Vizuala by Lucius

Autor Lucius, 09.08.2023. u 23:30:28 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

A ne znam. To mi je jedna od nemeza koju nikako ne mogu razdvojiti. Čak kad je i seeing bio na najvećem nivou. Te velike razlike u magnitudi kad su identične boje su mi veliki problem. Ona slovi kao jedna od težih.
Taj opis ti je sa Mak 180?

ediglavas

Lucius

Probat ću večeras opet ako vrijeme i seeing dozvole. Svakako u Labudu imam još posla.

Lucius

Citat: ediglavas  u 31.08.2024. u 13:24:49 satiNešto te tu buni - ovo ti ne bi trebalo biti teško razdvojiti.
Eto uspio sam je riješit sinoć. *jej* Na 317x se pojavila dosta slabija (ali jasna) žućkasta zvijezda. Onda sam opet vratio na 200x da probam jer sad znam lokaciju, ali ništa...samo 317x ili više. Nije laka (bar ne meni) jer je doslovno na airy disku.

Lucius

Eee, da je bar svaka godina ovako (ili bar približno) dobra.

Kolovoz se opet pokazao kao najbolji mjesec za astronomiju. Nisam baš vjerovao da mogu stići satnicu travnja ove godine, ali eto, dogodilo se. :-) Zato će rujan biti slab...

Astro Lux

Citat: Lucius  u 01.09.2024. u 12:34:47 satiEee, da je bar svaka godina ovako (ili bar približno) dobra.
Kolovoz se opet pokazao kao najbolji mjesec za astronomiju. Nisam baš vjerovao da mogu stići satnicu travnja ove godine, ali eto, dogodilo se. :-) Zato će rujan biti slab...

Ova godina je među lošijima iskreno.
Po mojim mjerenjima Siječanj, Kolovoz i Srpanj su najbolje ispali za noćno promatranje/astrofoto. Za Sunce je cijelo ljeto bilo pogodno (zapravo i nerealno dobro skoro pa 30 uzastopno vedrih dana), ali klasično iznimno vruće (50+C na Suncu), pa su barem moja "kvalitetna" mjerenja bila samo u jutarnjim satima do 08:30.
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Lucius

Citat: Astro Lux  u 01.09.2024. u 13:28:16 satiOva godina je među lošijima iskreno.
Kakva ti je onda dobra. *zubo*
Ja sam u ovome tek dvije godine pa samo mogu raditi usporedbu sa prošlom (i zadnja 2 mjeseca 2022.) koja je bila ajme majko. Ne ponovilo se. Od početka veljače do kraja srpnja imao sam samo 6 slabih promatranja od čega jedan dio nije prešao ni sat vremena (ukupno vrijeme promatranja je bilo 6h i 25 min), a svibanj i lipanj su bili katastrofa i nisam odradio niti jedno promatranje. Izmjenjivali su se kiša, oblaci i pijesak iz Sahare. Ove godine u tom istom periodu imam 37 promatranja ukupnog trajanja 83h! Nevjerojatna razlika.
Meni je ovaj podatak najzanimljiviji od svega i govori o kakvoj se kvaliteti godine radi; ukupno sam imao 62h i 50 min promatranja 2022. (11. i 12. mjesec) i 2023. Znači 14 mjeseci za 62h i 50 min. Ove godine samo u travnju i kolovozu sam skupio 63h. *zubko*

Lucius

Datum: 31.8.24.
Promatranje broj 99
Teleskop: SW Mak 150

Zadnji dan još jednog uspješnog mjeseca za astronomska promatranja. Kolovoz se je, računajući prethodnu godinu, profilirao u najbolji astronomski mjesec. Nisam baš vjerovao da ću dostići broj promatranja i satnicu iz travnja ove godine, ali eto dogodilo se. Ovo je također i posljednji dvoznamenkasti broj promatranja pa sam zato odlučio ostati kući i mrak posjetiti na jubilarno stoto promatranje. Plan za večeras nije baš razrađen jer ne mislim biti dulje od dva sata, ali znam da ću se fokusirati na područje Perzeja. No prije Perzeja namjeravam otići u Labuda i pokušati opet sa zvijezdom Fawaris za koju mi je rečeno da ipak ne bi trebala biti tako teška. Temperatura je ugodna. Seeing provjeravam na Almach i jako loše to izgleda. Ako je ostatak neba ovakav mogu odmah prekinuti promatranje. Prsten baš vibrira kao da je ispred mene neki veći izvor topline. Sjedam na stolicu i odlazim do Fawaris.

