Vizuala by Lucius

Autor Lucius, 09.08.2023. u 23:30:28 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Jesi ti ove u repu Risa promatrao? Pretpostavljam da 38 Lyn jesi, a druge dvije?

Lucius

Datum: 20.4.25.
Promatranje broj 119
Teleskop: SW Flextube 250P

Želja mi se ispunila i prvi vikend u drugoj polovici mjeseca je vedar. Cijelo popodne je puhao neki lagani vjetar, ali sam vjerovao da će do večeras stati. Cilj je bio jasan: otići u mrak sa reflektorom i odraditi Messierove galaksije u Djevici i Berenikinoj kosi. Sunce nije još u potpunosti ni zašlo kada sam se uputio prema Vidonjama. Volim doći na lokaciju dok još ima svjetla. Na lokaciji me je dočekalo iznenađenje. Parkirani auto. Pa gdje danas. Srećom imao sam mjesta postaviti teleskop da se hladi. Komarci su već bili aktivni, a to mi se nikako ne sviđa. Sjećam se kako su me jedno ljeto potjerali odavde. Bilo je neizdrživo. Očekujem pad temperatura večeras pa se nadam da će i njihova aktivnost nestati. Vlasnik auta je stigao u društvu djeteta i starijeg čovjeka. Čovjek je sa Hvara i popričali smo 15-ak minuta jer su ga zanimale stvari o teleskopu, o tome što i koliko promatram itd. Čak me pitao gdje može kupiti teleskop. Kada su otišli provjerio sam kolimaciju. Sve je bilo uredno. Nebo izgleda jako loše. Velika je količina pijeska u zraku i ne znam koliko će to utjecati na promatranje tamnih fleka. Pozitivna stvar je da vjetra nema.
Nisam imao strpljenja i krenuo sam sa promatranjem prije nego je pao mrak. Okrenuo sam na Jupiter koji nas lagano napušta. Na 63x slika mirna i jasno vidim pojaseve na planetu. Na 171x se vidi blago kuhanje, ali i dalje slika sjajna sa jako lijepim bojama. Crvena pjega je bila vidljiva u gornjem lijevom kutu. Čudno mi je vidjeti pjegu naopako na krivoj strani. Koliko god su mi planeti estetski ljepši u maksutovu, ništa ne može pobijediti promjer većeg teleskopa.

Mars (171x) – sitan, sjajan sa podosta kuhanja pa ne primjetim nikakve detalje.

Castor (171x) – dvije sjajne bijele zvijezde na manjoj separaciji.

Odlučio sam malo pričekati da se pošteno smrači. Nakon toga sam okrenuo na Regulus u Lavu. Pokušao sam vidjeti galaksiju do te zvijezde koju je nedavno fotografirao kolega sa foruma. Bez uspjeha. Pokušat ću opet kasnije.

Mizar i Alcor (109x) – tri jako lijepe sjajne bijele zvijezde.

Cor Caroli (109x) – obje zvijezde su mi bijele. Vidim jako slabu maglu oko sjajnije zvijezde što je vjerojatno rezultat pijeska u zraku. Sada sam otvorio atlas i odlučio krenuti sa galaksijama.

NGC 4565 (109x) – sjajna tanka jezgra, a pogledom u stranu se vidi tanka izduljena magličavost sa obje strane jezgre. Nije čudno da je zovu igla. Na 171x je galaksija samo uvećana, ali ne vidim dodatne detalje.

M53 (109x) – manji sjajni skup mliječne jezgre. Individualne zvijezde nisu baš vidljive. U donjem kutu se ističe jedna gusta točka pogledom u stranu. Ne bih znao što je to, ali vjerojatno dio skupa i mnoštvo zgusnutih zvijezda. Do skupa se nalazi NGC 5053 kojeg nisam uspio locirati iako bi trebalo biti lagano. Nisam se htio puno zadržavati jer su galaksije večeras u fokusu.

M64 (109x) – sjajna jezgra i elipsasti tamni oblak oko nje. Na 171x sam malo duže promatrao galaksiju, ali nisam uočio detalje (crno oko jezgre). Galaksija je samo bila veća i nešto sjajnija dužim gledanjem.

STF 1687 – sjajna žuta A i slabija plava C zvijezda.

Sada sam uletio u područje Virgo Clustera. Malo je reći da sam se pogubio. Koju god bi tamnu flekicu primijetio nisam imao pojma koja je. Falilo mi je zvijezda koje bih koristio kao pomoć pri identifikaciji. Vrlo brzo sam postao frustriran i malo je falilo da se skroz maknem iz ovog područja, ali smirio sam se, uzeo atlas i pokušao naći jasnu ulaznu točku. Pronašao sam je u području ispod M60. Tu su tri sjajnije zvijezde jedna ispod druge. Krenuo sam prema njima.

936.) STF 1678 (109x); SAO 100236, sep: 37.5˝ - dvije bijele zvijezde sličnog sjaja na većoj separaciji.

M60 (109x) – mala galaksija sjajne jezgre i tamnijeg oblaka oko nje. U istom vidnom polju imam dvije manje i tamne fleke, a to su M59 i NGC 4638.

