RPI HiQCam IMX477 i RPI Arducam IMX462

Autor OuttaControl, 29.03.2022. u 16:12:02 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

OuttaControl

Pozz,

Igram se sa RPI Hi Quality Kamerom kao Guide kamerom, i vidim zanimljive rezultate, SNR autoselectane zvijezde  na 1s bude cca 300-800 sto mi se cini kao impresivan rezultat, bilo da se radi o 35/135 guideru ili 60/330. 2xbinned

Ono što mi je zanimljivo što sam vidio po forumima je da postoje i prevelike brojke za SNR nezz zasto bi bile ali ok :D?

Sve u svemu jeli ovo dobar rezultat? Mislim meni se cini da kamerica rastura ko guider ali sam mozda u krivu.

Ja je koristim u 2xbinned modu, najvise zbog download brzine koja u 2xbinned modu pada sa 7 na ~1s, treba mozda jos malo popeglati driver vidjeti jeli se može igdje poboljšati. Isto tako streaming još ne radi pa i to treba sklepat i radi samo RAW mod.

Sony IMX477R stacked, back-illuminated sensor, 12.3 megapixels, 7.9 mm sensor diagonal, 1.55 μm × 1.55 μm pixel size
Ouput: RAW12/10/8, COMP8
IR cut filter: Integrated

sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

OuttaControl

Napisao kompletnu poruku i slucajno stisnuo CTRL+R umjesto CTRL+T i ode sve u PM  *bu* odradio sam tehnički dio i objasnjenja zasto su dedicated astrokamere bolje ali sad mi se stvarno neda sve to ponovo pisati osim ako nekoga bas bas bas zanima tako da evo slike:

IMX477 i IMX462, oba na max gain i istu ekspoziciju 16000mikrosekundi (0.016s) vidi se da je imx462 puno puno bolji ali je limitiran na fiksnih 1920x1080@60fps, 462 nema IR filter dok IMX477ima.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Astrobobo

To koristiš samo čip sa RPi? Koliko znam ASI462 nije limitirana, a navode i FPS 136 za full rezoluciju.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

OuttaControl

E to je sve bilo lijepo objašnjeno dok nisam slucajno kliknio refresh :)

IMX462 se može koristiti na 2 načina prvi je preko Arducam Pivariety boarda, taj board ima limitaciju samo jednog moda 1920x1080@60fps i kod je skroz sakriven iza ploče. Druga opcija je direktno na board koristeci IMX290 drivere, jer je u biti isti board, ali i taj je limitiran na 60FPS doduse imamo binned i unbinnned modove.

Tu je i glavna razlika zasto je prava astrokamera worth it. Developeri tih kamera se potrude implementirati dinamički raspon FPSa implementacijom analog cropa(crop na senzoru), i kalkuliranjem line lenghta ovisno o ROIu, dok su i Arducam i RPi developeri implementirali samo jedan ili 2 moda i digitalni crop(nakon što dođe sa senzora slika). Isto tako najduza ekspozicija je samo nesto preko 15 sekundi, dok je na astrokamerama nekako duža, vjerojatno ima neka shema jos neki registar za extra duge ekspozicije, ali se ovi nisu bas potrudili pozabavit oko toga. 

IMX477 ima malo više modova i najduža ekspozicija je 230s ali svi drugi modovi su binned što je šteta za astro svrhe a ROI analog crop isto nije implementiran. Ono što sam ja MISLIO je da će bit opensource kod, što i je, ali je sony sakrio registrye u hex kodove, tako da bez registry mape ja ne mogu ništa sam napraviti, mogu pokušati nabadati ali to je gotovo nemoguće pogoditi bez dokumentacije koja je pod NDA.

Zatražio sam Arducam da naprave 720p@120FPS unbinned driver, hoće li, to ćemo saznati, a ako neće, samo nam ostaje nada da će neki od RPI developera biti dobra dusa i napraviti driver sa barem dinamickim ROI mogućnostima. To sam isto zatražio za IMX477 ali nisam probudio neki interes čini mi se.

Disclamer: Vrlo tehnički dio
Što se tiče same fizičke limitacije FPS, na RPI4 boardu kamera ima 2 MIPI CSI lanea, svaki je otprilke ~1GBPS, dakle 2 GBPS, dok USB 3.0 kamere imaju 5 GBPS. RPI Computing Module 4 ima 4 lejna dakle 4GBPS što znači da bi mogao biti jednako brz kao i USB kamere, ali opet smo limitirani driverima i zatvorenim kodom.
Jedan raw frame ima 1920*1080*10(bit)=20,736,000bit, dakle sa 2gbps mozemo teoretski imati max ~100 FPSova u full rezoluciji, sa 12 bit to još pada, ali svi kažu za planetarnu fotografiju moze i 8bit.

Zanimljivo je da su prve dvije rpi kamere (jedna OmniVision chip, druga IMX258) implementirale dinamicki ROI i moguće je stotine i tisuće FPSova uhvatiti sa njima. 477 nažalost nisu a 290(462) nije ni službeno podržana od RPI kao firme tako da za nju ne mogu ništa ni očekivati.

EDIT: Još jedna limitacija ovih boardova je format zapisa, dakle imamo:
X264 - taj nas ne zanima jer ne mozemo iskljuciti kompresiju, iako je teoretski moguce
MJPEG - još manje nas zanima
YUV420 - koji je raw i super je al jos nisam nasao pristojan nacin za konvertirat ga u uncompressed AVI sa kojim svi programi rade, ser necu niti spominjati jer naravno da ne postoji
I postoji jos odvojeni nacin full raw, koji je apsolutni raw u kojem nema nikakvog zapisa niti o kojem se formatu radi, i to je jos kompleksnije za procitati, taj bi trebao biti kao za brzo citanje sa senzora, ali opet si limitiran sa modovima, tako da nema bas neke poante.

Astrobobo

A, ok, bar djelomično sam shvatio  *zubo* Hvala na objašnjenju!
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

OuttaControl

Ma da komplicirana je tema do bola, prvi put sam mislim malo ljepse objasnio, ali izgubis volju kad ti se tako reset dogodi :D

Inače IMX462 je koštao 50 dolara+ PDV, RPI vec imam, tako da me astrokamera koštala 50 dolara, što nije loše. Ima tu igre i zezancije, nije plug and play ali meni je i to gušt.

Loše je što sam limitiran, a baš sam mislio da neću biti limitiran kad ono skroz zatvoreno sve...

Što se tiče same instalacije nije neki problem ali triba malo poznavati linux i kucati po terminalu. Uskoro cu probati uslikati jupiter i saturn na 60fps pa cemo vidjeti, mislim da cu dodati IR filter, da je bolje sa njim. Pa cemo vidjeti kakve rezultate pruža senzor 120FPS bi bilo top ali mislim da ce i 60 biti ok.

🡱 🡳