Osiris REx

Autor Acheron, 04.12.2018. u 11:52:48 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Osiris REx je jučer stigao do asteroida Bennu.

Na asteroidu mi je fascinantna ova gromada koja viri, samo što ne otpadne s njega. Asteroid je širok 492 m, tako da je ova gromada reda 30tak metara.


AcheronIn late 2018, the Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx) spacecraft arrived at Bennu, the asteroid it will be studying and sampling over the next several years.

Now, new research in the AGU journal Geophysical Research Letters shows Bennu is spinning faster over time—an observation that will help scientists understand the evolution of asteroids, their potential threat to Earth and if they could be mined for resources.

Read more at: https://phys.org/news/2019-03-asteroid-bennu-nasa-sample-mission.html#jCp


Zbog YORP efekta brzina rotacije asteroida se mjenja i sada se nadaju kako će sonda OSIRIS-REX bolje izmjeriti rotaciju asteroida i dati točniju vrijednost promjene rotacije. Mene pak interesira, koliko će sama sonda utjecati na rotaciju asteroida. Ipak je to maleno, lagano tijelo i efekt "gravitacijskog traktora" bi mogao biti dovoljan da pokvari mjerenja.

Arkturus

Citat: Acheron  u 14.03.2019. u 09:41:25 sati
Mene pak interesira, koliko će sama sonda utjecati na rotaciju asteroida. Ipak je to maleno, lagano tijelo i efekt "gravitacijskog traktora" bi mogao biti dovoljan da pokvari mjerenja.
Hm, ipak to tijelo ima oko 100.000.000 puta veću masu od letjelice. Ona je kao jedan od ovih manjih uslikanih kamenčića na površini. A udari mikrometeorita vremenom bi također trebali uzrokovati promjenu rotacije. Mene čudi kako su uopće ustanovili tako malu promjenu zbog YORPa.

Acheron

Koliko je jak YORP efekt, a koliko gravitacijsko navlačenje sa sondom? Kada bi imali konkretne brojke mogli bi reći nešto više o tome.

BTW, kada bi zbog rotacije kamen odletio sa asteroida, njemu bi se rotacija potom usporila ili ubrzala?
Smanjivanje radijusa mi govori da bi ubrzao, ali prijenos energije na kamen mi govori da bi trebao usporiti.

Arkturus

Zanemari smanjenje radijusa.
Zato jer teoretski možeš oduzeti materijal bez smanjenja radijusa. (Npr. vulkani ili kriovulkani)
=> usporavanje

Acheron

Jeste vidjeli ovo?  *šok*A NASA spacecraft that will return a sample of a near-Earth asteroid named Bennu to Earth in 2023 made the first-ever close-up observations of particle plumes erupting from an asteroid's surface. Bennu also revealed itself to be more rugged than expected, challenging the mission team to alter its flight and sample collection plans, due to the rough terrain.

Read more at: https://phys.org/news/2019-03-osiris-rex-reveals-asteroid-bennu-big.html#jCpŠto bi mogao biti uzrok tih izbačaja? Statički elektricitet koji diže prašinu slično kao na terminatoru Mjeseca? Kako je gravitacija asteroida bitno manja od Mjesečeve, lako moguće kako je ubrzanje tih čestica dovoljno da završe u orbiti ili čak napuste asteroid. Takvo dizanje prašine objasnilo bi i gdje je pijesak sa asteroida, jer imamo samo golo kamenje i stijene.

Astrobobo

Pa ovo je spektakularno, blago rečeno! Pada mi na pamet Phaethon i geminidi...
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Šegi

Citat: Astrobobo  u 20.03.2019. u 13:29:29 sati
Pa ovo je spektakularno, blago rečeno! Pada mi na pamet Phaethon i geminidi...
Phaeton ima drugačiji mehanizam generiranja meteoroida, iako ugaslo jezgro kometa u perihelu kuha negdje na 800°K i ipak ima nekog outgasinga koji omogućava generiranje meteoroida (ima dosta radova koji se bave modeliranjem Geminida i razmatraju raznorazne mehanizme).

Ovi pak meteoroidi (jummy, budući meteoriti  :-) ) su ili izbačeni uslijed centrifugalne sile u trenutku kad je neko vezivo koje to kamenje drži slijepljenim popustilo (neki outgasing mi izgleda nemoguć na ovakvom tijelu no vrag će ga znat šta je u sredini), ili ih je s mjesta izbacio neki drugi meteoroid jer ovako kad pogledamo tu gomilu kamenja, izgleda kao da je jednostavno nabacano na kup pa bi i mala masa uz dovoljnu udarnu brzinu odvalila vagon materijala. A da se sve to skupa stvarno jedva drži zajedno, dokazuje i to da su među ovim meteoroidima detektirali i neke koji se vraćaju natrag na Benu što oće reć da je brzina odvajanja u startu bila minimalna i da vjerojatno gore takvog "abeniranog" kamenja ima jako puno.

Ne nalazim nigdje ni procjene dimenzija ovih snimljenih meteoroida (očito je samo da nije u pitanju baš sića), bit će jako zanimljivo vidjet hoće li ih nać i bliže asteroidu (vjerujem da hoće) te hoće li moć dat neku distribuciju masa... kakogod,  *hopla*

Acheron


Šegi

Ih, pao odma do ceste...  *hopla*

Zeleni_Zub

Citat: Acheron  u 04.12.2018. u 11:52:48 satiNa asteroidu mi je fascinantna ova gromada koja viri, samo što ne otpadne s njega. Asteroid je širok 492 m, tako da je ova gromada reda 30tak metara.


Veliki svemirski prist  *zubko*
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Acheron

Ispada da se kapsula skoro skucala u terra firmu

🡱 🡳