Patchick-Žibreg 1 (PaZib 1) vjerojatna planetarna maglica u Aurigi/Kočijašu

Autor Robert, 23.01.2025. u 22:03:23 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Robert

Sutra, 26.01. u 10:30 sam live na radio Sljeme pa poslušajte

Citat: Neven  u 25.01.2025. u 08:56:54 satiBit će baš fora upisat ime svoje maglice u astrobin za par godina i onda gledat tko je sve fotkao.  *tu*  *pljesk*  *pljesk*

Štefek je već najavio da kreće
Teleskop Askar FRA500 f/5.6 Astrograph & f/3.9 reducer Montaža ZWO AM5 OAG ASI290MM Mini 
Kamera ASI 2600MM Pro Filteri Antlia 3nm Ha / O-III / SII & Baader LRGB 36 mm unmounted
Ostalo ZWO EAF, EFW, AstroPC Pro, PixInsight, VTOMAN Jump 1000 power station

Capella

Ivinka

Čestitam. Fantastično mi je da se kraj svih onih velikih teleskopa i observatorija, sa cijelim nebom poslikanim uzduž i poprijekojoš uvijek može sa (relativno) malim setupom i sa relativno ne najbolje pozicije otkriti novu maglicu.
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

Neven

Citat: Ivinka  u 26.01.2025. u 14:36:59 satiČestitam. Fantastično mi je da se kraj svih onih velikih teleskopa i observatorija, sa cijelim nebom poslikanim uzduž i poprijekojoš uvijek može sa (relativno) malim setupom i sa relativno ne najbolje pozicije otkriti novu maglicu.

Ono što smo saznali ovim otkrićem je upravo suprotno. Nebo nije pofotkano uzudž i poprijeko sa određenim filterima koji si mi, amateri, danas možemo priuštiti.

Ivinka

Citat: Neven  u 26.01.2025. u 15:18:09 satiOno što smo saznali ovim otkrićem je upravo suprotno. Nebo nije pofotkano uzudž i poprijeko sa određenim filterima koji si mi, amateri, danas možemo priuštiti.
Odlično!
Onda će se, nadam se, PaZib katalog uskoro nadopuniti. *pljesk*
Bresser Messier 254/1270
SkyWatcher Skymax 127/1500

veljac

Pratio sam s velikim zanimanjem sve ove dane  *tu*. Izvrstan i vrlo poticajan rad  *šešir* !
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P
M: UMi 17R, AZ-EQ5, Nexstar SLT
K: Touptek imx571, ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI 174 mm mini, ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

MaRo

Bravo Roberte, čestitam. Ogroman uspjeh o kojem većina nas sanja.
Omegon dobson 254/1250
Askar 103/700 apo
Sky Watcher 120/600
Dalekozor Tento 12x40
Ioptron GEM 28 literoc
SW AZ - 4

caplja

zac

Veliki uspjeh i iza toga puno uloženog truda. Nebo možda je poslikano uzduž i poprijeko, ali ne sa svim mogućim filterima i, što je još važnije, slike nisu detaljno pregledane. jednostavno je nebo preveliko za to, a profići se koncentriraju na sve manje detalje snimljene sve većim mrcinama. Tako da, svi čekamo maglicu br. 2, 3,...n :)

Dokaz gornje tvrdnje su galaktički curus oblaci koje su nedavno otkrili amateri iz europe, tu je bit bila integracija mjerenja u stotinama sati, skop je u stvari bio teleobjektiv...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Robert

Evo da napišem par riječi sada kada su se stvari malo stišale. Iskreno, nisam mislio da će se vijest ovako proširiti. Hvala svima koji su zvali novinare, bilo je jako puno zainteresiranih, i stvarno sam se iznenadio koliko su htjeli biti točni u člancima. Slali su mi tekstove na provjeru i po nekoliko puta, zvali za dodatna objašnjenja, tražili dodatne slike i htjeli vidjeti opremu.

Posebno me iznenadilo što su mi se javili neki ljudi iz osnovne i srednje škole, kao i s prijašnjih poslova. Nadam se da sam ovim približio naš hobi široj javnosti i barem malo ukazao na problem svjetlosnog onečišćenja.

Medijski su popratili 24sata, Večernji list na webu i danas u novinama, Bug, Index, Kozmos.hr, NovaTV Dnevnik, Radio Sljeme, Novi list, Dobro jutro Hrvatska, HTV u emisiji Hrvatska danas Osijek, Informativni centar Virovitica, emisija Andromeda, Čovjek i svemir. U planu je još članak u Vega Horizontima. Nadam se da nisam ništa zaboravio.
Teleskop Askar FRA500 f/5.6 Astrograph & f/3.9 reducer Montaža ZWO AM5 OAG ASI290MM Mini 
Kamera ASI 2600MM Pro Filteri Antlia 3nm Ha / O-III / SII & Baader LRGB 36 mm unmounted
Ostalo ZWO EAF, EFW, AstroPC Pro, PixInsight, VTOMAN Jump 1000 power station

TonY206

Čestitke još jednom! Znam da ti je prva, ali nekako mislim da nije i zadnja 😉
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

🡱 🡳