeličnim živcima koje je imao samnom i mojim nerješivim problemom. Čovjek se svojski potrudio da riješi problem, ali nije bilo samo do njega nego... Uglavnom, jučer je sve bilo nanovo spojeno, provjereno i mogli smo pustiti Kiklopa u život. Ali... *kolut* *mig*

Naravno da nije sve bilo po planu. Iako je sve bilo dobro zakrimpano, Kiklop se vidio u mreži, no njegovo oko nije. Nema ga pa nema. I onda sam MekyHum-u preko telefona objašnjavao gdje je što spojeno i čovjek je uočio jednu grešku. Na brzinu mi nacrtao na papir shemu kako treba biti spojeno, poslao mi to Viberom pa sam vidio gdje je greška. Naime, Šegi mi je natipkao upute kako da to spojim, no iste su bile s jednom malom ali bitnom razlikom, od jedne druge konfiguracije, a to nije bilo ono što sam ja imao. Shema koju mi je MekyHum poslao razriješila je dilemu, preštekao sam kabel onako kako treba i odjednom su se Kiklop i njegovo oko jasno vidjeli u računalnoj mreži. Kiklop je napokon otvorio oko i gledao u zvjezdano nebo. *hopla*

Joj kako sam bio veseo, *hopla* *hopla* *hopla* napokon je sve radilo kako treba. *happy* *yes* Onda sam se popeo po lojtri do kamere na stupu, istovremeno mi je MekyHum bio na mobitelskoj vezi, na spikerfonu mobitela koji sam stavio u kišomjer na stupu jer su mi trebale obje slobodne ruke, i ja sam podešavao visinu kamere, a on je gledao sliku na svojem računalu i navodio me u koji položaj da ju fiksiram. I to je bilo to. Više nisam imao što raditi pa sam otišao u kuću, spojio se na Kiklopa u zvjezdarnici Apollo i uživao vrebajući meteore koji su paduckali i vidjeli se na ekranu. *tipk* *takt* *jej* Velika Odiseja napokon je bila gotova, stari Kiklop je otišao u povijest, a novi Kiklop je preuzeo njegovo mjesto i sada gleda u nebo svojim okom koje je puno osjetljivije i sa većim vidnim poljem nego što je to imao stari Kiklop.

Evo nekoliko fotografija da vidite kako to izgleda, a tu je i video koji sam danas napravio na brzinu leteći svojim dronom (crnim) oko zvjezdarnice Apollo. Molim da imate razumijevanje, ja se još uvijek učim upravljati tom malom letjelicom, a ona nema gimbal i stabilizaciju slike pa to sve malo leluja, skakuće i ljulja se, no s vremenom ću se izvještiti pa će idući snimci biti bolji. *da*

Danijel

Šegi je to sve skupa lijepo zapakirao i sve je stiglo ispravno i u savršenom stanju. *da*

Danijel

Za zaštitu mrežnog kabla od UV zračenja i atmosferilija, odlučio sam ga provući kroz crijevo za zalijevanje. Na jedan kraj špagice sam zavezao grudicu vate, ugurao ju u crijevo, a s druge strane sam stavio cijev usisavača i špagica je časkom prošla kroz crijevo. *zubko*

Onda sam za špagicu pričvrstio kabel i jednostavno ga provukao / izvukao kroz crijevo. Dio koji iz crijeva ide u kameru, omotao sam izolir trakom kako bih i taj dio donekle zaštitio. I to je to. :-)

Danijel

U robusnom kućištu nalazi se Kiklopovo oko, moćna kamera (otrov se drži u malim bočicama). *zubo*

Trebalo ju je samo spojiti pomoću mrežnog konektora na utp kabel i sve radi. *tu*

Danijel

To sve je trebalo staviti na vrh stupa, gdje je bila stara kamera, i onda povezati s Kiklopom u zvjezdarnici Apollo. *da*

Danijel

I onda to izgleda ovako. :-)

Danijel

I na kraju snimak dronom iz zraka. *leti*

🡱 🡳