765.) STF 2579 AB (200x); SAO 48796, sep: 2.8˝ - na moju sreću zvijezda izgleda dobro. Minimalna vibracija prstena, ali ne bi trebalo smetati. B zvijezdu i dalje ne vidim.
317x – napokon! Bijela sjajna A i puno slabija žućkasta B zvijezda koja leži uz airy disk ili možda čak i na njemu. Dužim gledanjem zvijezda postane više bijela nego žuta. Ovdje mi se ponovila Zet Her koju sam isto razdvojio jer je B zvijezda imala drugu boju. Kada su zvijezde bliske, a razlika u sjaju im je velika, različita boja mi je neophodna da prepoznam drugu zvijezdu. Sada kada znam njenu poziciju vraćam na manje povećanje.
200x – ništa. Koliko god se trudio da je vidim ne uspijevam.
440x – e sad je jasna ko dan jer sam je povećanjem izbacio dalje od difrakcijskog diska. Boja je bjelkasta.
Odlučio sam ostati u Labudu kako bih opet probao riješiti planetarku NGC 6884 koja nije predaleko od Fawaris.

Omi1 Cyg (95x) – zlatno-žuta A, plavkasta C i bijela D zvijezda.

NGC 6884 (95x) – nevjerojatno sitni objekat koji izgleda kao zvijezda slabe magnitude sa malom magličastom opnom. Vidim je jedino pogledom u stranu.
200x – i dalje jako sitna, ali sada mogu 100% potvrditi da je planetarka u pitanju, a ne neka mutna zvijezda. Poprilično je tamna.
Kada sam već uspio riješiti ovu sitnu beštiju odlazim do Dupina i NGC 6905. Lociranje je lagano, ali zadnji puta nisam uspio ništa primjetiti.

NGC 6905 (95x) – malo dužim gledanjem i pogledom u stranu vidim jako tamni oblačić smješten pokraj jedne slabe zvijezde. Baš je na rubu vidljivosti.
Odlazim sada do Perzeja kako bih nastavio sa dvojnim zvijezdama.

766.) STF 388 (200x); SAO 24055, sep: 2.8˝ - dvije jako slabe bjelkaste zvijezde na jako maloj separaciji.

767.) STF 446 AB (200x); SAO 24248, sep: 8.8˝ - slaba bjelkasta A i jako slaba B zvijezda koju vidim pogledom u stranu.

768.) STF 519 AB (200x); SAO 24554, sep: 17.9˝ - jako slaba A i jedva vidljiva B zvijezda.

STF 521 (200x) – bez uspjeha.

769.) S 451 (200x); SAO 39634, sep: 55.7˝ - dvije slabe bijele zvijezde na većoj separaciji.

770.) STTA 44 (200x); SAO 39438, sep: 58.6˝ - dvije slabe bjelkaste zvijezde na većoj separaciji.

771.) STT 68 AB (200x); SAO 39231, sep: 39.1˝ - slaba bijela A i još slabija B zvijezda.

772.) STT 59 (200x); SAO 39031, sep: 2.8˝ - slaba bijela A i nešto slabija B zvijezda na maloj separaciji.

773.) S 430 AB (200x); SAO 39005, sep: 41˝ - dvije bijele zvijezde sličnog sjaja na većoj separaciji.

774.) STF 391 (200x); SAO 38873, sep: 3.9˝ - bijela A i nešto slabija B zvijezda koja mi na prvi pogled ima narančastu nijansu.

