Trebam vaše mišljenje i savjet

Autor Gobart, 25.07.2019. u 00:02:48 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gobart

Nisam siguran ide li ovo pod opticke  instrumente ili montaze, jer je oboje ukljuceno... ali vjerojatno moze i ovdje. *cool*
Imam montažu HEQ5 Pro, belt drive mod. Htio bih si za nju kupiti Explore Scientific Levy Comet Hunter MN-152 Maksutov Newton. Namjena je primarno astrofotografija (DSO i planetarna).
Problem: nisam siguran hoce li montaza omoguciti kvalitetno vođenje radi  snimanja DSO (do 10 minuta ekspozicije), s obzirom na duljinu tubusa (cca. 900 mm sa proturosnikom) i masu (8.5 kg s kamerom i guiderom).
Molim iskusnije forumase (prije svega astrofotografe) za misljenje i savjete ( ako je moguce - iz iskustva).
Alternativa bi mi bila C6 SCT sa 0.63x reduktorom i off-axis guiderom.
Cijenio bih brze odgovore jer bih htio kupiti jednu od ovih OTA u sljedecih par dana.
Puno vam hvala!  :-)
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

Gobart

Dodao bih još i C8 SCT (naravno, uz 0.63x FR i off-axis autoguider) kao ozbiljnu alternativu. Jedino što me odvraća od C8 jest da mnogi sugeriraju da je 1260mm fokusa previse za HEQ5 (za DSO), iako se taj savjet uglavnom odnosi na astrofotografe pocetnike (što ja sigurno nisam). Na webu nalazim i dosta odličnih DSO fotki snimljenih ovim setupom... A osim toga C8 je za planete puuuno bolji od C6.
Što se tiče fizičkih dimenzija i mase, oba SCT-a su vrlo pogodna za HEQ5. Čak su i dosta lakši od ES MN-152 (koji ima oko 8 kg OTA).
Dakle, Mak-Newtonu su jedine mane (možda?) duljina tubusa i masa, a SCT-ima veca zarisna daljina.
Sad kuzite moju nedoumicu u vezi izbora opticke cijevi...
A osnovna ideja setupa je - mobilnost.
Hvala svima unaprijed za pomoc!   *šešir*
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

tomash

C6 ( a pogotovo c8 ) + reduktor + guider ispadne osjetno skuplje od Newtona, ali puno kompaktnije.
Montaža bude to nosila bez brige.
Ak ti se da doći  u vž možemo popričati o tome, ja budem ovih dana isprobaval tu kombinaciju, ali sa c11 na cgx montaži. Netko s iskustvom u astrofotografiji je uvijek dobrodošao  *tu*

Beorn

Duga fokalna i light setup... malo nezgodna kombinacija...
Za planetarno i sve predložene kombinacije, HEQ5 svakako nije nikakav problem

Ali za DSO... ne znam.... da me neki početnik pita za HEQ5 i fotkanje na metar fokalne definitivno bih mu rekao da to nije montaža za to...
Ti imaš dosta iskustva u fotkanju... možda uspiješ poštelati sve da radi...
Koja kamera je u igri? Veličina pixela i osjetljivost isto igra svoju ulogu u cijeloj priči.

Par puta sam se odvažio fotkati dugim ekspozicijama na 1700mm fokalne, ali sa EQ6... Rezultat je bio OK.
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Gobart

Citat: tomash  u 25.07.2019. u 11:58:30 sati
C6 ( a pogotovo c8 ) + reduktor + guider ispadne osjetno skuplje od Newtona, ali puno kompaktnije.
Montaža bude to nosila bez brige.
Ak ti se da doći  u vž možemo popričati o tome, ja budem ovih dana isprobaval tu kombinaciju, ali sa c11 na cgx montaži. Netko s iskustvom u astrofotografiji je uvijek dobrodošao  *tu*
Hvala na komentaru i pozivu, tomash. Mozda se i vidimo sljedeci tjedan. Trenutno sam jos na moru  :-)
Inace ne radi se o Newtonu nego o Maksutov-Newtonu koji kosta skoro kao C8 (999 eura). Inace meni je on favorit za ovu montazu (F=731mm, F/4.8). Samo je malo dug... i dosta tezi od SCT-ova.

Gobart

Citat: Beorn  u 25.07.2019. u 12:49:34 sati
Duga fokalna i light setup... malo nezgodna kombinacija...

Beorn, puno ti hvala za komentar i savjet!
Ako za sada pustimo na stranu SCT-ove, što misliš o Mak-Newtonu? 730mm zarisne je OK za HEQ5 ali sto mislis o tubusu - hoce li HEQ5 savladati njegov zakretni moment, s obzirom da je dug oko 90cm (bez proturosnika oko 70cm) težak oko 8.5 kg? To me jedino brine...