NGC 4608 i NGC 4596 (109x) – dvije male jedva vidljive flekice. Nalaze se odmah desno od tri zvijezde koje sam uzeo kao orijentir. Sad znam točno gdje sam i ne bi trebalo biti problema.
SQM daje vrijednosti od 21.01 do 21.05. Slabo, ali bar sam iznad 21.

M58 (109x) – lako je prepoznati po zvijezdi pokraj nje. Pogledom u stranu se vidi sjajna jezgra i mali tamni oblak oko nje.

NGC 4564 (109x) – ponovno jedna sitna flekica sa jako malom jezgrom koja sjaji pogledom u stranu. Ispod nje vidim veći nepravilni tamni oblak. Atlas kaže da su to dvije galaksije: NGC 4567  i NGC 4568.

M89 (109x) – ponovno jedna sitna fleka sjajne jezgre i tamnog malog oblaka oko nje. Dužim gledanjem sam desno ispod primijetio dvije jako sitne jedva vidljive bliske fleke. Atlas kaže da su to NGC 4551 i NGC 4550.

M90 (109x) – dosta veća nego prethodne. Sjajna jezgra i tamni oblak oko nje koji je elipsast i izduljen. Konačno malo drugačiji opis.

M87 (109x) – ponovno jedna veća galaksija, ali i dalje je to u opisu sjajna jezgra i tamni oblak oko nje. Ispod vidim dosta manju i tamniju NGC 4478.
Krećem sa lancem galaksija iznad M87 (Markarianov lanac).

M84 i M86 (109x) – vrlo slične male fleke jasne jezgre i okruglastog oblaka oko njih. Ispod njih vidim izuzetno slabu malu fleku NGC 4387, a ispod nje nešto sjajniju NGC 4388 kojoj se jasno vidi izduljeni oblik.

NGC 4435 i NGC 4438 (109x) – dvije tamne fleke različite veličine jako blizu jedna druge.

NGC 4461 i NGC 4458 (109x) – izuzetno slabe jedva vidljive male bliske fleke.

NGC 4473 i NGC 4477 (109x) – jedna iznad druge. Male jasno vidljive sa sjajnijom jezgrom i tamnim omotačem oko nje. Desno iznad njih vidim NGC 4474 i NGC 4459.

M88 (109x) – veća sjajnija galaksija, ali i dalje bez detalja.

M91 (109x) – manja nešto slabijeg sjaja.

M99 (109x) – ponovno jedna tamna ovalna neugledna flekica. Očekivao sam malo više od Messierovih galaksija, ali očito treba bolji mrak i puno bolja transparentnost.

M98 (109x) – tamna fleka izduljenog oblika.

M100 (109x) – izuzetno tamna galaksija. Dužim gledanjem se pojavi sjaj jezgre, ali sve je to slabo.
Kako bih otišao do zadnje M galaksije u ovom dijelu, prvo sam locirao zvijezdu 11 Vir.

M85 (109x) – ponovno imamo ovalni tamni oblak sjajnije jezgre. Do nje je manja NGC 4394, ali jasno je vidim.
Idem sada na jug Virgo Clustera. Oštro se spuštam dolje lijevo do one tri zvijezde koje su mi bile polazna točka i ranije.

NGC 4526 (109x) – mala flekica solidnog sjaja. Djeluje mi izduljeno. Lako ju je pronaći između dvije zvijezde.

NGC 4535 (109x) – jedva sam je primijetio koliko je tamna. Izgleda mi kao veća nepravilnog oblika.

M49 (109x) – ponovno jedna sjajnija galaksija. Jasno vidim jezgru i okruglasti oblak oko nje.
Sad treba nekako doći do M61.

NGC 4365 (109x) – jako slaba flekica nešto izraženije jezgre.
Locirao sam zvijezdu 16 Vir pa idem iznad nje do M61.

M61 (109x) – dosta tamna ovalna fleka.

Sa ovom galaksijom sam završio M objekte u Virgo Clusteru. Rekao bih napokon. Sa ovim teleskopom se više nemam namjeru vratiti u ovo područje. SQM vrijednosti su između 21.03 i 21.09 što znači da se nebo nije ništa popravilo.
Sada sam otišao do zviježđa Hidra gdje se nalazi posljednja M galaksija koju nisam promatrao. Lociranje je bilo jako lagano.

M83 (109x) – dosta nisko na nebu pa je pozadina poprilično sjajna. Pogledom u stranu se vidi jezgra, a magličavost oko nje se jedva nazire.

Spustio sam se sada u zviježđe Kentaur jer su me privukle neke dvojne zvijezde nedaleko od M83. Nisam vjerovao da ću ikada biti u ovom zviježđu pa to treba iskoristiti.

937.) H 3 101 (171x); SAO 204916, sep: 7.8˝ - sjajna bijela A i slabija žuta B zvijezda na manjoj separaciji.

938.) HJ 4608 (171x); SAO 204749, sep: 4.2˝ - dvije bijele jako bliske zvijezde.

