Vizuala oko Dubrovnika

Autor MarkoO, 21.01.2025. u 23:32:51 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zac

Ima, ali ne dela. Nemre se dogovorit s androidom i stalno cendra da nema neka dopuštenja (ne veli koja naravno) a sve sam mu uključil osim pristupa ISSu...

Svejedno, moj stari diktafon je 5x manji i ima prave gumbe koje je lako napipat u mraku, pa bum dalje gural s njim...sve dok nas hardware ne rastavi :)
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

TonY206

Kad ste se već dotakli teme snimanja promatranja, i sam sam počeo razmišljati o tome, jer mi se čini da dosta vremena gubim za bilježnicom a mogao bih ga iskoristiti za okularom.. A da ne pričam koliko ometa koncentraciju..
Palo mi je na pamet pa ću probat ovih dana testirati, možda se da koja aplikacija za mob koristiti sa BT slušalicama na kojima bi se mogla dati komanda za početak i kraj snimanja.. Moglo bi biti solidno rješenje da se koristi mob a da ga se ne mora dirati..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

MarkoO

Citat: Lucius  u 31.01.2025. u 10:52:26 satiTi otkako si otvorio ovu temu nije nam se razvedrilo na jugu. :-D

Kako nije, evo sad možemo uživati u Mjesečevim kraterima bez straha da će ti se zamagliti oprema jer puše bura a i transparencija je odlična. Sad to što ti u okular plačeš to je već drugi par rukava.  *zubo*

Sinoć sam odlučio iskoristi prvu vedru noć unatoč Mjesecu i ne baš najboljem seeingu jer tko zna što nosi vrijeme i život dalje.

Mjesto promatranja
Osojnik kod crkve sv. Ilije
Datum i vrijeme cca
4.2.2025
19:00 - 20:00
SW Mak127 na Az-Go2

Uran
288x (Hyperion 13mm i apo barlow 2.5x)
Jako sitan, ali primijeti se da nije točka kao zvijezda već je okrugao. Sićušni sivi kružić iako mi se čini da vidim neke naznake zelene mada nisam siguran jeli to stvarno ili me oči varaju jer očekujem da vidim zelenu boju.

Jupiter
Ništa posebno. Slika dosta kuha i ne smiruje se. Dva ekv. pojasa, svjetlija i tamnija područja na planetu, nešto mutnih detalja između pojasa ali bez jasne forme.
375x (Binoviewer 10mm WA + apo barlow 2.5x)
Ok ovo je već nasilje. Nisam siguran može li se s binoviewerom povećanje računati na klasični način ali svakako  mislim da prelazi granice teleskopa i u savršenim okolnostima. Usprkos tome Jupiter mi je lijep, kao kugla. Mutna kugla.

Mars
375x (Binoviewer 10mm WA i apo barlow 2.5x)
Na lijevoj polovici planeta su tamnija područja kojima se razaznaje oblik. Na 1 sat vidljiva je polarna kapa.
Smanjenjem povećanja ne dobivam ništa, dapače usprkos seeingu više vidim uz veće povećanje.

Y Tau
Na ovu mi je karbonsku zvijezdu Lucius skrenuo pažnju, ali je nisam uspio naći. Synscan aplikacija je nema u bazi a preko red dota je nemoguće bilo kakvo smisleno star hoppanje, pogotovo u uvjetima jake mjesečine, a najmanje povećanje na Maku od nekih 40X isto ne vrijedi za tu svrhu. Otkrio sam kasnije da je u aplikaciju moguće unositi vlastite objekte preko koordinata, ali kasno.

S obzirom na Mjesec odlučio sam pogledati nekoliko dvojnih.

Rigel
115x (Hyperion 13mm)
Nisam uspio definitivno izdvojiti B komponentu iz Rigelove čupavosti. Na trenutke mi se čini da iz kuhanja Rigela izranja neka jako slaba mala točkica, na otprilike 5h. Rekao bi da je iste, plavkaste boje kao Rigel. Stellarium kaže da to ipak prema položaju ne može biti Rigel B.
Veće povećanje ne pomaže.

Castor
Jasno razdvojene dvije zvijezde. Rekao bi da obje sjaje istom bojom, nešto bijelo-plavo. Zvijezda B nalazi se na otprilike 4h od zvijezde A.

