Astronomski programi na mobitelu

Autor Ivinka, 27.12.2024. u 13:13:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ivinka

Na temu me potakla ponuda sa SkySafari sa znatnim popustom za kupnju njihove komercijalne verzije. Pitanje je da li se to isplati, zašto baš SkySafari, koju od njihovih opcija - Plus/Pro. Naravno, nameće se pitanje da li je SkySafari 7 najbolji izbor, zašto ne plaćenu verziju Stellariuma ili nekog trećeg.

Koristio sam više različitih astronomskih programa & planetarija na nekima sam se zadržao manje (isprobao sam samo mali dio mogućnosti koje pružaju ako i to jer mi iz kojekakvih razloga "nisu sjele") na nekima duže.

Najduže sam koristio SkEye - relativno malen, jednostavan ali sasvim zadovoljavajući program sa opcijom da služi i kao PushTo aplikacija (ako se senzori na mobitelu ne zblesiraju kad ga prislonite uz teleskop), odličan night mode.
Kao i većina ostalih koristi senzore mobitela, dosta je precizan (ako su senzori iskalibrirani, no to vrijedi i za ostale slične programe). Nema satelita u neplaćenoj verziji, što se tiče mjeseca također su samo Jupiterovi (neplaćena verzija), u besplatnoj verziji nema sve objekte koji se mogu vidjeti npr. sa 10" dobsonom. Sve u svemu poprilično sam zadovoljan tim programom.

Stellarium je jedan od prvih koji je nudio velike mogućnosti i to džabe, moglo ga se koristiti u Linux OS od samih početaka *ritmika*. Ima gotovo sve što takvi programi trebaju imati, vjerojatno je u najbolja 3 astronomska programa. Također u zadnjih par godina postoji i plaćena verzija. Koristim paralelno uz SkEye.

SkySafari kao i Stellarium uvijek dolazi u skupini najboljih astronomskih programa. Koliko sam shvatio i ovdje je velikom broju forumaša prvi izbor. Vrlo ga rijetko koristim jer za sada nema ono što bi mi nedostajalo u SkEye i Stellariumu. Možda se to promijeni, tko zna. Osim toga tu kompliciraju njihove Plus i Pro opcije.

KStars sam koristio prije, samo iz razloga što je radio na linuxu, Stellarium je bolji.
Sky Map (Google Sky Map) mi nije sjeo, koristio ga kratko.

DSO Planner ima enormnu bazu (>100 000 000 zvijezda, >1000 000 galaksija, satelite, komete, mjesece...), neke zgodne dodatke (izvrstan night mode, ekran mobitela pretvara u crvenu lampu...) i besplatan je. Više je usmjeren, kao što mu ime kaže na planiranje i kartiranje. Povremeno downloada ažuriranja za baze podataka kako se one nadopunjuju novim podacima. Za mene je definitivno over the top jer što će mi program u kojem imam objekte koje ne mogu naći ni metarskim teleskopom po najboljem vremenu usred Like.

Ostali (Cartes du Ciel, Celestia) instalirao, nikad otvorio pa nakon nekog vremena obrisao.

Što vi koristite i zašto baš taj ili te aplikacije?
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Acheron

Cartes du Ciel već 20 godina. Najbolji planetarij za sve oni koji traže sadržaj nad formom.
Imam na kompu i Stellarium kad trebam screenshot za power point ili slično, ali on mi je nekako previše djetinjast, prvenstveno zbog načina navigacije.

TonY206

Koristim Sky Safari, pro verziju. Bilo je neko ozbiljno sniženje pa sam ga davno uzeo.. Ima sve što mi treba, detaljan, točan, puno informacija.. Više sam koristio prije dok nisam imao GOTO teleskop.. Sada tu i tamo koristim kad nisam uz teleskop..

Isprobao sam više aplikacija, ova mi je najbolje sjela.. E sad zašto, to se više ne sjećam..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Astrobobo

Naslov je "programi za mobitel", a onda u tekst ubacuješ programe za desktop?

Na mobu imam Sky Safari Plus, koristim ga vrlo rijetko. Imam i Stellarium, ne koristim ga nikad, ali ga je moja kći koristila na zadnja dva Messierova maratona u Višnjanu - ove godine je osvojila treće mjesto! Najdraži mi je Sky Guide jer je lijepo dizajniran i ima hrpetinu informacija o svakom objektu, pa ga nerijetko koristim kao šalabahter kad su neka javna promatranja.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Ivinka

Good point  *da* , molim te ispravi mi naslov u samo "Astronomski programi". Najviše ih koristim na mobitelu/tabletu jer ih nosim sa sobom. Ne slikam (još) pa laptop ostaje doma.

SkySafari nudi 70% popusta pa se nećkam da li uplatiti tih nekoliko $, nije puno.

