Savjet za nadogranju teleskopa

Autor Dadek, 07.06.2024. u 12:52:59 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dadek

Pozdrav ekipa, oprostite na kasnom odgovoru - obiteljske obaveze...

EDIT: main kamera je ASI294 Mono, ne 2600 Mono!

Probat cu vam svima odgovoriti jer vidim da ste si svi dali puno truda i informacija, mogao bi ovo biti dugi post haha.

@Astrobobo, glede softvera dosad sam samo koristio Siril jer ima jako detaljnih tutoriala kako se obradjuju slike.     Velika vecina tutoriala uvijek spominje "za kraj uljepsavamo s photoshopom", ne placa mi se pretplata pa sam odlucio uzeti Affinity i mislim da mi je to dosta.
Sto se tice seeing-a hvala ti na detaljnom objasnjenju. Ja sam u sredisnjoj Njemackoj na brdu tako da tu uvijek ima nekog vjetra koji zapuse pa dosta slika moram i odbaciti.
Za informacije o nosivosti isto hvala - sad znam kako gledati montaze i potencijalne teleskope!

@Astro Lux, hvala ti sto si pregledao slike, sad sam siguran da je teleskop definitivno isto jedan od problema - uz ostale probleme koji se pojavljuju na slikama.

@Stefek, super, hvala ti na odgovoru. Bojao sam se da bi trebalo unaprijediti montazu ali nakon tvog odgovora mi je jasno da ako nakalemim neku cijevcinu na HEQ5 guiding bi trebao biti super - sto kod mene nije slucaj jer se navodim ASIAIR-ovim guidingom i cim vidim da su linije u nekoj normali prestanem se brinuti o tome ali primjetio sam da i s ovim setupom bi trebao poraditi na boljem guidingu.
Investiraj maksimalno koliko možeš u dobru robusnu montažu , izvuci iz refraktora maksimum koji možeš, nauči sve , a onda vidi što ćeš staviti na tu montažu . - e to je sad vec pravo pitanje. Sta bi ti preporucio za montazu, ne bih htio uzeti npr. HEQ6 pa za godinu dvije traziti robusniju. Koja bi bila preporuka za neku masivnu montazu koja bi mogla biti "future proof" za neke teze teleskope?

@Zeleni_Zub (super nick!), od opreme imam ASIAIR koji sve pogoni, filter wheel sa 7 filtera i malu ASI120 guide kameru na 50mm guide scopeu. Uz filtere sam dobio i ASI-ev OAG ali nisam to jos upogonio jer mi je vec sad optical train podosta dugacak. Galaksije trenutno slikam jer su mi maglice tocno iza krovova pa ih ne mogu dohvatiti ali cilj je ici na sitnije i manje maglice na kraju.

Hvala vam jos jednom svima na odgovorima.

Da sumiram (ili barem probam), poceo sam se baviti astrofotografijom jer volim piljiti u nebo i htio bih slikati maglice i iz slika izvuci cim vise detalja. S obzirom na zivotne obaveze i ne bas najbolje vremenske uvjete tesko je naci vise vremena za cesce slikanje i brusenje vjestina guidinga, akvizicije i obrade ali sta je tu je :)

Kako ste vec naveli budem se pozabavio trenutnim setupom jer mi ocito fali puno znanja iz polja optike, piksela i slicnog. To je ocito vrlo bitan faktor koji sam ja iz nekog razloga zanemario.

Dakle, prvo pronaci dobru montazu na koju bi mogao staviti neki bojler od teleskopa.
Sto se tice teleskopa, uglavnom mi vrsta nije bitna osim da nije Newt jer sam imao jednog za promatranje i kolimacija mi se ne svidja uopce, ne bih to volio ponovno raditi : *zubo*

Zadnja pitanja (nadam se)
1. koju bi vi montazu i teleskop preporucili da relativno pasu na ASI294MM?
2. Koji teleskop (optimalan za close-up slike maglica) bi bio dobar a da je relativno brz?

