DSLR flatovi

Autor dnastro, 18.02.2022. u 21:29:50 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dnastro

Kako vi uzimate flatove za DSLR? Kad god ne uzmem flatove slika ima nekakvu crvenu nijansu i sve ostavljaju tragovi prasine, mrlja, sve stvari koje su veoma teske maknuti (bar bez toga da ne izgubis dosta podataka). A i tad kad uzmem flatove, malo je bolje, verovatno ne radim nesto dobro.

Zeleni_Zub

Ja snimam flatove ovako kao u priliku ako docekam zoru, ako ne onda bijela majca i newtona stavim uspravno na pod direktno ispod sijalice unutra u kuci. Radi dobro  *:-P

Dosta ti je bitno potrefiti korektnu ekspoziciju, mozda je najbolje staviti kameru u Aperture priority mode, vidjeti koju ekspoziciju otprilike odredi i onda koristiti to. Ja snimim koju testnu sliku dok ne uganjam da je peak histograma negdje na 3/4 prema desno

Ako ti je taj gradijent od svjetlosnog zagadjenja onda ti flatovi nece pomoci. Takodjer ako je u pitanju sensor glow isto nece pomoci.
Ja sam imao tako neki gradijent prije nego sam zbavio cover za viewfinder na kameri, mozes ako nista pokriti trakom ili necim da ne ulazi svjetlost, pa provjeri i to
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Acheron

Pot pretpostavkom da nema svjetlih zvijezda u kadru, ima li smisla fotkati s veoma defokusiranim objektivom i onda tu "mutnu" fotku oduzeti od light frameova kako bi se maknuo gradijent LP-a?

Štefek

Citat: Acheron  u 19.02.2022. u 16:08:53 sati
Pot pretpostavkom da nema svjetlih zvijezda u kadru, ima li smisla fotkati s veoma defokusiranim objektivom i onda tu "mutnu" fotku oduzeti od light frameova kako bi se maknuo gradijent LP-a?

Zanimljivo kao ideja, no mislim si da gradient nije konstantan cijelu noć i po cijelom nebu , pa je na "light" snimkama uprosječeno unutar vremena ekspozicije a na toj "korekcijskoj" snimci bi bio samo jedan isječak u vremenu i dijelu neba.
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

vzr

Trenutno koristim tablet kao flat panel. Stavim belu pozadinu, pojacam ekran do kraja i poklopim objektiv njime a na kameri pratim histogram da bude sve u prvoj trecini. Kad napravim flats, samo ugasim ekran tako da odmah mogu da napravim flat darks u jednom cugu. Sve se to jako brzo desava kod mene jer ekspozicija obicno biva oko 1/320 mada to zavisi od otvora blende.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

igorb

Citat: Acheron  u 19.02.2022. u 16:08:53 sati

Pa to je nešto kao DBE u Pixinsightu, ne?

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Dok se jos nije smracilo sliknem plavo nebo (ne mora bit monochrome mode), tako da je histogram negdje na 1/3..
amater

Acheron

Citat: Stefek  u 19.02.2022. u 16:45:46 sati
Zanimljivo kao ideja, no mislim si da gradient nije konstantan cijelu noć i po cijelom nebu , pa je na "light" snimkama uprosječeno unutar vremena ekspozicije a na toj "korekcijskoj" snimci bi bio samo jedan isječak u vremenu i dijelu neba.

Da, zaboravio sam da se kadar na nebu pomiče zbog kompenzacije zemljine rotacije. Možda bi upalilo samo kod fotki koje su statične, tj. bez praćenja.

Citat: igorb  u 20.02.2022. u 19:54:47 sati
Pa to je nešto kao DBE u Pixinsightu, ne?
Da, ali DBE moraš poklikati točkice gdje će uzeti uzorak za skidanje pozadine što je veoma teško ako imaš npr maglicu/Mliječni Put preko cijelog kadra.

Štefek

Citat: Acheron  u 20.02.2022. u 21:48:33 sati
Da, zaboravio sam da se kadar na nebu pomiče zbog kompenzacije zemljine rotacije. Možda bi upalilo samo kod fotki koje su statične, tj. bez praćenja.
Vrijedilo bi jednom napraviti eksperiment, tako da se snimi light, pa se objekt pusti da "prodje" , pa se teleskop odmah vrati na iste koordinate  i onda snimi taj dio neba, ali sad bez objekta koji se snima . To bi smanjilo utjecaj promjena u atmosferi a i  izvori svjetlosnog zagadjenja se ne mijenjaju tako brzo... Teorija .......
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C

Boski

Ej dečki daj se usuglasite i pomozite nama flat noobovima. Kaj sad, prva trećina histograma ili treća četvrtina desno?  ;-)
Teleskop: SW ED80 Apo
Montaže: HEQ5 Pro, SkyWatcher StarAdventurer
Dalekozori: Pentax 10x50 PCF WP II
Kamere: Qhy9c, Qhy5 II mono
Fotići, objektivi: Nikon D750; Nikon 18-55 mm, Samyang 14mm f/2.8, Samyang 16mm f/2.0, Samyang 135mm t/2.2, Nikon 35-105mm f/3.5-4.5, Yashica 50mm f/1.7, Tamron 70-200 mm f/2.8
https://www.astrobin.com/users/Boski/

Zeleni_Zub

Bitno je samo da se ne clipa nista, sad evo gledam meni su neki tako vise udesno, neki na sredini
Potrebno je da se uhvati dinamicki raspon izmedju vinjetiranog i nevinjetiranog dijela vidnog polja, barem koliko sam ja shvatio

Sa zadnjeg snimanja flat mi izgleda ovako
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Štefek

Citat: Boski  u 21.02.2022. u 15:50:01 sati
Ej dečki daj se usuglasite i pomozite nama flat noobovima. Kaj sad, prva trećina histograma ili treća četvrtina desno?  ;-)
Ja koristim "flat wizard" u NINA-i. Tamo su default parametri da histogram bude na 50%. s tolerancijom od +/-  10%.  Onda stavim flat panel i NINA odredi ekspoziciju tako da histogram bude unutar tih granica. Ako je svjetlo preslabo/prejako kaže što da se napravi. Izbjegava ekstremno kratke i ekstremno duga vremena ekspozicije .  S Lum filterom to bude nešto manje od sekunde, s SII filterom to bude oko 12 sekundi (intenzitet na panelu na max) .

🡱 🡳