Dilema oko izbora trackera

Autor wannabe, 30.08.2020. u 23:03:34 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

wannabe

Pozdrav svima,

Lomim se oko svog sljedećeg astrotrackera, pa bi trebao mišljenje iskusnijih. Unaprijed isprike na dugačkom postu.

Trenutno imam Omegon LX2. Pruža mi puno zadovoljstva, ali imam nekoliko problema s njime. Princip na navijanje ima svojih prednosti, ali volio bi snimati isti kadar i dulje od sat vremena, a s Omegonom to podrazumijeva ponovno kadriranje jer je teško zadržati fotoaparat u istom položaju dok se opet navija tracker. Još veći problem mi je njegov kapacitet. Moj Nikon sa 135mm objektivom mu je već na rubu, pa bilo kakav vjetrić onemogućava korištenje. 70-200mm mu je definitivno pretežak.

Dakle, htio bi nešto s čime bi mogao fotkati sa full-frame DSLR-om s objektivima do barem 200mm žarišne (možda u nekoj budućnosti 400-500mm?). Cijeli setup treba biti što mobilniji. Dakle nisam za ozbiljne montaže. Ukoliko se nešto radikalno ne promijeni na mom bankovnom računu, nikad neću snimati s nekim ozbiljnijim teleskopom. Možda bi nabavio neki manji teleskop za promatranje u pokušaju da navučem djecu u astronomiju.

Moja dvojba je između Sky-Watcher Star Adventurer Pro i Sky-Watcher AZ GTi WiFi Alt-Az.
Načelno je Star Adventurer ono što tražim i vjerojatno s njim ne bi pogriješio. Ipak, privučen sam AZ GTi jer ima mogućnost rada u ekvatorijalnom modu i još neke prednosti.
Star adventurer bi me trenutno sigurno zadovoljio, ali ako ću poželjeti ozbiljnije fotkati, s njim nema baš mogućnosti napretka. Ima mogućnost guidinga, ali samo na RA osi.
AZ GTi mi se čini nešto veći, ali još uvijek dovoljno mali (nisam ih nikad vidio uživo).  Jako me mami što ima GoTo. To bi mi možda bilo zgodno, pogotovo ako nabavim teleskop. Kod  njega me najviše privlači mogućnost nadogradnje. Može se u budućnosti korisititi guiding koji radi na obje osi, spajanje na komp (tj. neki kontroler, pa sve ostaje portabilno). Timelapse nisam do sada radio, ali i to je opcija s ovim trackerom (doduše, star adventurer će dobiti nasljednika koji isto to može, samo je pitanje kolika će biti cijena). Preciznost praćenja bi po specifikacijama trebala biti malo bolja kod Star Adventurera, ali u to nisam siguran?
Najveći problem kod AZ GTi je što nema polarscope. Uopće nemam ideju kako ga usjeveriti, a da sve skupa ostane portabilno, brzo, jednostavno i relativno precizno. Kad bi to riješio, gotovo sigurno bi se odlučio za njega.

Molio bi vas za mišljenje, pogotovo vlasnike navedenih montaža. Isto tako, bio bi zahvalan kad bi vlasnici Star Adventurera napisali što misle o novom modelu Adventurera koji bi uskoro trebao izaći. Koliko znače nove opcije, isplati li se dati više novaca za to? Trenutno mi se čini kako bi bio najsretniji kad bi cijena prvog modela pala zbog toga.

I još jedno, možda glupo pitanje. Ima li dovoljno ciljeva na sjevernom nebu za 135mm (200mm) žarišne, koja bi opravdala davanje pola place na taj setup?  *jok*

ivo555

Razmisli i modularnom pristupu na Sky-Watcher EQM-35 PRO.

Može se koristiti kao normalna goto RA DEC montaža, ali i kao sky tracker.
https://www.youtube.com/watch?v=stxwRpLxIEM&t
https://www.youtube.com/watch?v=HBDcsEh1uww
TS-Optics 150 mm f/4 ONTC, Skywatcher Esprit 80 - F5, Lacerta 72 - F6, Samyang 135 T2.2
Zwo Asi294mm pro, Zwo Asi183mm pro, Nikon D5300 H-alpha mod
Heq5 - Rowan mod, Astrotrac TT320X-AG

https://www.flickr.com/people/ivicaj/

Leo

Uzmi odmah EQM-35 Pro i miran si, nosi do 10kg, dakle možeš gore natovariti i full frame aparat sa 150-600 objetkivom ako imaš. Moj Nikon D750 + battery grip + Tamron 150-600G2 skupa teže nešto ispod 4kg, vagao sam nedavno. Ja sam imao istu ovu dilemu, i odabrao sam Star Adventurer i sad mi je pomalo žao što nisam uzeo EQM-35, upravo zato što ima veću nosivost, robusniji je i konkretniji, ima SynScan, masivni tripod dolazi u paketu, dok sam ga ja morao uzeti posebno. Star Adventurer ćeš vjerojatno brzo prerasti, a ne možeš na njega natrčiti teleskop - ovdje mi nisu jasni ljudi koji na taj mali mount stavljaju spomenute Tamrone, Sigme i ostale 150-600 objektive, (pa čak i 200mm je previše), ili gomilu druge opreme, sa guidingom i ne znam čime sve ne. Čemu riskirati kvar ili uništenje uređaja. To je mount za wide angle objektive i jednostavan tracking. Sve ostalo je po meni pimplanje - naravno da sam isprobao sve gore navedene stvari, zato govorim iz iskustva. Jedna stvar koja mi se sviđa kod Star Adventurera je što ima još i ove dodatne timelapse modove, tako da ima nekakav "added value". Kolega i ja smo ga stavili na slider i uspjeli smo napraviti solidan timelapse video sa pan i tilt efektom na kraju. Ali sada da uzimam nešto definitnivno bih uzeo EQM-35 Pro, bez ikakvog razmišljanja, ili možda čak skupljao novce za EQ6-R Pro i kasnije za Esprit 120 APO i onda bi valjda bio mir neko vrijeme  *zubo*  *šešir*
Nikon D750 / Nikkor 14-24mm f/2.8g / Nikkor 24-70mm f/2.8 E VR II / Nikon 70-200mm f/2.8 FL VR / Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II / Tamron 15-30 f2.8 Di VC USD / Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 G2