STF 483 (200x) – bez uspjeha.

775.) STF 3114 AB (200x); SAO 39342, sep: 3.1˝ - slaba A i jedva vidljiva B zvijezda na maloj separaciji.

STT 531 (200x) – žućkasta A i jako slaba B zvijezda na maloj separaciji.

776.) STF 552 (200x); SAO 57278, sep: 8.9˝ - dvije bijele zvijezde male razlike u sjaju na manjoj separaciji.

777.) STF 469 (200x); SAO 39212, sep: 9.1˝ - bijela A i pogledom u stranu vidljiva B zvijezda na manjoj separaciji.

778.) STF 477 (200x); SAO nema, sep: 3.1˝ - dvije jako slabe zvijezde (B posebno) na maloj separaciji.

779.) STF 443 AB (200x); SAO 39100, sep: 6.8˝ - slaba bijela A i nešto slabija bijela B zvijezda na maloj separaciji.

780.) STF 434 AB (200x); SAO 56667, sep: 33.7˝ - narančasta A i slabija plava B zvijezda.

781.) STF 426 AB (200x); SAO 56623, sep: 19.6˝ - bijela A i slaba B zvijezda.

To je to za večeras. Nadam se jednom vedrom danu idući tjedan kako bih mogao otići koji sat u mrak. Nažalost, vrijeme baš ne obećava, ali ne bi bilo prvi put da je prognoza u krivu. Nakon idućeg tjedna vjerojatno slijedi duža pauza od astronomije jer će obaveze i posao preuzeti primat kroz prvi dio jeseni, a i Mjesec će svakako sve više jačati. Zato se nadam da ću bar stotku odraditi što prije.

Lucius

Večeras sam uspio odraditi još jedno promatranje u ovoj godini, godini koja je bila izuzetno uspješna sa 67 promatranja i skoro 150 sati provedenim pod zvijezdama. Završetak godine nije baš bio dobar izuzev prosinca koji me je izvukao.
Od zadnjeg pisanja u ovoj temi uspio sam nakupiti još 10 promatranja. Jubilarno stoto dogodilo se početkom rujna. Nakon toga se desio veliki post. Imao sam dosta obaveza, a vrijeme je svakako bilo užasno pa je ostatak rujna i cijeli listopad bio bez promatranja. U studenome sam skupio tri ne baš duga promatranja. Prosinac je bio odličan sa šest promatranja.
Krajem studenog stigao je novi (polovni) teleskop: SkyMax 180. Odradio sam samo tri promatranja sa njim u ovoj godini sa malo sati, ali po ovome što sam vidio ugodno ćemo se družiti. Večeras je bez problema razdvojio jednu dvojnu od 1˝ i pokazao mi detalje na Marsu što sa manjim maksutovima nikad nisam vidio. SkyMax 150 je prodan i za par dana seli u novi dom. Nije bilo smisla imati 150 i 180 zajedno.
Pozitivna stvar je što sam pola od deset promatranja odradio u mraku. Stekao sam neku naviku odlaska i nadam se da će se to nastaviti i u 2025.

Lucius

Nastavit ću pisati promatranja od idućega (110-og) tj. prvog u 2025. godini, ali mislim da jedno promatranje od prije dva dana zaslužuje biti objavljeno jer je bilo jako zanimljivo.

Datum: 29.12.24.
Promatranje broj 108
Teleskop: SW Flextube 250P

Vremenska prognoza je bila točna i ponovno sam dobio priliku odraditi promatranje. Danas sam odlučio uzeti reflektor i pravac Vidonje. Krenuo sam se spremati već oko 15:30, a malo iza 16h sam krenuo prema lokaciji. Želio sam doći prije potpunog zalaska Sunca da odradim kolimaciju i da dam priliku teleskopu da se ohladi kako treba. 15-ak minuta prije 17h dolazim na lokaciju i sve slažem na brzinu. Kolimacija je bila dosta off, ali to sam brzo sanirao. U autu sam čekao da padne mrak. Pokraj mene je prošlo nekoliko auta. Nitko nije imao interesa stati. Odlično. Nebo mi nekako izgleda svijetlo. Ponio sam SQM uređaj pa ću tokom večeri vidjeti je li to zaista tako ili mi se pričinja. Prošli put su mi SQM vrijednosti na ovoj lokaciji bile niže nego inače. Zvijezde izgledaju mirno. Startam sa Jupiterom (63x). Slika je mirna i oštra sa jasno vidljivim pojasevima na planetu.