939.) HWE 74 (171x); SAO 204988, sep: 6.2˝ - sjajna bijela A i dosta slabija B zvijezda čiju boju ne mogu odrediti. Bijelo-žuta ili čak plavkasta. Nisko je pa vjerojatno atmosfera zeza sa bojama.

940.) H N 51 (171x); SAO 204944, sep: 14.8˝ - ne baš sjajna žućkasta A i jedva vidljiva B zvijezda.

BU 343 (171x) – bez uspjeha.

BU 1197 (171x) – bez uspjeha.

Vratio sam se sada do Regulusa da pokušam locirati Leo 1. Bez uspjeha iako mi se učinilo da malo dalje od zvijezde vidim neku flekicu.

M13 (171x) – spektakularan kuglasti skup sa mnoštvom pojedinačnih zvijezda. Bacio sam pogled oko skupa ne bi li vidio galaksiju koja bi tu trebala biti, ali bez uspjeha.

M57 (171x) – jasno vidljiv zadebljani bijelo-sivi prsten i crno središte. Slaba zvijezda van maglice je isto vidljiva.

Odlučio sam završiti promatranje. Uvjeti nisu bili baš najbolji, ali sam zadani cilj odradio pa sam i više nego sretan. Za završiti Messierov katalog ostaje mi još M73 u Vodenjaku, asterizam kojeg sam preskočio prošle godine. Nadam se da će i idući vikend ponuditi jedan vedar dan jer bih trebao otići na dugo planirano druženje i provjeru jedne lokacije u susjednoj županiji.

Acheron

Lijepo, konkretno promatranje. Ja sam jucer bio zapet ko puska, ali navecer se nas*ao oblak i pisi kuci propalo.

Lucius

Ne mazi nas baš vrijeme ove godine. :-(

Astro Lux

Citat: Lucius  u 21.04.2025. u 12:17:01 satiNe mazi nas baš vrijeme ove godine. :-(
Mjerim nekih 20tak dobrih noći od početka godine  :-(
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), QHY5III585M, Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

ediglavas

Podsjetio si me na vremena kad sam s 300/1200 lovio emove...
Bravo!
BU 343 nisi vidio jer su komponente razmaknute samo 0,3" a BU 1197 jer je to nisko, neka sumaglica, malo pijeska i postaje nemoguće.

Lucius

Citat: ediglavas  u 21.04.2025. u 21:58:13 satiBU 343 nisi vidio jer su komponente razmaknute samo 0,3" a BU 1197 jer je to nisko, neka sumaglica, malo pijeska i postaje nemoguće.
BU 343 je na 0.9˝, ali i to je nemoguća misija tako nisko. 1197 bi se možda i mogla u odličnim uvjetima i velikom povećanju jer je 2.5˝.
Za te niske dvojne sam mislio zbaviti ADC, ali imam toliko toga vidjeti na normalnim visinama da nema smisla davati pare za to.

ediglavas

Da, u pravu si.
CdC kaže 0,3 ali to ne može biti jer je otkrivena s 15 cm refraktorom a kroz šest slijedećih godina i više mjerenja razmak se nije smanjivao nego se kretao od 0,9 do 1,1.
No, to je toliko nisko da će ostati u sferi teorije

zac

To s razmacima dvojnih zvijezda je zeznuto jer razluke često nisu male. Svaki katalog/program ima druge podatke. Ja koristim WDC i obavezno provjeravam godinu za koju su podaci.
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Lucius

Ja sve uzimam sa Stelle Doppie koji povlači podatke sa WDSC-a pa sam najsigurniji.

Maki

Stara Planina, SQM 21.53 u zenitu, samo ja i u daljini LP dome Sofije (braća Bugari bacaju daleko).
Sve što ću reći da ću pamtiti sešn dok sam živ, M 101 spirale direktno i M 51 na nivou detalja koji je bukvalno kao najbolje fotografije. Bilo je tu i brdo ostalih (manje ili više očekivanih) targeta ali sve bledi pred ovim. Da sam kupio Taurusa samo za ovo iskustvo i samo se zbog ovoga bavio posmatračkom astronomijom - bilo bi vredno.
Taurus 350, Alkaid 12, C8, Tak FC-100 DF, Borg 71, Lunt 80MT DS
Rowan AZ 100, Evolution, Az-Gti
Canon 12x36 ISIII

https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/
https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Lucius

Datum: 29.4.25.
Promatranje broj 120
Teleskop: SW Mak 180

Napokon mi se tijekom tjedna poklopila situacija da imam vedro nebo u kombinaciji sa kraćim radnim vremenom. Čim sam stigao kući iznio sam teleskop da se hladi. Nije bio na svježem zraku od 4.4. i trebat će mu više vremena. Puhao je poprilično jak vjetar, ali sam vjerovao da će stati kada padne mrak (bar je tako prognoza prikazivala). Tako je i bilo. Kratak test pokazuje da još ima krcato toplog zraka u cijevi. Nemam namjeru čekati savršeno ohlađeni teleskop pa ću startati sa dvojnima većeg razmaka. Hidra mi je primarno zviježđe kojem se večeras želim posvetiti. Na dobroj mi je lokaciji, a nisam ga skoro nikako istraživao. Startam od glave pa ću se lagano spuštati po tijelu ne odmičući se puno od glavnog asterizma zviježđa jer je dosta tamno sa ove lokacije i ne želim se pogubiti. Koristim oba atlasa (i nastavit ću koristiti i ubuduće kada tražim dvojne).

