Antena

Autor Matej191, 11.05.2024. u 15:34:36 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Matej191

Jedno mozda glupo pitanje, jel se promjenom antene na ASIairu dobije bolji i jači signal, ako da koja antena dolazi u obzir?
Jer kad mi je teleskop u dvoristu, a ja sam s mobitelom spojen na njega, u kući 20ak metara dalje je signal na 1 crtici ili ni toliko.
Teleskop: SW 130PDS 130/650 f/5
Montaža: HEQ5 s Rowan belt nadogradnjom
Kamere: ZWO ASI533MC PRO, ZWO ASI120mm mini
Filteri: ZWO 1.25" UV/IR-Cut / L, ZWO Duo-Band filter 1.25"
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 256GB, SW F/5 koma korektor, ZWO Asi EAF

MrWorf

A o kojem točno se ASI Airu radi? Nemaju svi modeli iste antene...
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Matej191

Citat: MrWorf  u 13.05.2024. u 01:53:03 satiA o kojem točno se ASI Airu radi? Nemaju svi modeli iste antene...

A piše dole, al da navedem i tu
**ZWO ASIair Plus 256gb**
Teleskop: SW 130PDS 130/650 f/5
Montaža: HEQ5 s Rowan belt nadogradnjom
Kamere: ZWO ASI533MC PRO, ZWO ASI120mm mini
Filteri: ZWO 1.25" UV/IR-Cut / L, ZWO Duo-Band filter 1.25"
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 256GB, SW F/5 koma korektor, ZWO Asi EAF

MrWorf

Aha, to je onda model koji već ima vanjsku antenu. Predhodni model nije ni to imao pa je bio domet 2 metra hahah. Možeš uvijek kupiti direkcionalnu antenu, kabel i postaviti je statično da ti puca u kuću. Zidovi dosta blokiraju signal a i bez zidova je također dosta slab signal na toj udaljenosti. Ova antena koja dolazi s time je slabašna ali da staviš jaču omni antenu, to ti opet ne bi dobro radilo na 20 metara + zidovi. Riješenje je direkcionalna antena koja je stalno usmjerena u kuću. Ja bi je montirao na nogaru od teleskopa i spojio koaksijalni kabel na ASI Air.

Na prijmjer ovako nešto:

Yagi Direkcionalna antena
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Leviner

Citat: MrWorf  u 14.05.2024. u 21:05:14 satiAha, to je onda model koji već ima vanjsku antenu. Predhodni model nije ni to imao pa je bio domet 2 metra hahah. Možeš uvijek kupiti direkcionalna antenu i kabel i postaviti je statično da ti puca u kuću. Zidovi dosta blokiraju signal a i bez zidova je također dosta slab signal na toj udaljenosti. Ova antena koja dolazi s time je slabašna ali da staviš jaču omni antenu, to ti opet ne bi dobro radilo na 20 metara + zidovi. Riješenje je direkcionalna antena koja je stalno usmjerena u kuću. Ja bi je montirao na nogaru od teleskopa i spojio koaksijalni kabel na ASI Air.

Na prijmjer ovako nešto:

Yagi Direkcionalna antena

sjećam se vremena kad smo sami radili yagi antene, kantene(+satelitski tanjur). wireless udruge vrijeme... *tu*
osobno imam link od 7km na 5ghz povezan s 2 usmjerene antene do zvjezdarnice.  brzina 100mbps  *tu*
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Stipa

Ako ti je kućni ruter blizu asiaira možeš u asiairu aktivirati station mode te ga spojiti na kućni wifi te onda možeš sa bilo kojim uređajem koji je spojen na wifi upravljati pomoću asiair aplikacije asiair uređaj.

Tako ti ja radim nakon što podesim sve za sesiju odnosno kad sam uz opremu onda se direkt spajam na asiair, al kad se prebacim u stan onda preko wifi nadzirem.

Mislim da je netko pokušavao većim antenicama tj. objašnjavao je na nekom forumu te da se signal nije mrdnio niti malo
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

MrWorf

Citat: Leviner  u 14.05.2024. u 22:10:46 satisjećam se vremena kad smo sami radili yagi antene, kantene(+satelitski tanjur). wireless udruge vrijeme... *tu*
osobno imam link od 7km na 5ghz povezan s 2 usmjerene antene do zvjezdarnice.  brzina 100mbps  *tu*

Da da, i ja sam isto to radio, još je moja kantena s tanjurom bila na vrhu zgrade a na laptopu se vrtio Backtrack, samo ću reći da nisam par godina plaćao internet  *ritmika*
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Stipa

Citat: MrWorf  u 15.05.2024. u 00:14:22 satiDa da, i ja sam isto to radio, još je moja kantena s tanjurom bila na vrhu zgrade a na laptopu se vrtio Backtrack, samo ću reći da nisam par godina plaćao internet  *ritmika*

Razbojniče, to za vrijeme Tite ne bi bilo moguće udba bi ti ubrzo pokucala na vrata  :-D
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: EQ6R Pro
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

Acheron

Lako za to, kasnije je krao fotose sa satelita

MrWorf

Citat: Acheron  u 15.05.2024. u 08:16:29 satiLako za to, kasnije je krao fotose sa satelita

Sve sam krao hahah. Ovdje umjesto cantene je patch antena za wifi jer je tako bolje radilo.

Radio sam i koaksijalni relej i filter i pretpojačalo za 137MHz i to je dobro radilo. Koliko sam skužio, imao sam najčišće fotke sa satelita nego bilo tko na internetu. Počeo bi ga već hvatati kad je bio na pol afrike. Snaga odašiljanja tog satelita je bila 5W sveukupno.

Citat: Stipa  u 15.05.2024. u 08:05:56 satiRazbojniče, to za vrijeme Tite ne bi bilo moguće udba bi ti ubrzo pokucala na vrata  :-D

Kucali su susjedi i predstavnik stanara da koji ku*ac izvodim s tim antenama stalno, da privlačim gromove i da će nekome to pasti na glavu haha. Skupljali su potpise da me se izbaci što su i uspjeli, ali sam se vratio godinu dana kasnije u isti stan ali su mi zatvorili pristup terasi hahah. Nek ga duvaju  :-D

Oke, malo smo ošli offtopic.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

🡱 🡳