Hvala vam svima jos jednom!  *šešir*

Astro Lux

Citat: Dadek  u 09.06.2024. u 11:22:24 satiKoja bi bila preporuka za neku masivnu montazu koja bi mogla biti "future proof" za neke teze teleskope?
Nešto u rangu iOptron CEM70.
Citat: Dadek  u 09.06.2024. u 11:22:24 satiosim da nije Newt jer sam imao jednog za promatranje i kolimacija mi se ne svidja uopce, ne bih to volio ponovno raditi : *zubo*
Nažalost samo refraktori se ne moraju kolimirati, newtoni, SCT, RC zahtjevaju kolimaciju. U bilo kojem smjeru da ideš trebat ćeš to naučiti i onda provoditi povremeno.
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Optika; Skywatcher Esprit 100, Skywatcher Evostar 80ED
Za Sunce: Lunt LS80THa SS,
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432) , Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040)

Dadek

Super! Hvala ti puno za savjet i primjer montaze :)
kaj se tice kolimacije, vrijeme je da joj posvetim vremena

stipe

Sjecam te se kad si prvi put sastavljao opremu. Ja sam ti sugerirao za kupnju teleskopa. Vecina refraktora pa tako i taj TS koji imas, su vecinom raspona zarisne duljine od 480mm (ES 80ED) pa do 1050mm za Esprit 150. Te zarisne ti nisu dovoljne za closeup, plus toga sto za detalje po galaksijama ti je vazan promjer (200-250mm) tako da tada opet zalazis u polje reflektora, bilo da su ti newtoni i RC-ovi, tako da su ti oni tu nezaobilazna stavka. No tu onda dolazi do glomaznosti same opticke cijevi, sto i nije neki problem ako imas fiksni vrtni setup gdje mozes opremu i smjestiti u roll-off montaznu vrtnu zvjezdarnicu. A sto se tice kolimacije, ima nas tu dosta sa newtonima i navikli smo ;-)
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Štefek

Citat: Dadek  u 09.06.2024. u 19:45:49 satiSuper! Hvala ti puno za savjet i primjer montaze :)
kaj se tice kolimacije, vrijeme je da joj posvetim vremena
I ja ti preporučam CEM70 (izvlastitog trogodišnjeg iskustva)
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Zumbul

Citat: Štefek  u 08.06.2024. u 14:11:21 sati... super je takav teleskop za planetarnu fotografiju , planetarne maglice, sitnije galaksije...
SCT za planete da, ali RC baš i ne, radi značajne središnje opstrukcije koju stvara veliko sekundarno zrcalo, a to slabi kontrast, toliko potreban za planete. Već smeta i kod Mjeseca. RC je za duboki svemir.
Teleskopi: Ritchey Chretien 8" (203/1624), Klasični Cassegrain 8" (203/2436), Sky-Watcher MAK 127/1500, MTO1000 (MAK 105/770 - modificiran), Akromat 80/800, Lacerta 72/432 ED
Montaže: Losmandy G11 (OnStep), Explore Scientific EXOS II (PMC-8), Explore Scientific iEXOS-100 (PMC-8), Sky-Watcher AZGoTo, Sky-Watcher AZ3, Soligor ekvatorijal (M4).
Tražioci i vođenje: Sky-Watcher 9x50, SVBONY 50/200, SVBONY 60/240, Sky-Watcher 80/400.
Dvogled: BPC 7x50
Foto: Nikon D7500, Nikon D200, Nikon D100, Nikon FE, Nikon FM, Mamya C330 Pro, Zenit E
Objektivi: Soligor 6,3/400; Sigma 2,8/70-200; Vivitar 2,8-4/70-210; Nikkor AI 4/200; Hoya 3,8/70-150; Pentacon 2,8/135; Helios 2/58; Nikkor AF-S 3,5-4,5/18-70; Nikkor AF-S 3,5-5,6/18-140; Nikkor AI 1,4/50; Nikkor AI 2,8/28; Sigma 3,5/10-20; Mamya Sekor 4,5/180; Mamya Sekor 2,8/80
Astro kamere: ZWO ASI224MC

Dadek

Pozdrav Stipe!
Drago mi je da si tu, sjecam se i ja tvog savjeta - oprema koju si mi preporucio je savrsena! Sve do zadnjeg dijela. S obzirom da sam krenuo sa 0 znanja s tom opremom sam dosta naucio i bilo je jednostavno sve sklopiti i vjezbati, hvala ti!

S obzirom da je generalna preporuka CEM70, koju cijev bi preorucili da uzmem?

Jucer sam malo stigao istrazivati i koliko vidim sve se svodi na Newtone, RC ili Maksutove, imaju li svi isti proces kolimacije ili je jedan od njih laksi za kolimirati za pocetnike?