Venera (63x) – prvi puta imam jasan pogled na ovaj planet bez raznoraznih boja. Jako je sjajna i osvjetljenost joj je nekih 60%. Difrakcijski šiljci ogromni.
109x – impresivan pogled. Primjetim sivkastu nijansu uzduž terminatora. Skoro 100% mirna slika.

Saturn (109x) – lijepa žuta nijansa. Planet je miran i oštar.

Primjetio sam sada zvijezdu Fomalhaut dosta nisko na nebu. Zanimljiva mi je zbog toga što pripada binarnim zvijezdama oznake SHY koje su specifične po jako velikoj udaljenosti jedna od druge. U WDS-u ih ima 200-300 komada (ako se ne varam) i neke su jako izazovne jer su im parovi nenormalno daleko i ponekad tamni. Fomalhaut nije izazovna.
851.) SHY 106 AB (109x); SAO 191524, sep: 7059.8˝ - sjajna bijela A poprilično nemirna i dosta slabija narančasta B zvijezda. Inače Fomalhaut B je zvijezda Alpha PsA B. U okularu se ne mogu promatrati pojedinačno, a u tražiocu su obje vidljive u istom vidnom polju.
Ostajem u ovom zviježđu (Južna riba) da vidim mogu li odraditi još koju dvojnu.

852.) RSS 39 AB (109x); SAO 214205, sep: 59.3˝ - slaba bijela A i jako slaba B zvijezda.

HJ 5367 (171x) – vidim sjajnu A zvijezdu i jednu jako slabu zvijezdu na velikoj udaljenosti. Naknadnom provjerom vidim da je separacija A i B samo 4.1˝, a to nisam vidio.

853.) HJ 5371 (109x); SAO 191529, sep: 9.2˝ - slabija bjelkasta A i još slabija B zvijezda kojoj ne mogu odrediti boju na manjoj separaciji.

Bježim iz ovog zviježđa i bacam se na ono po što sam primarno došao: DSO. Ostajem nisko i odlazim do Kipara gdje se nalaze dva često spominjana H400 objekta: NGC 253 i 288. Prvo sam pronašao kuglasti skup.

NGC 288 (63x i 109x) – poprilično veliki kuglasti skup, taman, ali dužim gledanjem se da vidjeti par pojedinačnih zvijezda van središta. Na 109x stvari su jasnije. Primjeti se sjajnija mliječna jezgra sa dosta jako, jako malih zvijezda. Nisam navikao da NGC kuglasti skupovi budu ovako lijepi. Obično su to sitne fleke bez detalja, a ovaj je u rangu nekih Messierovih.

NGC 253 (63x) – vidi se jasno već u tražiocu. Dosta velika galaksija sjajne jezgre iz koje izviru dva tamna kraka. Podsjeća me na tanju i masivniju M82.
109x – galaksija taman pokriva cijeli okular. Malo je tamnija, ali sada primjetim nekoliko sitnih zvijezda preko kojih ide jezgra. Primjetim i da je sjaj gornjeg kraka malo jači. Jako lijepa galaksija i definitivno u top tri.

Primjetio sam još jednu veliku i sjajnu galaksiju u atlasu u ovom zviježđu, ali je jako nisko.
NGC 300 (63x) – bez uspjeha. Pozadina je baš svijetla kao da sam ispod lampe.

Desno od kuglastog skupa i galaksije ima nekoliko dvojnih pa ih je šteta propustiti.