Polaris
Na trenutke uočavam jako sitnu zvijezdu na otprilike 2h. Ali ne mogu biti siguran
115x (Hyperion 13mm)
Ovdje se već vidi iako na granici vidljivosti, s desne strane Polarisa. Sićušna zvijezda slabog sjaja.
Totalno sam fulao boje. Polaris A mi se učinio plav a Polaris B više tamniji ka prljavo bijeloj.

Eta Kasiopeje
115x (Hyperion 13mm)
Jasno vidljiva B zvijezda koja naginje u narančasto ili crveno, u odnosu na A zvijezdu.
Ne tako očito kao na manjem povećanju ali vidljiva razlika u boji.

Mizar-Alcor
1X (golim okom)  *zubko*
Alcor se nalazi na cca. 8h od Mizara.
Platio sam danak neiskustvu. Synscan mi je nudio Mizar ali rekoh ja ma 'ta ćeš ti meni, mogu ja to i golim okom. Tek kad sam došao doma shvatio sam da je i sam Mizar višestruka zvijezda. Za sljedeće promatranje. Bura je pojačala da je već postalo neugodno tako da odlučio sam se pakirati.

Što se diktafona tiče, hvala onome tko mi je preporučio voice activated recorder. Večeras sam pošao vidjeti kako to radi u stvarnim uvjetima. Zbog vjetra, šuškanja itd, threshold odnosno prag za aktivaciju ili osjetjivost treba postaviti dovoljno visoko da se ne pali slučajno. U mom slučaju to je 60/100 ali to znači da treba govoriti u mikrofon da se aktivira što je i dalje ok.

U prošlom izvještaju sam napisao da mi se vid pokvario za binoviewer. Izgleda da sam ipak ja pokvario binoviewer odnosno jedan okular kad sam ga rastavljao da ispušem prašinu pa sam dublet okrenuo naopako. Hvala Stipi pa me uputio kako da ga složim natrag i sad sve radi.  *tu*

Par slika ambijenta...

TonY206

Bravo, super promatranje i izvještaj  *pljesk*
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Zakon, što se tiče binoviewera, vjerojatno si bio bliže 450x povećanju. Što je dalje okular od leće barlowa, to jače barlow povećava. Taj 2,5x je u stvari 2,2x, ali zbog dodatnih 110mm puta kroz binoviewer vjerojatno si bio na 3x, možda i 3,2x.

Lucius

Citat: MarkoO  u 05.02.2025. u 21:39:59 satiTotalno sam fulao boje. Polaris A mi se učinio plav a Polaris B više tamniji ka prljavo bijeloj.
Nemoj se uopće sekirati oko boja dvojnih jer će u puno slučajeva biti obrnuto od njihove spektralne klase. Čak ćeš jedno te isti par viditi u drugim bojama ovisno o danu promatranja.

MarkoO

Citat: Lucius  u 06.02.2025. u 10:16:55 satiNemoj se uopće sekirati oko boja dvojnih jer će u puno slučajeva biti obrnuto od njihove spektralne klase. Čak ćeš jedno te isti par viditi u drugim bojama ovisno o danu promatranja.

Super, eto da znam za ubuduće. Dvojnima se nisam prije bavio ali ubuduće hoću.

Citat: Acheron  u 05.02.2025. u 23:11:59 satiZakon, što se tiče binoviewera, vjerojatno si bio bliže 450x povećanju. Što je dalje okular od leće barlowa, to jače barlow povećava. Taj 2,5x je u stvari 2,2x, ali zbog dodatnih 110mm puta kroz binoviewer vjerojatno si bio na 3x, možda i 3,2x.

Hvala na pojašnjenju, uvijek naučim nešto novo. 450x je baš previše, nisam se nadao da ću išta vidjeti nego više da testiram bina. Ispadam možda krkan s tim mega povećanjima, ali nekako mi se čini da na nekom srednjem povećanju zbog veličine slike isto nebi vidio ništa više, a veće je bolje. (thats what she said) *zubo*

zac

Citat: Lucius  u 06.02.2025. u 10:16:55 satiNemoj se uopće sekirati oko boja dvojnih jer će u puno slučajeva biti obrnuto od njihove spektralne klase. Čak ćeš jedno te isti par viditi u drugim bojama ovisno o danu promatranja.