941.) STF 1255 AB (180x); SAO 117000, sep: 26.1˝ - slaba A i nešto slabija B zvijezda. Boju im ne mogu odrediti.

STF 1245 (180x; u Raku) – bijela A i zlatno-žuta B zvijezda na manjoj separaciji.

STF 1273 (180x i 300x) – dosta je rasplesana i ne mogu vidjeti ništa. Vlaga je također visoka. Teleskop je već mokar.

942.) HJ 2489 AB (180x); SAO 117527, sep: 20.9˝ - sjajna bijela A i pogledom u stranu jedva vidljiva mala bijela B zvijezda.

943.) STF 1309 (180x); SAO 117428, sep: 11.7˝ - dvije slabe bjelkaste zvijezde na manjoj separaciji.

944.) STF 1336 (180x); SAO 117569, sep: 40.1˝ - bijelo-žuta A i jedva vidljiva B zvijezda.

945.) STF 1347 (180x); SAO 117641, sep: 21.1˝ - bijela A i slabija bjelkasta B zvijezda.

946.) STF 1348 AB (180x); SAO 117661, sep: 2˝ - vidim dvije izuzetno bliske bjelkaste zvijezde istog sjaja. Konačno neki par male separacije iako seeing nije baš pretjerano dobar. Moć razlučivanja ovog teleskopa je fantastična.

947.) STF 1355 (180x); SAO 117704, sep: 1.7˝ - ponovno dvije jako bliske bjelkaste zvijezde istog sjaja, ali sada ne vidim separaciju jasno. Zato je vidljiva na 300x, a zvijezde su dosta tamnije.

948.) H 4 47 (180x; u Lavu); SAO 117718, sep: 25.2˝ - zlatno-žuta A i jedva vidljiva B zvijezda (pogledom u stranu).

949.) STF 1365 (180x); SAO 117747, sep: 3.4˝ - slaba bijela A i još slabija B zvijezda na maloj separaciji.

950.) HJ 1167 (180x); SAO 136895, sep: 65.7˝ - sjajna bijelo-žuta A i slabija B zvijezda na velikoj separaciji.

STF 1371 (180x) – bez uspjeha.

SHJ 105 (180x) – bez uspjeha.

951.) STF 1357 AB (180x); SAO 136883, sep: 7.7˝ - ne baš sjajna bijela A i jedva vidljiva B zvijezda na manjoj separaciji.

952.) STF 1367 (180x); SAO 155267, sep: 5.6˝ - slaba A i jako slaba B zvijezda na maloj separaciji.

HJ 4311 (180x) – bez uspjeha.
Sada sam se spustio dosta nisko kako bih pokušao locirati planetarku NGC 3242. Nije bilo teško jer se već opaža u tražiocu.

NGC 3242 (180x) – sjajni gusti oblak koji posebno dolazi do izražaja pogledom u stranu.
300x – imam osjećaj da vidim dvije jako male šupljine ili nabora u središtu maglice, ali nisam siguran. Definitivno meta koju treba posjetiti iz mraka sa većim teleskopom.

953.) STF 1416 (180x); SAO 155811, sep: 11.5˝ - slaba bijela A i dosta slabija B zvijezda.

954.) STF 1473 AB (180x); SAO 156233, sep: 30.5˝ - ne baš sjajna bjelkasta A i slaba B zvijezda.

955.) STF 1474 (180x); SAO 156235, sep: AB 65.9˝, AC 72.6˝, BC 6.6˝ - kroz tražilac se vide dvije bliske zvijezde, a lijepo iznenađenje se dogodi kada pogledam kroz okular jer je riječ o trostrukom sustavu. A i B zvijezda su na velikom razmaku dok je C zvijezda u blizini B zvijezde. A zvijezda je nešto sjajnija od druge dvije, a sve imaju bjelkastu boju.
Sa ovim sustavom završavam Hidru za večeras i prebacujem se u zviježđe Pehar gdje do sada nisam istraživao dvojne. Nema se nešto puno ni istraživati.

956.) STF 1509 (180x); SAO 156461, sep: 32.9˝ - bjelkasta A i plavkasta B zvijezda.

HJ 840 (180x) – ne mogu uočiti B zvijezdu. Dosta sve pleše.

957.) H 4 112 A,BC (180x); SAO 156706, sep: 27.7˝ - dvije slabije bjelkaste zvijezde male razlike u sjaju.

Odustajem od daljnjeg istraživanja ovog zviježđa jer je već dosta nisko i nalazi se u dijelu neba koji je jako svijetao.
38 Lyn (216x) – sjajna bijela A i manja zlatno-žuta B zvijezda.

