Seeing iskustva

Autor Astro Lux, 10.06.2024. u 15:00:01 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astro Lux

Jedno generalno pitanje za odgovoriti i podijeliti iskustva.
Koji je najbolji seeing što ste doživjeli/vidjeli/fotkali, lokacija ?, vrijeme(vremensko i meteorološko) ? izmjereno/neizmjereno-odokativno?

Može biti skala 1-10 ili u lučnim sekundama (").

Iz Višnjana odokativno najbolje što sam doživio je bilo negdje 0.8-1" konstantno i trajalo je par sati (zima, umjereno hladna noć + magla). Najbolje što sam izmjerio je bilo 1.2" (isto zima mirna noć ali bez magle). Po danu je to negdje malo više izmjereno 1-1.5" rano ujutro (7-9h) prije konvekcije ali samo na trenutke (vedro nakon vedre noći).
Na ovogodišnjem Messier maratonu seeing je bio 1.7".

Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100, SW Evostar 80ED
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Acheron

Meni se čini da mi tu na kontinentu najbolji seeing imamo sredinom jeseni/proljeća. Pretpostavljam kako je to iz razloga što se do tad ne vrati zimski jet stream u jesen, tj. povuče se do sredine proljeća sjevernije. Dodatan bonus je što su u tom periodu razlike u dnevnim temperaturama relativno malene, oko 15°C pa su lokalne termike od dnevnog ciklusa zagrijavanja/hlađenja manje izražene. Kao dodatni moderator seeinga nama na kopnu je magla, koja priguši lokalne termike svojim isisavanje topline iz svega.

Najbolji seeing sam imao 18.10.2020. kada je Mars bio savršeno oštar na 500x, a slika nije pucala niti na 900x povećanju. Na Lika Star Partyu 2023. je seeing bio super pred jutro, kažu da je Jupiter bio oštar kao britva na 650x u okularu itd...
U pravilu, noći s 80%+ vlage povećavaju šansu za dobar seeing. Evo, u vlažnoj noći 7.6. sam imao bolji seeing nego 1.6.

I na kraju, seeing koliko god je loš ili dobar je pitanje statistike. Više vremena za teleskopom = veća šansa za uloviti seeing. Iz tog razloga se ne bih pri odabiru teleskopa ograničavao na osjetljivost na seeing, već bi se potrudio maksimalno koristiti taj instrument.

Lucius

Ove godine par puta u 4. mjesecu je seeing bio fenomenalan. Prihvatljiva slika sa 15 cm maksutovim na 440x. Dvojna zvijezda od 0.99° razdvojena na nekoliko promatranja. Jednu večer sam se približio Dewes limitu teleskopa kad sam jednu dvojnu zvijezdu separacije 0.8˝ (i nešto) razlučio (ne razdvojio, bitna razlika). Ne znam da će se ovako nešto ubrzo ili ikako ponoviti.
Al da, ovo što Acheron veli čista statistika i količina promatranja. Imao sam ih 13 u travnju i moralo se poklopit dan ili dva ekstremno dobrog seeinga. Onako kad odradiš jednom ili dva puta mjesečno nije baš statistika na tvojoj strani.
Najbolje godišnje doba za odličan seeing? To ne mogu još komentirati jer sam niti dvije godine u ovom hobiju, ali mogu reći koje je najgore: početak ljeta. Peti i šesti mjesec su čisti proljev. :-P

Neven

Citat: Acheron  u 10.06.2024. u 15:08:08 satiNajbolji seeing sam imao 18.10.2020. kada je Mars bio savršeno oštar na 500x, a slika nije pucala niti na 900x povećanju.

Mislim da ću se složiti s ovime.  *šešir*

Planet Mars by Neven Krcmarek, on Flickr

🡱 🡳