Merkur - promjena težine tijekom orbite oko Sunca

Autor pepi74, 27.04.2019. u 09:30:45 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pepi74

Pozdrav ekipa, nisam ovdje ovako aktivan ali eto me sa vremena na vrijeme. Dakle negdje sam pročitao ako me pamćenje još služi da se težina Merkura mijenja jer njegova brzina rotacije oko Sunca prilično oscilira u točci kada je najbliži i najdalji od Sunca . I s obzirom na Merkurovu težinu, dolazi do relativističke promjene, a ona pak utječe na orbitu. E sada ako tko od vas ima kakav koristan link što se ovoga tiče bio bih zahvalan.
God may not play dice with the universe, but something strange is going on with the prime numbers

tomash

Pozdrav!
Ukratko, prema Einsteinovoj teoriji relativnosti masa tijela ( ne težina ) se povećava s brzinom ( danas je moderno reći da se zapravo mijenja količina gibanja, a ne masa, al to je sad nebitno... ), a budući da Merkur ima dosta eliptičnu putanju to je njegova brzina osjetno veća kad je bliže Suncu nego kad je dalje. Zbog toga dolazi do vremenske promjene smjera njegove velike poluosi.
Taj smjer se mijenja oko 5600 lučnih sekundi u 100 godina.
Zanimljivo je da se od tog broja oko 5560 sekundi objašnjava drugim klasičnim utjecajima a za samo 40 sekundi ( manje od 1 %   :-) )  ostaje kriva relativnost.
Nešto o tome:
https://physics.stackexchange.com/questions/26408/what-did-general-relativity-clarify-about-mercury

pepi74

God may not play dice with the universe, but something strange is going on with the prime numbers

🡱 🡳