854.) HJ 1991 (171x); SAO 166443, sep: 47.2˝ - žućkasta A i slabija plava B zvijezda na većoj separaciji.

855.) HJ 1992 (171x); SAO 166446, sep: 45.8˝ - dvije bijele zvijezde manje razlike u sjaju na velikoj separaciji.

856.) HJ 3377 (171x); SAO 166362, sep: 21.4˝ - bjelkasto-žuta A i slabija plavkasta B zvijezda.

Prelazim granicu zviježđa i odlazim do Kita.
857.) WNO 1 (171x); SAO 166651, sep: 5.4˝ - ne baš sjajna bijela A i odmah do nje slabija bjelkasta B zvijezda.

858.) BU 734 (171x); SAO 166647, sep: 10.9˝ - zlatno-žuta A i slabija plavkasta B zvijezda na manjoj separaciji.

859.) STN 3 AB (171x); SAO 166640, sep: 2˝ - bez uspjeha.
293x – dvije bijelo-žute zvijezde male razlike u sjaju na jako maloj separaciji. Može i ohlađeni reflektor razdvajati tijesne dvojne bez problema samo što je praćenje na alt-az dob montaži pokora pogotovo kad se koristi okular malog vidnog polja.

Sjetih se da sam ponio SQM. Vrijednost 20.8 što je nisko za ovu lokaciju. Temperatura ugodnih 6C.

NGC 247 (63x) – izuzetno tamna izduljena oveća fleka.

Odlazim kratko do Labuda da vidim NGC 7000. Ne vidim ništa. Veliki broj zvijezda, ali ne primjetim nikakvu magličavost. Ne znam može li se promatrati bez odgovarajućeg filtera.

Vraćam se do Kita.
NGC 246 (63x) – jako taman oblačić koji okružuje tri slabe zvijezde u formaciji trokuta iznad kojih su još dvije zvijezde.

Rigel (171x) – B zvijezda točno na difrakcijskom šiljku, ali je sjajna pa je primjetim.
Zadržat ću se malo u Orionu da pokušam odraditi neke objekte.

NGC 1788 (171x) – mala sitna flekica oko slabe zvijezde.

NGC 1999 (63x) – vidim mali tamni oblačić koji me podsjeća na planetarku.

NGC 2024 (63x) – tamni poprilično veliki nepravilni oblak sa crnim račvastim središtem. Bolje se vidi kad maknem Alnitak na rub van vidnog polja.

Odlazim sada do Pegaza. Čitao sam izvještaje kolega sa foruma i tu ima nekoliko dobrih galaksija koje mi ujedno trebaju i za H400 listu.
NGC 7543 (109x) – bez uspjeha.

NGC 7457 (109x) – pogledom u stranu vidljiva elipsasta mrlja.

860.) AG 423 (171x); SAO 90633, sep: 23.3˝ - slaba bjelkasta A i jako slaba B zvijezda.

NGC 7331 (109x) – pogledom u stranu poprilično sjajna jezgra i pravilni tamni oblak oko nje.
Već mi je dosadilo surfanje po Pegazu. Okrećem se do M33 da je promotrim na malo većem povećanju.

M33 (109x) – dužim gledanjem imam dojam da se vidi S struktura (dva kraka) koja prolazi preko jezgre. Ovdje počinjem sumnjati u samog sebe. Je li zaista vidim ili je to imaginacija inspirirana skicama ove galaksije koje sam zadnjih tjedana imao prilike vidjeti? Pojma nemam. Svakako, galaksija je nešto bolja na ovom povećanju nego na 50x i 63x.

Jupiter (109x) – bolesno lijep, sjajan i oštar sa četiri mjeseca na desnoj strani.

Mars (109x) – još je nisko pa malo kuha. Ne vidim apsolutno nikakve detalje.

