Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Sabina

Citat: Acheron  u 18.11.2024. u 11:32:48 satiDva puta sam pokušao kroz ovaj atmosferski čumez promatrati.

Prvo 16.11. kada sam organizirao javno promatranje na kojem se pojavila samo jedna dodatna osoba - Sabina  *zubo*
Mjesečina je šibala, bilo je oko 0°C i s izmaglicom.

Te večeri smo bacili pogled na sljedeće objekte:

STF 2583 (Pi Aql)
128x: Na momente mogu vidjeti dvije zvijezde, ostatak vremena vidim 8icu.
306x: Dvije zvijezde, jasno odvojene, manje razlike u sjaju i bez boje. Pratilja na 1,5h (cca PA 90°)

Pi Aql mi je najdraža bliska dvojna zvijezda i mjerilo za kvalitetu nebu. Ako je ona u rusvaju, ništa od visokog povećanja.

STF 2585 (Zeta Sag)
64x: Dvije zvijezde, veoma velike razlike u sjaju. Pratilja na 8,5h.
128x: Ništa novo, pratilja se mrvicu lakše vidi. PA (pozicijski kut) procjenjujem na 300°

Saturn se jako lijepo, s Titanom desno od planeta i dva mjeseca jedan do drugog na lijepo. Istaknuo bih svjetli pojas tik iznad sjene prstena na planetu.
Jupiter krasan, možda malo bledunjav zbog količine svjetla i blizine Mjeseca. Mislim da bi u binovieweru prodisao i ostavio wow dojam. Binač nažalost nisam imao pri ruci.

Za kraj smo pogledali Rigel i Kastor.

17.11.
Opet sam išao okušati sreću. Otišao sam do brda da se dignem iznad izmaglice. Ne da sam se digao iznad imaglice, nego sam završio u sred nje. Naime, sloj magle je najgušći bio na cca 200 mnv, baš di je moja lokacija promatranja bila. U planu je bilo skicirati Saturn i Jupiter.

Dok se nebo nije zatvorilo bacio sam pogled na samo jednu dvojnu zvijezdu.

STF 2585
128x: Dvije zvijezde, bez boje, gotovo se diraju i velike su razlike u sjaju. Pratilja na 11h (cca PA 315°).

Kad sam naciljao Saturn i namjestio binoviewer došao je oblak i zatvorio nebo.

Ae... Sabina donijela srecu.  *da*

Maki

Citat: Acheron  u 06.11.2024. u 23:14:38 satiKao što sam se pohvalio u ovom postu, imam novi teleskop u ergeli. APM 140/980 refraktor. Motivacija za refraktorom je došla od želje da imam sitne zvijezde. Na Lika Star Partyu 2024. pogled kroz Takahašije od 100 i 130mm me oduševio.
Postavio sam teleskop na montažu, balansirao je s 7kg protuutega.

Ovo je APM doublet, ako se ne varam? On je oko 9kg, koju montažu koristiš za njega?
Inače, navigaš li Taurusa ručno ili si stavio enkodere?
Taurus 350, Alkaid 12, C8, Tak FC-100 DF, Borg 71, Lunt 80MT DS
Rowan AZ 100, Evolution, Az-Gti
Canon 12x36 ISIII

https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/
https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Acheron

Teleskop doublet i realno je oko 12kg sa tražilom, zrcalom, okularem...
Vozim ga na ovoj montaži
https://www.astroshop.eu/alt-azimuth-without-goto/skywatcher-mount-skytee-2/p,21724
Na kontra strani montaže mi visi 5 kg utega, da se ne prevrne.

Enkodere nemam, ne trebaju mi :)

Acheron

Netipično za mene, noć sam posvetio dvojnim zvijezdama.  *zubo*

Došao je vikend za promatranje. Mjesec se sklonio i neće smetati sljedeća dva tjedna, ali imam drugog neprijatelja – vrijeme u studenom. Statistički gledano, studeni mi je najgori mjesec za promatranje, samo 3% promatranja sam odradio u njemu. Pojava vedre noći u studenom iz navedenih razloga je prvoklasna prilika koja se ne propušta.

Više na...

Dvojne zvijezde u ovnu

ediglavas

Da, ja sam morao dati napraviti duže nogare za tronožac, tako dignuti montažu za nekih 20 cm i opet moram sa stolice za peglanje često sjesti na malu drvenu dječju stolicu (onu što je kod dobsona bila za M41).
Trebalo mi je dosta vremena za navikavanje na "normalne" teleskope jer jednostavnosti promatranja dobrim dobsonom nema premca.
Da, to s prihvatima za findere stvarno nema logike.
Ipak, refraktor ima svoje prednosti...

Acheron

Na terenu imam stol za kampiranje i njega kod Dobsona stavim paralelno uz teleskop. Najčešće promatram mali komad neba pa to bude taman lokacija za 2-3h.
Ovdje kod refraktora, okular ima veliki raspon kretanja lijevo-desno. Mislim da je idealna lokacija za stol iza teleskopa.

Sve u svemu, budem se naučio s vremenom.
Meni je bilo fora što sve mogu u 10 minuta pripremiti i spremiti.