Nazalost nemam fiksni setup, trenutno imam  jako malu terasu s koje mogu promatrati (uglavnom prema zapadu i malo juga). Planiram u vrtu na brdu napraviti malu platformu gdje bi mogao imati fiksni setup.

stipe

Svi zrcalni teleskopi se kolimiraju. Newtoni najlakse gube kolimaciju i njima se najvise paznje posvecuje. Kod njih se kolimiraju oba zrcala, kod RC-a također. Kod maka se kolimira samo primar, dok kod SCT-a samo sekundar. No kod RC-a, Maka i SCT-a je kolimacija postojanija jer im je konstrukcija malo rigidnija. RC-ove u principu najlakse kolimiras sa Cheshire kolimatorom. Laserski kolimatori su mi radili mnogo problema. U to sam se uvjerio kolimirajuci Zumbulov RC8.
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Štefek

Maksutovi ti i nisu baš neki izbor za fotografiranje dubokog svemira. Kako su već drugi napisali, ako hoćeš vidjeti detalje treba ti prije svega promjer a onda i duga fokalna duljina. Tak da imaš SCT, Newton i RC. Ja nisam baš nešto veliki fan ili iskusan s reflektorskim teleskopima, ali bih rekao da je kolimacija najednostavnija za SCT , pa Newton pa RC koji je najkompleksniji. Ja svoj SCT (Celestron 800 Edge HD) vrlo rijetko kolimiram, a i to se brzo i jednostavno napravi na zvijezdi, bez nekih pomagla. Mislim d ti je recimo Celestron 9.25 Edge HD pristojan teleskop i za planete, planetarne maglice, galaksije pa i neke maglice. U principu ga treba vrlo rijetko kolimirati , jer dobro drži kolimaciju . Uz to ti treba i fokal reducer 0.77, OAG (preporučam Celestron ili bilo koji s velikom prizmom) , te dobar Barlow 2-3x .
Tako da taj setup može biti dosta financijski zahtjevan . Newtoni su najeftiniji , kolimaciju ćeš (brzo) savladati. I usput, ako bi kupovao CEM70, onda samo "golu" verziju , ne CEM70G , jer dodaci ne vrijede razlike u cijeni.  Ako već nisi odi na Astrobin.com , tamo možeš pogledati slike za sve vrste teleskopa pa vidi kaj ti se svidja
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C

Dadek

Pozdrav ekipa!

Hvala za savjete  *šešir*

Po vasim odgovorima nekako mi se svidjaju SCT najvise. Budem jos malo istrazio prednosti i mane i provjerio na astrobinu koji bi teleskopi najbolje odradili ono sto zelim.

Sto se tice CEM70, vidio sam u shopovima da se nudi u razlicitim opcijama a po recenzijama na youtubeu vidim da ih vecina stavlja na onaj column(stupni) tripod, to mi se najvise svidja jer mi se cini najstabilnije ali mozda sam u krivu.  *jok*

A sad je vrijeme da malo pretrazim potencijalne cijevi pa se javim kad pronadjem par kandidata.

Hvala vam svima puno na savjetima :)

ivo555

Imaš specifičnu kameru kojoj su pikseli u bin1 - 2,32µm, a bin2(interno) - 4,64µm.
Što god uzeo možeš se prilagoditi.
Čak i sa manjom 600mm fokalnom u bin1, skala ti je oko 0,8" /pixel. I u ovom slučaju detalji će patiti najviše zbog seeinga.

TS-Optics 150 mm f/4 ONTC, Skywatcher Esprit 80 - F5, Lacerta 72 - F6, Samyang 135 T2.2
Zwo Asi294mm pro, Zwo Asi183mm pro, Nikon D5300 H-alpha mod
Heq5 - Rowan mod, Astrotrac TT320X-AG

https://www.flickr.com/people/ivicaj/

Dadek

Pozdrav!

Vratio sam se iz zecje rupe kopanja po astrobinu, evo par slika koje prikazuju koliko bi "blizu" htio prici objektima i slikati:

Sad, koliko sam ja skuzio ustvari mi ne treba neki veliki bojler od cijevi da dobijem "zoom" koji bi zelio.
Cini mi se da bi i neki refraktor (iracionalan strah od reflektora) bio dovoljan s vecom fokalnom oko 800 - 1000?

Da li bi se isplatilo onda uloziti u neki bolji refraktor Quad ili neki doublet sa flattenerom?
Uz to je pitanje, s nekom vecom fokalnom (Recimo Edge 8" ili C8")mi rezolucija padne ispod 0,5" po pixelu, jeli to jos uvijek u redu ili bi trebao rezoluciju odrzavati izmedju 1" - 2" ?