Ma, boje su jako individualne. Ja sam ponekad gledal listal knjige, razni autori za istu dvojnu pišu dosta različite opise boja, ništa neobičnog. Isprobaval sam i sam razne teleskope na istoj dvojnoj, isto tako, i intenzitet i nijansa boje mijenjaju mi se sa otvorom i donekle povećanjem. Da ne velim da sistematski lijevo oko mi vidi plavije a desno žučkastije boje na istom objektu. Takoda, pogledati, pažljivo zapisati, a ak vidiš ljubičasto, onda je za tebe ljubilasto. To kaj drugi vide zeleno, hja... takav je to biznis. Tjeramo naše oći na samu granicu osjetljivosti.

A ako nekog zanima, nek gugla Purkinje effect...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

MarkoO

Opširni uvodni dio je kod kolege Luciusa, a ja mogu samo reći da je bilo više teleskopa nego ljudi i više buhtlica nego ćevapa. *zubo*  Jedva sam čekao ovo promatranje iz više razloga. Prvi je naravno, najtamnije nebo u kopnenom dijelu županije a drugi taj što je Lucius donio dvije mrcnine, Dobsa 250 i Maka 180. Više sam se radovao Dobsu pošto nisam rukovao njime godinama ni gledao kroz tako veći promjer.

Mjesto promatranja
Lučino razdolje
Datum i vrijeme cca
21.2.2025
19:00 - 22:30
SW Mak127 na Az-Go2, SW FlexTube Dobson 250, SW Mak 180 na EQ5

M1
Dob 250
Vidjela se i u tražiocu. U teleskopu mi ima ovalan, jajolik oblik. Sasvim svijetla ali bez detalja.

M41
Dob 250
Kao i svaki otvoreni skup, nisam impresioniran. Ali što kaže Lucius, da ga skinem s liste.

M78
Dob 250
Zapravo sasvim isti pogled kao kroz Maka 127 pod lošijim nebom, samo svjetlija. Dvije zvijede i oko njih polukružna maglica.

M79
Dob 250
7mm Lacerta (170X)
Vidi se svijetlo središte i disk oko svijetlog središta, kao i 20ak pojedinačnih zvijezda za koje pretpostavljam da su dio skupa. Rekao bi da zahtijeva duže promatranje da bi se razlučilo još zvijezda.

Y Tau
Dob 250
7mm Lacerta (170X)
Zvijezda bakreno – narančastog sjaja

M42 i M43, Running man
Dob 250, Mak 180, 127 i različita povećanja
Više puta tijekom noći smo se vraćali na nju. Ubija noćni vid svojim sjajem. Detalje koje sam do sad vidio samo na astrofotografijama danas vidim okom, samo bez boje. M42 nema više samo 2 krila koja se šire od glave. Sada su tu 3 krila, a desno se krilo prema svome kraju opet grana u 2 dijela. Gdje je u Maku 127 tamno područje ispod trapeza, ovdje je to ispunjeno maglicom slabijeg intenziteta. Središte maglice mi ima mrežastu strukturu, podsjeća na površinu mramora ispresjecanu tamnijim crtama.
Trapez smo promatrali na velikom povećanju u Dobsu i Maku 180. U Dobsu sam vidio 5. zvijezdu kod najmanje strane trapeza, a u Maku na trenutke i 6. kod najsjajnije zvijezde trapeza, iako nisam ni ja, ni Lucius bili sigurni ispočetka, internet mi je kasnije potvrdio da smo ih doista vidjeli 6 komada.
M43 nije samo zvijezda okružena oblakom maglice, već taj oblak ima formu. S desne strane je odsječen u pravcu od 2-8h i izdužen prema dolje. Podsjeća na puževu kućicu, neku školjku, fosil ili Arhimedovu spiralu.

Running man
Oko skupa zvijezda vidi se ovalni oblak maglice koji je u sredini taman.