958.) SHY 212 (216x); SAO 61620, sep: 494.5˝ - privukla me ova zvijezda u Malom lavu jer atlas kaže da je separacija malo iznad 8˝. Gledam i gledam i nikako da uočim B zvijezdu iako bi je po magnitudi trebao uočiti već u tražiocu. Provjeravam podatke i vidim da je atlas totalno promašio. Zvijezde su na jako velikoj separaciji i jedva mi stanu u vidno polje 12.5 mm okulara. Ovo je još jedna greška napisana u atlasu, a tiče se SHY dvojnih zvijezda.

Porrima (216x) – dosta musavo izgledaju. Korektor je čist pa pretpostavljam da se seeing totalno pokvario.

63 Dra (216x) – bez uspjeha. Zvijezda izgleda očajno i nije mi preostalo ništa nego završiti promatranje. Zadovoljan sam odrađenim poslom.

Lucius

Datum: 30.4.25.
Promatranje broj 121

Nisam očekivao da će se prilika za promatranjem otvoriti i večeras, ali valjda je to nagrada za mnoge dane vremenskih frustracija koje sam imao posljednjih tjedana. Teleskop je dosta rashlađen od sinoć i ne bi trebalo biti problema sa toplinskim stupovima, ali nisam ništa htio prepustiti slučaju i teleskop je bio vani odmah nakon zalaska Sunca. Krenuo sam nešto kasnije nego sinoć.

Castor (180x) – dvije lijepe bijele zvijezde gotovo u potpunosti mirne. To je odličan znak pa bi večeras mogao napadati bliske dvojne. Idemo testirati situaciju na Epsilon Hya koju sam i sinoć pokušao (bezuspješno), ali iz nekog razloga taj pokušaj nisam zapisao.

959.) STF 1273 AB,C (180x); SAO 117112, sep: 2.7˝ - sjajna žuta A i mala B zvijezda koja mi ima narančastu nijansu na prvi pogled. Na 300x B zvijezda mi djeluje plavičasto pa me pogled na ovaj par podsjetio na Izar. Jako lijep početak večeri.

Mars (300x) – jasno primjetim tamnije dijelove na planetu, a i vidi se da je jedan dio planeta zasjenjen i nije cijela kugla vidljiva.
Kako je seeing dobar odlučio sam veću pažnju posvetiti bliskim dvojnim zvijezdama. Lav je na dobroj poziciji pa sam njega večeras izabrao kao glavno zviježđe promatranja. Ostavio sam povećanje od 300x u dijagonalu da ne mijenjam stalno prilikom promatranja.

960.) STF 1536 AB (300x); SAO 99587, sep: 2.3˝ - zvijezda imena Tsze tseang. Vidim sjajnu bijelu A i dosta manju bijelo-žutu B zvijezdu. Bez ikakvih problema odrađeno.

961.) BU 105 AB (300x); SAO 80807, sep: 2˝ - zvijezda imena Al Minliar al Asad. Sjajna zlatno-žuta A i jako sitna te na prvu teško vidljiva B zvijezda. Iznenađen sam da vidim ovako blisku dvojnu sa tako velikom razlikom u magnitudi. Mala CO ovog teleskopa (naspram manjih modela) definitivno pomaže.

Algieba (300x) – uvijek se lijepo vratiti do ove dvojne. Dvije sjajne žute zvijezde različite magnitude.

STT 215 (300x) – dvije sitne bijele zvijezde na jako maloj separaciji. Kao od šale sam ovo razdvojio. Mislio sam da prvi put radim ovu dvojnu, ali već sam je riješio sa manjim makom prošle godine.

962.) STT 217 (300x); SAO 99127, sep: 0.81˝ - kada sam vidio separaciju mislio sam preskočiti ovu zvijezdu da ne gubim vrijeme, ali predomislio sam se kad sam već tu. Dobro da jesam. Nevjerojatno mi je da već na ovom povećanju razlučujem obje zvijezde u dva sitna bijela diska koja se dodiruju. Treba se dobro skoncentrirat i smireno gledati u njih da se sve jasno vidi.
475x – iako su sada poprilično tamne, mogu potvrditi da se radi o dvije odvojene bijele zvijezde koje su različite magnitude. Crni prostor između njih ne vidim jer difrakcija zvijezda se tu kupusa. Međutim, budući su dva individualna diska jasno vidljiva zapisujem ovo kao uspjeh (kao što sam nedavno napravio i sa STF 1126 u CMi). Mislim da dublje i bolje od ovoga ne ide iako u teoriji bi teleskop mogao još (kada bi se savršeno poklopile neke stvari...nikad ne reci nikad). Zvijezda je trenutno na maksimalnoj separaciji i u idućim godinama će se smanjivati.

963.) STT 216 (300x); SAO 99091, sep: 2.4˝ - ne baš sjajna A i jako slaba B zvijezda na maloj separaciji.

964.) STF 1487 (300x); SAO 81583, sep: 6.6˝ - dvije bijele zvijezde različitog sjaja na manjoj separaciji. Podsjećaju me na Castor.

BU 603 (300x) – bez uspjeha.

965.) STF 1565 (300x); SAO 99718, sep: 22.2˝ - bijela A i slabija bjelkasta B zvijezda.