Ako bi ovo navedeno vrijedilo, da li je jos uvijek preporuka iOptron CEM70 za mount ili bi bio u redu i ZWO AM5? Zapelo mi je za oko koliko je lagan za prenositi a robustan (donekle).

Oprostite mi ako su pitanja bedasta ali zasao sam u zecju rupu i totalno se pogubio... *zubo* 
Zadnji puta me Stipe izvukao iz rupe i pomogao sastaviti super setup, bojim se da ce mi pomoc opet trebati haha  *he* 

Lijep pozdrav svima!

Štefek

Refraktor će ti olašati sve skupa, nema kolimacije (mada nije to za doktorat, svi nauče pa bi i ti).  Doubleti su primarno teleskopi za vizualu. Može se i slikat ali treba mono kamera. Tako da ti ja sugeriram neki apokromatski triplet (ako ti budžet dozvoljava , SW Esprit 120 ili 150, s flattenerom i reducerom) Možeš i neki od Quadrupleta (imaju flattener ugradjen) . Dobar odnos cijene/performanse imaju Askar teleskopi . Npr 130 PHQ ili 151 PHQ. Na njih isto možeš staviti i focal reducer (ako hoćeš šire vidno polje za maglice , ili Barlow ako hoćeš planete, Mjesec, ...). Ja osobno ne bih kupio Explore Scientific, jer im je Hexafoc fokuser dosta loš. A što se tiče montaže , AM5 i CEM70 ne stanu u istu knjigu, a kamo li u istu rečenicu. AM5 je fina, prijenosna montaža, lagna za upotrebu , nema kontrautega i to je to. CEM70 je drugi svijet, može nositi puno veći teret (Newtoni i refraktori koje ti gledaš su i teški i dugački metar i više). Ima 10 i više puta manju periodičku grešku, i dovoljno je robusna da nosi "ozbiljan" teleskop kakvi su 130mm refraktori i 250mm Newtoni. AM5 bi s C8 po težini lako izašl na kraj , ali za jako dobar guiding nisam siguran. Refraktor je lakši put do dobrih fotki ali imaju i reflektori svojih prednosti. SCT je zadnji izbor. Za astrofotografa SCT bi nekako bio dobar izbor za drugi teleskop

Astro Lux

Ako možeš uzmi Skywatcher Esprit 150 ili Askar 151PHQ i praktički si udario u amaterski limit opreme.
Bolje od toga optički možeš samo sa nekim velikim dobrim newtonom/RC/CDK, kojeg sam već napomenuo ONTC i slične kvalitete tipa Orion UK, ASA, Nauris, AGO, Astrophysics i Stellarvue refraktori, Planewave itd.
SCT poput EDGE8 uopće se ne može mjeriti sa oštrinom i kontrastom kao i 6" dobar refraktor.

Naravno ako budžet dopušta.
Gle moje mišljenje je kad uzmeš tako veliki refraktor pogotovo ovi novi dobre kvalitete imaš teleskop za cijeli život.

A što se tiče oštrine u HR ćeš definitivno biti seeing limited ionako na tu te već spomenute fokalne.

Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Optika; Skywatcher Esprit 100, Skywatcher Evostar 80ED
Za Sunce: Lunt LS80THa SS,
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432) , Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040)

Dadek

Dobro jutro!

Citat: Štefek  u 11.06.2024. u 22:25:56 satiJa osobno ne bih kupio Explore Scientific, jer im je Hexafoc fokuser dosta loš.
eto to naprimjer nisam nigdje procitao ali budem ga izbjegavao, a ovi Askar djeluju jako impresivno. Vjerujem da bi Askar 130 PHQ bio taman (kad zena prestane vikati vjerojatno nadogranja na 150), takodjer mi se svidja ta kombinacija sa reducer/barlow.

Vezano za AM5, trenutno je opcija definitivno CEM70 onda, taj AM5 mi se svidio jer bi ga mogao strpati "u dzep" i pobjeci na brdo za bolje pregled neba ali ako je na granici nekog dobrog guidinga s tim vecim teleskopima onda nema bas smisla.

Budem planirao onda sa 130 PHQ + CEM70.
Jedino mi jos preostaje koji tripod da uzmem za CEM70, imate li koju preporuku za to?

Lijep pozdrav svima!  *šešir*

🡱 🡳