Odlazim sada do zviježđa Kemijska peć točnije jako nisko u zviježđu do Fornax Dwarf galaksije. Znam da nju ne mogu vidjeti, ali sam na CN-u čitao da se kuglasti skupovi unutar te galaksije mogu vidjeti sa 25 cm teleskopom. Naravno da nisam vidio ništa. Pozadina je presvijetla. Možda u puno boljem mraku bi se dalo nešto vidjeti. Primjetio sam u atlasu veliku nakupinu galaksija sa lijeve strane zviježđa (Fornax Cluster) koja ima svoju posebnu povećanu sekciju. Odlučio sam okušati sreću jer bi mnoge trebale biti u dometu mog teleskopa. Prvo startam sa dvije odvojene galaksije skupa.

NGC 1316 (109x) – Fornax A; poprilično sjajna jezgra oko koje je tamni oblak.

NGC 1317 (109x) – odmah ispod prethodne u istom vidnom polju. Jako tamna i dosta manja flekica.

NGC 1326 (109x) – jako tamna flekica. Po sjaju i veličini usporediva sa 1317.

NGC 1341 (109x) – ekstremno tamna mala flekica. Da je bolje vidim pomoglo mi je blago micanje teleskopa lijevo-desno i pogled u stranu.

NGC 1365 (109x) – koristim se sa grupom od nekoliko zvijezda da dođem do ove galaksije. Pogledom u stranu uočavam jako tamnu mrlju koja je slična veličinom sa Fornax A. Dužim gledanjem sitna jezgra dolazi do izražaja. Pokraj ove galaksije uočavam dvije zvijezde koje su mi polazna točka za ostatak skupa. Po strani i ispod tih zvijezda pruža se luk od nekoliko sitnih malih tamnih okruglastih flekica vidljivih pogledom u stranu. Uz pomoć uvećanog dijela skupa u atlasu mogu potvrditi sedam galaksija: NGC 1386, 1389, 1387, 1379, 1374, 1373 i 1375. Zanimljiv i lijep prizor.

NGC 1399 i NGC 1404 (109x) – u istom vidnom polju. Imaju relativno sjajne jezgre oko kojih je okruglasti tamni oblak. Različite su veličine.

NGC 1427 (109x) – poprilično sjajna mala flekica.

NGC 1380 (109x) – još jedna sitna fleka sličnog sjaja kao prethodna.

Sa ovom galaksijom završavam promatranje. Ovaj cijeli skup galaksija ću definitivno pamtiti kao nešto najbolje što sam ikada promatrao. Same po sebi te tamne flekice nisu ništa posebno, dosadne su, ali kad ih ima ovako puno na malom prostoru e to postane zanimljivo. U cijelom skupu ima još nekoliko jako tamnih i sitnih galaksija koje bih možda i mogao uhvatiti da je tamnije nebo. Možda u budućnosti opet probam. SQM mjeri 20.85 što je i dalje jako nisko s obzirom da sam po prvotnom dolasku na ovu lokaciju prije par mjeseci imao mjerenja između 21.2 i 21.3.

TonY206

I ti ćeš se navući na jata galaksija  *tu*, meni je to nekako baš super  *da*

Savjet jedan za doba, kolimaciju radi kad se teleskop ohladi.. Kod ovih nižih temperatura sam primjetio da i nakon sat-dva promatranja trebam ponovno popravit kolimaciju, jer zna baš dosta pobjeći tokom promatranja.. Valjda baš dok se sve totalno ohladi..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Lucius

Jata su zanimljiva, slažem se.
Nisam primjetio da mi je kolimacija bježala tokom promatranja, ali budem obratio više pažnje iduće promatranje.

TonY206

Nisam ni ja skužio na zadnjem promatranju dok nisam na kraju okrenuo na trapez, a ono kometi na sve strane 😅. Provjerio kolimaciju, a ono živi cirkus 😅
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Nema boljeg nego kad otkriješ mrljice kojih nema u atlasu

Lucius

A ove su sve bile. *:-P Bilo ih je još par, ali nisam ih uočio. Vidio sam neke skice Fornax jata na CNu od lika koji ima 50 cm teleskop. Za past na guzicu...tako da, baci pogled ako nisi.

🡱 🡳