wannabe

Hvala na sugestiji, ali ta opcija zanemaruje možda i najvažniji uvjet, a to je portabilnost.

Leo

Slažem se, stvar je osobne preferencije. Ja ću vjerojatno uzeti EQM-35 u neko dogledno vrijeme, ali tek kad "diplomiram" na trenutnoj opremi  :-) Ne zaslužujem još nikakav upgrade dok ne mogu konzistetno dobivat dobre rezultate Mliječnog Puta i sl. Treba još žganaca jesti. A i žena bi me mogla ubit  *zubo*

Jesi možda gledao Move Shoot Move, čujem jako dobre stvari o njemu, jedino što mu je nosivost 3kg, ali zato je jako jako portabilan.

https://www.moveshootmove.com/

Nikon D750 / Nikkor 14-24mm f/2.8g / Nikkor 24-70mm f/2.8 E VR II / Nikon 70-200mm f/2.8 FL VR / Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II / Tamron 15-30 f2.8 Di VC USD / Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 G2

wannabe

Vidio sam ga, ali sam u startu odustao zbog malog kapaciteta. To mi je glavni problem kod Omegona.

ken822

Imam star adventure i az-gti ( koristim ga u EQ mode ) i definitivno bi ha preporucio az-gti.
Jer kadriranje u star adventure je koma i nema guiding kak treba.

Ja sam poceo sa star adventureom koristio sam ga 2 godine i za wide field sam se prebacio u az-gti jer ima vise manje sve sto treba za ozbiljni astrofotografiju. Ono goto i guiding i prikljucak za eqmod cable.

Dok fotkas jednostavni objekt star adventure je ok, ali ako ides malo tezi objekt koj ne vidis u jednom frame nuzno je imati goto.

Samo problem je za fotkanje sa az-gti ce ti trebati komp, i tu se gubi portabilnost.
Ja koristim asiair pro i jako sam zadovoljan s tim. Ako nemas laptop preporucim da uzmes to umjesto jeftini laptop.
Teleskop :  Esprit 100, SW 150/650 Newton, Celestron C6, Celestron RASA 8, GSO 12″ f/8 RC
Objektivi : Samyang 135 f2.0
Montaza : Celestron CGX-L / Heq5 Pro / AZ-GTi / StarAdventure
Komputer : ASIAirPro x 2
Kamera: ASI 294MC Pro / Canon 60D Mod / Pentax KP

wannabe

Ken, puno hvala na odgovoru.
Kod az-gti me najviše muči kako ga usjeveriti. Uz laptop ili asiair pro se to riješi, ali teško da ću to sve odmah nabaviti iz financijskih razloga. Jesi li ga koristio bez laptopa? Kako si ga usjeverio?
Koliko je precizno vođenje bez guidinga?

I da, slažem se za kadriranje. Tu muku mučim sa Omegonom. I uz ne baš loš ballhead, fiksiranje pozicije fotića nikad nije precizno.

Moram priznati da sam se malo zagrijao i za EQM-35. Izgleda stvarno sposobno. Muči me cijena koja je ipak osjetno veća, ali i napajanje koje onda mora još ići sa strane. Imate li nekih preporuka glede toga. Dakle, da je kapacitet dovoljan da komotno izdrži cijelu noć, a da nije ogromno i teško.

Nadam se dolasku na party u subotu, pa možda vidim nešto od te opreme na djelu... *:-P

ken822

Usjeravanje radim putem ASIAir, i mozes sa sharpcap-om. Tak da nije potrebno imati onaj finder za usjeravanje.
Guiding radi ono ok, nije super ali dovoljno je za moj 135mm.
Ono ja koristim bez laptop, ali ASIAir mi sluzi kao laoptop.

Ako mozes priustiti ja bih isto preporucio EQM-35 jer mozes koristiti i za teleskop.
Ali ako mozes priustiti HEQ5 sigurno bolje to, a naravno EQ6 bi bilo najbolje  *zubko* *zubko*

Hehe malo se salim, ali ako dodes sutra najbolje da u zivo diskturamo   *tu*
Vidimo se onda sutra ! *tu* *tu*
Teleskop :  Esprit 100, SW 150/650 Newton, Celestron C6, Celestron RASA 8, GSO 12″ f/8 RC
Objektivi : Samyang 135 f2.0
Montaza : Celestron CGX-L / Heq5 Pro / AZ-GTi / StarAdventure
Komputer : ASIAirPro x 2
Kamera: ASI 294MC Pro / Canon 60D Mod / Pentax KP

🡱 🡳