966.) STF 1540 AB (300x); SAO 118864, sep: 28.6˝ - sjajna bijelo-žuta A i nešto slabija bjelkasta B zvijezda.

BU 599 (300x) – bez uspjeha iako sam na moment mislio da vidim B zvijezdu, ali PA nije odgovarao.

967.) STF 1504 (300x); SAO 118638, sep: 1.2˝ - dvije slabe bijele zvijezde na jako maloj jedva vidljivoj separaciji.

BU 1076 (300x) – bez uspjeha.

968.) S 617 (300x); SAO 137863, sep: 35.2˝ - žućkasta A i slabija plavkasta B zvijezda.

969.) STF 1476 (300x); SAO 137808, sep: 2.4˝ - kratki posjet u Sekstant. dvije bliske bjelkaste zvijezde. Vraćam se u Lava.

970.) STF 1500 (300x); SAO 137933, sep: 1.3˝ - dvije bjelkaste zvijezde koje sam jedva razdvojio. Na momente nemirne pa sam trebao malo duže gledati da se ukažu trenutci mirnoće. Nekako su nisko u zviježđu pa vjerojatno zato.

971.) STF 1506 A,BC (300x); SAO 137978, sep: 11.8˝ - slaba bjelkasta A i izuzetno slaba B zvijezda.

972.) STF 1529 (300x); SAO 138130, sep: 9.3˝ - bjelkasta A i možda plavkasta B zvijezda.

Istražio sam Lava poprilično dobro i dosta mi ga je za večeras. Imao sam osjećaj da se seeing pogoršao. Okrenuo sam prema 63 Dra (300x) koja nije izgledala dobro (kao niti sinoć). Imam osjećaj da se seeing pokvario u identično vrijeme.

STF 1338 (300x) – moja najdraža jako bliska dvojna. Uočavam dvije zvijezde, ali bez crne linije. Malo plešu što mi je dokaz pokvarenog seeinga općenito na nebu, a ne samo na nekim dijelovima.

Algorab (300x) – ne sjećam se kad sam zadnji puta posjetio Gavrana. Sjajna bijela A  i dosta slabija žuta B zvijezda.
Nakon dva sata sam odlučio završiti promatranje jer sam umoran, a i seeing mi ne dopušta nastaviti sa bliskim dvojnim zvijezdama. Prema prognozi bi i idući dani mogli biti vedri, a to namjeravam iskoristiti ukoliko se ranije vratim sa posla.

Lucius

Datum: 10.5.25.
Promatranje broj 122

Mjesec je skoro na 100% sjaja, ali to me nije spriječilo u odluci da izvadim teleskop na jedno promatranje. Ako bude i kraće nema veze. Bitno je iskoristiti slobodan i vedar dan. Večeras nisam izvlačio noge montaže maksimalno već 20-ak cm kako bih mogao sjediti tokom cijelog promatranja. Sve izgleda puno stabilnije. Zbog sjedenja mi je ograničen pogled pa ću izabrati samo jedno zviježđe i surfati po njemu. Odluka je pala na Velikog medvjeda. Na nebu se vidi neki mali zalutali oblak, ali ne bi trebalo biti problema. Nakon sat i kusur vremena započinjem sa promatranjem. Okrećem na Polaris kako bih provjerio stanje sa kolimacijom.

Polaris (180x) – bijelo-žuta sjajna A i puno manja B zvijezda koju vidim kao plavu. Ne sjećam se iskreno je li mi plava boja B zvijezde ikada bila prisutna na Polarisu. Neki manji toplinski stup je vidljiv kod defokusirane zvijezde. Zanimljivo da defokusirana zvijezda pokazuje isti ,,problem" koji sam imao sa manjim makom. In fokus pokazuje savršene krugove i savršenu kolimaciju, ali čim defokusiram sa suprotne strane vidi se blaga necentriranost. Što je razlog tome i je li to normalno stvarno do dana današnjem ne razumijem. Zvijezde u fokusu su mi savršeno okrugle bez ikakve izduljenosti. Bez problema razdvajam jako teške parove. Sve to upućuje na odličnu kolimaciju i ne pada mi na pamet dirati šarafe i istraživati zašto je jedna strana van fokusa drugačija od druge.

Vrijeme je da krenem sa pronalaskom novih dvojnih zvijezda. Velikog medvjeda sam dosta istražio, ali kako je to jako veliko zviježđe, meta ima jako puno. Fokusiram se na atlas dvojnih zvijezda da vidim koje stvari imaju tu, a nemaju u glavnom atlasu.

HJ 2477 ili Talitha (180x i 300x) – ne primjetim B zvijezdu. Izuzetno velika razlika u magnitudi na maloj separaciji. Neuspjeh zagarantiran.

STF 1258 (180x) – dvije bjelkaste zvijezde istog sjaja na manjoj separaciji.

973.) STF 1427 (180x); SAO 43306, sep: 9.3˝ - dvije slabije bjelkaste zvijezde istog sjaja na manjoj separaciji.

SMA 75 (180x i 300x) – bez uspjeha.