Pogledat ću malo i ostale koje spomenete, lako bi se moglo naći jako mi korisnih programa.
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Zumbul

Moj izbor je definitivno SkySafari pro. U mobilnoj verziji, za tablet ili mobitel. Koristim ga još od verzije 5. I uvijek nadogradim na novu, bez obzirana na cijenu. Kad ga jednom kupiš možeš ga koristiti na više uredjaja. Ali svaka nova verzija sa naplaćuje ponovo. Nije to samo planetarium program. Prava astronomska enciklopedija. Ja ga koristim da vidim kad je što na nebu, za planiranje promatranja, a i za analizu promatranja jer nudi obilje astronomskih podataka za svaki objekt u svako vrijeme. Dobar je za simulaciju geometrijskih astronomskih fenomena (pomrčine, okultacije, konjunkcije, fenomeni na Jupiterovim satelitima i sl.). Možeš vidjeti vidna polja za razne kombinacije teleskopa, okulara i kamera - to radi i Stellarium (desktop varijanta), ali SkySafari može istovremeno prikazati više situacija. Moze i upravljati  teleskopom wireless, ako montaža ima odgovarajuću elektroniku. Da ne nabrajam dalje, treba istraživati. Za "po doma - desktop" najčešće Stellarium. Ima najprirodnije nebo i takodjer obilje podataka za svaki objekt. Cartes du ciel je ozbiljan, nije toliko dekorativan kako veli Acheron, ali je dragocjen - posebno radi mogućnosti proračuna efemerida iz elemenata staza objekata Sunčeva sustava. Zapravo mu je glavna svrha crtanje karata, što je zgodno za vizualce. Ranije sam koristio The Sky (Software Bisque) u verzijama 4 i 6, pa i The Sky X. Nove verzije su jako skupe, a više mi nije fora piratizirati software. Za navodjenje teleskopa i snimanje DS objekata koristim APT. NINA je (s više-manje istim funkcijama) možda razvikanija, ali mi je sučelje malo prekomplicirano jer ima dosta opcija koje ne koristim (bar za sada). Treba ASCOM platformu. Programe za korisnike INDI-ja (to su izvorno Linuxaši) ne poznajem dobro. On Step kontroleri imaju svoju (odličnu) mobilnu aplikaciju. On Step može pogoniti i Sky Safari. Ima toga još, ali toliko od mene.
Teleskopi: Ritchey Chretien 8" (203/1624), Klasični Cassegrain 8" (203/2436), Sky-Watcher MAK 127/1500, MTO1000 (MAK 105/770 - modificiran), Školski akromat 80/800, Lacerta 72/432 ED, Vega akromat 46/700
Montaže: Losmandy G11 (OnStep), Explore Scientific EXOS II (PMC-8), Explore Scientific iEXOS-100 (PMC-8), Vixen GP (Boxdorfer MTS3), Sky-Watcher AZGoTo, Sky-Watcher AZ3, Soligor ekvatorijal (M4).
Tražioci i vođenje: Sky-Watcher 9x50, nn 6x30 (2 kom), SVBONY 50/200, SVBONY 60/240, Sky-Watcher 80/400.
Dvogled: BPC 7x50
Foto: Nikon D7500, Nikon D200, Nikon D100, Nikon FE, Nikon FM, Mamya C330 Pro, Zenit E
Objektivi: Soligor 6,3/400; Sigma 2,8/70-200; Vivitar 2,8-4/70-210; Nikkor AI 4/200; Hoya 3,8/70-150; Pentacon 2,8/135; Helios 2/58; Nikkor AF-S 3,5-4,5/18-70; Nikkor AF-S 3,5-5,6/18-140; Nikkor AI 1,4/50; Nikkor AI 2,8/28; Sigma 3,5/10-20; Mamya Sekor 4,5/180; Mamya Sekor 2,8/80
Astro kamere: ZWO ASI224MC

Lucius

U mraku uz teleskop najbolji "program" je kvalitetan atlas i crvena lampa. ;-)

Zumbul

Citat: Lucius  u 27.12.2024. u 16:56:14 satiU mraku uz teleskop najbolji "program" je kvalitetan atlas i crvena lampa. ;-)
Zato Cartes du Ciel printa karte po narudžbi za sva moguća vidna polja.
Teleskopi: Ritchey Chretien 8" (203/1624), Klasični Cassegrain 8" (203/2436), Sky-Watcher MAK 127/1500, MTO1000 (MAK 105/770 - modificiran), Školski akromat 80/800, Lacerta 72/432 ED, Vega akromat 46/700
Montaže: Losmandy G11 (OnStep), Explore Scientific EXOS II (PMC-8), Explore Scientific iEXOS-100 (PMC-8), Vixen GP (Boxdorfer MTS3), Sky-Watcher AZGoTo, Sky-Watcher AZ3, Soligor ekvatorijal (M4).
Tražioci i vođenje: Sky-Watcher 9x50, nn 6x30 (2 kom), SVBONY 50/200, SVBONY 60/240, Sky-Watcher 80/400.
Dvogled: BPC 7x50
Foto: Nikon D7500, Nikon D200, Nikon D100, Nikon FE, Nikon FM, Mamya C330 Pro, Zenit E
Objektivi: Soligor 6,3/400; Sigma 2,8/70-200; Vivitar 2,8-4/70-210; Nikkor AI 4/200; Hoya 3,8/70-150; Pentacon 2,8/135; Helios 2/58; Nikkor AF-S 3,5-4,5/18-70; Nikkor AF-S 3,5-5,6/18-140; Nikkor AI 1,4/50; Nikkor AI 2,8/28; Sigma 3,5/10-20; Mamya Sekor 4,5/180; Mamya Sekor 2,8/80
Astro kamere: ZWO ASI224MC

🡱 🡳