Flame nebula
Dob 250
13mm Hyperion (92X)
Odmah je uz Alnitak i mislim da je bolje maknuti ga iz vidnog polja. Jasno se vidi prorez koji maglicu dijeli na pola, dijagonalno u pravcu od 2-8h, s tim da mi je bliže 2h također podijeljena okomito na tu dijagonalu. To tamno područje mi izgleda kao nekakvo božićno drvce ili jela.
Lacerta 7mm (170X)
Maglica je postojana i na većem povećanju, čak otkriva više detalja. Iz dijagonalnog presjeka se pružaju tamnija područja koja se usijecaju u maglicu s gornje i donje strane.

Sigma Orionis / Struve 761
Dob 250
Lacerta 7mm (170X)
Također sam je gledao u Maku 180, puno mi je bolja u Dobsu. Čak su mi i boje nekako jasnije. Razdvojena je u 4 komponente. Skupa sa Struve 761 i zvijezdom na suprotnom kraju tvori jedan zanimljivi asterizam koji me podsjeća na vrh strijele ili koplja.

Tegmine
Maksutov 180mm
A i B mala separacija ali sasvim jasno razdvojene, C nešto dalje. Iako je separacija manja nego u Sigma Orionis, puno su jasnije razdvojene.

M81 i 82
Dob 250
ES 24mm (50X)
Jako lijep prizor, točno u sredini vidnog polja obje galaksije. Mislim da su se vidjele i u tražiocu. U središtu M81 kao da je svijetla točka a oko nje svijetli disk, kojeg dalje okružuje tamniji disk. M82 bez značajnijih detalja, svijetlo središte okruženo tamnijim.
Hyperion 13mm ne pokazuje mi ništa više detalja, osim što je slika veća.

M51
Dob 250
Hyperion 13mm (92X)
Vide se spiralni kraci i oblik galaksije. Unutar galaksije su tamnija područja kao krugovi, a kraci izviru iz galaksije. Ne mogu reći da su spojeni s M51b kao na fotografijama. Ipak, neočekivani detalji koje dosad nikada nisam vidio okom.

Leo triplet
Dob 250
Hyperion 13mm (92X)
Sve 3 stanu u vidno polje na same rubove. U M66 uočavam oblik glaksije, odnosno magle oko središta, ali bez nekih detalja. M65 uočavam da nam je okrenuta bočno, i kao da su joj kraci nekako zakrivljeni. NGC 3628, koja tvori vrh trokuta je i najtamnija, također mi izgleda bočno okrenuta, bez detalja. Struktura mi djeluje slična kao M82. Ovu zadnju galaksiju nikad nisam vidio Dobsonom 200 pod dubrovačkim nebom, ovdje se uočava bez problema.

M94
Maksutov 127,
Hyperion 13mm (113X)
Svijetlo središte i okolni disk, bez detalja.

M64
Dobson 250
Berenikina kosa nam je zadala malo problema zbog mnoštva zvijezda u tražiocu. Ja sam pokušavao naći neku nepostojeću planetarku koju je pokazivao Stellarium ali bezuspješno. Na kraju smo makar vidjeli M64, ali sam zaboravio snimiti opis.

Nepoznate galaksije u Djevici
Lucius je pronašao neku galaksiju ili galaksije koje nismo uspjeli identificirati.

I tu je bio kraj promatranju, postalo je baš neugodno hladno. Dio objekata sam zaboravio snimiti ili jednostavno diktafon se nije aktivirao ili se aktivirao kasno jer nisam dovoljno glasno počeo govoriti. Mislim da ću se vratiti na olovku i papir. Jako puno ovih deep sky objekata se vidjelo već kroz tražioc što me iznenadilo. Ova je lokacija tako dobra da bi ostao do jutra, samo da nije hladno.

Lucius

I ti si zaboravio napisati da smo razdvajali Alnitak sa većim makom. Nisi ni planete zabilježio. Papir i olovka drugi put. *zubo*
Drugi puta (kad god to bilo) napravit ću detaljan plan promatranja. Posebno pažnju posvetit galaksijama kad smo već u mraku...

Antoto

Da ne znam gdje ste, rekao bih da je fotka negdje u zabitima Kalifornije! Uživajte, jako je lijepo imati kolegu za promatranja  *šešir*
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

TonY206

Bravo, super ste to odradili  *pljesk*
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Pa lijepo!
Probajte NGC 2903!

Lucius

Htio sam probati onu NGC maglicu što izgleda kao komet, ali se nisam mogao sjetit imena. :-P

Acheron

🡱 🡳