Acheron

Javio mi se jedan gospodin na Deepskylogu da pohvali moje skice i poslao je popis šarenih dvojnih zvijezda :)
https://www.freunde-der-nacht.net/beobachtungsprojekte/farbige-doppelsterne/

Acheron

Vozim se kući s posla i gledam kako je vani lijepo, vedro vrijeme. Još je puhala južina pa nije bilo tako hladno kao za vikend. Kad bih bar mogao za teleskop...

Više na...

Lov na šarane dvojne zvijezde

Obratite pažnju na promatranje Plejada.
Ovaj post dosta dobro objašnjava kako je meni bilo prilikom zadnjih par pogleda na Plejade.
https://www.cloudynights.com/topic/852198-weird-effect-in-pleiades/?p=12310266

Acheron

Zadnja 2-3 puta kad god sam pogledao Jupiter neki od satelita je "fotobombao". Večeras se tako Ganimed "nakeljio" kao prišt na donji lijevi rub planeta. Milina od prizora.

Acheron

Svaki pravi astronom amater 80% vremena posvećenog astronomiji provodi gledajući prognoze, a preostalih 20% samim bavljenjem astronomijom. Tako je i meni prošao inducirano produženi vikend na kraju studenog. Zašto inducirano produženi? Uzeo sam petak i ponedjeljak godišnji odmor kako bih si povećao šanse za odlazak u mrak.
Više na...

Od astronomskog vikenda dobio sam rupe u oblacima

Acheron

Evo i skice za one kojima se ne klika na web

TonY206

Ajde barem nešto si uspio  *pljesk*

Vidim i da si se dobro navukao na dvojne zvijezde 😁
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4

Acheron

Ugodno me iznenadio estetski dojam pogleda kroz Apo. Baš je wow.

Acheron

Danas popodne u Zagrebu padala solika, navečer idem s posla doma a ono vedri se sa zapada. Ludo vrijeme!
Obavio doma roditeljske dužnosti i oko 20h krenem do svojih. Postavim teleskop i u 20:20 već gledam kroz okular. Oko mene vlaga na 100%, niska magla ocrtava se na rasvjetnim stupovima. Potaknut Pavlovim promatranjem tražim Alfu Piscium. Nešto mi je slab pogled u tražiocu, zvijezde su malobrojne, a ono pogled u nebo otkriva neki rebrasti oblak koji je došao od nikud.
Od mutnog neba slabo vidim zvijezda pa iskorištavam malo, ali istaknuto zviježđe Ovan da pronađem Alfu Ribe iznad rasvjetnih stupova. Ipak, nekako dolazim do zvijezde i gledam je na 128x. Jasno je duguljasta pa ubacujem 196x i op, eto dvije zvijezde, diraju se i jedva malo crnog između njih ima. Malo se razlikuju u sjaju, a ona lijeva malo je tamnija, na prvi mah narančasta. Bolje izoštravam sliku i ta narančasta nijansa nestaje te vidim dvije bijele zvijezde. U okularu je pratilja na 10h, a u stvarnosti procjenjujem pozicijski kut na 270°.
Gledam naokolo, oblaci su se razbili u krpe. Kako sam lijen okrenuti stranicu atlasa nastavljam dalje po susjedstvu Alfe Ribetine. Vidim malo dalje STF 186, idem do nje. Na 196x u okularu jedna zvijezda. Niti traga pratilji, kikiriki formu, izduženosti, ništa!
Malo dalje je STF 100, tj. Zeta Ribe. Idem do nje i pogled u okular otkriva dvije zvijezde, gotovo istog sjaja, veoma široko razmaknute, barem na 196x. Od boja nisam uočio ništa, tj. zvijezde su bijele. Pratilja je na 2h u okularu, tj. 60° u naravi.
Letim pogledom po listu atlasa, aha, eno STF 138. Malo starhoppinga kroz tanku naoblaku i eto u okularu, 2 zvijezdice, tamne, sitne, identičnog sjaja. Boje ne uočavam. Zvjezdice se gotovo diraju, ali su ipak možda mrvicu jasnije razdvojene nego Alfa Ribetine.
Dok sam tražio druge zvijezde u regiji eto velikog, gustog oblaka. Ne vide se zvijezde. Brzo okrećem na STF 728, tj. 32 Oriona. Ništa, jedna bijela zvijezda. Onda sam malo uživao u difrakciji Belatriksa sve dok oblak nije prekrio cijelo nebo. Prošetao sam se po dvorištu, vidio da nema rupa u njemu i zaključio da je promatranje gotovo. Dok sam spremao teleskop naravno da se izbristrilo bolje nego ikad.

Acheron

Jedna od rijetkih skica Saturna koju sam napravio 23.11.2024.
Tek sad je došla na red za prezentiranje.

Jako mi nedostaje praćenje na APM za skiciranje planeta pa sada gledam kako da napravim platformu da nakačim na ekvatorijalnu platformu. Kada to odradim onda kreće rokaona po Jupiteru i Mjesecu  :-)

🡱 🡳