KUI 50 (180x) – bez uspjeha. Malo mi je čudno što ne mogu razdvojiti ove dvije zvijezde (jer bi trebao) pa provjeravam jesu li u atlasu napisani točni podatci. Naravno da nisu. Magnituda B zvijezde je preko 12. Vraćam se natrag do SMA 75.

974.) SMA 75 AB (180x); SAO 43444, sep: 288˝ - ja sam prvotno (kako atlas kaže) tražio blisku B zvijezdu, ali ona ne postoji. B zvijezda je na jako velikoj separaciji i lagano se oba para mogu razdvojiti kroz tražilac. U okularu: sjajna bijela A i slabija bijela B zvijezda.

975.) STT 219 (180x); SAO 27664, sep: 13.2˝ - bijela A i pogledom u stranu jedva vidljiva B zvijezda.

976.) STF 1462 AB (180x); SAO 27774, sep: 8.1˝ - bijela A i jako slaba B zvijezda.

977.) STF 1428 (180x); SAO 27639, sep: 2.8˝ - dvije sitne bijele zvijezde na maloj separaciji.

978.) CBL 38 (180x); SAO 43063, sep: 52.2˝ - bijela A i pogledom u stranu jedva vidljiva B zvijezda na većoj separaciji.

979.) LDS 2863 AB (180x); SAO 27670, sep: 122.8˝ - bijela A i dosta slabija B zvijezda na velikoj separaciji.

980.) STF 1402 AB (180x); SAO 27506, sep: 33.1˝ - narančasto-žuta A i plavkasta B zvijezda. Na malo većoj udaljenosti imamo i slabiju C zvijezdu bijele boje koja ima posebnu oznaku sa A zvijezdom 981.) GIR 2 AC; SAO 27506, sep: 132.3˝. Jako zanimljiv pogled u okularu kada imamo tri zvijezde različite boje u formaciji trokuta.

STT 200 (180x i 300x) – bez uspjeha.

982.) STT 199 AB (180x); SAO 27215, sep: 5.4˝ - bjelkasta A i jako slaba jedva vidljiva B zvijezda na maloj separaciji. Ovdje atlas radi još jednu grešku jer umjesto STT 199 su stavili oznaku ARN 71, a ta oznaka se odnosi na optičku dvojnu u tom sustavu na jako velikoj separaciji. Vjerojatno sam i nju vidio, ali nisam opisao pa samim time je neću niti označavati kao riješenu. Ne sviđa mi se količina grešaka u ovom atlasu pogotovo jer je ovo drugo izdanje i jer bi atlas kao trebao biti glavna literatura za sve ljubitelje dvojnih zvijezda.

983.) STF 1340 AB (180x); SAO 42825, sep: 6.3˝ - ne baš sjajna bijela A i slabija B zvijezda kojoj ne mogu točno odrediti boju. Rekao bih bijelo-žuta do zlatno-žuta, ali onda mi se na momente učini i plavkasta.

STF 1318 (180x) – ne baš sjajna bijela A i još slabija bijelo-žuta B zvijezda na maloj separaciji.

984.) STF 1358 (180x); SAO 42901, sep: 24.1˝ - narančasta A i slaba plava B zvijezda.

985.) STT 209 (180x); SAO 27416, sep: 4.9˝ - bijela A i jedva vidljiva B zvijezda.

Mjesec mi sve više smeta. Zid od kuće mi više ne pravi sjenu i vrijeme je da se pakujem. Jako sam zadovoljan odrađenim poslom na ovakvim uvjetima. Napravio sam još koji korak više prema četveroznamenkastom broju različitih dvojnih i višestrukih zvijezda koji bi se mogao ostvariti već u idućem promatranju.

Lucius

Datum: 14.5.25.
Promatranje broj 123

Promatranje nije bilo u planu za večeras, ali sam ranije došao sa posla pa to mislim iskoristiti. Očekujem kraće promatranje jer najavljuju neku naoblaku kasnije na večer. Također, Mjesec je tek krenuo opadati i njegov sjaj će sigurno zasmetati nakon nekog vremena. Nema veze. Zadovoljan ću biti i sa uru vremena. Nemam plan promatranja iako ću se vjerojatno vratiti do Velikog medvjeda. Avantura sa dvojnim zvijezdama je započela u tom zviježđu pa bih volio zadani cilj ostvariti u tom istom zviježđu. Nisam baš dao teleskopu previše vremena da se ohladi. Okrećem na Liru.

STFA 17 AB,CD (180x) – dva para po dvije izduljene zvijezde bez separacije.

M57 (180x) – jako tamna, jedva je uočavam.

986.) STTA 172 (180x); SAO 67311, sep: 64.9˝ - slaba bjelkasta A i još slabija bjelkasta B zvijezda.

STF 2470 i 2474 (180x) – dva para dvojnih zvijezda jasne separacije u istom vidnom polju.

987.) STT 367 A,BC (180x); SAO nema, sep: 34.6˝ - bijela A i na jedvite jade vidljiva B zvijezda.

Okrećem se sada prema Velikom medvjedu. Moram sjesti kako bih promatrao tako visoko. Gledam u atlas dvojnih zvijezda da vidim što nisam promatrao. Ima tu dosta meta koje će mi pomoći da dođem do četveroznamenkaste brojke.