Beorn

Nijeproblem u idealnim uvjetima, ali računaj ako ima vjetra da si potencijalno u problemu. ZAkretni moment znači da nešto treba pokrenuti cijev. Ako nema vjetra sve OK, ali s s vjetrom HEQ5 se neće nositi s time... Sad koliko vjetra ne znam...

Prije 9 godina sam bio sa Štefom (Stefano) koji je radio u TC-u na PG-u i fin je vjetar puhao. Tad sam pokušavao fotkati sa EQ5 i newtonom 200/1000 na njemu.
Štef je fotkao sa apo refraktorom na nekih 550mm fokalne na EQ6.

U idealnim uvjetima kad nije bilo vjetra čak sam i napravio meni za to vrijeme neke ok fotke, ali zbog vjetra sam te večeri imao pomake od po 30tak pixela gore dolje ... on ništa.

Nije direktno primjenjivo na tvoj slučaj, ali pokazuje ovisnost dužine fokusa i snage montaže o mogućnosti rada i pod težim uvjetima.
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Gobart

Hvala, Beorn. Dobro razmatranje  *tu*
Mislim da, ako bih trebao birati između C8 i C6, svakako je bolji izbor C8. Za DSO su oba malo "nezgodna" iako je C6 ovdje prikladniji zbog kraceg fokusa (sa FR-om je to 945mm u odnosu na C8 koji ima 1260mm), ali mislim da je prednost C8 u snimanju planeta i vizualnom promatranju veca od prednosti malog C6 u snimanju DSO (C6 ima kraci fokus/vece vidno polje). Osim toga, sekundarno zrcalo na C6 je (relativno) dosta vece nego na C8. Sto ti mislis o tome? A ni vidno polje C8 (sa FR-om) nije tako malo s obzirom da cu snimati DSLR-om (16x24 mm).
Ali kad gledam sva tri instrumenta uvijek mi je nekako favorit onaj 152mm F/4.8 Maksutov-Newton... Siguran sam da i na planetima dobro radi (C8 je bolji samo u uvjetima jako dobrog seeinga), a na DSO Mak-Newton rasturava (u odnosu na SCT pri F/6.3).
Jako me zanima tvoje misljenje (kao i  drugih forumasa, naravno) o ovoj usporedbi i iznesenim argumentima. Tnx.

Astrobobo

Mislim da će C6 i C8 s reduktorom na APS formati biti razvaljeni na rubovima jer Celestronov reducer nije ujedno i korektor.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Gobart

Bobo, puno ti hvala za ovaj strucni komentar koji jako cijenim. I u velikoj mjeri se slažem. Ipak, na TS-ovom web shopu nalazim ovaj reduktor (mislio sam ga uzeti uz C6):
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2791_TS-Optics-Astrophotography-Set-Set-for-SC-Telescopes---Corrector--Off-axis-Guider--Adapter.html
Kako vele, on i korigira polje... Ali tko zna koliko... Nisam siguran isplati li se riskirati.
MN152 bi mozda bio neki idealan kompromis za HEQ5 (s obzirom na mane i prednosti u odnosu na SCT-ove) pa cu vjerojatno ici tim putem  *cool*
Hvala  *šešir*

Gobart

Citat: Beorn  u 25.07.2019. u 13:25:14 sati
Prije 9 godina sam bio sa Štefom (Stefano) koji je radio u TC-u na PG-u i fin je vjetar puhao. Tad sam pokušavao fotkati sa EQ5 i newtonom 200/1000 na njemu.
Štef je fotkao sa apo refraktorom na nekih 550mm fokalne na EQ6.

U idealnim uvjetima kad nije bilo vjetra čak sam i napravio meni za to vrijeme neke ok fotke, ali zbog vjetra sam te večeri imao pomake od po 30tak pixela gore dolje ... on ništa.
Mislim da je i bez vjetra tesko iskoristiti potencijal newtona 200/1000 na montazi EQ5. Ali HEq5 (pogotovo na nogarima od 2" a ne originalnim 1.75") je malo jaca zvjerka  ;-)
Ipak mislim da ni ona nije dorasla newtonu 200/1000, kako zbog duljine tubusa tako i zbog mase (mislim da je on oko 10kg).
MN152 ima 10cm kraci tubus i 2 kg manje... Mozda ipak bude islo na HEQ5. Uglavnom, najvjerojatnije cemo uskoro znati vise o tome iz prve ruke  ;-)

🡱 🡳