Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Naravno da neće, dva različita teleskopa za dvije potpuno druge primjene

Astrobobo

Citat: Acheron  u 28.01.2025. u 23:59:37 satiOno, M42 je iscupao iz osrednjeg nema (sqm 20.6) kao da je gledam kroz 200tku, a ne 140mm. Kontrast ubija!

Nije Una prošle godine bezveze osvojila treće mjesto na maratonu ;-) Ali upravo to, tad sam uspoređivao iste objekte kroz 150 mm dobson i 105 Pentax, apo je puno lakše čupao slabe galaksije.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Da da, jedino gdje refraktor gubi je u rezoluciji i to se jako osjeti na kuglastim skupovima. Ono, M15 je taman "dlakav", ali ne vidim više od 3-4 zvjezdice u njemu, ali slika nije ništa tamnija nego u 200tki.

Baš sam se sinoć namjerio na naku galaksiju u Zecu, mislim da je m=11 (efektivno m=11,5 zbog eksinkcije na tih 15° nad horizontom). Danas usporedim bilješke sa kartom pa ću vidjeti da li sam je uočio. Neka fleka se pojavljivala, na rubu vidljivosti.

Acheron

Jučer opet za teleskopom bio pa sam smirio crve u guzici za ovaj mjesec.
Potrošio sam valjda 15min gledajući Sirius, niti p od pratilje. Potrošio sam 10 min gledajući 52 Orio (0.96" separacije), koju sam uspio razlučiti s 500tkom, dakle vidio sam kikiriki (8), ali mi je falilo valjda mrvicu da budu dvije kuglice. Kada bi razmak bio 1.1", bilo bi to čisto razlučivanje.
Sva promatranja su Apačom (140mm).

Lucius

Uf, 52 Ori nisam promatrao. Dodana na listu. Kad se razvedri za 10-12 mjeseci budem pogledao...

TonY206

Kakvo ti je nebo bilo sinoć? Kod mene je baš bilo loše, žešće je kuhalo..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

zac

Kod mene je bilo koma, nije išlo ni sa 100x na planetima, zvijezde model krumpiri...veliki, lički :(
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Lucius

Acheron

Ja sam dojma da je bio OK seeing. Moram pogledati u bilješkama što je jučer najuže od dvojnih koju sam razdvojio.

Acheron

Ovaj siječanj je počeo naopako. Dok je kraj 2024. ponudio 10 dana stabilnog i većinom vedrog vremena, siječanj je škrt s vedrim noćima, daje ih na kapaljku. Četiri puta sam ovog siječnja išao za teleskop, dvaput sam se vratio kući praznog dnevnika, samo je kilometraža auta narasla.
...

Više na:
Cijeli siječanj u jednoj objavi

TonY206

Uz sve vremenske neprilike, dosta si i uspio promatrati  *tu*
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Počeo sam evidentirati i višestruke zvijezde u svojoj bazi. Trenutno sam na 155 zvijezda za koje imam 197 promatranja.
Ovo je top 50 najužih dvojnih koje sam promatrao.

TonY206

SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Ma to mi je negdje zakopano u opisima

Acheron

Dok ne natipkam tekst, evo skice Eskima

🡱 🡳