988.) STF 1603 AB (180x); SAO 28253, sep: 22.2˝ - dvije bijele zvijezde sličnog sjaja.

989.) STF 1608 AB (180x); SAO 28287, sep: 13.6˝ - dvije ne baš sjajne bijelo-žute zvijezde.

990.) STF 1600 (180x); SAO 28241, sep: 7.8˝ - plavkasta A i žućkasta B zvijezda na manjoj separaciji.

Kratki izlet u CVn; 991.) STF 1609 AB (180x); SAO 28290, sep: 11.2˝ - ne baš sjajna bijela A i slabija bijelo-plava ili bijelo-žuta B zvijezda. Ne mogu procijeniti.

Vraćam se medvjedu; 992.) STF 1579 (180x); SAO 43945, sep: AB,C 3.7˝, AB,D 62.9˝ - jako lijepi trostruki sustav. Bijela AB i bijela D istog sjaja na većoj separaciji. C zvijezda je do AB na maloj separaciji. Bjelkasta i dosta slabija.

993.) STF 1561 AB (180x); SAO 43841, sep: 8.9˝ - žućkasta sjajna A i slabija B zvijezda kojoj ne mogu odrediti boju (narančasta ili plavkasta).

994.) STF 1542 (180x); SAO 43750, sep: 3.9˝ - bijela A i jako slaba B zvijezda na maloj separaciji.

995.) HO 50 (180x); SAO 43649, sep: 3˝ - možda vidim sitnu B zvijezdu, ali nisam siguran (iako PA odgovara).
300x – žuta A i sitna B zvijezda na jako maloj separaciji.

ENG 45 (300x) – ovdje je atlas ponovno dao pogrešne podatke. Tražio sam blisku jako tamnu zvijezdu i čak mislio da je vidim, ali bliske zvijezde ovdje nema. B zvijezda je na velikoj separaciji. Vjerojatno sam je i vidio, ali nisam službeno opisao pa je ne mogu računati kao riješenu.

996.) STF 1543 AB (180x); SAO 62572, sep: 5.5˝ - sjajna bijela A i puno slabija zlatno-žuta B zvijezda.

HZG 8 (180x) – bez uspjeha (i ovdje su u atlasu krivi podatci).

997.) UC 2059 AB (180x); SAO 62360, sep: 46.6˝ - bjelkasta A i jedva vidljiva B zvijezda.

998.) SKF 59 (180x); SAO 62308, sep: 34.1˝ - bjelkasta A i pogledom u stranu jedva vidljiva B zvijezda.

999.) STF 1524 AB (180x); SAO 62486, sep: 7˝ - Alula Borealis. Čudi me da ranije nisam bacio pogled na ovu zvijezdu jer sam davnih dana razdvojio njenu susjedu Alulu Australis. Sjajna zlatna A i jako slaba plava B zvijezda na manjoj separaciji. Plava boja kod B zvijezde je baš izražena. Ne sjećam se da sam vidio ovako tamnu plavu boju kod neke druge dvojne. Pretpostavljam da je razlog boja A zvijezde i velika razlika u magnitudi. Atlas navodi da u sustavu ima još jedna zvijezda (bliža i sjajnija nego B), ali ja tu zvijezdu sa 300x povećanjem nisam vidio (jer takve zvijezde i nema...još jedna greška).

1000.) STT 575 AB (180x); SAO 62658, sep: 44˝ - bijela A i jako slaba bjelkasta B zvijezda.

1001.) ARG 101 (180x); SAO 62731, sep: 45.8˝ - bijela A i puno slabija plavkasta B zvijezda.

1002.) STT 241 (180x); SAO 62763, sep: 1.8˝ - dvije bijele zvijezde različitog sjaja bez vidljive separacije.
300x – jako mala separacija sada jasna.

Sa ovim bliskim parom završavam večerašnje promatranje. Skupilo se malo više od dva sata iako nisam planirao, ali Mjesec nije smetao (bio je nisko i zaklonjen zidom kuće). Cilj koji sam sebi neslužbeno postavio kada sam krenuo u avanturu sa dvojnim zvijezdama je ispunjen. Što sada? Ništa. Nastavljamo dalje. Toliko toga dobroga još imam vidjeti, toliko zviježđa koje pošteno nisam niti krenuo istraživati. Sve sustave koje sam do sada promatrao sam odmah i ocijenio. Skupio se tu pošten broj nekih zaista lijepih dvojnih (i višestrukih) zvijezda koje imam u planu skicirati nekada u budućnosti. Također, ima tu dosta zvijezda koje su nezanimljive i na koje više nikad neću okrenuti teleskop. Čisto sam ih želio pronaći, opisati i upisati. Takvih će u budućnosti biti sve više. Volio bih u narednom periodu biti više za reflektorom i gledati DSO, ali nemam vremena. Samo mi je subota slobodna za odlazak u mrak, a koja je šansa da baš taj dan bude fino vedro i bez Mjeseca (pogotovo ove godine)?

🡱 🡳